Maniche i Costinha w Dynamo Moskwa..
- El Nino
- Juventino
FC Porto poinformowało, że uzgodniło sprzedaż do Dynama Moskwa dwóch piłkarzy - Maniche i Costinhi. Łączna suma transferu ma wynieść 20 mln euro.
Porto otrzyma 16 mln za Maniche i 4 mln za Costinhę. Transfery będą definitywne i mają obowiązywać od 1 lipca.
30-letni Francisco Jose Rodrigues da Costa "Costinha" przeszedł do Porto w 2001 roku z AS Monaco. 27-letni Nuno Ricardo Oliveira Ribeiro "Maniche" gra w zespole z Porto od 2002 roku. Poprzednio występował w Benfice Lizbona.
W ubiegłym sezonie Porto wygrało Ligę Mistrzów, ale po tym sukcesie część piłkarzy została sprzedana. Do Chelsea Londyn odeszli obrońcy Ricardo Carvalho i Paulo Ferreira oraz trener Jose Mourinho.
Obecnie Porto zajmuje trzecie miejsce w lidze, trzy punkty za zespołami z Lizbony, Sportingiem i Benfiką.
źródło: sport.onet.pl
Czy to jest potwierdzona i przesądzona wiadomość??
A ja myślałem że zasługują oni na gre w lepszych klubach i tam właśnie przejdą. Chodzi mi tu np. Liverpool, Manchester, Juventus, Arsenal, BArcelona, MIlan itd. (na pewno Maniche).
Przecież to jak gra, konstruuje akcje, strzela z dystansu, wykonywuje rzuty rożne i wolne potweirdza jego światową klasę. Myśle że przechodząc tam Maniche już dużo nie osiągnie, nie będzie najlepszym piłkarzem świata na co miałby szanse grając w czołowych klubach europejskich.
Od dwóch lat miałem cichą nadzieje ze Maniche przejdzie do Juve, ale niestety..
Wyraźcie swoje zdanie na temat tych transferów
Porto otrzyma 16 mln za Maniche i 4 mln za Costinhę. Transfery będą definitywne i mają obowiązywać od 1 lipca.
30-letni Francisco Jose Rodrigues da Costa "Costinha" przeszedł do Porto w 2001 roku z AS Monaco. 27-letni Nuno Ricardo Oliveira Ribeiro "Maniche" gra w zespole z Porto od 2002 roku. Poprzednio występował w Benfice Lizbona.
W ubiegłym sezonie Porto wygrało Ligę Mistrzów, ale po tym sukcesie część piłkarzy została sprzedana. Do Chelsea Londyn odeszli obrońcy Ricardo Carvalho i Paulo Ferreira oraz trener Jose Mourinho.
Obecnie Porto zajmuje trzecie miejsce w lidze, trzy punkty za zespołami z Lizbony, Sportingiem i Benfiką.
źródło: sport.onet.pl
Czy to jest potwierdzona i przesądzona wiadomość??
A ja myślałem że zasługują oni na gre w lepszych klubach i tam właśnie przejdą. Chodzi mi tu np. Liverpool, Manchester, Juventus, Arsenal, BArcelona, MIlan itd. (na pewno Maniche).
Przecież to jak gra, konstruuje akcje, strzela z dystansu, wykonywuje rzuty rożne i wolne potweirdza jego światową klasę. Myśle że przechodząc tam Maniche już dużo nie osiągnie, nie będzie najlepszym piłkarzem świata na co miałby szanse grając w czołowych klubach europejskich.
Od dwóch lat miałem cichą nadzieje ze Maniche przejdzie do Juve, ale niestety..
Wyraźcie swoje zdanie na temat tych transferów
- jeżak
- Juventino
Jeśli jeszcze nie zauważyłeś, to sukcesy osiąga się przede wszystkim w tych klubach, w których są pieniądze. A ostatnio to właśnie w Rosji pojawia się coraz większa kasa. Jeśli Dynamo stać na kupno dwóch takich zawodników, to może oznaczać , że mierzy wysoko. Poziom piłki w Rosji bardzo szybko rośnie i niedługo może to być jedna z najsilniejszych lig. Nie można też mówić, że w rosyjskim klubie nic się już nie osiągnie, bo wystarczy spojrzeć na CSKA, które zagra w finale PU.Zlatan Ibrahimovic pisze:Myśle że przechodząc tam Maniche już dużo nie osiągnie, nie będzie najlepszym piłkarzem świata na co miałby szanse grając w czołowych klubach europejskich.
- Kombinat
- Juventino
Z całym szacunkiem dla Maniche'a (ach ta brama na euro), ale wg mnie jest on do juve za słaby. Takich jak on jest wiele, wiele jest także lepszych. Mam tu na myśli takiego VDV czy Joakina (sorry nei wiem jak napisać).
Według mnie moggi szuka kogoś nieprzeciętnego, wybitnego. A maniche jest jedym z wielu......
Według mnie moggi szuka kogoś nieprzeciętnego, wybitnego. A maniche jest jedym z wielu......
- El Nino
- Juventino
Już zauważyłem... Wiem że w Rosji są pieniądze i zapewne za pare lat bedzie to jedna z największych lig europejskich, ale Ty chyba mnie nie zrozumiałeś.. Maniche przechodząc do np. Manchesteru mógłby z nimi zdobyć w przyszłym sezonie lige mistrzów, a za tym wiąże się o wiele większy szacunek wśród kibiców i dziennikarzy. Byłby wybierany jako najlepszy piłkarz europy według poszczególnych gazet itd.,jeżak pisze:Jeśli jeszcze nie zauważyłeś, to sukcesy osiąga się przede wszystkim w tych klubach, w których są pieniądze. A ostatnio to właśnie w Rosji pojawia się coraz większa kasa. Jeśli Dynamo stać na kupno dwóch takich zawodników, to może oznaczać , że mierzy wysoko. Poziom piłki w Rosji bardzo szybko rośnie i niedługo może to być jedna z najsilniejszych lig. Nie można też mówić, że w rosyjskim klubie nic się już nie osiągnie, bo wystarczy spojrzeć na CSKA, które zagra w finale PU.Zlatan Ibrahimovic pisze:Myśle że przechodząc tam Maniche już dużo nie osiągnie, nie będzie najlepszym piłkarzem świata na co miałby szanse grając w czołowych klubach europejskich.
