Reklama na koszulkach Barcelony już od nowego sezonu !!
- Coolfi
- Juventino
Mnie to wcale nie dziwi. Mimo iż klub ma wielkie tradycje, ma także wielki potencjał, a żeby go w pełni wykorzystać zdobywając trofea potrzebane są transfery. A skąd wziąć pieniądze, jeśli nie z umów sponsorskich ? Z róznych gadżetów klubowych, sprzedaży koszulek, biletów na mecze może okazać się za mało, dlatego klub zdecydował się przerwać pewnego rodzaju znak rozpoznawczy Barcy, która zawsze słynęła z czystych, bezreklamowych koszulek. A jak wiadomo Chińczycy mają wielkie fundusze na organizację Igrzysk, więc interes mógł okazać się bardzo dochodowy i tak też się stanie (?).
Barcelona ma ten sam problem co Juve. Mają oni świetny pierwszy skład, ale z ławką rezerwowych jest nieco gorzej. Napewno odczuwają to mniej od Juventusu, ale wzmocnienia są potrzebne, szczególnie w ataku gdzie w zasadzie równa formę trzyma tylko Eto'o. Szkoda jednak że klub ma zamiar szukać pieniędzy kosztem takiej tradycji. Ale co poradzić - kasa jest kasa
Barcelona ma ten sam problem co Juve. Mają oni świetny pierwszy skład, ale z ławką rezerwowych jest nieco gorzej. Napewno odczuwają to mniej od Juventusu, ale wzmocnienia są potrzebne, szczególnie w ataku gdzie w zasadzie równa formę trzyma tylko Eto'o. Szkoda jednak że klub ma zamiar szukać pieniędzy kosztem takiej tradycji. Ale co poradzić - kasa jest kasa

Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
- pajzano
- Juventino
A ja jako kibic Barcy popieram wprowadzenie reklam. Niektórzy nie potrafią zrozumieć, że do wielkich sukcesów potrzebni są wielcy piłkarze, a aby ich pozyskać, potrzebne są pieniądze. Poza tym jest to sposób na szybsze oddłużenie Barcy po tarapatach, w jakie wprowadził ją geniusz ekonomiczny Gaspart. I co z tego że tradycja zostanie złamana? Tradycją się trofeów nie zdobywa. Poza tym wolę Barcę jako mistrza Hiszpanii i ewentualnie zwycięzcę LM z reklamami na koszulkach niż Barcę z "tradycją" i 6 chudymi latami bez choćby jednego trofeum. Po porażce z Chelsea jakoś nikt nie pamiętał o tradycji, tylko wszyscy byli zalamani tragiczną postawą obrony Barcy w pierwszych 20 minutach. Gdy Barca wzmocni obronę i inne formacje klasowymi zawodnikami i zacznie seryjnie zdobywac trofea, będzie się czym chwalic, a nie wiecznie cieszyć się z unikalnego klubu bez reklam na koszulkach. Zdobyte trofeum to większy powód do dumy niż brak logo sponsora, ale to oczywiście moje zdanie. Rzekłem.
You may know the name, but the game has changed. - Police Story (1985)
- Gibon
- Juventino
Faktycznie, Barcelona obecnie posiada najsłabszą kadrę w historii, a ich gra jest tak kompromitująca, że muszą sprzedać własną skórę, aby wyjść z tarapatów...
Czy faktycznie zespół, który pewnie prowadzi w Primera Division, był jednym z faworytów LM, odpadając po pechowej decyzji sędziego, potrzebuje tak drastycznych zmian, żeby sprzedawać na nie tradycję? Rozumiem, że wszyscy checie, aby kupili jakiegoś zdobywcę Złotej Piłki, albo emerytowaną gwiazdę z głośnym nazwiskiem, ale najwyższy czas dojrzeć i prowadzić mądre transfery, które winny być dyktowane budżetem klubu, a nie budżet transferami! Jeśli nie ma pieniędzy, trzeba pomyśleć nad wymianiami, sprzedażami innych piłkarzy czy kupnie młodych i stosunkowo tanich. Czemu taki pomysł nie przyszedł, gdy Barca nie potrafiła wyjść z grupy CL. Laporta najwyraźniej posiada aspiracje na 'galaktyczne' transfery i zarównie sponsor na koszulkach, jak i te zapędy prezesa prowadzą was w 'galaktyczną' znienawidzoną przez was stronę.
