Dlaczego JUVE ostatio gra tak beznadziejnie
- tomcatmi6
- Qualità Juventino
A ja napisalem ze porownywanie osiagniec tych dwoch panow jest smieszne. Co z tego ze prowadzil Monaco ktore mialo zgrana paczke. Teraz zobacz na ktorym sa miejscu i czy widzisz ich w Lidze Mistrzow?Ja nie pisałem co zdobył Deschamps tylko jak zmienił grę przeciętnej drużyny jaką było Monaco. Czytaj uważnie a potem zwracaj uwagę.
Nie ma co podziwiac, za nim przemawia wielkie doswiadczenie i wyniki ktore odnosil z klubami. A Deschamps to co najwiecej osiagnal to final LM, ktory zreszta przegral, wiec nie ma zadnego trofeum. Nie sadze aby Fabio nie mial pomyslow, predzej brakuje wykonawcow, bo tylko podstawowa 11 nikt chyba nic nie zrobil.1. Podziwiam Twój optymizm dotyczący Capello. Nie twierdzę, że jest to bardzo zły trener, ale chyba najlepsze lata ma już za sobą. Każdy nawet najlepszy trener kiedyś się wypala (patrz.Alex Ferguson), zaczyna brakować mu nowych pomysłów na grę (zobacz, że ostanio największe suksesy odnoszą trenerzy młodzi :Mourinho, Deshamps).
Opiera sie, ale sam system ustawiania sie i gry tworzy Capello nie gracze. Co do Hutha, widziales mecz Bayern - Chelsea?A jeśli chodzi o obronę to myślę, że głowna zasługa za jej dobrą grę spoczywa, na bardzo dobrych i doświadczinych graczach (zobacz co się dzieję jak musi grać Montero czy Birindelli, a np w Chelsea nawet jak wystawią przeciętnego Hutha czy G.Johnsona to jakoś wszystko się dobrze układa)

