Habemus Papam ! Mamy następcę Jana Pawła II !

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
gosciu_Muranista

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 kwietnia 2005, 08:45

no macie racje za bardzo to uogólniłem ale pisząc na ten temat nie chciałem wrzucać wszystkich do jednego worka tylko przedstawić sytuacje jaka była wtedy i tyle. Ale rzeczywiście mój błąd gdyż mogłem to od razu napisać i nie było by sprawy.

white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 kwietnia 2005, 15:35

forza bianco-neri pisze:ale mnie rozsmieszacie tekstami o kobietach-ksiezach... przeciez sa zakonnice, ktore odwiedzaja ksiezy. nie raz zdarza sie , ze nocuja na plebaniach itp., ale czy to odrazu musi oznaczac grzech? zle mysli itp?Co do wodzenia na pokuszenie, to dla ksiedza moze pobudzic do grzechu dziecko (ksiadz-pedofil). czy bedzie to jego wina (dziecka)? nie - bedzie to wina ksiedza, co za bzdury opowiadacie white_wolv i Rysiek! rownie dobrze kobieta spotkana przez kaplana na ulicy moze byc powodem do grzechu. jesli zrozumie, ze kaplanstwo jednak nie jest jego powolaniem to odejdzie. przeciez nikt nie mowi, ze kobiety-ksieza maja miec ubrane mini podczas mszy... jesli beda mialy te same szaty co zwykli ksieza komu przyjdzie do glowy zgrzeszyc? inna sprawa, ze jesli ksiadz chcialby sobie ulzyc, to zawsze moze sie wybrac do domu publicznego, a nikt sie o tym nie dowie. co za bzdura zeby skreslac kobiety z takich funkcji. takie myslenie to zakrawa na fundamentalizm islamski - najlepiej pozamykac kobiety w domach, zeby nie wodzily na pokuszenie!
nie pomysleliscie nigdy jak kobiety reaguja na przystojnych ksiezy?
co do odwiecznego kaplanstwa mezczyzn, jest to wywolane kultura chyba wszystkich cywilizacji, mezczyzni chcieli sie dowartosciowac, pokazac sile, a jak nie bylo komu to odjeli prawa kobiet, bo wierze, ze na poczatku wszyscy mieli rowne prawa. czy nie nalezaloby to zmienic?
Przeczytaj sobie post azzury powinno Ci to wiele wyjasnic.Jesli nie, to znaczy ze i tak nie zrozumiesz wiec nie ma sensu Ci czegokolwiek tlumaczyc.
azzura - naprawde strasznie mi imponujesz swoim podejsciem do pewnych spraw i tym w jaki sposob przekazujesz swoje mysli i poglady..pozdrawiam serdecznie.(Ty przypadkiem masz cos wspolnego z teologia?)

forza bianco-neri: ja chyba napisalem mniej wiecej tak : "sprzeciw Kosciola wobec kaplanstwa kobiet ma jeszcze wiele innych przyczyn.Wyobrazcie sobie na przyklad(...)."

Wiedzialem ze ktos nie zrozumie.Przeciez wyraznie zaznaczylem ze to tylko jedna z wielu przyczyn i to z tych mniej istotnych.Nakreslona przeze mnie sytuacja to tylko obrazowy i przyznaje,ze bardzo trywialny przyklad tego jak wiele by sie musialo zmienic w strukturachi Kosciola i w mentalnosci ludzi.
forza bianco-neri pisze:co myslicie o ksiedzu - Czarnym, ktory odprawial by msze u Was w parafii?
Ten caly pomysl jest calkiem niezly.Tylko pomysl jak ciezko byloby znalezc Murzyna mowiacego po Polsku :wink:

Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 kwietnia 2005, 16:27

No cóż dziwnię się czuje z nowym Papieżem , Niemiec a wiele Polaków Niemców nie nawidzi jeszcze służył w Armii ale to nie ma nic do rzeczy. Najważniejsze jest to że bardzo przypamina mi Jana Pawła II był faworytem no i wygrał gdy były już ostatnie sekundy przed ukazaniem się nowego Papieża to aż mnie ciarki przechodziły żeby nie był Czarny , nie żebym miał jakies rasistowskie poglądy , ale sami wiecie jak to jest z tymi przepowiedniami. Szkoda że Papież ma aż 78 lat obawiam się że może długo nie pociągnąć (odpukać) miejmy nadzieje że będzie dobrze :smile:

azzurra

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 kwietnia 2005, 16:58

white_wolv pisze: azzura - naprawde strasznie mi imponujesz swoim podejsciem do pewnych spraw i tym w jaki sposob przekazujesz swoje mysli i poglady..pozdrawiam serdecznie.(Ty przypadkiem masz cos wspolnego z teologia?)
:oops: Dziekuję bardzo! To naprawdę bardzo miły komplement... Również pozdrawiam :)
Z teologią nie mam nic wspólnego, ale kto wie? Może to też kiedyś będę studiować.

To była taka mała prywata, taki off topic, a teraz do rzeczy:

Dajcie spokój przepowiedniom!!!!!!!!! Ktoś sobie coś kiedyś napisał trzynastozgłoskowcem i to jeszcze w języku starofrancuskim w taki sposób, że się wszystko da pod to podczepić.
Skoro interesuje Was wybór Papieża, to zakładam, że jesteście ludźmi wierzącymi... chyba nie w Nostradamusa?

"Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet, kiedy jesteś smutny, nigdy nie wiadomo, kto może zakochać się w Twoim uśmiechu." - Gabriel Garcia Marquez
Mrówcia-kibicka

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 kwietnia 2005, 18:03

Mnie sie osobiście nie podoba ten Joseph Ratzinger.Mam jakieś złe przeczucia... :think:

PAVEL NEDVED WE ARE PROUD OF BEING YOUR FAN. THANK YOU PAVEL. WE LOVE YOU...
M.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 kwietnia 2005, 20:51

Kardynał Ratzinger został Papieżem. Ponoć w wyborze Niemca przysłużył się biskup Mediolanu, który po 3 głosowaniu wycofał swoją kandydaturę. Mimo, że był głównym kandydatem, wydawało mi się, że nie zostanie wybrany. Chodzi mi głównie o Jego wiek. Został Papieżem w wieku 78 lat (przypomnę, że gdy Jan Paweł II został Papieżem był 20 lat młodszy). Widać, że nie spodobał się zbyt długi pontyfikat JP II. Zapewne Ratzinger będzie kontynuował plan Karola Wojtyły. Dzięki Polakowi Raztinger w ogóle przybył do Watykanu. Trzy lata temu niemiecki kardynał podał się do dymisji, jednak nasz Papież jej nie przyjął. Można powiedzieć, że Jospeh był prawą ręką Jana Pawła II. Mam nadzieję, że wbrew powszechnej opinii, Benedykt XVI nie "zamknie" się w Watykanie .

mnowomiejsky pisze:
Yari pisze:
mnowomiejsky pisze: Nie za bardzo interesuje mnie ta kwestia, ale jesli Niemiec zostanie papiezem, to pewnie zaczna sie spekulacje na temat Nostradamusa, bo u mnie w tym momencie w pracy wrze, ktos rzucil temat ze Nostradamus przepowiedzial papieza Slowianina, Niemca, potem czarnego a potem- koniec swiata.
Lol , nie wiedziałem , że już się dodaje nową kwestię do ,,przepowiedni" Nostradamusa. Pierwotnie czarny Papież miał być po naszym Karolu Wojtyle. :roll:
Wiesz, nie znam 'przepowiedni' Nostradamusa :wink: Mowie tylko, ze u nas w pracy dziewczyny podniosly 'tumult', bo "sprawdzaja sie przepowiednie Nostradamusa i na pewno wybiora Niemca". Niemca wybrali i dziewczyny juz sa przekonane ze nastepny bedzie czarny a potem koniec swiata :roll: Coz zrobic.. :|
Z przepowiedniami Nostradamusa to jest tak, że ludzie nie umieją ich odczytać. Jak już wcześniej pisała azzurra, Nostradamus pisał swoje przepowiednie w starofrancuski, dodając czasem wymyślone przez siebie wyrazy :roll: . Ludzie dopiero, gdy coś się stanie, identyfikują to z jego przepowiedniami. Jednak dla mnie są one zbyt ogólne, nie mówią jasno o tym co ma się stać. Na upartego możnaby potwierdzić każdą jego przepowiednię.
Shadow_Alex pisze:Poza tym dobrze mu z oczu patrzy :)
Z tym to się akurat nie zgodzę :roll: .
azzurra pisze:Dla mnie nawoływanie o dopuszczenie kobiet do kapłaństwa jest tylko kolejnym krzykiem niespełnionych i nieszczęśliwych feministek. To musi być cudowne uczucie spełniać to misterium przy ołtarzu, ale to nie tylko o to chodzi w kapłaństwie. To jest przede wszystkim służba Bogu. A żeby być jego sługą nie trzeba być księdzem, można służyć każdym naszym dniem, bez względu na to, co robimy. Pokora :) A to chyba nie jest nią nawoływanie do rewolucji w Kościele?
:bravo: Fantastycznie to ujęłaś. Na ten tamat mam takie samo zdanie. Wydaje mi się jednak, że z czasem kobiety będą pełniły posługę kapłańską, jest to nieuniknione :roll: . Ostatnio znajomy był w Niemczech i twierdzi, że dziewczyny służyły do Mszy :roll: . Z czasem pewnie wszystko się zmieni (niestety).

:roll:
luczaj

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 kwietnia 2005, 22:45

popieram azz... nie pamietam nicku dokonca. ahh te feministki, ktorych dotad pelno.
jestem ze wsi i az mnie korci, zeby to napisac. ludzie tutaj sa rozwalajacy.
gramy w pilke na boisku, wychodzi kumpel i mowi 'bialy dym', to powiedzielismy, ze jak oglosza papieza niech przyjdzie i powie. przychodzi po jakims tam czasie i mowi "NIE CZARNY bedziecie zyli...' -zalosne. jade pozniej z boiska, a taka moja sasiadka do drugiej 'ty slyszala! szwaba wybrali, ale lepiej niz murzyna', rasisci, nie obylo sie bez mojego komentarza, ktorego ze wzgledu na regulamin wole nie umieszczac ;] . popieram tez, ze przepowiednie nostradamusa sa zbyt ogolne, aby mozna bylo je przypisywac danemu incydentowi.

ODPOWIEDZ