O maturze z histy słów kilka...

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
gerardt1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2005, 16:28

Proszę państwa, zdarzyło mi sie wczoraj pisać maturę z histy. Podobnoi rozszerzoną(zdarzyło mi shę też mieć wczoraj urodziny..19 chyba?, ale to nieistotne specjalnie...;) Prosiłbym o wszelkie uwagi, opinie i komentarze, jeśli macie o tym(tzn. o maturze z histy, a nie o mojej 19 :D )coś do powiedzenia. Ja osobiście uwarzam, że pytania do części podstawowej były chyba z kosmosu brane...
Podrzucę link, gdzie można znależć pytania. Oto on:

http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/0,52265,2427835.html

Rzućcie okiem i dajcie znać! Pozdroofki!

kostekyo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2005, 17:30

Siema. Na temat matury z histy nic nie mogę powiedzieć bo pisał mój brat, ale z tego co mówił to według niego pytania na podstawie rzeczywiście były trudne. Stwierdził, że lepiej mu wyszedł poziom rozszerzony. Oj nie popisała się ta CKE z doborem pytań. Nie twierdzę, że powinni dać bardzo łatwe, ale to co ja przeszedłem w poniedziałek na matmie to mnie totalnie zdziwiło. Wiem, że są osoby twierdzące, że było łatwe, ale nie dla mnie. Nigdy nie miałem większych problemów z matą a tu zrobiłem tylko 5 na 10 zadań :/ Bogu dzięki, że już po wszystkim :)

Jvri

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 maja 2005, 18:15

kumpel opowiadal ze rozszerzona z hiry byla latwiejksza niz podst. co dal mnie jest bezsensem, co do matmy-paranoja, wszystkie ..maturki'' z gazet,ksiazek itp robilem na 70-80% a ta zawalilem na wskros i sie modle zeby tylko zdac, zadania byly i latwe i trudne, ale ogolnie wszystkie byly czasochlonne ! CKE odwalila w tym roku masakre.... :(

Zygi

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 maja 2005, 18:31

co do matmy to rzeczywiscie bylo przegiecie.. raz ze byly bardzo czasochlonne zadania a 2 ze czesc z nich byla trudna i to zarowno na podstawowym jak i rozszerzonym.. matura byla zdecydowanie trudniejsza niz matura probna, ktorej nie zdala dosc liczna grupa - wiec sens jest chyba taki zeby dotrzymac obietnicy iz nie bedzie egzaminow wstepnych na uczelnie.. no bo skoro miejsc jest wiecej niz 'chetnych' ;p :angry:
co do historii to zalezy - z tego co widzialem to zdac nie bylo porblemu 1. ze sporo pkt mozna bylo zlapac za sredniowiecze i starozytnosc(czyli "moje" epoki) a 2. bylo sporo na wyciaganie wnioskow i nie ujmujac nic humanistom nie wiem czy osoby z umyslami scislymi by sobie lepiej nie poradzily bo mowiac na swoim przykladzie pozbawiony "balastu wiedzy" skupialem sie tylko na podanym tekscie i probowalem wyciagac wnioski a nie zastanwaialem jaki to ma zwiazek z czyms tam.. chociazby te krytykowane przez wszystkich tramwaje wbrew pozorom nie byly trudne wystarczylo pamietac kiedy zlikwidowano getto warszawskie albo jak to wygladalo z agresja Armi Czerwonej w 20 roku i logicznie myslac mozna bylo dopasowac.. .. ale wlasnie zdac to jedno a osiagnac dobry wynik[do tego byla potrzebna spora wiedza w innych zadaniach] to drugie i wlasnie z tym mogl byc problem bo czesc zadan bylo rzeczywiscie trudnych.. ale zycze wszystkim historykom jak najwyzszych wynikow zwlaszcza ze jak slyszalem rozszerzony poszedl juz dobrze[tylko mi sie potem na politechnike nie pchac ;P]

nawiazujac jeszce do matury to ciekawe czym nas 18.05 szanowna CKE zaskoczy i czy wyciagnie wnioski z probnej ktora jak poszla wiadomo..
mozna to wszystko podsumowac tylko tak - wazne zeby reforme wporwadzic, jak sie sprawdzi to juz nie istotne bo i tak do tego czasu kto inny bedzie rzadzil.. jesienia zmieni sie rzad[mozliwe ze i opcja polityczna] i moze sie okazac ze rocznik '87 bedzie pisal juz zupelnie co innego...

