Nie Buffon, Cech Ale Dudek najlepszym bramkarzem w Europie !
- paku
- Juventino
Dziesięć największych gazet sportowych w Europie, zrzeszonych w Stowarzyszeniu Europejskich Magazynów Sportowych (ESM) wybrało najlepszą "11" maja. Aż 9 z 10 głosów otrzymał polski bramkarz Liverpoolu - Jerzy Dudek!
Golkiper reprezentacji Polski z całą pewnością zasłużył na takie wyróżnienie wspaniałymi interwencjami w finałowym meczu Ligi Mistrzów, które pozwoliły Liverpoolowi na pokonanie Milanu i sięgnięcie po to cenne trofeum.
Najlepsza "11" maja wg ESM: Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), Cannavaro (Juventus Turyn), Lampard (Chelsea), Gerrard (Liverpool), Kaka (Milan), D. Carvalho (CSKA Moskwa) - Ronaldinho (Barcelona), Makaay (Bayern Monachium), Crespo (Milan).
A oto jak głosowały poszczególne redakcje:
Kicker (Niemcy): Dudek (Liverpool) - A. Bieriezucki (CSKA Moskwa), Carragher (Liverpool), Maldini (AC Milan) - Juninho (Olympique Lyon), Gerrard (Liverpool), Ronaldinho (Barcelona), Daniel Carvalho (CSKA) - Giuly (FC Barcelona), Crespo (Milan), Makaay (Bayern)
A Bola (Portugalia): Dudek (Liverpool) - Cafu (Milan), Luisao (Benfica), Carragher (Liverpool), Maldini (Milan) - Gerrard (Liverpool), Kaka (Milan), Daniel Carvalho (CSKA) - Crespo (Milan), Forlán (Villarreal), Del Piero (Juventus)
Don Balon (Hiszpania): Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), Cannavaro (Juventus), Cris (Ol. Lyon) - Simao (Benfica), Gerrard (Liverpool), Daniel Carvalho (CSKA), Ronaldinho (FC Barcelona) - Lucarelli (Livorno), Fatih Tecke (Trabzonspor), Makaay (Bayern)
Fanatik (Turcja): Dudek (Liverpool) - Thuram (Juventus), Terry (Chelsea), Alex (PSV) - Essien (Ol. Lyon), Lampard (Chelsea), Gerrard (Liverpool), Cocu (PSV), Ballack (Bayern) - Makaay (Bayern), Eto'o (Barcelona)
Foot Magazine (Belgia): Cech (Chelsea) - Cannavaro (Juventus), Terry (Chelsea), Lucio (Bayern) - Lampard (Chelsea), Gerrard (Liverpool), Daniel Carvalho (CSKA), Ballack (Bayern) - Ronaldinho (FC Barcelona), Ibrahimovic (Juventus), Forlán (Villarreal)
Gazzetta dello Sport (Włochy): Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), Cannavaro (Juve), Maldini (Milan) - Camoranesi (Juventus), Gerrard (Liverpool), Daniel Carvalho (CSKA), Park (PSV) - Ronaldinho (Barca), Eto'o (Barca), Sim?o (Benfica)
Sport Express (Rosja): Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), Hyypia (Liverpool), Maldini (Milan) - Lampard (Chelsea), Gerrard (Liverpool), Daniel Carvalho (CSKA), Ronaldinho (FC Barcelona), Żirkow (CSKA) - Crespo (Milan), Ibrahimovic (Juve)
Tipsbladet (Dania): Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), Cannavaro (Juventus), Senderos (Arsenal) - van Bommel (PSV), Gerrard (Liverpool), Kaka (Milan), Ballack (Bayern), Del Piero (Juventus Turin) - Lucarelli (Livorno), Forlán (Villarreal)
Voetbal International (Holandia): Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), A. Bieriezucki (CSKA), Zambrotta (Juventus) - Gerrard (Liverpool), Riise (Liverpool), Kaka (Milan), Daniel Carvalho (CSKA) - Makaay (Bayern), Ronaldinho (Barca), Crespo (Milan)
World Soccer (Anglia): Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), Sergio Ramos (FC Sevilla), Maldini (Milan) - Lampard (Chelsea), Gerrard (Liverpool), Kaka (Milan), D. Carvalho (CSKA) - Vagner Love (CSKA), Eto'o (Barca), Gilardino (Parma).
