Habemus Papam ! Mamy następcę Jana Pawła II !
- Ultras
- Qualità Juventino
- Podziekował: 7 razy
no cóż nie spełniło się tym razem powiedzenie, iż "na konklawe wchodzi papież, wychodzi kardynał". Tym razem główy faworyt został wybrany. Początkowo byłem lekko niezadowolony. Sam nie wiem czemu. Jednak jak się głębiej zastanowiłem to stwierdziłem, że dobrze się stało. Jak już wiele osób pisalo, Raitzinger był bliskim współpracownikiem Jana Pawła II. W wielu kwestiach mieli takie samo zdanie, wiec nie powinno się wiele w kościele zmienić. Przed nowym papieżem jednak niewątpliwie ciężkie zadanie. Świat będzie wiele od niego oczekiwał, Jan Paweł II postawił wysoko poprzeczke i będzie mu bardzo ciężko dorównać "naszemu" papieżowi.
- Siewier
- Administrator
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
white_wolv pisze:Jak mozesz pisac ze wszyscy to "chloneli i bezgranicznie wierzyli"?Nie rozumiem jakim prawem dokonujesz tak stanowczych uogolnien?Zgoda ze kazdy musial isc,ale to ze ideologie nazizmu "chlonal" Hans i Frank niekoniecznie znaczy ze "chloneli" Joseph i Franz..Ludzie naprawde szanujcie potege slowa i uwazajcie co piszecie,bo momentami jak czytam niektore teorie to mi sie wlos na glowie jezy.. :roll:gosciu pisze:to nie tak Siewier. Otóż w czasach II wojny światowej gdy Niemcy u progu upadku każdy chłopiec powyżej 10 roku życia miał obowiązek wstępowania do hitler jugend. Nikt nie pytał o zdanie czy chcesz tylko dzieciaki musiały iść i tyle. Miał to być zalążek przyszłej wielkiej fanatycznie oddanej Hitlerowi armii. Gdyż ci chłopcy chłoneli wszystko to co naziści im mówili bez granicznie w to wierząc.
gościu - co nie tak

Zgadzam się z white_wolv i uwarzam że niesprawiedliwie urzyłeś tutaj uogólnienia. Każdy z nas jest inny i nie ma znaczenia tutaj wiek,narodowość czy też czasy w jakich zyjemy.Zastanów się następnym razem zanim znowu wrzucisz większą ilość ludzi do jednego wora :?
- Reggie
- Juventino
Dziwie się wam, ze tak bardzo przeżywacie wybór papieża. Uważam, że każdy z tych kardynałów wybierających i jednocześnie kandydujacych na papieża nadaje się na to stanowisko. Przecież nie ma tam ludzi którzy nie są wielkimi ludźmi i dobrymi duchownymi, przecież nie przyszli oni z nikąd, ale zostali wybrani przez poprzedniego papieża. Więc stwierdzenia typu, Ratzinger był najlepszym wyborem są bezsensowne. Tymbardziej że nikt z nas nie zna tych wszystkich kardynałów choćby powierzchownie.