Nemo Me Impune Lacessit ...
skoczo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 maja 2005, 18:32

Cze ja tez pisalem mature z histy i <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> jak to zobaczylem to sie przerazilem. Zdjecia byly jakies z kosmosu nie wiem co to mialo byc a to zadanie z godlami to juz mnie rozwalilo, nie mowiac juz o ostatnim zadaniu gdzie byly jakies wierszyki i w ogole plakac sie chcialo.Ta probna co byla w czerwcu to bylo pikus w porownaniu z tą teraz uja sie modle zeby zdac>Nara

Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2005, 18:51

Rzuciłem okiem na te mature. Nie chce porównywać tego do starych matur z historii gdyż nawet nie zdawałem historii ( pisałem angielski ).
Ale tak rozwiązujac te zadania to stwierdziłem , że wcale nie trzeba dysponować wiedzą historyczną. Praktycznie wszystko tutaj jest wyłozone na tacy. Wystarczy sekundke pogłówkować , nic więcej.
Mi to przypomina testy dla byłych 8 klas , bynajmniej nie chodzi mi o poziom tylko o podobne przedstawienie zadań.

EDIT: 1444 post - bitwa pod Warną :smile:

El Nino

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2005, 11:07

No ja co prawda pisać mature bede za cztery lata, ale z ciekawości przejrzałem sobie pytania w gazecie wyborczej i szczerze Wam współczuje. SAm wiedziałem pare odpowiedzi (nie patrząc na listę odpowiedzi :D ).
Aha i Nie wiem dalczego tam były głównie pytania związane z Polską (chyba nawet wszystkie), historią Polski, przecież zamiast szczegółowych pytań z historii naszego kraju, lepiej daliby jakieś ważniejsze z historii świata. Pozdrowienia

P.S No było dużo pytań na logikę

pinturicchia

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2005, 14:45

No ja coprawda pisałam wczoraj maturkę z Biologii, ale o tym ze pytania z Historii były z kosmosu słyszałam od kumpelek z klasy. :? One sa poprostu przerażone. Załują, że wybrały ten przedmiot i stwierdziły ze bedą sie teraz dniami i nocami modlić żeby chociaz te 30% było. :pray:

Luiza

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2005, 14:56

Zlatan Ibrahimovic pisze: lepiej daliby jakieś ważniejsze z historii świata. P.S No było dużo pytań na logikę

Lepiej by dali......to jest matura ze wszystkiego, a nie najwazniejsze rzeczy i kto co woli :wink: :wink: .....niestety

Ja pisalam z biol. wczoraj i zycze sobie by reszta byla taka....nie bylo zle.
Co do historii, ktora "uwielbiam" to powiem szczerze ze duuuzo pytan bylo na logike, wiec mozna bylo zaczaic i sie domyslic, ale te tramwaje i stroje mnie rozwalily....coolersko mieli Ci maturowicze...w sumie bez nauki tez by zaliczyli :)

Powodzonka wszystkim maturowiczom:)

Życie to surfing wiec nie boj sie fal.......wstawaj!
gerardt1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2005, 18:27

Owszem, niektóre pytania były banalne, ale niektóre... Przykładowo to z tramwajami!

chajek5

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 maja 2005, 21:04

ladnie??(obrazek?!) :smile:

Mrówcia-kibicka

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 maja 2005, 21:12

U mnie w szkole mowili ze maturka z histy byla b. trudna.Pisala ja moja kolezanka.Mam nadzieje że ludki sobie poradzili z ta kosmiczna maturą...ehhh naszaoświata to jednak dno... :roll:

PAVEL NEDVED WE ARE PROUD OF BEING YOUR FAN. THANK YOU PAVEL. WE LOVE YOU...
felix jaegar

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 maja 2005, 22:16

hmm... ja na temat tej matury gadalem tylko z jednym qmplem i on powiedzial ze byla prosta... Jednakze jako pytanie ktore mu sprawilo trudnosc wskazal na cos w stylu: Jak nazywala sie organizacja na dworze krolowej Elzbiety w ktorej zasiadali kupcy...? (poprawcie jesli zle bo pytania dokladnie nie znam) Okazalo sie ze byla to Tajna Rada - historyk musial sprawdzic :lol:

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.

-- Julian Tuwim (1894 - 1953) --
gerardt1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 maja 2005, 15:09

Ekhm, chodziło po prostu o PARLAMENT, bo jego członkowie byli często kupcami. Ja sam napisąłem, że chodzi o kompanię Wschodnioindyjską
:rotfl: :rotfl:
Głupota nie boli...ale szkodzi...

Pershing

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2005, 12:02

Ja rowniez pisalem histe....i mam mieszane uczucia, duzo bylo pytan, gdzie mozna bylo cos sciemnic, ale niektore to..... :prochno: Najwiecej klopotow sprawili mi pytania z tym, aby wskazac chronologicznie dwie daty, o niektorych wydarzeniach nawet nie wiedzialem :rotfl: Tak samo prawda i falsz, w wiekszosci przypadkow zrobilem sobie totolotek, a te tramwaje nie byly takie zle, dwa wiedzialem na sto %, a jedno znowu 50/50. Jestem troche rozczarowany, nie jestem z siebie zadowolony, teraz przypominam sobie ten czas przed matura, co ja wtedy robilem :lol: Ale bylo minelo i czekam z niecierpliwoscia i z lekkim lekiem, obawa na wyniki.

ODPOWIEDZ