http://sport.onet.pl/1109993,wiadomosci.html
Nie spodziewałem sie takiego wyróżnienia dla Dudka, ciekawe jaka bedzie jego przyszłośc w Liverpoolu, mam nadzieje ze zostanie i bedzie walczył o pierszwego golkipera The Reds ;]. Cieszy również ze w wielu gazetach pojawia się piłkarz Juve
W dwóch gazetach pojawił się nawet Del Piero
Widać ze końcówka sezonu była bardzo dobra w wykonaniu kapitana Juve.
Golkiper reprezentacji Polski z całą pewnością zasłużył na takie wyróżnienie wspaniałymi interwencjami w finałowym meczu Ligi Mistrzów, które pozwoliły Liverpoolowi na pokonanie Milanu i sięgnięcie po to cenne trofeum.
Najlepsza "11" maja wg ESM: Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), Cannavaro (Juventus Turyn), Lampard (Chelsea), Gerrard (Liverpool), Kaka (Milan), D. Carvalho (CSKA Moskwa) - Ronaldinho (Barcelona), Makaay (Bayern Monachium), Crespo (Milan).
A oto jak głosowały poszczególne redakcje:
Kicker (Niemcy): Dudek (Liverpool) - A. Bieriezucki (CSKA Moskwa), Carragher (Liverpool), Maldini (AC Milan) - Juninho (Olympique Lyon), Gerrard (Liverpool), Ronaldinho (Barcelona), Daniel Carvalho (CSKA) - Giuly (FC Barcelona), Crespo (Milan), Makaay (Bayern)
A Bola (Portugalia): Dudek (Liverpool) - Cafu (Milan), Luisao (Benfica), Carragher (Liverpool), Maldini (Milan) - Gerrard (Liverpool), Kaka (Milan), Daniel Carvalho (CSKA) - Crespo (Milan), Forlán (Villarreal), Del Piero (Juventus)
Don Balon (Hiszpania): Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), Cannavaro (Juventus), Cris (Ol. Lyon) - Simao (Benfica), Gerrard (Liverpool), Daniel Carvalho (CSKA), Ronaldinho (FC Barcelona) - Lucarelli (Livorno), Fatih Tecke (Trabzonspor), Makaay (Bayern)
Fanatik (Turcja): Dudek (Liverpool) - Thuram (Juventus), Terry (Chelsea), Alex (PSV) - Essien (Ol. Lyon), Lampard (Chelsea), Gerrard (Liverpool), Cocu (PSV), Ballack (Bayern) - Makaay (Bayern), Eto'o (Barcelona)
Foot Magazine (Belgia): Cech (Chelsea) - Cannavaro (Juventus), Terry (Chelsea), Lucio (Bayern) - Lampard (Chelsea), Gerrard (Liverpool), Daniel Carvalho (CSKA), Ballack (Bayern) - Ronaldinho (FC Barcelona), Ibrahimovic (Juventus), Forlán (Villarreal)
Gazzetta dello Sport (Włochy): Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), Cannavaro (Juve), Maldini (Milan) - Camoranesi (Juventus), Gerrard (Liverpool), Daniel Carvalho (CSKA), Park (PSV) - Ronaldinho (Barca), Eto'o (Barca), Sim?o (Benfica)
Sport Express (Rosja): Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), Hyypia (Liverpool), Maldini (Milan) - Lampard (Chelsea), Gerrard (Liverpool), Daniel Carvalho (CSKA), Ronaldinho (FC Barcelona), Żirkow (CSKA) - Crespo (Milan), Ibrahimovic (Juve)
Tipsbladet (Dania): Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), Cannavaro (Juventus), Senderos (Arsenal) - van Bommel (PSV), Gerrard (Liverpool), Kaka (Milan), Ballack (Bayern), Del Piero (Juventus Turin) - Lucarelli (Livorno), Forlán (Villarreal)
Voetbal International (Holandia): Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), A. Bieriezucki (CSKA), Zambrotta (Juventus) - Gerrard (Liverpool), Riise (Liverpool), Kaka (Milan), Daniel Carvalho (CSKA) - Makaay (Bayern), Ronaldinho (Barca), Crespo (Milan)
World Soccer (Anglia): Dudek (Liverpool) - Carragher (Liverpool), Sergio Ramos (FC Sevilla), Maldini (Milan) - Lampard (Chelsea), Gerrard (Liverpool), Kaka (Milan), D. Carvalho (CSKA) - Vagner Love (CSKA), Eto'o (Barca), Gilardino (Parma).
