Habemus Papam ! Mamy następcę Jana Pawła II !
- Coolfi
- Juventino
Właśnie przed momentem nad kaplica sykstyńką pojawił się biały dym - znak wyboru 265 następcy św. Piotra. Chwilę potem zabiły dzwony i wszyscy byli już pewni że nowy papież został wybrany. Jego nazwisko poznamy ok. 18.45 - tak podają polskie media.
Z niecierpliwością czekam na przedstawienie światu nowego Ojca Świętego. To konklawe jest jednym z najkrótszych od 150 lat. Zdaję sobie sprawe że nastepny papież będzie miał niezwykle ciężki zadanie kontynuowania nauk Karola Wojtyły. Głównym "faworytem" był niemiecki kardynał Joseph Ratzinger, choć spekulowało się że kolejny papiez może znów pochodzić z Włoch.
Z niecierpliwością czekam na przedstawienie światu nowego Ojca Świętego. To konklawe jest jednym z najkrótszych od 150 lat. Zdaję sobie sprawe że nastepny papież będzie miał niezwykle ciężki zadanie kontynuowania nauk Karola Wojtyły. Głównym "faworytem" był niemiecki kardynał Joseph Ratzinger, choć spekulowało się że kolejny papiez może znów pochodzić z Włoch.
Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
Każdy.
- mnowo
- Qualità Juventino
Nie za bardzo interesuje mnie ta kwestia, ale jesli Niemiec zostanie papiezem, to pewnie zaczna sie spekulacje na temat Nostradamusa, bo u mnie w tym momencie w pracy wrze, ktos rzucil temat ze Nostradamus przepowiedzial papieza Slowianina, Niemca, potem czarnego a potem- koniec swiata. :roll: Osobiscie nie wierze w takie przepowiednie, ale jesli tak sie stanie, to na pewno nie obejdzie sie bez takich komentarzy :roll:Coolfi pisze:Głównym "faworytem" był niemiecki kardynał Joseph Ratzinger, choć spekulowało się że kolejny papiez może znów pochodzić z Włoch.
..zobaczymy za 30-40min..
- Nedved1110
- Juventino
Ja sadze żę papieżem zostanie Joseph Ratzinger on byłby najlepszy :-D
- Bany_DG
- Juventino
NIe chce Niemca dziwnie sie bede czuł jak Niemiec bedzie mówił o tym ze trza szanowac drugiego człowieka ze nie wolno zabjiac a przecież jego sasiedzi moze rodzina, zabjiała miliony ludzi jestem uprzedony do niemców i nic tego nie zmieni, Mogą wybrac Sodano albo Kardynała z Nigieri
- michalkow
- Juventino
te spoekulacje sa nic nie warte.Zeby tym papiezem był ktos kto bedzie w stanie udzwignac ciezar stanowiska.I zeby w połowie zastąpił polaka JANA PAWŁAII.A co do niemca papieża to on nie jest winien smierci tych ludzi i nie wolno obwinić cały naród niemiecki o te zbrodnie bo to jest faszyzm a faszyzm wywarł swe piętno na całej historii.
- mnowo
- Qualità Juventino
No wiec wszystko juz wiadome. 78-letni Niemiec Jospeh Ratzinger nowym papiezem. Czyli tak, jak spodziewala sie wiekszosc.. :roll:
http://www.gazeta.pl/0,0.html
- Coolfi
- Juventino
Moim zdaniem jest to odpowiedni człowik na tym stanowisku. Powinien godnie zastąpic i kontynuować nauki Jana Pawła II. Szkoda że nie przyjął imienia Karol I, ale to nie ma znaczenia, choć napewno tak byśmy woleli.mnowomiejsky pisze:No wiec wszystko juz wiadome. Niemiec Ratzinger nowym papiezem. Czyli tak, jak spodziewala sie wiekszosc.. :roll:
Każdy.
Każdy.
- forza bianco-neri
- Juventino
wg mnie to krok w tyl, wybrac 78-letniego papieza na biskupa Watykanu... chyba konklawe poszlo na latwizne, zamiast wybrac Czarnego! i troche mlodszego np w wieku 60. paru lat... a tak to mamy konserwatyste, hmm... moze przesadzam, pozyjemy zobaczymy, jak bedzie sie sprawowal
co nie zmienia faktu, ze sie ciesze ze po tak krotkim okresie mamy nowego papieza! mam nadzieje, ze bedzie dobrze.
co nie zmienia faktu, ze sie ciesze ze po tak krotkim okresie mamy nowego papieza! mam nadzieje, ze bedzie dobrze.
Juve per Sempre
- kornknot
- Qualità Juventino
forza bianco neri - mysle ze własnie o to chodzi kardynałom. Papiez ma panowac bardzo krotko i własnie byc konserwatysta. Co by bylo jakby nagle zaczal mowic ze popiera antykoncepcje i radzi uzywac prezerwatyw? "Wojna domowa"
Slyszalem ze bylo bardzo duze niezadowolenie ze JPII tyle panował

- Coolfi
- Juventino
Jesli miałeś na mysli kardynała Arinze to nie jest On wiele młodszy od Josepha Ratzingera. Ma 73 lata. Poza tym moim zdaniem wiek nie ma znaczenia. I niby dlaczego poszli na łatwiznę ?! Mieli obradować parę dni tylko po to żeby wybrać Murzyna ? Co by to zmieniło ? Poprostu Ratzinger jest wg kardynałów najodpowiedniejszą osobą na to stanowisko i widocznie tak jest.forza bianco-neri pisze:wg mnie to krok w tyl, wybrac 78-letniego papieza na biskupa Watykanu... chyba konklawe poszlo na latwizne, zamiast wybrac Czarnego! i troche mlodszego np w wieku 60. paru lat... a tak to mamy konserwatyste, hmm... moze przesadzam, pozyjemy zobaczymy, jak bedzie sie sprawowal
Każdy.
Każdy.
- ADAMJUVENTUSPL
- Juventino
Człowieku co ty wogóle gadasz? Na jaką łatwiznę? Przecie ż każdy wierzący wie że tak naprawdę to Bóg wybiera Papieża.forza bianco-neri pisze:wg mnie to krok w tyl, wybrac 78-letniego papieza na biskupa Watykanu... chyba konklawe poszlo na latwizne, zamiast wybrac Czarnego! i troche mlodszego np w wieku 60. paru lat... a tak to mamy konserwatyste, hmm... moze przesadzam, pozyjemy zobaczymy, jak bedzie sie sprawowal
Ja się bardzo cieszę że został nim Razinger, wygląda na dobrego człowieka i był przyjacielem Jana Pawła II.
Są trzy rzeczy które kocham Rodzina,Bóg oraz Juventus
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
- nookie
- Juventino
krok w tyl??czemu?co za roznica czy bylby bialy czy vzarny czy latynos??i co to ma wspolnego z chodzeniem na latwizne..nie rozumiem tego co napisales :? co do samego wyboru to sie nawet ciesze bo Benedykt XVI budzi jakos moje zaufanieforza bianco-neri pisze:wg mnie to krok w tyl, wybrac 78-letniego papieza na biskupa Watykanu... chyba konklawe poszlo na latwizne, zamiast wybrac Czarnego! i troche mlodszego np w wieku 60. paru lat... a tak to mamy konserwatyste, hmm... moze przesadzam, pozyjemy zobaczymy, jak bedzie sie sprawowal
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.