Od kwietnia bramki z ekstraklasy w TVN

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Peja

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 marca 2005, 09:50

Od kwietnia w TVN będzie emitowany magazyn piłkarski, w którym kibice zobaczą bramki z meczów polskiej ekstraklasy.

Od 2000 roku wyłączność na pokazywanie bramek ze spotkań I i II ligi miał Canal Plus. Kilka razy mówiło się o tym, że francuska stacja sprzeda sublicencję TVP. Przez jakiś czas „publiczna” pokazywała nawet gole z kilku spotkań ligowych w swoich programach informacyjnych. Do podpisania umowy jednak nie doszło. Canal Plus żądał ponoć 2 mln dolarów za prawa do wszystkich bramek, które stacja otwarta mogła pokazać w magazynie ligowym.
– Od kwietnia się to zmieni – zapewnia Andrzej Placzyński z firmy SportFive, zajmującej się pośrednictwem w sprzedaży praw telewizyjnych. – Prowadzimy intensywne rozmowy z TVN. Jest prawie pewne, że po marcowych meczach reprezentacji Polski z Azerbejdżanem i Irlandią Północną właśnie w tej telewizji będzie emitowany magazyn piłkarski, w którym kibice zobaczą gole zdobywane na boiskach ekstraklasy. Program zgodnie z warunkami postawionymi przez sponsora tytularnego ekstraklasy – Idei – będzie się ukazywał po każdej kolejce – dodaje.

W czerwcu wygasa pięcioletnia umowa Canal Plus z PZPN. W związku właśnie kończy się procedura przetargu na nowe prawa. W poniedziałek mają zapaść decyzje komu przypadną. Do kupienia jest siedem pakietów zawierających m.in. wszystkie spotkania na żywo, mecze derbowe, magazyn ligowy ze skrótami, tzw. newsy w magazynach informacyjnych oraz relacje internetowe i radiowe.

źrodło: http://gol.kylos.pl/news.php?id=8124

forza bianco-neri

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 marca 2005, 05:21

to dobrze, ze w koncu kibice z nie-pierwszoligowych miast beda mieli namiastke ekstraklasy. szkoda tylko, ze bedzie to TVN... te ich komentarze :evil: ach mam nadzieje , ze na te okolicznosc zatrudnia jakiegos dobrego komentatora, albo moze odkryja nowego Borka? ;P no widac, ze canal + odchodzi, a zaczyna sie dziac cos dobrego :) 2 liga w TVP3, teraz bramki w TVN.. no no no :-D :-D juz sie nie moge doczekac...

Juve per Sempre
Alessandro

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 marca 2005, 07:28

Tiaaaa... mam nadzieję że teraz sie doczekamy! Już była o tym mowa kilka miesiecy temu (wtedy mówiono że od października beda bramki, skróty i takie tam różne rzeczy a co mamy do tej pory?!) i jednak nic z tego nie wyszło, jak zwykle duzo gadania a nic nie dostaliśmy. Jestem zmuszony traktowac ta informacje z przymrózeniem oka i nie robie sobie nadzieji. Moze ktos kiedys w tym kraju zmądrzeje i bez zadnych dodatkowych abonamentów bedziemy sobie mogli usiąść w sobote i niedziele przed telewizorem i bedziemy oglądać mecze naszej ulubionej polskiej drużyny...

Szymek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 marca 2005, 08:22

Wkońcu się doczekaliśmy. Ja mam tylko kablówkę i nie mam mozliwoście oglądania meczy Ekstraklasy. Mam nadieję że postarają się o jakiegos dobrego komentatora. W końcu popatrzę sobie na bramki min. Wisły, Legi :D Ale jak wspomniał kolega niżej to miało być juz dawno, w październiku i niczego się doczekaliśmy, może teraz też tak będzie że oni "naobiecują" dużo rzeczy a jak przyjdzie co do czego to będzie lipa.

JUVEJAH90

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 marca 2005, 21:15

Ciesze sie że wreeszcie bdzie mozna zobaczyc bramki w odkowanej tv. Troche szkoda ze to tvb bo z tego co wiem oferty Polsatu i tvp były lepsze. Moim zdaniem tvn kiepsko pokazuje sport.

Czy jestem prawdziwym kibicem? Trudne pytanie...Myślę że niedokońca:(
Coolfi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 marca 2005, 21:19

Może i kiepsko pokazują sport, ale ostatnio sytuacja uległa polepszeniu. Wg mnie TVN to najlepsz polska odkodowana stacja i mam nadzieję że magazyn będzie wart uwagi bez względu na poziom gry naszych kopaczy 8)

Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
Boss

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 09:38

Wreszcie będzie można zobaczyć w otwartej stacji bramki z ekstraklasy, bo po sezonie 2001/02 znikł magazyn ligowy z bramkami z TVP :x , która bezskutecznie przez 3 lata starała się ponownie o prawa do transmisji. Wygrał TVN który coraz bardziej jak widać stawia na sport (mecze w pucharach polskich druzyn też były transmitowane w obcnym sezonie w TVN). Mam nadzieje , że ten magazyn ligowy będzie prowadzony w sposób ciekawy, lepszy od tego co było kilka lat temu w TVP :x Bo co prawda nasza liga jest słabiutka ale zawsze to nasza liga i warto na nia popatrzeć.
Ostatnio zmieniony 24 marca 2005, 12:15 przez Boss, łącznie zmieniany 1 raz.

dan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 10:55

LEPIEJ POŹNO NIZ WCALE!!!MOZE W KOŃCU COS SIE W POLSCE NA LEPSZE ZMIENI!!! FORZA JUVE

mil015

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 marca 2005, 17:14

NNNAAARRREEESSSZZZCCCIIIEEE !!! :D Oby tylko programu o Ekstraklasie nie prowadził genialny inaczej Sołtysik :D Poniewaz on nie ma za grosz charyzmy itp. Mam nadzieje ze Jasiu Tomaszewski bedzie ekspertem poniewaz on umie opieprzyc PZPN. Nie szczędzi słów krytyki i za to go lubię :)

Obrazek
Peja

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 kwietnia 2005, 16:32

Wszystko wskazuje na to, że na początku maja na antenie TVN pojawi się wreszcie długo i z niecierpliwością wyczekiwany przez kibiców magazyn piłkarski. Umowa nie została jeszcze podpisana, ale porozumieliśmy się już we wszystkich podstawowych sprawach – mówi z ulgą w głosie Arkadiusz Kalicki, dyrektor biura komunikacji korporacyjnej firmy Idea, nowego sponsora tytularnego ekstraklasy.

– Od wczoraj przygotowania do realizacji magazynu ruszyły na całego. Do ustalenia pozostały już tylko szczegóły – dodaje.
Przypomnijmy, przetarg na prawa telewizyjne do pokazywania polskiej ligi przez kolejne trzy lata, począwszy od sezonu 2005/2006, rozstrzygnął się już w połowie marca. Stacja TVN nabyła prawa do pokazywania niedzielnego magazynu ligowego, a TVN 24 kupił pakiet informacyjny, czyli prawa do pokazywania bramek w serwisach sportowych.Sponsorowi ekstraklasy bardzo zależało, by taki magazyn pojawił się już wiosną. Według pierwszych zapowiedzi miało się to stać w kwietniu, po drugiej lub trzeciej wiosennej kolejce ligowej. Okazało się jednak, że nie jest to takie proste. Jak zwykle poszło o pieniądze. Idea zadeklarowała, że w dużym stopniu pokryje koszty realizacji magazynu. Przez ponad trzy tygodnie obie strony targowały się odnośnie konkretnych sum. W pewnym momencie istniała groźba, że sprawa wiosennego magazynu upadnie i program pojawi się dopiero jesienią. Strony dały sobie czas na znalezienie kompromisu do końca tego tygodnia.

źródło:http://gol.kylos.pl/news.php?id=11356

Bosh, nareszcie :doh: Zaczely mnie juz denerwowac te ciagle przekladanie startu emisji. Ciekawe tylko kto bedzie prowadzil ten program i komentowal skroty :?: :think:

forza bianco-neri

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 kwietnia 2005, 20:51

Wiosna bez magazynu ligowego
PAP 15:10

W rundzie wiosennej obecnego sezonu piłkarskiej Idei Ekstraklasy w telewizji otwartej nie będzie magazynu ligowego - poinformował w czwartek zarząd telewizji TVN S.A., która od 1 maja miała pokazywać w specjalnym programie skróty z meczów, a w serwisach informacyjnych bramki z pierwszoligowych boisk.

"Zarząd telewizji TVN pragnie z przykrością poinformować, że kibice futbolu nie zobaczą tej wiosny na antenach TVN i TVN24 Magazynu Ligowego oraz bramek w serwisach informacyjnych. Emisja premierowego odcinka Magazynu była zaplanowana na 1 maja. Przyczyną, dla której zmuszeni jesteśmy odwołać premierę Magazynu Ligowego są niejasności prawne, które stwierdziliśmy w otrzymanym projekcie umowy ramowej pomiędzy TVN S.A a SportFive" - głosi oświadczenie zarządu TVN S.A.

"Niejasności prawne dotyczą faktu, że - o czym dowiedzieliśmy się dwa dni temu - firma SportFive nie dysponuje wszystkimi prawami, które chciała sprzedać naszej stacji" - powiedział rzecznik prasowy TVN Andrzej Sołtysik.

"W sierpniu koncern ITI, właściciel stacji TVN, nabył od firmy SportFive prawa do meczów polskich zespołów w eliminacjach Ligi Mistrzów i Pucharze UEFA. Umowa ta obejmowała także prawa do pokazywania magazynu ligowego w sezonie 2004/2005. Stacja TVN była zainteresowana produkcją takiego programu znacznie wcześniej, ale, jako telewizja komercyjna, czekała na wybór sponsora polskiej ekstraklasy".