Druzyne buduje sie poczynajac od bramkarza poprzez obroncow, pomocnikow a na koncu napad. To jest taka piramidka. Mysl szkoleniowa we wloszech zawsze opierala sie na obronie, mniejszy nacisk byl pokladany w napadzie.Poza tym nie uważam, że myśl szkoleniowa powinna opierać się tylko na dobrej obronie, bo jakoś atak to głównie liczenie na przebłysk geniuszu Zlatana czy Alexa.
Zgadzam sie ale nie trzeba ich sprowadzac. Rynek transferowy jest szeroki wiec mozna wymieniac i kupowac innych zawodnikow.2. Ostatnio młodzież Juventusu nie jest wypożyczana tylko oddawana na zasadzie wspólwłasności do innych klubów (dziwny wymysł włoskiej piłki), i niestety sprowadzenie ich będzie się wiązało ze znacznym wydatkiem gotówki (przykład Interu i Adriano odkupywanym za 30 mln).
Sa przeciez mlode gwiazdy , przykladem moze byc Zlatan. Zreszta zobacz sobie sklad Ajaxu, z ktorego sa wykupowani co sezon mlodzi gwiazdorzy.A poza tym co rusz słychać głosy, że Ci młodzi gracze mają być kartą przetargową w zakupie jakieś "gwiazdy" więć raczej nie spodziewałbym się napływu młodych graczy do kadry Juve.
Kapo nie gra bo ma kontuzje, watpie aby zarzad go chcial sie pozbyc, predzej to zrobia z Olivera, tak mi sie wydaje przynajmniej.a że potrafimy przegapić olbrzymi talent niech świadczy przykład Henrego (kolejny będzie Kapo?).
To nie jest szczescie tylko kalkulacja, dla punktacji nie ma roznicy miedzy wygrana 1 a 3:0, jest za to tyle samo czyli 3 pkt. W lidze nie gramy na 1:0 chociaz niektore zespoly przyjezdzaly sie bronic, malo kto otwiera sie grajac zJuve. Zreszta Liver rowniez przyjechalo utrzymac wynik.3.Te 1:0 miało być symbolem nie konkretym przykładem (choć 6 wyników 1:0 w LM ma swoją wymowę-dobrze, że wygrywamy ale gra nie musi się nam podobać, szczególnie, że szczęście (patrz mecz z Liverpoolem) może się kiedyś skończyć).
Mozna krytykowac ale trzeba odpowiednio z tym celowac. To nie jest wina Capello, bo nie ma on wlywu wiekszego na to co robi zarzad w czasie mercato. Moze powiedziec kogo chce miec w skladzie i tyle, dostal slaba lawke rezerwowych, ktora sie nie sprawdzila i teraz czas na zmiany. Tez mi sie nie podobalo kilka ruchow ale widocznie stal za tym jakis powod, ktorego nie moge znac bo nie naleze do personelu klubu. Jakbym byl wtajemniczony w sprawy klubowe to pewnie by to "troche" inaczej wygladalo i decyzje bylyby dla mnie bardziej zrozumiale.4. Oczywiście, że łatiwej jest krytykować niż znajdować pozytywy, ale jeśli coś dzieję się źle, to chyba nie jest dziwne, że ludzie (wierni kibice) mają prawo i chcą wyrazić negatywne zdanie o sytuacji w jakiej znazł się Ukochany Klub. Ja oczywiście, też znajduję wiele pozytywów w grze Juve(no bo bez przesady w końcu jesteśmy na szczycie ligi), ale to nie znaczy, że będę przyklaskiwać na wszystkie decyzje personalne czy taktyczne.
Tu sie zgadzam w zupelnosci.P.S. Każdy ma inne zdanie na temat sytuacji Juve, i dobrze. Ja szanuję każde zdanie na ten temat (no chyba, że ktoś w obraźliwy sposób próbuje je narzucić innym). Bo chyba nikt nie wątpi, że mimo krytyki, każdemu z nas zależy aby JUVE BYŁ NALEPSZYM KLUBEM NA ŚWIECIE
Gre klubu ocenia sie przez pryzmat calego sezonu, od poczatku poprzez srodek do konca. Widac jak Juve zwalnialo tempo oraz jak wplywaly kontuzje na forme zespolu. Czyli inaczej mowiac widoczny brak dobrej lawki.P.S.2 Grę klubu ocenia się przez pryzmat końca a nie początku sezonu. Więc teksy w stylu, na początku sezonu wygrywaliśmy 3:0 do mnie nie przemawiają.
pozdr
"cane che abbaia non morde"

SoloJuve.com - juventus, juve, stara dama, del piero, turyn, delle alpi, scudetto, serie a

SoloJuve.com - juventus, juve, stara dama, del piero, turyn, delle alpi, scudetto, serie a
- Corcky
- Juventino
A ja odziwo, widze błędy Capello
Nie ma ławki? A kto siedzi obok Capello naławeczkach? Tachiunardi? Pesotto? A po chole** sprzedawano Tudora? No po co? Moggi ist cool! :evil:
Przeciez Capello cały sezon grał "żelaznym' składem bez rotacji! I tu jest największy błąd.!
I czego wy teraz oczekujecie od Birindeliego? Jak gosć przez prawie cąły sezon grzał ławę i teraz ma byc w formie?
Sadzanie Tachiego na ławie, też było sporym błedem! Zauważył ktos psadek formy u Emersona? BO ja tak! Chłop gra caly sezon i mu sił w końcówce brakuje!
I nie zwalajcie na krótką ławkę! Atak:
Del Piero, Ibra, Treze, Zalay(aha jeszcze nie dawno wsyzscy wychwalali go pod niebiosa po meczu z Realem,a teraz wszyscy narzekają)
A to zę teraz mamy tylko dwóch to wyłacznie pech Treze(kontuzja) i
głupota Zlatana!
Ktoś powie? Troche mało tych piłkarzy na ławie....No to Capello powinien wiedzieć ze jest takie cos jak zamiany podczas meczu i przy pewnym prowadzeniu juz nawet w 60 min. zdejmowac graczy, by ich oszczędzać!
Są tu także błedy Moggiego, który sprzedał Tudora, oddał Maresce! Cholerny Moggi! :doh:

Nie ma ławki? A kto siedzi obok Capello naławeczkach? Tachiunardi? Pesotto? A po chole** sprzedawano Tudora? No po co? Moggi ist cool! :evil:
Przeciez Capello cały sezon grał "żelaznym' składem bez rotacji! I tu jest największy błąd.!
I czego wy teraz oczekujecie od Birindeliego? Jak gosć przez prawie cąły sezon grzał ławę i teraz ma byc w formie?
Sadzanie Tachiego na ławie, też było sporym błedem! Zauważył ktos psadek formy u Emersona? BO ja tak! Chłop gra caly sezon i mu sił w końcówce brakuje!
I nie zwalajcie na krótką ławkę! Atak:
Del Piero, Ibra, Treze, Zalay(aha jeszcze nie dawno wsyzscy wychwalali go pod niebiosa po meczu z Realem,a teraz wszyscy narzekają)
A to zę teraz mamy tylko dwóch to wyłacznie pech Treze(kontuzja) i
głupota Zlatana!
Ktoś powie? Troche mało tych piłkarzy na ławie....No to Capello powinien wiedzieć ze jest takie cos jak zamiany podczas meczu i przy pewnym prowadzeniu juz nawet w 60 min. zdejmowac graczy, by ich oszczędzać!
Są tu także błedy Moggiego, który sprzedał Tudora, oddał Maresce! Cholerny Moggi! :doh:

Alessandro Del Piero ole!
- Reggie
- Juventino
Zauważyłem już że tomcatmi6 broni Capello za wszelką cenę
Napisałeś że Deschamps "tylko" doszedł to finału a w tym sezonie nic. A co zostało mu z tamtej drużyny? W tym sezonie nie miał żadnych szans na finał. Ja bym się cieszył gdyby Capello doprowadził Juventus chociaż do finału, ale on nie potrafi wykorzystać potencjału Juventusu. Kapo, Tacchi i Appiah nie grają więc jak mają być dobrymi zmiennikami? Z obrony też odeszli w styczniu Tudor i Legro(
) którzy byliby lepszymi zmiennikami niz Montero.
Wynik 1:0 zawsze niesie za sobą tyle pkt. co 3:0 ale 1:0 to zawsze szczęśliwy wynik, w końcówce może paść bramka wyrównująca i nici z 3 pktów. A 3:0 to zdecydowane zwycięstwo i nikt nie mówi o fuksie.
Dla mnie wniosek jest jeden "trzeba się pozbyć chorych narządów" czyli zmienić trenera na jakiegoś który będzie miał wizje gry inną niz bronienie za wszela cenę bramki pomimo niekorzystnego wyniku, sprzedać starych i nieperspektywistycznych zawodników i kupić lepszych. To "wszystko", ale czy zarząd Juve będzie na to stać?
Wynik 1:0 zawsze niesie za sobą tyle pkt. co 3:0 ale 1:0 to zawsze szczęśliwy wynik, w końcówce może paść bramka wyrównująca i nici z 3 pktów. A 3:0 to zdecydowane zwycięstwo i nikt nie mówi o fuksie.
Dla mnie wniosek jest jeden "trzeba się pozbyć chorych narządów" czyli zmienić trenera na jakiegoś który będzie miał wizje gry inną niz bronienie za wszela cenę bramki pomimo niekorzystnego wyniku, sprzedać starych i nieperspektywistycznych zawodników i kupić lepszych. To "wszystko", ale czy zarząd Juve będzie na to stać?
"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
- tomcatmi6
- Qualità Juventino
Tachiunardi nie siedzi, Pesotto jest kontuzjowany. O Tudora mnie nie pytaj,ale to nie Capello go sprzedal.A ja odziwo, widze błędy Capello Very Happy
Nie ma ławki? A kto siedzi obok Capello naławeczkach? Tachiunardi? Pesotto? A po chole** sprzedawano Tudora? No po co? Moggi ist cool! Evil or Very Mad
Owszem, ale jesli zmiennicy robia takie bledy jak Appiah czy Montero to az strach ich wprowadzac.Przeciez Capello cały sezon grał "żelaznym' składem bez rotacji! I tu jest największy błąd.!
Chocby i nie gral 10 lat to oczekuje od niego aby walczyl o pilke w powietrzu przy wrzutce. On nawet nie wyskoczyl, nie staral sie zatrzymywac strzelca bramki i to nie zalezy od tego ile siedzi na lawce.I czego wy teraz oczekujecie od Birindeliego? Jak gosć przez prawie cąły sezon grzał ławę i teraz ma byc w formie?
Jeszcze dwa mecze temu byl ostoja srodka pola w Juve. Teraz ma problemy z kontuzja (choroba) wiec nie gra na pelnie swoich mozliwosci. Tacchinardi dostawal szanse i gral przecietnie.adzanie Tachiego na ławie, też było sporym błedem! Zauważył ktos psadek formy u Emersona? BO ja tak!
Jesli jest krotka i zdziadziala to chyba logiczne ze kazdy wskaze ten punkt jako najslabszy w Juve? Bo jest najslabszy, jesli ktos oglada mecze Juve i troche sie interesuje skladem to wie ze zawodnicy u nas na lawie to nie jest wyzsza polka.I nie zwalajcie na krótką ławkę!
Del Piero gra lipe ostatnio. Trezegueta nie widac przez pol sezonu bo sie lamie. Zlatan zostal zawieszony a Zalayeta strzela jak musi, normalnie niezbyt skuteczny jest.Del Piero, Ibra, Treze, Zalay(aha jeszcze nie dawno wsyzscy wychwalali go pod niebiosa po meczu z Realem,a teraz wszyscy narzekają)
Nie! To wina Capello! -_-A to zę teraz mamy tylko dwóch to wyłacznie pech Treze(kontuzja) i
głupota Zlatana!
Capello wie i zmienia jesli nie widziales. Bo chyba w kazdym meczu kogos zmienial. Przynajmniej nie przypominam sobie aby caly mecz bez zmian grali.Ktoś powie? Troche mało tych piłkarzy na ławie....No to Capello powinien wiedzieć ze jest takie cos jak zamiany podczas meczu i przy pewnym prowadzeniu juz nawet w 60 min. zdejmowac graczy, by ich oszczędzać!
Po prostu nie tutaj szukac slabosci Juve w tym sezonie. Bronie go bo uwazam ze to nie jego wina ze juve odpadlo z LM pucharu i walczyc musi o Scudetto.Zauważyłem już że tomcatmi6 broni Capello za wszelką cenę Wink
Ile lat budowal zespol Deschamps? Pozatym dochodzi jeszcze kwestia "slabszej druzyny", czyli lekcewazenia przez gigantow europejskich slabszych druzyn jak Monaco. Tak przejechala sie o ile dobrze pamietam Chelsea i Real.Napisałeś że Deschamps "tylko" doszedł to finału a w tym sezonie nic. A co zostało mu z tamtej drużyny? W tym sezonie nie miał żadnych szans na finał.
Nie potrafi wykorzystac ? Doszedl do cwiercfinalu, bez lawki praktycznie, Kapo byl kontuzjowany, Appiah jak mu dano to gral jak pokraka (mecz z Cagliari) a Tacchinardi jak dostawal szanse to gral przecietnie.Ja bym się cieszył gdyby Capello doprowadził Juventus chociaż do finału, ale on nie potrafi wykorzystać potencjału Juventusu. Kapo, Tacchi i Appiah nie grają więc jak mają być dobrymi zmiennikami?
O nie nie ... napewno nie Legrotaglie .. dwa razy lepszy Monter:P chociaz gra strasznie, ale nie zniosl bym widoku Nicoli na srodku obrony.Z obrony też odeszli w styczniu Tudor i Legro( Wink ) którzy byliby lepszymi zmiennikami niz Montero.
Pozbywac sie trenera po pierwszym sezonieDla mnie wniosek jest jeden "trzeba się pozbyć chorych narządów" czyli zmienić trenera na jakiegoś który będzie miał wizje gry inną niz bronienie za wszela cenę bramki pomimo niekorzystnego wyniku, sprzedać starych i nieperspektywistycznych zawodników i kupić lepszych. To "wszystko", ale czy zarząd Juve będzie na to stać?

