Habemus Papam ! Mamy następcę Jana Pawła II !
- bartus
- Juventino
mnie ten wybor jak wiekszosci nie zaskoczyl ale nie jest zadowolny z wyboru kardynala Ratzingera. wiem ze byl on zaufanym wspolpracownikiem Ojca swietego Jana Pawła II ale Niemiec mnie jakos nie przekonuje :roll: slyszalem ze Ratzinger ma byc tzw. "wiezniem Watykanu" czyli ma duzo mniej podrozowac od naszego Papy :roll: . Jestem do Niego negatywnie nastawiony dlatego ze jest Niemcem...chyba kazdy wie dlaczego, moze sie myle ale czas pokaze czy wybor byl sluszny czy nie..
- nookie
- Juventino
W sumie teraz juz mozemy to zauwazyc u Polaków..sporo osób nie jest zadowolonych ze Papieżem zostal niemiec..wiec nawet nie trzeba bylo czarnego Papieza zeby rasisci wtracili i swoje niezadowolenia...jak dla mnie to calkiem bez roznicy...żal mi troche tych, ktorzy nie potrafia przezwyciezyc podzialow miedzynarodowych i klasyfikuja takich ludzi pod wzgledem ich pochodzenia...żałość...forza bianco-neri pisze: ludzki umysl nie jest w stanie zrozumiec wielu rzeczy... w tym tych najwazniejszych. chodzilo mi o to, ze wybor Czarnego Papieza moglby polepszyc sytuacje ludzi Trzeciego Swiata. tam z glodu umiera pelno ludzi, a Swiat jest obojetny (nie mowie, ze caly). w dodatku zobaczylibysmy ilu wsrod katolikow jest rasistow!!!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- bartus
- Juventino
Sprzęgło pisze:I do tego Niemiec ma ludzi z-rzesza-ć -dziwne i troche zabawne :?
w 1939 czyli w momencie rozpoczecia II wojny swiatowej Kardynał ( jeszcze wtedy nie KardynałYari pisze:Oj nieładnie :naughty:
Podobno Ratzinger służył w hitler-jugend ( co na szczęscie o niczym nie świadczy ). Musze zagłębić się w Jego życiorys.
EDIT : Ratzinger służył od 44 w wermachcie ( usprawiedliwiony).

- laeti74
- Juventino
Dokładnie! Wiara wymaga wyrzeczeń.azzurra pisze: Cieszę się, że nie będzie żadnych zmain. To jest dla mnie ważne w Kościele, że trwa niezmienny. Czegoś w tym szalonym świecie możemy być pewni! Kto powiedział, że chrzescijaństwo/katolicyzm ma być łatwe i przyjemne? Wiara wymaga wyrzeczeń.
Niech żyje papież! Cieszę się, że następca Jana Pawła II został tak szybko wybrany, bo Kościół bez papieża nie może istnieć. Mam nadzieję, że Polacy przyjmą go równie serdecznie jak cały świat przyjął Karola Wojtyłę. Nie ważne, czy jest Niemcem, czy Włochem. Od tej chwili jest ojcem wszystkich katolików. Ratzinger jako konserwatysta będzie w dużej mierze kontynuował naukę Jana Pawła II, co mnie bardzo cieszy i choć prawdopodobnie nie będzie podróżował tak dużo jak nasz rodak, mam nadzieję, że kiedyś odwiedzi Polskę. Mam też nadzieję, że będzie jednak orędownikiem walki o zjednoczenie chrześcijan.
Niech żyje papież!
- Siewier
- Administrator
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Co do całej tej histori z hitler jugend to na TVN24 mówli że to było tak że .... ( niedokladnie słyszałem
) ,12 letni Ratzinger został zaciągniety PRZYMUSOWO do tej jednostki i miał być w oddziale bawarskiej altyrelii przeciwklotniczej broniącej zakładów BMW ..... Ratzinger ZDEZERTEROWAŁ
Możliwe że różne fakty pomieszałem jednak pewne jest ze został przymusowo zaciągnięty i że zdezerterował. Przecierz każdy kandydat ma dokłądnie sprawdzany życiorys :roll:
Siła plotki ........ zaniedługo ktoś mi powie ze Ratzinger jest nazistą

Możliwe że różne fakty pomieszałem jednak pewne jest ze został przymusowo zaciągnięty i że zdezerterował. Przecierz każdy kandydat ma dokłądnie sprawdzany życiorys :roll:
Siła plotki ........ zaniedługo ktoś mi powie ze Ratzinger jest nazistą

Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2005, 20:22 przez Siewier, łącznie zmieniany 1 raz.
- pan Zambrotta
- Juventino
Habemus Papam ! mamy nowego ziemskiego Przywódce Kościoła Katolickiego na świecie i teraz należy się z tego cieszyć. Nie czas na spekulowacje, czy był to dobry wybór czy nie, albo jaką politykę obierze teraz Kościół. Pożyjemy - zobaczymy. Dopiero po jakimś czasie możemy ocenić działalność nowego następy św. Piotra. Teraz należy się radować.
Poruszę sprawę twierdzenia tych, którzy uważają iż Benedykt XVI ma kontynuować politykę Jana Pawła II. Dla mnie to trochę nie na miejscu. Czy nasz rodak kontynuował działania poprzedniego papieża? nie. Dlatego niech nowy papież prowadzi Kościół według woli swojej i Bożej.