Konserwatysta- żle, czy dobrze? Według mnie to bez znaczenia, nawet najbardziej liberalny papież nie miałby dużo do zmieniania, bo aborcji, ani eutanazji nie zaakceptuje, a to czy papież popiera antykoncepcje chyba nie obchodzi zbyt wielu ludzi. Jedyne czego bym się mógł bać, to kobiet-księży. Dla mnie to byłaby przesada, ale myśle że na szczęście taki pomysł nie grozi nam przez najblizsze 30 lat 8)
Konserwatysta- żle, czy dobrze? Według mnie to bez znaczenia, nawet najbardziej liberalny papież nie miałby dużo do zmieniania, bo aborcji, ani eutanazji nie zaakceptuje, a to czy papież popiera antykoncepcje chyba nie obchodzi zbyt wielu ludzi. Jedyne czego bym się mógł bać, to kobiet-księży. Dla mnie to byłaby przesada, ale myśle że na szczęście taki pomysł nie grozi nam przez najblizsze 30 lat 8)
"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
- bartus
- Juventino
dokladnie tak bylo. nazisci chcieli zrobic z tych chlopakow maszyny do zabijania. jednym z przykladow tego jest to ze chlopcy wstepujac do hitlerjugend dostawali zwierze, ktorym przez pewnien czas musieli sie opiekowac, troszczyc sie o nie. i kiedy chlopak sie przywiazal do zwierzecia hitlerowcy kazali chlopcu bic zwierzegosciu pisze:to nie tak Siewier. Otóż w czasach II wojny światowej gdy Niemcy u progu upadku każdy chłopiec powyżej 10 roku życia miał obowiązek wstępowania do hitler jugend. Nikt nie pytał o zdanie czy chcesz tylko dzieciaki musiały iść i tyle. Miał to być zalążek przyszłej wielkiej fanatycznie oddanej Hitlerowi armii. Gdyż ci chłopcy chłoneli wszystko to co naziści im mówili bez granicznie w to wierząc.

wg mnie to ze Ratzinger zdezerterowal tylko dobrze o nim swiadczy...nie chcial uczestniczyc w podobnych wydarzeniach
- Siewier
- Administrator
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Zgadzam się z Tobą - wsumie największe "znaczenie" dla ludzi ma narodowść nowego Papieza :roll:Rysiek pisze:Dziwie się wam, ze tak bardzo przeżywacie wybór papieża. Uważam, że każdy z tych kardynałów wybierających i jednocześnie kandydujacych na papieża nadaje się na to stanowisko. Przecież nie ma tam ludzi którzy nie są wielkimi ludźmi i dobrymi duchownymi, przecież nie przyszli oni z nikąd, ale zostali wybrani przez poprzedniego papieża. Więc stwierdzenia typu, Ratzinger był najlepszym wyborem są bezsensowne. Tymbardziej że nikt z nas nie zna tych wszystkich kardynałów choćby powierzchownie.
No aborcji ani eutanazji na 200% NIGDY Kościół nie zaakceptuje bo jest to sprzeczne z tym co jest w Piśmie Świętym.Rysiek pisze:Konserwatysta- żle, czy dobrze? Według mnie to bez znaczenia, nawet najbardziej liberalny papież nie miałby dużo do zmieniania, bo aborcji, ani eutanazji nie zaakceptuje, a to czy papież popiera antykoncepcje chyba nie obchodzi zbyt wielu ludzi. Jedyne czego bym się mógł bać, to kobiet-księży. Dla mnie to byłaby przesada, ale myśle że na szczęście taki pomysł nie grozi nam przez najblizsze 30 lat 8)
Niestety nierozumiem dlaczego kościół nie chce dopuścić do Kapłaństwa kobiet

Generalnie mi sie tak zdaje że "Jezus"&"Bóg"&"Duch Święty" ( co daje nam po zsumowaniu "Trójce Świętą" ) są postaciami i to może głupio zabrzmi ale nie posiadającymi płci. Są to postacie duchowe a nie cielesne i dlatego też uwarzam że w Kapłaństwie jak i we prawie

AMENbartus pisze:dokladnie tak bylo. nazisci chcieli zrobic z tych chlopakow maszyny do zabijania. jednym z przykladow tego jest to ze chlopcy wstepujac do hitlerjugend dostawali zwierze, ktorym przez pewnien czas musieli sie opiekowac, troszczyc sie o nie. i kiedy chlopak sie przywiazal do zwierzecia hitlerowcy kazali chlopcu bic zwierzegosciu pisze:to nie tak Siewier. Otóż w czasach II wojny światowej gdy Niemcy u progu upadku każdy chłopiec powyżej 10 roku życia miał obowiązek wstępowania do hitler jugend. Nikt nie pytał o zdanie czy chcesz tylko dzieciaki musiały iść i tyle. Miał to być zalążek przyszłej wielkiej fanatycznie oddanej Hitlerowi armii. Gdyż ci chłopcy chłoneli wszystko to co naziści im mówili bez granicznie w to wierząc.zwierze bylo bite i umieralo w strasznych meczarniach.