Czy faktycznie zespół, który pewnie prowadzi w Primera Division, był jednym z faworytów LM, odpadając po pechowej decyzji sędziego, potrzebuje tak drastycznych zmian, żeby sprzedawać na nie tradycję? Rozumiem, że wszyscy checie, aby kupili jakiegoś zdobywcę Złotej Piłki, albo emerytowaną gwiazdę z głośnym nazwiskiem, ale najwyższy czas dojrzeć i prowadzić mądre transfery, które winny być dyktowane budżetem klubu, a nie budżet transferami! Jeśli nie ma pieniędzy, trzeba pomyśleć nad wymianiami, sprzedażami innych piłkarzy czy kupnie młodych i stosunkowo tanich. Czemu taki pomysł nie przyszedł, gdy Barca nie potrafiła wyjść z grupy CL. Laporta najwyraźniej posiada aspiracje na 'galaktyczne' transfery i zarównie sponsor na koszulkach, jak i te zapędy prezesa prowadzą was w 'galaktyczną' znienawidzoną przez was stronę.
- Bartek89
- Juventino
Do Rysiek (spoza tematu troche sorki):
Po pierwsze jeżeli już mówisz o Gks-ie to przynajmniej mów prawde!!
GKS-a nigdy nie zmieniła nazwy na Dospel, PZPN wydał nawet na ten temat oświadczenie że zmiana nazwy kosztuje i nikt do PZPN z gieksy sie nie zgłaszał ze chca cos zmieniac!! Jedynie podali do mediów nazwe Dospel aby te pisały/ mówiły Dospel jednak nazwa w PZPN była ciągle GKS Katowice!! a więc jezeli nie znasz sie na temacie to nie pisz głupot!! Prosze!! :evil:
GKS-a nigdy nie zmieniła nazwy na Dospel, PZPN wydał nawet na ten temat oświadczenie że zmiana nazwy kosztuje i nikt do PZPN z gieksy sie nie zgłaszał ze chca cos zmieniac!! Jedynie podali do mediów nazwe Dospel aby te pisały/ mówiły Dospel jednak nazwa w PZPN była ciągle GKS Katowice!! a więc jezeli nie znasz sie na temacie to nie pisz głupot!! Prosze!! :evil:
Juve per sempre.
- ADAMJUVENTUSPL
- Juventino
Ja wogóle nie rozumiem tych którzy mówią że jest to sprzedanie się. Przecież każdy wie że Barca ma bardzo trudną sytuację finansową, i to nie jest błąd Laporty tylko poprzenich prezesów którzy wyrzucili masę pieniędzy w błoto, a Laporta już w tym sezonie zrobił w Barcy bardzo dobre transfery tylko musiał zaciągnąć kolejne długi, a jak wiadomo Barca dalej jak każy inny klub będzie chciała się wzmacniać. Do tego potrzebne są finanse, oprócz tego Barca chce zmodernizować stadion no i wyjść z długów... Ja w pełni popieram decyzję Laporty
Są trzy rzeczy które kocham Rodzina,Bóg oraz Juventus
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
- ForzaJuve_Adam
- Juventino
Czego to czlowiek doczekal... Nie myslalem ze takie cos kiedys zobacze. Przeciez "czyste" koszulki bez zadnych glupich reklam to byl znak rozpoznawczy Barcy. Szkoda ze tak sie stalo ale coz... Kibicem Barcy w koncu nie jestem i co mi zalezy...
Ale naprawde to juz nie bedzie ta Barca.. Przynajmniej wizualnie...

- Reggie
- Juventino
Nie miała reklam od 100 lat, ale czy w tradycji jakiegoś klubu są reklamy na koszulkach? Czy jakiś klub miał reklamy od samego założenia? Ja bym tego tradycją nie nazwał, złamaniem tradycji by była zmiana barw klubówych na barwy narodowe Chin lub herbu na ich godło.KOPEĆ pisze:Człowieku mówię o tradycji Barcelony, która nie miała reklam na koszulkach od ponad 100 lat...