"Gdy sponsor się pojawił, rozpoczęliśmy z nim współpracę w celu jak najszybszego pokazania widzom skrótów z meczów polskiej ligi. Wszystko było zapięte na ostatni guzik i w najbliższą niedzielę telewidzowie TVN24 i TVN mieli zobaczyć pierwszy odcinek ligowego magazynu. Dosłownie w ostatnich godzinach okazało się, że firma SportFive chce sprzedać coś, co już raz sprzedała" - wyjaśnił Sołtysik.

Stacja TVN wygrała również zorganizowany przez PZPN przetarg na prawa do magazynu ligowego począwszy od sezonu 2005/06. "Z emisją magazynu ligowego począwszy od pierwszej kolejki następnych rozgrywek też mogą być problemy, gdyż do 1 maja zainteresowane strony powinny podpisać stosowną umowę. Do dziś nie otrzymaliśmy żadnej propozycji umowy ani z PZPN, ani z pośredniczącej w przetargu firmy SportFive" - zakończył Andrzej Sołtysik.

W czwartek popołudniu zarząd firmy SportFive wydał lakoniczne oświadczenie, wyrażając zaskoczenie z powodu odwołania emisji Magazynu.

"Nie zgadzamy się ze stwierdzeniem, że przyczyną tej decyzji mogło być działanie SportFive. (...) ITI, w której skład wchodzi TVN S.A., była na bieżąco informowana o szczegółach rozmów prowadzonych przez TVN i SportFive. SportFive była i w dalszym ciągu jest gotowa do przekazania praw na warunkach zaproponowanych przez TVN" - napisano w oświadczeniu.

Szef polskiego oddziału firmy Andrzej Placzyński odmówił rozmowy z dziennikarzem PAP. "Nie mogę panu nic powiedzieć" - uciął krótko.

"Jestem bardzo zaskoczony i niezadowolony z zaistniałej sytuacji - powiedział PAP dyrektor biura komunikacji korporacyjnej PTK Centertel Arkadiusz Kalicki, który negocjował z PZPN umowę sponsorską. - Wydawało się, że nic nie jest w stanie przeszkodzić nam w realizacji kluczowego dla naszego zaangażowania w polską piłkę, czyli magazynu ligowego w telewizji otwartej. Ze stacją TVN mieliśmy dopięte wszelkie szczegóły programu, mieliśmy też zapewnienie firmy SportFive, że dojdzie do porozumienia z TVN".

"Włożyliśmy wiele wysiłku w przygotowanie magazynu ligowego, ponieśliśmy też spore nakłady finansowe. Mam nadzieję, że ta praca i środki nie zostaną zmarnowane. Musimy po raz kolejny usiąść do rozmów i zrobić wszystko, by magazyn ligowy w telewizji otwartej jak najszybciej się ukazał" - dodał przedstawiciel sponsora polskiej ekstraklasy.

Na pytanie czy nie obawia się, że magazyn ligowy może nie ukazać się także w nowym sezonie odparł: "Tego się nie obawiam, bo to gwarantuje kontrakt z PZPN. Jeśli tak się nie stanie, możemy odstąpić od umowy".

Podsumowując dotychczasowe zaangażowanie w polski futbol Kalicki powiedział: "Wiedzieliśmy, że nie będzie łatwo. Szereg problemów narastało przez lata i nie sposób ich rozwiązać w ciągu miesiąca czy dwóch. Jesteśmy zadowoleni ze współpracy z klubami, które ze zrozumieniem podchodzą do naszych wymagań i oczekiwań. Natomiast takie sprawy, jak odwołanie emisji magazynu ligowego czy kłopoty z powołaniem spółki mającej przejąć zarządzanie rozgrywkami, mocno nas niepokoją".
zrodlo: http://www.wp.pl/r/FM1158

wyglada na to, ze sie nie doczekamy ligi po;skej w TV ogolnodostepnej :( Dla mnie to zla wiadomosc, bo mialem nadzieje i ochote na ogladanie najlepszych sytuacji, i bramek z Ekstraklasy... Zawiodla firma Sport Five, ktora widocznie nie tylko zęby stracila na sporcie :? Co za parodia. Moze w przyszlym sezonie?

Juve per Sempre
mario1116

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 kwietnia 2005, 21:55

No i wszyscy sie naoglądali. :( Może w nastepnym sezonie jakiś magazyn będzie.

BIGGI

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 kwietnia 2005, 22:02

mario1116 pisze:No i wszyscy sie naoglądali. :( Może w nastepnym sezonie jakiś magazyn będzie.
W nastepnym sezoni MUSI byc magazyn, wynika to z przepisów UE itp bla bla bla....chociaz w PL wszystko jest mozliwe.

To juz szczyt wszystkiego, co za kraj że bez przerwy jakies kumoterstwa, niejasności itp. A najbardziej jak zwykle cierpi widz.

ODPOWIEDZ