Poruszę sprawę twierdzenia tych, którzy uważają iż Benedykt XVI ma kontynuować politykę Jana Pawła II. Dla mnie to trochę nie na miejscu. Czy nasz rodak kontynuował działania poprzedniego papieża? nie. Dlatego niech nowy papież prowadzi Kościół według woli swojej i Bożej.
zapewne rozdmuchają to jego przeciwnicy, których nie brakuje.Siewier pisze: Siła plotki ........ zaniedługo ktoś mi powie ze Ratzinger jest nazistą
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2005, 20:24 przez pan Zambrotta, łącznie zmieniany 1 raz.
- RuTeK
- Juventino
Moze to zabrzmi troszeczke idiotycznie ale ja Jakos nie bede " uznawał " papieza.. Tzn. Bede Go szanowal ale To nie bedzie to samo co Było.. Benedykt.. OMG 

- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "
WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "
WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
- Shadow_Alex
- Juventino
Ja sie ciesze, ze nowym Papiezem zostam dlugoletni przyjaciel s.p. Jana Pawla II...
Teraz "licze" i czekam az odwiedzi nasz kraj.
Poza tym dobrze mu z oczu patrzy
Teraz "licze" i czekam az odwiedzi nasz kraj.
Poza tym dobrze mu z oczu patrzy

- gosciu_Muranista
- Juventino
to nie tak Siewier. Otóż w czasach II wojny światowej gdy Niemcy u progu upadku każdy chłopiec powyżej 10 roku życia miał obowiązek wstępowania do hitler jugend. Nikt nie pytał o zdanie czy chcesz tylko dzieciaki musiały iść i tyle. Miał to być zalążek przyszłej wielkiej fanatycznie oddanej Hitlerowi armii. Gdyż ci chłopcy chłoneli wszystko to co naziści im mówili bez granicznie w to wierząc.
A co do wyboru papieża do Ratzinger był jednym z moich faworytów. I ciesze się że to jego wybrali. On wiele Janowi Pawłowi zawdzięcza z tego względu iż Ratzinger wielokrotnie chciał odejść na emeryture a papież namawiał Go by pozostał. Ponadto z tego co słyszałem papież bardzo lubił Ratzingera. TO jest dobry wybór moim zdaniem.
A co do wyboru papieża do Ratzinger był jednym z moich faworytów. I ciesze się że to jego wybrali. On wiele Janowi Pawłowi zawdzięcza z tego względu iż Ratzinger wielokrotnie chciał odejść na emeryture a papież namawiał Go by pozostał. Ponadto z tego co słyszałem papież bardzo lubił Ratzingera. TO jest dobry wybór moim zdaniem.
- laeti74
- Juventino
Pewnie, że nie będzie tak samo, bo każdy człowiek jest inny, ale dlaczego ma być gorzej? Dajmy mu szansę i oceńmy go za kilka lat.FanJuventusu pisze: Tzn. Bede Go szanowal ale To nie bedzie to samo co Było.. Benedykt.. OMG
- ADAMJUVENTUSPL
- Juventino
Wielu z was czeia się że Ratzinger był w hitler jugend, ale czy to oznacza że jest nazistą. Zresztą to ze nim nie jest potwierdza fakt który przysunął Siewier, czyli to że zdezerterował. Ale pamiętajcie że nie każdy Niemiec który był w armii Rzeszy był zły. Naprzykład mojego dziadka sąsiad (na wsi) przyjaźni się z Niemcem z którym poznał się w czasie wojny - są oni bardzo dobrymi przyjaciółmi. Albo kiedyś słyszałem że jakiś Niemiecki żołnież w Warszawie stanął w obronie kobiety która była bita przez innego Niemca. Zresztą jest dziesiątki tysięcy takich przypadków .
Są trzy rzeczy które kocham Rodzina,Bóg oraz Juventus
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
- Yari
- Juventino
Fakt , dopiero teraz uświadomiłem sobie że nie mógł służyć w wermachcie:)( był jeszcze młokosem w 44bartus pisze: w 1939 czyli w momencie rozpoczecia II wojny swiatowej Kardynał ( jeszcze wtedy nie Kardynał) Ratzinger mial 12 lat :roll: wiec chyba nie mogl sie angarzowac w plany III rzeszy. uczyli nas ze kazdy mlodzieniec musial sluzyc w hitlerjugend...