http://sport.onet.pl/1109993,wiadomosci.html
Nie spodziewałem sie takiego wyróżnienia dla Dudka, ciekawe jaka bedzie jego przyszłośc w Liverpoolu, mam nadzieje ze zostanie i bedzie walczył o pierszwego golkipera The Reds ;]. Cieszy również ze w wielu gazetach pojawia się piłkarz Juve

- P!otr
- Juventino
No nieźle. Gratulacje dla Dudka
Teraz ciekawe czy Liverpool go sprzeda czy mozesz pozwoli mu dokończyc kontrakt i dopiero go sprzeda. W przyszlym roku jak awansują nasi do mundialu musi się pokazać że jest naprawde dobry 

- gosciu_Muranista
- Juventino
Dudek został piłkarzem miesiąca dzięki finałowi LM i bardzo dobrze że został doceniony nawet przez gazete włoską-która przecież miała pretensje o zachowanie Dudka w czasie karnych-czyli małpie ruchy i wychodzenie z linii na której miał stać.
Co do jego przyszłości to jest nie wiadoma. Z tego względu że Reina jest niemal pewny swego przyjścia do Liverpoolu ale jak sam Dudek powiedział kontrakt ma ważny jeszcze przez 2lata i chciałby go wypełnić czyli zapowiada się ostra rywalizacja o miejsce w bramce z czego zadowolony napewno będzie Benitez który buduje zespół gotowy do wywalczenia tytułu mistrzowskiego.
Co do jego przyszłości to jest nie wiadoma. Z tego względu że Reina jest niemal pewny swego przyjścia do Liverpoolu ale jak sam Dudek powiedział kontrakt ma ważny jeszcze przez 2lata i chciałby go wypełnić czyli zapowiada się ostra rywalizacja o miejsce w bramce z czego zadowolony napewno będzie Benitez który buduje zespół gotowy do wywalczenia tytułu mistrzowskiego.
- mnowo
- Qualità Juventino
Gratulacje na pewno sie naleza, ale trzeba pamietac, ze jest to najlepsza jedenastka maja, a nie ogolne zestawienie i ocena. To oznacza, ze pewnie gdyby mieli sporzadzac taki ranking za miesiac czy pol, Dudek zniknalby z podium na rzecz jakiegos innego 'wielkiego' bramkarza. Ale w maju na pewno mial swoje piec minut.
Szkoda, ze w zadnej jedenastce nie znalazl sie Buffon. No i mozemy byc dumni po raz kolejny z Cannavaro 8) Godnie reprezentuje nas w tej jedenastce miesiaca.
Szkoda, ze w zadnej jedenastce nie znalazl sie Buffon. No i mozemy byc dumni po raz kolejny z Cannavaro 8) Godnie reprezentuje nas w tej jedenastce miesiaca.
- matechu
- Juventino
Obiektywnie patrzac to nie uważam by Dudek zasluzyl sobie na takie wyroznienie. Ewidentnie na jego pozycje wplyw mial jedynie final ligii mistrzow. Troche dziwne, bo wychodzi na to, ze nagrode dostal za obrone 2 karnych i strzalow Shevchenki a nie za postawe w calym miesiacu :?
- M.
- Juventino
Jeśli nie Dudek to kto?matechu pisze:Obiektywnie patrzac to nie uważam by Dudek zasluzyl sobie na takie wyroznienie.
