18 bitew które zmienily losy swiata
- gerardt1
- Juventino
Jestem pod wrazeniem, przyznaję! Swoja drogą znalazłem gdzieś definicję Kozaków, która nieżle mnie ubawiła:
"Waleczne plemię rosyjskie(!), które szarżowało na wroga z okrzykiem:Job twaju mat`, co oznacza >>Bó jest z nami"(!!!)<<"
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
I nic więcej do dodania. Ten tekst mnie zabił. A gdzie(tzn. w jakiej bitwie) husaria została użyta PO RAZ PIERWSZY? Tym razem naprawde byłbym wdzięczny za informacje! Tytułem dokończenia:w XVIII w. husaria została przezbrojona i włączona do kawalerii narodowej, i straciła swój dotychczasowy charakter, stając się prawdziwie "paradnym wojskiem". Szkoda,szkoda...
"Waleczne plemię rosyjskie(!), które szarżowało na wroga z okrzykiem:Job twaju mat`, co oznacza >>Bó jest z nami"(!!!)<<"
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
I nic więcej do dodania. Ten tekst mnie zabił. A gdzie(tzn. w jakiej bitwie) husaria została użyta PO RAZ PIERWSZY? Tym razem naprawde byłbym wdzięczny za informacje! Tytułem dokończenia:w XVIII w. husaria została przezbrojona i włączona do kawalerii narodowej, i straciła swój dotychczasowy charakter, stając się prawdziwie "paradnym wojskiem". Szkoda,szkoda...
- adrian_markuś
- Juventino
Bitwy to nie wiem, ale husarii zaczęto używać w XV wieku na Węgrzech.Pierwotnie była to lekka jazda,Dopiero w Polsce uległa ,,upancernieniu".Yari, ale w Szwecji powinni pamiętać Kircholm bo właśnie wtedy Gustaw Adolf zrewolunicjował szwedzką armię i dzięki temu odnosił tyle sukcesów w wojnie trzydziestoletniej.
Forza Juve!!!
- Yari
- Juventino
Racja. Głównie Węgry i Serbowie którzy gdy dostali ,,bęcki" od turków pod kosowym polem mysleli jak tu usprawnić swoja armie:). Węgrzy natomaist chcieli stworzyć jazde skuteczną w walce z tatarami. Tak mniej więcej powstała ta formacja gdzies w XV w. jak napisałeś.adrian_markuś pisze:Bitwy to nie wiem, ale husarii zaczęto używać w XV wieku na Węgrzech.
Polacy początkowo werbowali husarzy z serbii . jednak około roku 1500 sformowano pierwsze jednostki czysto polskie. Jak wiemy husarze na początku wyglądali zupełnie inaczej niż w XVII w. Była to bardzo lekka , szybka i zwrotna jazda. Nie posiadali żadnej zbroji , nie było też charakterystycznych skrzydeł*

Prawdopodobnie poraz pierwszy husaria została użyta podczas bitwy pod orszą co uwiecznił na swoim obrazie Jan Długosz :
http://img232.echo.cx/img232/5291/50orsza6tq.jpg
Wprawne oko dojrzy husarie:). Zaznaczam , że wygląda zupełnie inaczej niż ,,prawidłowa wersja":). ( W samym środku minimalnie po prawej , z tymi czarnymi nakryciami głowy

* --> co do tych skrzydeł. Prawdopodobnie bardzo rzadko były zakładane do bitwy. Głównie służyły przy paradach.
Ale ja tam wole pozostać przy micie ze skrzydłami

EDIT:
Huzarze chyba zostali sformowani troksze później . W każdy mrazie prawda jest że pierwsze jednostki husarii powstały na bałkanachgerardt1 pisze:Adrian_makuś- chodzi ci zapewne o HUZARIĘ. To rzeczywiscie była była jazda lekka i węgierskiego autoramentu. Ale nie miała nic wspólnego z husarią, która w poczatkowym okresie była jazdą LEKKĄ.

Hmm doszedłem do mało odkrywczewgo wniosku

Polska : Husaria
Serbowie : Husaria
Węgry - Huzarzy

Oboje macie racje

- chajek5
- Juventino
Nawjązując jeszcze do bitwy pod Waterloo, chciałbym dodać, iż Napoleon był zaskoczony jej wynikiem, a to dlatego, że niespodziewanie wroga wsparli Prusacy.... Pochodny triumf Napoleona został przerwany, a on sam pojmany i wywieziony na wyspę św. Heleny.
No, ale nawiązując jeszcze do samego Napoleona, to był to człowiek wielki, a zarazem był to ten, który doprowadził Francję i francuzką ludność do..nędzy!
Trzeba jednak powiedzieć, że to właśnie dzięki niemu do podbitych przez niego państw docierały hasła rewolucyjnej Francji i dzięki niemu, np w Prusach chłopom zaczęto nadawać prawa!
No ale dość już historii ja się żegnam i czekam na odpowiedzi bądź Wasze pytania!
Mój e-mail: chajek5@interia.pl Pozdrowionka for everybady!
No, ale nawiązując jeszcze do samego Napoleona, to był to człowiek wielki, a zarazem był to ten, który doprowadził Francję i francuzką ludność do..nędzy!
Trzeba jednak powiedzieć, że to właśnie dzięki niemu do podbitych przez niego państw docierały hasła rewolucyjnej Francji i dzięki niemu, np w Prusach chłopom zaczęto nadawać prawa!
No ale dość już historii ja się żegnam i czekam na odpowiedzi bądź Wasze pytania!