a DYNAMO chyba trudno bedzie zdobyć Lige mistrzów
Ostatnio przeglądając skarb kibica ligi rosyjskiej w piłce nożnej plus ujrzałem znane nazwisko jakiegoś portugalczyka (nie pamietam dokładnie kto to był) o którym wszyscy na zachodzie już zapomnieli.
A jak nie masz pewności to spójrz chociażby na kariere DERLEI'A.. Teraz gra chyba właśnie w Dynamie.. My tu w Polsce prawie o nim zapomnieliśmy, a gdyby wtedy zamiast tam przeszedł do chociażby średniaka najlpeszych lig europejskich byłby bardziej znany bo kibice teraz bardziej skupiają się na wynikach ligi hiszpańskiej, włoskiej, angielskiej czy francuskiej niż rosyjskiej.
- Koner
- Juventino
Moim zdaniem Dynamo Moskwa zdecydowanie przeplacilo za Maniche, ale wiadomo, ostatnio kluby rosyjskie posiadaja calkiem przyzwoite budzety co sprawia, ze nie musza zwracac wiekszej uwagi na wydawanie takich pieniedzy, jak w przypadku tych transferow. Generalnie wielka szkoda FC Porto. Ta druzyna wciaz walczy o mistrzostwo Portugali. Za rok bedzie grac w europejkich pucharach. Maja wielu mlodych, perspektywicznych pilkarzy, ktorzy pokazali sie nam podczas mecz z Interem, jednak dla kibicow tej druzyny przykra sprawa jest fakt, ze o tak efektownej i efektywnej grze z przed 2/3 lat ten klub moze obecnie tylko pomarzyc.
- nookie
- Juventino
Jeśli nadal takie transfery beda prowadzili to nie widze przeszkód zeby za 2, 3 lata Dynamo osiagalo dobre wyniki w LM..a przykladem jest tu wczesniej wspomniane CSKA Moskwa...mysle panowie ze powinnismy obserwowac rynki wschodnie bo oto na naszych oczach rodzi sie liga dosc silna zeby zająć miejsce tuz za najsilniejszymi ligami swiata tj. angielska, włoską i hiszpańska...jesli za pare lat w fazie grupowej LM beda np. 3 druzyny z Rosji to dla mnie nie bedzie to wcale zaskoczeniem..(o ile oczywiscie wszystko bedzie sie toczylo tak jak do tej pory)Zlatan Ibrahimovic pisze:Już zauważyłem... Wiem że w Rosji są pieniądze i zapewne za pare lat bedzie to jedna z największych lig europejskich, ale Ty chyba mnie nie zrozumiałeś.. Maniche przechodząc do np. Manchesteru mógłby z nimi zdobyć w przyszłym sezonie lige mistrzów, a za tym wiąże się o wiele większy szacunek wśród kibiców i dziennikarzy. Byłby wybierany jako najlepszy piłkarz europy według poszczególnych gazet itd.,
a DYNAMO chyba trudno bedzie zdobyć Lige mistrzów
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- 2MAN
- Juventino
Ja się w sumie nie dziwie - Porto jako drużyna budowana na podst. młodych zawodnków radzi sobie nimi w lidze i w LM ( z różnymi skutkami) ,kase za tych zawodników wyda napewno dobrze ... Można zaobserwować jak rynek zachodni ( przedewszytkim Rosja i Ukraina) rozwija się i wydaje ogromne $$ , z celem na LM ... taka drużyna ,gdzie włodarze wydają kase ma szanse zaistnieć w Europie ... ciekawe zjawisko 
"Dla wszytkich fanow Nintendo DS . Zapraszamy ! http://www.dsinfo.yoyo.pl/news.php
- Ja-JUVE-nek
- Juventino
Rynek wschodni2MAN pisze:Można zaobserwować jak rynek zachodni ( przedewszytkim Rosja i Ukraina) rozwija się i wydaje ogromne $$ , z celem na LM ...

Wracając do tematu to myśle, że to początek wielkich zakupów Rosjan... Na pewno jeszcze wielu świetnych pilkarzy powędruje w strone Rosji

PS> Zlatan Ibrahimowic> ciekawy avatar

- Spitfire
- Juventino
jak dla mnie to oni są ostro słabi i akurat do ruskich sie nadają,tamto Porto miało farta jakich mało,bo graczy mieli co najwyżej przeciętnych a i trener już tego sukcesu nie powtórzy,tylko bidny romek musi mu płacić tyle kaski w nadziei na LM co mu sie nie uda
tylko margaryna mleczna jest na ciążę skuteczna
- Vincitore
- Juventino
Porto chyba preferuje holenderski styl transferowy sprzedaje swoich najlepszych zawodników. Co do samych piłkarzy to sądze że jest to krok wstecz w ich karierze mogli by coś osiągnąć spewnością w Hiszpani , Angli , a może nawet w samej Italii gdyby jeszcze przeszli do CSKA albo do jakiegoś innego będzie z nimi tak jak z Cavenhagim , przeszedł gdzieś w siną dal i słuch po nim zaginął