Oczywiście, masz rację.matechu pisze:Ewidentnie na jego pozycje wplyw mial jedynie final ligii mistrzow.
I w tym miejscu też masz rację :-D . Ale obrona strzałów Szewczenki i dwóch karnych dały Liverpoolowi najważniejsze trofeum w europejskiej piłce - Puchar Mistrzów :roll: . Jestem pewien, że gdyby Juventus wygrał Ligę Mistrzów, a dwa karne obroniłby Buffon, twierdziłbyś, że Gigi jest najlepszym bramkarzem w historii piłki nożnej :roll: .matechu pisze:Troche dziwne, bo wychodzi na to, ze nagrode dostal za obrone 2 karnych i strzalow Shevchenki a nie za postawe w calym miesiacu :?
Dudek oczywiście zasłużył sobie na tak liczne powołania do jedenastki maja. Głównie dzięki niemu Liverpool sięgnął po Puchar Mistrzów. Dudek rozegrał mecz życia i dzięki temu wyczynowi na stałe wpisał się do historii tego klubu. Ale wydaje mi się, że czas Dudka w Liverpoolu dobiegł końca :roll: . Transfer Reiny jest już prawie pewien, a wątpię, aby sprowadzano tego bramkarza na ławkę rezerwowych :roll: .
:roll:
- matechu
- Juventino
No chyba nie powiesz mi, ze jesli chodzi o caly miesiac to Dudek byl najlepszym bramkarzem :? A jesli chodzi o nagrode to powinien ja dostac chociazby Toldo.Diego pisze:Jeśli nie Dudek to kto?matechu pisze:Obiektywnie patrzac to nie uważam by Dudek zasluzyl sobie na takie wyroznienie.
Jestem pewny, ze gdyby Dudek nie byl Polakiem twierdzilbys, ze nie zasluguje na miano najlepszego bramkarza maja 8)Diego pisze:Jestem pewien, że gdyby Juventus wygrał Ligę Mistrzów, a dwa karne obroniłby Buffon, twierdziłbyś, że Gigi jest najlepszym bramkarzem w historii piłki nożnej .
No i tu trzeba postawic pytanie, czy ranking wybiera najlepszego pilkarza pod wzgledem umiejetnosci czy zdobytych trofeow. Osobiscie uwazam, ze jedynym kryterium wyboru powinna byc postawa na boisku w calym miesiacu i podtrzymuje zdanie, ze Dudek nie zasluzyl na ta nagrode.Diego pisze:Dudek oczywiście zasłużył sobie na tak liczne powołania do jedenastki maja. Głównie dzięki niemu Liverpool sięgnął po Puchar Mistrzów
Pozdrawiam
- Coolfi
- Juventino
Być może Dudek nie imponował cały miesiąc, ale obroną karnych w finale mógł zasłużyc sobie na '11' maja. Bo jak nie on to kto ? Cech nic wielkiego w maju nie pokazał, ot miesiąc jak miesiąc, grał dobrze jak zawsze, ale nie porywająco. Podobnie Buffon. Dudek z kolei jednym meczem wpisał się w historie. Fani Liverpoolu nigdy chyba nie zapomną tańcu Dudka w bramce i tego że Polak zapewnił im Puchar broniąc strzały dwoch najgroźniejszych wykonawców karnych w Milanie - Pirlo i Shevy. Moim zdaniem zasłuzył sobie na to wyróżnienie i niech gadają ...
Przyznam odezwał się duch patrotyczny, który trochę przysłonił trzeźwe myslenie, ale.... tylko trochę. Gratulacje także dla Juventinich Cannavaro i Del Piero. O ile obecność tego pierwszego wogóle mnie nie dziwi to fakt wystawienia dwa razy do jedenastek maja DP jest trochę.... hmm.....