wg mnie to ze Ratzinger zdezerterowal tylko dobrze o nim swiadczy...nie chcial uczestniczyc w podobnych wydarzeniach

- white_wolv
- Juventino
Dlaczego?Przede wszystkim dlatego ze kaplani to nastepcy apostolow a wsrod apostolow jak wiemy nie bylo ani jednej kobiety(ani wsrod pierwszych 12 wybranych przez samego Jezusa,ani pozniej).Oczywiscie bylo to tez spowodowane kultura Zydow,w ktorej ciezko sie doszukiwac rownouprawnienia plci.Jednakze nie zmienia to faktu,ze gdyby Jezus chcial aby kobiety byly Jego apostolami to nic by Go przed tym nie powstrzymalo.Siewier pisze:Niestety nierozumiem dlaczego kościół nie chce dopuścić do Kapłaństwa kobietŻe niby co
Facet sie lepiej do tego nadaje bo jest niby silniejszy czy jak
Niestety ale mój malutki móżdzek nie potrafi tego pojąć :?
Sprzeciw Kosciola wobec kaplanstwa kobiet ma jeszcze wiele innych przyczyn.Wyobrazcie sobie na przyklad jak by to bylo gdyby nagle do parafii w ktorej sluzy 10 ksiezy przybyla jedna kobieta-ksiadz.Na jakie pokusy byliby oni narazeni?Czy na pewno taka sytuacja sluzylaby Kosciolowi?
Kaplanstwo kobiet doprowadzilo by do niewyobrazalnej rewolucji Kosciola a na to Kosciol nie jest gotowy.Byc moze za kilkaset lat jesli liczba powolan spadnie dramatycznie to bedzie mozliwe,ale poki co to nie widze szans na swiecenie kobiet.
Zreszta..znacie przeciez powiedzenie: "Gdzie diabel nie moze..."
- Jaro
- Juventino
Dziwią mnie głosy które ukazują Nowego Papieża jako człowieka który kiedyś został wcielony (mimowolnie) do wojsk.A to że większośc Swojego życia poświęcił kościołowi,że przez 24 lata pełni wazną role w Watuykanie-co z tym ? Niemiec-II Wojna Światowa-takie jest natychmiastowe skojarzenie kilku forumowiczów.
Mówicie że nie uznajecie tego Papieża-a zapominacie chyba że był On jednym z najbardziej oddanych ludzi Naszemu Wielkiemu Rodakowi.Czy to że Nowego Papieża nie uznajecie to nie jest troche sprzeczne z tym że Cały czas czcicie Naszego Papieża?Przeciez Ratzinger to jeden z Przyjaciów Naszego Jana Pawła II Wielkiego.Jeden z najbardziej zaufanych ludzi.
A co do wyboru Ratzingera na Papieża-kontynuator Nauki Jana Pawła II.Ta nauka nie skończyła się 2 kwietnia tego roku.Ta Nauka będzie teraz kontynuowana przez Nowego Papieża.Nie bede ukłądał większej wypowiedzi bo...w większość moja opinia pokrywa sie z tym co mówi się pozytywnego o Nowym Papieżu.
Stoimy w historycznym miejscu,historyczniej chwili
Możemy dołaczyć się do jednego głosu który dzisiaj uniósł sie nad całym Rzymem:
NIECH ŻYJE PAPIEŻ
Mówicie że nie uznajecie tego Papieża-a zapominacie chyba że był On jednym z najbardziej oddanych ludzi Naszemu Wielkiemu Rodakowi.Czy to że Nowego Papieża nie uznajecie to nie jest troche sprzeczne z tym że Cały czas czcicie Naszego Papieża?Przeciez Ratzinger to jeden z Przyjaciów Naszego Jana Pawła II Wielkiego.Jeden z najbardziej zaufanych ludzi.