Mój e-mail: chajek5@interia.pl Pozdrowionka for everybady!
- TrInItY
- Juventino
no ale tak to moze Japonia miala dalej przewage...i USA nie zrzucilo by bomb atomowych...i miliony ludzi nie rodzilo by sie bez rąk...chyba ze mi sie pomylilo ale cos takiego bylo...Ja-JUVE-nek pisze:ale nie najważniejszeTrInItY pisze: no i jeszcze bitwa o Midway...po niej Amerykanie zdobyli przewage...tez moim zdaniem istotne...
Wiadomo każda bitwa II wojny światowej miała jakiś cel i konsekwencje... tylko ktora z nich zmieniła losy świata???

- Ein
- Juventino
Dla mnie najważniejsze bitwy działy się w Wojnie Napoleońskiej,I wojnie światowej oraz II.Gdyby nie bitwy w tych wojnach pewnie nadal byśmy gadali po niemiecku albo francusku.Dzięki Bogu zawsze wygrywali dobrzy

Moggi: "People keep asking where Juve got the money to buy Vlahovic but they forget that the club is owned by the Elkanns. 2% of the Elkann assets are enough to buy Inter, this is not a joke, let's be clear, it's real data."
- Yari
- Juventino
Po francusku to pewnie nawiazanie do Napoleona. Z całą pewnością mówilibyśmy po polsku . Odrodziła by się nowa ( stara ) Rzeczpospolita;). Nie nadarmo 100 000 Polaków wyruszyło z Napoleonem na Moskwe. Wątpie aby Nap odebrał nam niepodległość.DISHMAN pisze:Dla mnie najważniejsze bitwy działy się w Wojnie Napoleońskiej,I wojnie światowej oraz II.Gdyby nie bitwy w tych wojnach pewnie nadal byśmy gadali po niemiecku albo francusku.
Wiem wiem ,trzepiam się , jak zwykleDISHMAN pisze: Dzięki Bogu zawsze wygrywali dobrzy![]()

Nie lubie podziałów na ,,dobrych " i ,,złych " , każdy walczył za pewne ideologie w które mocno wierzył. Idąc takim tokiem myślenia to gdyby Niemcy podbili ZSRR w II wojnie światowej i wygrali wojne to pewnie mówiłbyś to samo co teraz ( po niemiecku
Dla mnie ma podziału na ,,dobrych i złych" Są słuszne ideologie i te mniej słuszne a wręcz odrażające.
Pozdrawiam
- Andryk
- Juventino
tak sobie czytam stare tematy hhehehe bo dawno do nich nie zagladalem
dziw mnie tylko bierze, że nikt nie wspomniał o
7. Tours (Poitiers) - 732 r. Karol Młot zatrzymuje najazd Arabów na Europę Zachodnią.
gdyby nie Karol młot to byśmy teraz chodzili w turbanach
warto też wspomnieć o drugim zatrzymaniu arabow w Coradonga czy jak to się pisało nie pamietam juz heh[/url]
dziw mnie tylko bierze, że nikt nie wspomniał o
7. Tours (Poitiers) - 732 r. Karol Młot zatrzymuje najazd Arabów na Europę Zachodnią.
gdyby nie Karol młot to byśmy teraz chodzili w turbanach

- Dionizos
- Juventino
W mojej opinii poczatek konca zaczales nieco wczesniej i rozegral sie przy zielonym stoliku, chodzi mi o decyzje kontynuowania kampanii rosyjskiej po zdobyciu Smolenska. Zreszta, nawet niekompletne zwyciestwo Cesarza pod Borodino nie musialo oznaczac kleski. Wszystko moglo potoczyc sie zgodnie ze scenariuszem, ale kto pali wlasna stolice?Książę pisze:Co zaś się tyczy epoki napoleońskiej to zamiast Waterloo opcjowałbym za Borodino,uważając,że ta bitwa,choć nierostrzygnięta,była poczatkiem końca Napoleona.Bo gdyby Napoleon zgładził armię rosyjską...Wybaczcie,ale nie lubie toczyc dyskusji historycznych na zasadzie:"co by było gdyby".W tym przypadku wystarczy uaktywnić swoja wyobrażnie :roll:
Teoretycznie rzecz biorac bez kazdej wielkiej bitwy, epoka Napoleonska nie bylaby taka sama. Chociazby Lipsk 1813 (Ksiaze
Tak przy okazji, to szacunek dla Ciebie za portret jednego z najwiekszych Polakow, w avatarze...!
- deszczowy
- Juventino
Rosjan jeszcze nikt nie zwyciezył, a wielu próbowało. Francuzi, Niemcy, Polacy nawet... A syberyjskiego misia nic nie rusza!!
- herr_braun
- Juventino
No nasi za Wazów trochę w Moskwie zamieszali, nawet Rosjanie mają teraz zamiast rewolucji październikowej świętować uniezależnienie się spod polskiego jarzmadeszczowy pisze:Rosjan jeszcze nikt nie zwyciezył, a wielu próbowało. Francuzi, Niemcy, Polacy nawet.