Nie wiem jak to określić, ale napewno pozytywnie. Zaskoczył mnie, bo mimo doskonałej gry w maju to uważam że było paru zawodników, którym to miejsce należało się tak samo jak Alexowi. Ale co tam, jest świetnie i tyle :]
pozdro

pozdro
Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
- darel
- Juventino
Nie ma żadnych dyskusji - w maju tutuł najlepszego bramkarza należał się Dudkowi bezapelacyjnie. Owszem - to prawda, że o jego pozycji zadecydowało jedno spotkanie, kilka wspaniałych interwencji. Gdyby takie spotkanie rozegrał w jednym z meczów Ligi angielskiej zapewne nikt by tego nie zauważył. Ale Dudek taki mecz rozegrał w finale. W finale, którgo był najwiekszym bohaterem.
matechu wspominał, że bardziej na takie wyróżnienie zasłużył Toldo. Jest tylko jeden problem - Dudek swoimi interwencjami zapewnił Liverpoolowi zwycięstwo w Champions League. A co dały interwencje Toldo?? Były to poprostu dobre, może i nawet bardzo dobre wystepy, ale w meczach o dużo mniejszej randze. Zawsze najwyżej byli oceniani wielcy zwycięzcy, a takim spewnością jest Dudek po tym, co pokazał w meczu swojego życia w finale Ligi Mistrzów.
Dodatkowo gratulacje dla wszystkich Juventinich, którzy znaleźli się w tych zestawieniach. Mnie osobiście szczególnie cieszy pozycja Del Piero. Widać, że wzwyżke formy Alexa zauważono w całej Europie. To dobrze, niech wszyscy wiedzą, że nasz kapitan jeszcze nie składa broni i w przyszłym sezonie bedzie trzeba na niego uważać.
matechu wspominał, że bardziej na takie wyróżnienie zasłużył Toldo. Jest tylko jeden problem - Dudek swoimi interwencjami zapewnił Liverpoolowi zwycięstwo w Champions League. A co dały interwencje Toldo?? Były to poprostu dobre, może i nawet bardzo dobre wystepy, ale w meczach o dużo mniejszej randze. Zawsze najwyżej byli oceniani wielcy zwycięzcy, a takim spewnością jest Dudek po tym, co pokazał w meczu swojego życia w finale Ligi Mistrzów.
Dodatkowo gratulacje dla wszystkich Juventinich, którzy znaleźli się w tych zestawieniach. Mnie osobiście szczególnie cieszy pozycja Del Piero. Widać, że wzwyżke formy Alexa zauważono w całej Europie. To dobrze, niech wszyscy wiedzą, że nasz kapitan jeszcze nie składa broni i w przyszłym sezonie bedzie trzeba na niego uważać.
na zawsze wierni turyńskiej drużynie
- leniup
- Redaktor
matechu pisze:No chyba nie powiesz mi, ze jesli chodzi o caly miesiac to Dudek byl najlepszym bramkarzem :? A jesli chodzi o nagrode to powinien ja dostac chociazby Toldo.Diego pisze:Jeśli nie Dudek to kto?matechu pisze:Obiektywnie patrzac to nie uważam by Dudek zasluzyl sobie na takie wyroznienie.
Nagrodę dostał Dudek i jest to w pełni zasłużona nagroda. Bramkarz to specyficzna pozycja. Zawalisz jesteś ofiarą losu, wybronisz coś nie do obrony stajesz się bohaterem. I choc Dudek w całym maju nie prezentował się nadzwyczajnie to jednak ten jeden mecz mu wyszedł. A był to mecz najważniejszy. Co z tego żę ktoś broniłby cudowanie przez cały maj a w najważniejszym meczu zagrał źle... Dudek zasłużył na tą nagrodę.
Jestem pewnien że jeśli bramkarz z jakiego kolwiek kraju zrobiłby w finale coś takiego jak Dudek to uznał bym go za najlepszego bramkarza maja. A to dlatego że było to coś fantastycznego co przejdzie do historii, długo się to bedzie pamiętać. Dlatego jeszcze raz podkreślam, tym jednym meczem Jerzy Dudek zasłużył by nazwać go najlepszym bramkarzem maja.matechu pisze:Jestem pewny, ze gdyby Dudek nie byl Polakiem twierdzilbys, ze nie zasluguje na miano najlepszego bramkarza maja 8)Diego pisze:Jestem pewien, że gdyby Juventus wygrał Ligę Mistrzów, a dwa karne obroniłby Buffon, twierdziłbyś, że Gigi jest najlepszym bramkarzem w historii piłki nożnej .