Ale z hitler-jugend to jak najabrdziej prawda i jak wspomniał Siewier , młody Ratzinger przymusowo służył w baterii przeciwlotniczej.
Potem dostał się do niewoli.
Osobom ,,anty" wystarcza sam fakt że jest Niemcem... .ADAMJUVENTUSPL pisze:Wielu z was czeia się że Ratzinger był w hitler jugend, ale czy to oznacza że jest nazistą. Zresztą to ze nim nie jest potwierdza fakt który przysunął Siewier, czyli to że zdezerterował.

Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2005, 20:47 przez Yari, łącznie zmieniany 2 razy.
- white_wolv
- Juventino
Jak mozesz pisac ze wszyscy to "chloneli i bezgranicznie wierzyli"?Nie rozumiem jakim prawem dokonujesz tak stanowczych uogolnien?Zgoda ze kazdy musial isc,zgoda ze to byly zalozenia HitlerJugen ale to ze ideologie nazizmu "chlonal" Hans i Frank niekoniecznie znaczy ze "chloneli" Joseph i Franz..Ludzie naprawde szanujcie potege slowa i uwazajcie co piszecie,bo momentami jak czytam niektore teorie to mi sie wlos na glowie jezy.. :roll:gosciu pisze:to nie tak Siewier. Otóż w czasach II wojny światowej gdy Niemcy u progu upadku każdy chłopiec powyżej 10 roku życia miał obowiązek wstępowania do hitler jugend. Nikt nie pytał o zdanie czy chcesz tylko dzieciaki musiały iść i tyle. Miał to być zalążek przyszłej wielkiej fanatycznie oddanej Hitlerowi armii. Gdyż ci chłopcy chłoneli wszystko to co naziści im mówili bez granicznie w to wierząc.
- eLeM
- Juventino
Z oczu mu dobrze patrzy... wygląda na dobrego człowieka... to że jest Niemcem przemilczę :evil: Nie żebym był rasistą ale nie oszukujmy się mało kto w polsce kocha naszych 'wspaniałych sąsiadów'
Przed nim ciężkie zadanie... Wielkie oczekiwania... Można powiedzieć że nasz Papa wysoko ustawił poprzeczkę
Przed nim ciężkie zadanie... Wielkie oczekiwania... Można powiedzieć że nasz Papa wysoko ustawił poprzeczkę

- Coolfi
- Juventino
Skoro tak twierdzisz to pomysl przez chwilę jak musieli się czuć Włosi kiedy po raz pierwszy od kilkuset lat wybrano Papieża Polaka, a nie Włocha ? Także go nie uznawali ?? Mimo iz na początku nie byli "zadowoleni" z takiego wyboru, to wystarczyło że poznali Jana Pawła II i wszelkie takie wypowidzi umilkły. Zareczam Tobie że czuli sie gorzej niż Ty teraz..........FanJuventusu pisze:Moze to zabrzmi troszeczke idiotycznie ale ja Jakos nie bede " uznawał " papieza.. Tzn. Bede Go szanowal ale To nie bedzie to samo co Było.. Benedykt.. OMG
Co do imienia do ja sam się żdziwiłem, ale wg mnie Ratzinger nawet dobrze postąpił - okazał się na tyle skromny, że nie przyjął imienia Karol I, gdyż wiedzial że wtedy będzie kojarzony z naszym wielkim rodakiem. Wiedział także że jego pontyfikat nie będzie aż tak "piękny" jak Karola Wojtyły. Wiedział że lepiej będzie jeśli takiego imienia nie przyjmnie - lepiej dla niego i lepiej dla nas. Na tym polega skromność tego człowieka. Jest Papieżem dopiero 2,5 godziny a już trafia w ludzkie serca choćby takimi słowami:
"Umiłowani bracia i siostry. Po wielkim Papieżu Janie Pawle II kardynałowie wybrali mnie - prostego, skromnego pracownika winnicy Pana" - pokazuje jak wielki był jego porzednik i podkreśla swe oddanie dla Boga. Jestem w stanie zrozumieć niektóeych, którzy są dosyć chłodno nastawieni do Benedykta XVi - wiadomo że nigdy my Polacy nie pokochamy go aż tak jak Jana Pawła II, ale mam nadzieję że przynajmniej spróbujemy Go poznać i dać mu szansę wejść do naszych serc.........
Mam nadzieję że joseph Ratzinger juz niedługo postara się rozpocząć proces beatyfikacyjny Jana Pawła II.
pozdro
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2005, 20:49 przez Coolfi, łącznie zmieniany 1 raz.
Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.