Czy ktoś z was gra w RPG?

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Beleg

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 16:31

Mam pytanie czy ktos z was gra w rpg. JEśli tak to niech napisze w jakie systemy gra? Oraz co sądzi o RPG?

Ja gram obecniej w Cyberpunka 2020, AD&D 2ed i mam prowadzić Wampira:Maskaradę.
Według mnie RPG obecnie podąża w kierunku komercjalizacji. Straciło troche z tego swojego uroku jaki miało jeszcze kilka lat temu. Tzn. jeszcze nie tak dawno gdy ludzie słyszeli o RPG to nie wiedzieli o co chodzi, a teraz...

tomcatmi6

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 17:15

Systemy w ktore zdazylo mi sie grac:
1. Dungeons and Dragons 3-rd ed. + dodatki - gralem okolo 2-3 lat
2. Zew Chtulhu
3. Wampir : Maskarada
4. Wampir: Mroczne Wieki
5. Wiedzmin
6. Aphalon
7. Warhammer
8. Roznego rodzaju wynalazki jak neuroshima i inne takie.
Troche gralemw niektore dluzej niektore krocej, fajna zabawa jak ktos ma duuuuzo czasu.
pozdr

Michal17

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 17:52

Heh, to już chyba trzeci temat o RPG, niestety żaden nie zrobił wielkiej kariery. Jakiś czas temu były nawet przymiarki do sesji przez neta, ale nic z tego nie wyszło...

Ja gram głownie w D&D, jestem mistrzem i właśnie głowie się nad nową sesją...
Miałem też okazjonalną styczność z Wampirem...

koksu_klb

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 19:08

Michal17 pisze:Heh, to już chyba trzeci temat o RPG, niestety żaden nie zrobił wielkiej kariery. Jakiś czas temu były nawet przymiarki do sesji przez neta, ale nic z tego nie wyszło...

Ja gram głownie w D&D, jestem mistrzem i właśnie głowie się nad nową sesją...
Miałem też okazjonalną styczność z Wampirem...
no i własnie bardzo zle ze nic z tego nie wyszlo :evil:
ja gralem w wiedzmina, wilkołak:apokalisa, warhammer (nie pamietam dokladnej nazwy)

to co z tą sesją :?: :)

marcinek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 19:14

ja gralem w KRYSZTALY CZASU i sadze ze to bylo najlepsze, potem gralem cos w warhammera, zew chtulhu - ten tez extra, srodziemie - ale to badziewiactwo straszne sie okazalo, wiedzmina i star warsy - ale to bez podrecznikow tak 'amatorsko'.

Reggie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 19:47

Ja też grałem w Wiedźmina, takie węgierskie dziwadło M.A.G.U.S, oraz przez chwile w Wampira. A nawet sam prowadziłem Earthdawna - naprawde fajny, choc w Polsce chyba słabo znany system.
Komercjalizacja w RPG? Na czym ona polega? Nie, nie sądze żeby w tej dziedzinie mogła zapanować komercja. Przecież każdy gra w to co lubi. A to że RPG zyskuje na popularności to tylko plus.

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
Beleg

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 20:14

Tylko, że obecnie wychodzi wiele nie potrzebnych podręczników. Niektóre dodatki wręcz ubliżają inteligęcji MG. Jest w nich opisane jak dla przedszkolaka jak stworzyć przygodę itp. Lub wypuszczanie serji kolekcjonerskich figurek, komiksów... To jest zupełnie nie potrzebne, do gry wystarczą podręczniki podstawowe (czasami nawet one nie są potrzebne :) )

2MAN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 20:51

Oprócz takich standardów jak Warhammer, Lo5R czy AD&D grałem w takie "klasyki" i początki jak :

Oko Yrrhedesa ( ciekawe ile ludzi o tym slyszało :D) czy Strefa Śmierci

Pozatym najchętniej bym zagrał w Stracraft RPG , ale nie mam wszytkiego było robione by Craven :wink: (pozdrawiam) ,ale system w tym klimacie zapowiadałby się najciekawiej .

Od 2 lat nie gram już w to wogóle - nie ma czasu i robi się to w końcu nudne ( a MG miałem wspaniałych - klimat,muzyka,ludzie itd.)

"Dla wszytkich fanow Nintendo DS . Zapraszamy ! http://www.dsinfo.yoyo.pl/news.php
Szilgu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 20:53

ja grałem jedynie w D&D . Obecnie jestem MG ale na czas wakacji mamy przełozone sesje z powodu wyjazdów :?
koksu_klb pisze:no i własnie bardzo zle ze nic z tego nie wyszlo
nie mogło nic z tego wyjść skoro nikt nie starał się o to :doh: z początku starałem się jak mogłem ale w pewnym momencie uznałem że to nie ma sensu skoro prócz mnie i Michala17 nikt nie pokazał wielkiej chęci do gry :? można by spróbować jeszcze raz, choć wątpie aby z tego cokolwiek wyszło :? tak czy inaczej spróbować nie zaszkodzi :wink:

Reggie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 20:57

Racja, podręczników wychodzi dużo, ale i tak przecież każdy kupuje tylko to co chce. Zazwyczaj wystarczy jedynie podrecznik główny i troche wyobraźni i można grać.
2MAN pisze: Oko Yrrhedesa ( ciekawe ile ludzi o tym slyszało :D)
Ja o tym słyszałem, a nawet grałem(tylko bałem się przyznać ;)) System dla ludzi którzy chcą spróbować i zagrać ze 3 przygody.

P.S. Mój 500-ny post :D NIe żebym sie chwalił ;)

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
koksu_klb

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 21:52

Shickit pisze:
nie mogło nic z tego wyjść skoro nikt nie starał się o to :doh: z początku starałem się jak mogłem ale w pewnym momencie uznałem że to nie ma sensu skoro prócz mnie i Michala17 nikt nie pokazał wielkiej chęci do gry :?
jak to :?: a ja :evil:
przeciez znalazlem symulator rzutu koścmi :D

Beleg

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 22:02

2MAN pisze:
Oko Yrrhedesa ( ciekawe ile ludzi o tym slyszało :D)
- słyszałem o tym systemie baa nawet grzeczytalem podręcznik do niego. Wpał mi w rece przez przypadek, bo kumpel znalazł w miejskiej bibliotece i przyniósł do szkoły :-D

A tak nawiasem mowiac jakby byli chętni to mogę poprowadzić sesje na forum :)

juve_pany

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 22:09

ja jestem chetny w sam raz na wakacje al moze lepiej grac na gg

co do grania grale glownie w D&D 3ed

Beleg

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 22:18

juve_pany pisze:ja jestem chetny w sam raz na wakacje al moze lepiej grac na gg
-jeśli nie na forum to ja proponuje gre na irc'u. Tylko niech najpierw zgłosi się około 4 graczy. Później ustalimy szczegóły.

Szilgu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2005, 22:47

koksu_klb pisze:
Shickit pisze:
nie mogło nic z tego wyjść skoro nikt nie starał się o to z początku starałem się jak mogłem ale w pewnym momencie uznałem że to nie ma sensu skoro prócz mnie i Michala17 nikt nie pokazał wielkiej chęci do gry
jak to a ja
przeciez znalazlem symulator rzutu koścmi
sorqa faktycznie zapomniałem :doh: no ale to i tak nic nie zmieniło bo w 3 osoby dużo zrobić się nie dało, potrzebna była jeszcze jedna osoba, i jakoś nie wyszło :? a co do tej gry w DnD to ja też się chętnie zgłaszam :dance:

ODPOWIEDZ