Jakbyś wiedział to byś nie dawał takich głupich uwag =)
Przepraszam za pomyłkę 8) Nie interesowałem się tym tak bardzo.Bartek89 pisze:Do Rysiek (spoza tematu troche sorki):
Może w PZPN klub był zarejestrowany dalej jako GKS Katowice, ale we wszystkich mediach podawali nazwe "GKS Dospel Katowice", formalnie jest różnica, ale czy naprawde nie jest to równoznaczne? Wiem że to raziło wszystkich kibiców Gieksy i nikomu sie to nie podobało, ale GKS przyjął że będzie przedstawiany z nazwą sponsora- i w tej sprawie wg mnie nie ma różnicy miedzy GKS-em a klubami koszykarskimi np. PZU Polfa Pabianice
"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
- Lukaszp32
- Juventino
Mądre posunięcie z ich strony. bo przecież nie reklamują firmy prywatnej, tylko wydarzenie sportowe. Wiecie zawsze się mogą tłumaczyć, że zrobili to dla dobra sportu! Ale fakt jest taki, że sprzedali się........
- M.
- Juventino
Brak reklam to tradycja tylko i wyłącznie dla Barcelony. Inne kluby już dawno pozwoliły reklamować się różnym instytucjom na swoich koszulkach. Według mnie jest to tragiczny pomysł. Gdyby taka sytuacja miała miejsce w Turynie, modliłbym się, żeby Juve nie podpisało kontraktu z żadnym sponsorem. Dla Barcy był to znak rozpoznawalny na całym świecie, dlatego ich szanowałem. Nie mieli pieniędzy? To tylko i wyłącznie wina prezesów, którzy nie potrzebnie ściągają bardzo drogich piłkarzy. Sytuacja na pewno nie była tragiczna. No cóż, po raz kolejny okazuje się, że pieniądz rządzi światem :roll: .Rysiek pisze:Brak reklam to tradycja? Jeśli tak to już chyba wszystkie kluby zerwały z tradycją.
:roll:
- pan Zambrotta
- Juventino
reklama na koszulkach to żadna ujma na honorze albo zaniechanie tradycji. Futbol bez pieniędzy praktycznie by nie istniał, a reklama na koszulkach to dobry interes dla obydwu stron. Dlatego uważam, iż w Barcelonie nic takiego się nie stało. W końcu kiedyś to musiało nastąpić. Jednak jestem zniesmaczony tym, że sponsorem jest akurat Chiński Komitet Olimpijski... :? sport reklamuje sport :roll: . Nie rozumiem sensu Chińczyków - po co oni reklamuja olimpiade ? przecież stadiony w 2008 roku na pewno będą zapełnione po brzegi, z czego 80-90 % to będą właśnie gospodarze. A i tak turyści przyjadą do Chin, bo Olimpiada to największe wydarzenie kulturalne, które skupia zawsze miliony osób zarówno do miasta, jak i przed telewizory...dla mnie pieniądze wyrzucone w błoto.
- gandalf
- Juventino
Nie będzie reklamy na koszulkach Barcelony
Organizatorzy igrzysk olimpijskich w Pekinie w 2008 roku oficjalnie zdementowali nformacje "Financial Times" o toczących się rzekomo negocjacjach z FC Barcelona w sprawie umieszczenia napisu reklamowego na koszulkach graczy hiszpańskiego klubu.
"Komitet Organizacyjny Igrzysk w Pekinie (BOCOG) nigdy nie kontaktował się z klubem piłkarskim z Barcelony. Pojawiły się pogłoski na temat sponsorowania koszulek. Ta sprawa nie istnieje" - głosi komunikat BOCOG.
Według londyńskiego dziennika ekonomicznego prezydent Barcelony, Joan Laporta przebywał w ubiegłym tygodniu w Pekinie, aby dyskutować na miejscu sprawę ewentualnej umowy z komitetem organizacyjnym igrzysk.
Klub FC Barcelona potwierdził natomiast, że prowadzone są negocjacje ze "sponsorem z Chin", nie precyzując jednak o kogo chodzi.