Niech przyjdzie jakis trener z Brazylii i zalozymy brazylijska kolonie w Turynie. Bedziemy grali piekny ofensywny futbol, pod haslem "strzelic wiecej niz stracic" i po 5 pierwszych meczach w ktorych bedziemy nadziewac sie na kontry zespolow, bedziemy mieli boski ofensywny status 20 druzyny w Serie A. Bronienie bramki pozwala na to aby dojsc daleko w takich imprezach jak Liga Mistrzow, gdzie stracony gol u siebie znaczy baaaaaaardzo duzo a wyniki po 1-0 pozwalaja grac dalej. Sadze pozatym ze to byla taktyka na teraz, kiedy druzyna jest nieuformowana do konca i brakuje kilku trybikow.
Moze poczekajmy az Capello da liste zyczen Moggiemu, on ja spelni, porzadnie sie przygotuja do sezonu i zobaczymy w sezonie 05/06 nowy Juventus ktory siegnie po mistrza Wloch i Europy.
A jak bedzie to zobaczymy, o posade Capello sie nie martwie. Niewielu trenerow zdolaloby z takim skladem zdzialac tyle co Don Fabio.
pozdr
"cane che abbaia non morde"

- jeżak
- Juventino
Buahaha. Pamiętasz ile razy w takim momencie Capello nie ściągnął kogoś. Czy w ogóle pamiętasz ile razy w 60 minucie pewnie prowadziliśmyForzaDelPiero pisze:Ktoś powie? Troche mało tych piłkarzy na ławie....No to Capello powinien wiedzieć ze jest takie cos jak zamiany podczas meczu i przy pewnym prowadzeniu juz nawet w 60 min. zdejmowac graczy, by ich oszczędzać!

Juventus gra beznadziejnie nie tylko ostatnio, tylko od początku sezonu. Skromne zwycięstwa aż do nich nie pasują. W gruncie rzeczy, to wcale nie mamy tak defensywnie nastwionego składu. To tylko wina dwóch środkowych defensywnych pomocników. Ale wystarczy popatrzeć na skrzydła, gdzie śmiga Camoranesi i Nedved, a niemal do każdej akcji włączają się boczni obrońcy.
Jeśli się uprzemy i zwalimy wszystko na ławkę rezerwowych, to i tak pojawia się rozwiązanie, które zresztą Capello wprowadza. Tylko pojawił się problem z obrońcami (ich brakiem), to trener sięgnął po młodego gracza. Może wobec problemu z napastnikami też jakiegoś wypróbuje

Problemem graczy Juve jest to, że sami widzą swoją słabą grę. Ile razy czytaliśmy komentarze, że słabo zagrali, czy że Milan gra lepszą piłkę. Oni po prostu chyba każde zwycięztwo, czy odskoczenie Milanu traktują jako przypadek, po czym wszystko wraca do normy. Może potrzebny im psycholog

Montero- OK, słabiutki, ale czy Appiah grał ostatnio tak słabo? Bałeś się jak ujrzałeś jego nazwisko przed meczem z Interem?tomcatmi6 pisze:
Owszem, ale jesli zmiennicy robia takie bledy jak Appiah czy Montero to az strach ich wprowadzac.
Otóż to! Jeśli widzi, że Appiah jest lepszy od Tacchinardiego, czy Blasiego, to wystawia właśnie jego. Ja postawą Stefka wcale rozczarowany nie byłem.tomcatmi6 pisze:Capello wie i zmienia
Tak swoją drogą, to chyba Juventusowi brakuje nie tylko ofensywnego pomocnika. Nie mamy w tym momencie takiego "walczaka", albo przywódcy, który poderwałby cały zespół. Ktoś powie, że jest Nedved, ale Czech ostatnio wcale nie gra tak agresywnie i dynamicznie (może z tego wyrósł). Kiedyś mieliśmy Deschampsa, Davidsa. Albo umiejętnie pokierował grą zespołu, albo agresja i chęć do gry udzieliła się innym zawodnikom. Teraz nikogo takiego nie mamy (chociaż jak patrzę na grę Zlatana i jego ostatnie wybryki...

Przykro stwierdzać, że na tle Milanu Juve wypada blado pod każdym względem. Mam wielkie obawy przed meczem na San Siro...