A co do wyboru Ratzingera na Papieża-kontynuator Nauki Jana Pawła II.Ta nauka nie skończyła się 2 kwietnia tego roku.Ta Nauka będzie teraz kontynuowana przez Nowego Papieża.Nie bede ukłądał większej wypowiedzi bo...w większość moja opinia pokrywa sie z tym co mówi się pozytywnego o Nowym Papieżu.
Stoimy w historycznym miejscu,historyczniej chwili
Możemy dołaczyć się do jednego głosu który dzisiaj uniósł sie nad całym Rzymem:
NIECH ŻYJE PAPIEŻ
- El Nino
- Juventino
No i przepowiednie sie spełniają , jak na razie. Papieżem został Ratzinger. Zdaje mi sie że to dobra osoba na to stanowisko. Przemawia o tym choćby fakt że Karol Wojtyła miał do niego takie zaufanie.
P.S Jak ten papież szybko umrze a następnym bedzie murzyn, to... chyba... ...polece w koncu na księżyc
P.S Jak ten papież szybko umrze a następnym bedzie murzyn, to... chyba... ...polece w koncu na księżyc
- Reggie
- Juventino
Moje zdanie wyraził już white_wolv. Czyli chodzi mi o to że Jezus nie miał uczniów kobiet, a skoro na 12 osób nie ma ani jednej kobiety znaczy to że nie powinny one zajmować się kapłaństwem.Siewier pisze: No aborcji ani eutanazji na 200% NIGDY Kościół nie zaakceptuje bo jest to sprzeczne z tym co jest w Piśmie Świętym.
Niestety nierozumiem dlaczego kościół nie chce dopuścić do Kapłaństwa kobietŻe niby co
Była jednak (choć nie wiem jak to było dokładnie) Maria Magdalena którą sobie Jezus "umiłował" (bez głupich skojarzeń proszę, umiłował w tym samym sensie w jakim Bóg kocha człowieka) ale uczniem jej nie uczynił. Więc można tu upatrywać początków zakonów żeńskich, ale o kapłaństwie kobiet "raczej" w Biblii nic nie pisze.
Dla mnie osobiście było by nie do przyjęcia otrzymywanie sakramentów od kobiety, nie mam oczywiście nic przeciwko równouprawnieniu itp. ale to już budzi niesmak.
Niech wszyscy papieże będą konserwatystami. Kościół jest uniwersalny dla każdych czasów, tylko potrzeba dobrych ludzi którzy spełniają swoją rolę kapłana.
"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
- Spitfire
- Juventino
to juz sie zmienily przepowiednie?? :roll: po Słowianinie miał być Murzyn i koniec swiata a teraz jeszcze Niemca w środek ktoś dorzucił heheZlatan Ibrahimovic pisze:No i przepowiednie sie spełniają , jak na razie. Papieżem został Ratzinger. Zdaje mi sie że to dobra osoba na to stanowisko. Przemawia o tym choćby fakt że Karol Wojtyła miał do niego takie zaufanie.

tylko margaryna mleczna jest na ciążę skuteczna
- forza bianco-neri
- Juventino
ale mnie rozsmieszacie tekstami o kobietach-ksiezach... przeciez sa zakonnice, ktore odwiedzaja ksiezy. nie raz zdarza sie , ze nocuja na plebaniach itp., ale czy to odrazu musi oznaczac grzech? zle mysli itp?Co do wodzenia na pokuszenie, to dla ksiedza moze pobudzic do grzechu dziecko (ksiadz-pedofil). czy bedzie to jego wina (dziecka)? nie - bedzie to wina ksiedza, co za bzdury opowiadacie white_wolv i Rysiek! rownie dobrze kobieta spotkana przez kaplana na ulicy moze byc powodem do grzechu. jesli zrozumie, ze kaplanstwo jednak nie jest jego powolaniem to odejdzie. przeciez nikt nie mowi, ze kobiety-ksieza maja miec ubrane mini podczas mszy... jesli beda mialy te same szaty co zwykli ksieza komu przyjdzie do glowy zgrzeszyc? inna sprawa, ze jesli ksiadz chcialby sobie ulzyc, to zawsze moze sie wybrac do domu publicznego, a nikt sie o tym nie dowie. co za bzdura zeby skreslac kobiety z takich funkcji. takie myslenie to zakrawa na fundamentalizm islamski - najlepiej pozamykac kobiety w domach, zeby nie wodzily na pokuszenie!
nie pomysleliscie nigdy jak kobiety reaguja na przystojnych ksiezy?
co do odwiecznego kaplanstwa mezczyzn, jest to wywolane kultura chyba wszystkich cywilizacji, mezczyzni chcieli sie dowartosciowac, pokazac sile, a jak nie bylo komu to odjeli prawa kobiet, bo wierze, ze na poczatku wszyscy mieli rowne prawa. czy nie nalezaloby to zmienic?
co do aborcji, eutanazji to stanowcze nie! - to nic innego jak zabijanie i Kosciol napewno nie zmieni stosunku do takich dzialan.
wg mnie dobrym pomyslem bylaby tzw wymiana kaplanow - i tak np. niektorzy ksieza z Afryki, Azji, czy Ameryki przyjechaliby np. do Polski, a od nas pojechaliby w ine rejony.. co myslicie o ksiedzu - Czarnym, ktory odprawial by msze u Was w parafii?
co do odwiecznego kaplanstwa mezczyzn, jest to wywolane kultura chyba wszystkich cywilizacji, mezczyzni chcieli sie dowartosciowac, pokazac sile, a jak nie bylo komu to odjeli prawa kobiet, bo wierze, ze na poczatku wszyscy mieli rowne prawa. czy nie nalezaloby to zmienic?
co do aborcji, eutanazji to stanowcze nie! - to nic innego jak zabijanie i Kosciol napewno nie zmieni stosunku do takich dzialan.
wg mnie dobrym pomyslem bylaby tzw wymiana kaplanow - i tak np. niektorzy ksieza z Afryki, Azji, czy Ameryki przyjechaliby np. do Polski, a od nas pojechaliby w ine rejony.. co myslicie o ksiedzu - Czarnym, ktory odprawial by msze u Was w parafii?
Juve per Sempre
- azzurra
- Qualità Juventina
To może ja jako kobieta się wypowiemwhite_wolv pisze:Dlaczego?Przede wszystkim dlatego ze kaplani to nastepcy apostolow a wsrod apostolow jak wiemy nie bylo ani jednej kobiety(ani wsrod pierwszych 12 wybranych przez samego Jezusa,ani pozniej).Oczywiscie bylo to tez spowodowane kultura Zydow,w ktorej ciezko sie doszukiwac rownouprawnienia plci.Jednakze nie zmienia to faktu,ze gdyby Jezus chcial aby kobiety byly Jego apostolami to nic by Go przed tym nie powstrzymalo.Siewier pisze:Niestety nierozumiem dlaczego kościół nie chce dopuścić do Kapłaństwa kobietŻe niby co
Sprzeciw Kosciola wobec kaplanstwa kobiet ma jeszcze wiele innych przyczyn.Wyobrazcie sobie na przyklad jak by to bylo gdyby nagle do parafii w ktorej sluzy 10 ksiezy przybyla jedna kobieta-ksiadz.Na jakie pokusy byliby oni narazeni?Czy na pewno taka sytuacja sluzylaby Kosciolowi?
Kaplanstwo kobiet doprowadzilo by do niewyobrazalnej rewolucji Kosciola a na to Kosciol nie jest gotowy.Byc moze za kilkaset lat jesli liczba powolan spadnie dramatycznie to bedzie mozliwe,ale poki co to nie widze szans na swiecenie kobiet.
Zreszta..znacie przeciez powiedzenie: "Gdzie diabel nie moze..."

Nie chcę, żeby kobiety mogły być księżmi (...abstrachując od tematu, to jaka byłaby żeńska forma... ksiądz - ksiądzka?)! Usłyszałam w telewizji wypowiedź jakiejś pani, która zagadnięta na ulicy stwierdziła, że wybór Ratzingera jest zły, bo pogorszy się pozycja kobiet w Kościele! I takie wypowiedzi mnie do szału doprowadzają! Ta kobieta nie ma pojęcia, jaka jest rola kobiet w Kościele. Kobiety mogą przecież wstępować do zakonów i poświęcać się Bogu poprzez pracę z chorymi, dziećmi... Czy naprawdę jest to gorsze od odprawiania mszy? Dla mnie nie. Jestem wdzięczna Kościołowi za to, że tak mocno akcentuje godność kobiety. Mnie własnie Kościół nauczył odpowiedniej postwy w relacjach z mężczyznami. Nauczyłam się szacunku do samej siebie i pewności. Nie osiągnęłabym tego czytając pisemka dla pań, gdzie każą mi patrzeć na siebie oczami mężczyzny i próbują wmówić, że moją wartością jest ilość butów w szafie albo ilość mężczyzn, z ktorymi się spotykałam.
Mam za sobą doświadczenia oazowe, gdzie nauczono mnie, że rola jaką przeznaczył Bóg kobiecie jest absolutnie wyjątkowa, że dał nam dar macieżyństwa. A przy nim nawet możliwość odparwiania mszy blednie.
Dla mnie nawoływanie o dopuszczenie kobiet do kapłaństwa jest tylko kolejnym krzykiem niespełnionych i nieszczęśliwych feministek. To musi być cudowne uczucie spełniać to misterium przy ołtarzu, ale to nie tylko o to chodzi w kapłaństwie. To jest przede wszystkim służba Bogu. A żeby być jego sługą nie trzeba być księdzem, można służyć każdym naszym dniem, bez względu na to, co robimy. Pokora

Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2005, 18:12 przez azzurra, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet, kiedy jesteś smutny, nigdy nie wiadomo, kto może zakochać się w Twoim uśmiechu." - Gabriel Garcia Marquez
- BVB
- Dortmundczyk
- Reggie
- Juventino
:shock: O czym ty mówisz? Czytałeś w ogóle nasze posty? Co miałeś z czytania ze zrozumieniem na polskim? :shock:forza bianco-neri pisze:ale mnie rozsmieszacie tekstami o kobietach-ksiezach... przeciez sa zakonnice, ktore odwiedzaja ksiezy. nie raz zdarza sie , ze nocuja na plebaniach itp., ale czy to odrazu musi oznaczac grzech? zle mysli itp?Co do wodzenia na pokuszenie, to dla ksiedza moze pobudzic do grzechu dziecko (ksiadz-pedofil). czy bedzie to jego wina (dziecka)? nie - bedzie to wina ksiedza, co za bzdury opowiadacie white_wolv i Rysiek! rownie dobrze kobieta spotkana przez kaplana na ulicy moze byc powodem do grzechu. jesli zrozumie, ze kaplanstwo jednak nie jest jego powolaniem to odejdzie. przeciez nikt nie mowi, ze kobiety-ksieza maja miec ubrane mini podczas mszy... jesli beda mialy te same szaty co zwykli ksieza komu przyjdzie do glowy zgrzeszyc? inna sprawa, ze jesli ksiadz chcialby sobie ulzyc, to zawsze moze sie wybrac do domu publicznego, a nikt sie o tym nie dowie. co za bzdura zeby skreslac kobiety z takich funkcji. takie myslenie to zakrawa na fundamentalizm islamski - najlepiej pozamykac kobiety w domach, zeby nie wodzily na pokuszenie!
My mówiliśmy o kapłaństwie wśród kobiet, żeby było łatwiej (bo i tym razem możesz nie zrozumieć) o kobietach, które są księżmi, kobietach w sutannach, kobietach odprawiających msze itd. Rozumiesz już?
Nie wspomnieliśmy nic o celibacie w kapłaństwie. To też jest problem, ale
my o tym nie mówiliśmy. Jedynym który opowiada bzdury jesteś ty 8)