Według hiszpańskich mediów koszulka Barcelony, wolna dotychczas od jakichkolwiek reklam, kosztowałaby około 18-19 milionów euro rocznie przy zawarciu pięcioletniego kontraktu.
W ubiegłym miesiącu londyński klub Chelsea podpisał pięcioletnią umowę z koreańskim producentem elektroniki - Samsungiem, na kwotę 80 milionów euro. Włoski Juventus Turyn zainkasował 22 mln euro od libijskiej grupy petrochemicznej Tamoil. Umowa Realu Madryt z Siemensem, opiewa - według hiszpańskich mediów - na sumę 14 milionów euro.
źródło: http://sport.onet.pl/1020297,0,0,wia,10 ... plina.html
Sam już nie wiem co myślec o tej sprawie:/
Organizatorzy igrzysk olimpijskich w Pekinie w 2008 roku oficjalnie zdementowali nformacje "Financial Times" o toczących się rzekomo negocjacjach z FC Barcelona w sprawie umieszczenia napisu reklamowego na koszulkach graczy hiszpańskiego klubu.
"Komitet Organizacyjny Igrzysk w Pekinie (BOCOG) nigdy nie kontaktował się z klubem piłkarskim z Barcelony. Pojawiły się pogłoski na temat sponsorowania koszulek. Ta sprawa nie istnieje" - głosi komunikat BOCOG.
Według londyńskiego dziennika ekonomicznego prezydent Barcelony, Joan Laporta przebywał w ubiegłym tygodniu w Pekinie, aby dyskutować na miejscu sprawę ewentualnej umowy z komitetem organizacyjnym igrzysk.
Klub FC Barcelona potwierdził natomiast, że prowadzone są negocjacje ze "sponsorem z Chin", nie precyzując jednak o kogo chodzi.
Według hiszpańskich mediów koszulka Barcelony, wolna dotychczas od jakichkolwiek reklam, kosztowałaby około 18-19 milionów euro rocznie przy zawarciu pięcioletniego kontraktu.
W ubiegłym miesiącu londyński klub Chelsea podpisał pięcioletnią umowę z koreańskim producentem elektroniki - Samsungiem, na kwotę 80 milionów euro. Włoski Juventus Turyn zainkasował 22 mln euro od libijskiej grupy petrochemicznej Tamoil. Umowa Realu Madryt z Siemensem, opiewa - według hiszpańskich mediów - na sumę 14 milionów euro.
źródło: http://sport.onet.pl/1020297,0,0,wia,10 ... plina.html
Sam już nie wiem co myślec o tej sprawie:/
- Artur_JUVE
- Juventino
Moim zdaniem NIE, ponieważ wczyscy wielcy katalończycy kiedyś walczyli o to, żeby a ich koszulkach nie było sponsora. Barca ma przecież kasę i myślę, że i bez tego by so bie poradziła. 
- Corcky
- Juventino
A jakie tu ma znaczenie czy jest to chńczyk, australijczyk, amerykanin, włcoh czy anglik? ŻADNE. A chinczyk, zę bogaty to i kasą sypnął dla dobra futbolu. Bo on przeicęz nie przjeął udziałów tak jak Abramowicz, a wiec nie on bedzie decydował o politece transferowej.KOPEĆ pisze:Dla mnie to jest zwykłe sprzedanie się jakiemuś małemu Chińczykowi...
BArca zaśługuje na wysoki miejsca w Europie
GRaja piekny futbol i to mi sie zawsze z tym klubem kojarzy, to lubię.
I ze bedą mieć sponsora na koszulkach to tylko plus. OWszem z jedej strony zerwanie z tradycją

Gigantyczny klub jak Barcelona, majacy w skłądize takie gwiazdy jak Ronaldinho, i chcacy zaistnieć nie tylko na krajowym podwórku ale i w Europie musi mieć dobry kapitał.
Sądzę że BArcelona, BARDZO ROZMYŚLNIE kierowana (chocby ostatni zakup Van Bomela) w przyszłym sezonie obok Juve :-D bedzie królować w Europie ...oby....

Alessandro Del Piero ole!