- Wojtom
- Juventino
Dudek swoimi wyczynami w finale LM nie tylko zostaje uznany za najlepszego bramkarza, ale takze sprawia, ze kibice oszaleli na jego punkcie.
Radość fanów drużyny FC Liverpool po wygraniu Ligi Mistrzów nie ma końca. Grupa kibiców nagrała piosenkę na cześć bramkarza Jerzego Dudka (fot. AFP), który był bohaterem pamiętnego wieczora w Stambule. Czy utwór "Du The Dudek" podbije listy przebojów? Znając przewrotność gustów Wyspiarzy - tak!
Utwór "Du The Dudek" nagrali The Trophy Boyz. Tytuł oznacza "zrób Dudka" co jest oczywistym nawiązaniem do tańca naszego reprezentacyjnego bramkarza, jaki wykonywał podczas serii rzutów karnych w meczu z AC Milan.
źródło
Link do piosenki
Wypas
TU
Radość fanów drużyny FC Liverpool po wygraniu Ligi Mistrzów nie ma końca. Grupa kibiców nagrała piosenkę na cześć bramkarza Jerzego Dudka (fot. AFP), który był bohaterem pamiętnego wieczora w Stambule. Czy utwór "Du The Dudek" podbije listy przebojów? Znając przewrotność gustów Wyspiarzy - tak!
Utwór "Du The Dudek" nagrali The Trophy Boyz. Tytuł oznacza "zrób Dudka" co jest oczywistym nawiązaniem do tańca naszego reprezentacyjnego bramkarza, jaki wykonywał podczas serii rzutów karnych w meczu z AC Milan.
źródło
Link do piosenki

TU
Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere.
- M.
- Juventino
Dudek zasłużył na tą nagrodę, ponieważ dobrze zagrał w najważniejszym momencie sezonu i to głównie dzięki niemu Liverpool zdobył Puchar Mistrzów. A czy sobie Toldo zasłużył, aby być uważanym za najlepszego bramkarza w maju :roll: ?matechu pisze:No chyba nie powiesz mi, ze jesli chodzi o caly miesiac to Dudek byl najlepszym bramkarzem :? A jesli chodzi o nagrode to powinien ja dostac chociazby Toldo.Diego pisze:Jeśli nie Dudek to kto?matechu pisze:Obiektywnie patrzac to nie uważam by Dudek zasluzyl sobie na takie wyroznienie.
Nieprawda :roll: . Nie uważam, że Dudek był najlepszym bramkarzem maja tylko dlatego, że jest Polakiem :roll: . Po prostu bronił dobrze, a to czy jest Polakiem, Włochem czy Rumunem nie robi dla mnie najmniejszej różnicy :roll: .matechu pisze:Jestem pewny, ze gdyby Dudek nie byl Polakiem twierdzilbys, ze nie zasluguje na miano najlepszego bramkarza maja 8)Diego pisze:Jestem pewien, że gdyby Juventus wygrał Ligę Mistrzów, a dwa karne obroniłby Buffon, twierdziłbyś, że Gigi jest najlepszym bramkarzem w historii piłki nożnej .
Nie masz racji. Ranking nie wybiera zawodników o najlepszych umiejętnościach (bo wygrywaliby ciągle ci sami piłkarze), ani zawodników, którzy zdobyli jakieś trofea :roll: . Po prosty Dudek wyróżnił się spośród wszystkich bramkarzy i zasłużenie został wybrany do jedenastki maja. Gdyby miał zostać wybrany do jedenastki całego sezonu, zgodziłbym się z Tobą, że na to nie zasłużył :roll: .matechu pisze:No i tu trzeba postawic pytanie, czy ranking wybiera najlepszego pilkarza pod wzgledem umiejetnosci czy zdobytych trofeow.Diego pisze:Dudek oczywiście zasłużył sobie na tak liczne powołania do jedenastki maja. Głównie dzięki niemu Liverpool sięgnął po Puchar Mistrzów
:roll: