Nostradamus i jego przepowiednie.

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 11:28

Przez pierwsze 50 lat XXI wieku na zmianę panować będą wojna i pokój. Krytycznym okresem w którym nastąpi pierwszy wielki konflikt między Zachodem a Islamem, będą lata 2005-2015.
Historycy nazwali wojny z lat 1914-1918 oraz 1939-1945 "światowymi" choć czysto formalnie wypowiedzenie wojny rpzez nie które państwa de facto nie wymagało od nich poświęceni ani jednego żołnierza. Bardzo Ciekawe jak owe kraje ustosunkują się do pierwsze wojny w trzecim tysiącleciu. Wojna ta, jeśli wierzyć Nostradamusowi pochłonie życie połowy amerykańskiego społeczeństwa, dwóch trzecich mieszkańców Europy i trzech czwartych muzułmanów. Krótko mówiąc będzie to pierwsza globalna wojna, która dotknie zwłaszcza półkulę północną. Nostradamus opisuję tą katastrofę w sposób nie wymagający komentarza, wystarczy mała podpowiedz w przyporządkowaniu faktów:

"Gdy piekielne skrzynie zbiorą się pod morzem
Wypełni się ich cena paląco
Gdy u panów dziewięciu - powtór myje się wściekły"

Mowa o nowej broni przechowywanej na dnie morza przez państwa WNP.

Przepowienia na rok 2011.

"Wielka kłótnia przygotowana w starym roku
Wycieńczony mówi do wszystkich - jestem potrawą
Wyspa Brytów wzburzona słonym winem
W półkolu usadzone dwie nici - 11 czasów nie dotrzymuje posiłków"

Jest to opis konfliktu rozpoczynającego się w roku 2011. W rezultacie dojdzie do wielkiego głodu, który potrwa 11 lat. Przeciwko Wielkiej Brytanii zostanie użyta broń chemiczna.

"Indie u 10 kule się topią - czas powietrza
Z senatu zgorzknienia graf idzie do swego czystego syna
Mirry nie ożywione przez większość wybranych głosów
Czterej królowie w ciągu siedmiu dni śmiertelnie ranni"

Ponieważ Kolumb odkrył zachodnie Indie dopiero 50 lat po opublikowaniu "wielkich przepowiedni" Nostadamus utożsamia obszar Indii z Ameryką. Czterej działacze państwowi, w ciągu siedmiu dni padną ofiarami zamachów.

Przepowiednia na rok 2010.
"Czterej kupieni mordercy - wybucha straszna wojna
Wielki wróg całego rodzaju ludzkiego
Będzie gorszy niż ten dziadów -
Jedenaście oni zgrodzą dwie wojny
Z żelazem, ogniem, wodą - krwawe i nieludzkie"

Kolejna wskazówka dotyczące czterech zamachów w ciągu jednego tygodnia. Wojna dotknie wszystkich ludzi. Jedenastka dotyczy roku 2011.

Jest to jeden z fragmentów jego przepowiedni. Macie jakiś własny stosunek co do przepowiedni ? wierzycie w nie ? a może sie interesujecie ? Ja szczerze mówiac mam mieszane uczucia dotyczące przepowiedni. Z czasem coraz częściej zagłębiam się w lektury Nostradamusa, i musze przyznać ze robią wrażenie, ale czy to wszystko się sprawdzi ? Mam nadzieje ze nie ... :angry:

Bany_DG

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 11:42

Ja w swoim krótkim życiu przeżyłem koniec świata zapowiedziany przez Nostradamusa w lipcu 99' i od tamtej pory odnosze się do tego z WIELKIM dystansem, uważam też że ogólnej przyszłosci nie da sie ustalic wszystko zależy od ludzi i ich postępowania. Trzeba przyznac że tresc tych przewowiedni jest szokująca.

gosciu_Muranista

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 11:51

ja troche w to wierzę z tego względu że wszystkie przepowiednie Nostradamusa się sprawdziły-choć dopiero po fakcie bo wcześniej uczeni nie mogli zrozumieć co miał na mysli pisząc Nostradamus a potem wszystko się wyjaśniało. Zastanawiam się tylko z jakiego powodu ta wojna wybuchnie i w jakim stopniu dotknie ona Polski.

Gibon

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 11:52

Nostradamus to kit. Ty tez mozesz nim zostac! Wystarczy spisac pare tysiecy przepowiedni niezawierajacych zadnych konkretow, uzywajac samych przenosni i porownan do swiata natury etc., a zapewniam was, ze predzej czy pozniej jakis fanatyk znajdzie idealnie pasujaca sytuacje do jednej z opowiastek, choc tak na prawde moze ona miec tysiace znaczen, a w dodatku pelen poswiecenia i podniecenia swym odkryciem bedzie bronil tych teorii :/.

Pawlakos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 12:08

Ja tez czytalem nostradamusa, przepowiednie z bibli itp ukazywal sie rok 2007 jako koniec swiata.Ja jestem zdania ze sam tylko Bog wie i nik poza nim nawet Aniołowie kiedy to nastapi.......

BIGGI

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 12:15

Ta ja z kolei słyszałem ze Nostradamus przepowiadał koniec świata na połowe trzeciego tysiąclecia....widze ze ile wpisów tyle dat :wink:

Podchodze do tego z rezerwą,ale nie wykluczam ze wojna moze byc, bo takowe przeciez wybuchają....ale czy to bedzie taka ?
Czas pokarze, oby nie :roll:

paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 12:23

No tak ale Nostradamus przewidział Hitlera przykład ? Proszę:
"Głęboko na zachodzie Europy
Biednym ludziom urodzi się dziecko
Które swą mową uwiedzie wielkie tłumy
A usłyszą o nim aż po krainy Wschodu"

Adolf Hitler urodził się 20 kwietnia 1889r w Braunan, maleńkim austriackim miasteczku nad rzeką Inn. Co prawda ojciec zatrudniony był jako oficer niższej rangi w Habsburskim Urzędzie Ceł, jednak rodzina cierpiała biedę, gdyż pan Hitler (senior) Wszystkie pieniądze wydawał na swoją zyciową pasje która była ... hodowla pszczół. W ten sposób przepowiedział Nostradamus koniec Hitlera i jego najbliższych ludzi:

"Zamknięte Fortece otoczonych
Przez ognisty proch wciśnięte w otchłań
Zdrajcy w nich pogrzebani będą żywcem
Nigdy takie przekleństwo nie spotkało Saksów"

Bez Trudu można odczytać "zakmknięte fortece" jako schrony przeciwlotnicze gdyż jak wiemy osobisty schron Hitlera w Berlinie był zbudowany jak prawdziwa forteca.

Istnieje też inny czterowiersz, po raz pierwszy skomentowany jako opisujący śmierć Hitlera, dopiero po kontakcie z Nostradamusem poprzez medmium w stanie hipzony:

"Spalony będzie apoplektyk, choć wczesniej nie umarł
Znajdą go z nadgryzionymi rękoma
A wtedy miasto przeklnie heretyka
Który, jak im się zdawało, zmienił by ich życie"

Nostadamus uważa Hitlera za jednego z trzech antychrystów, pierwszy był Napoleon. Ale to już inna sprawa.

Przepowiednia 3 Antychrysta:

"Ten który piekielnych bogów Hannibala
Ożywi znów, ku przerażeniu ludzie
Nigdy nie było większego nieszczęścia
Ni gorszych wiadomości w gazetach :shock:
W przeszłośći, niż te, które przyjdą do Włochów z Babilonu"

"Wiadomości w gazetach" są prawdziwą atrakcja dla tłumaczy gdyż w czasach Nostradamusa oczywiście gazety nie istniały, w znanej nam obecnie formie, a nie bardzo można próbować tłumaczyć to jako "księgi" czy "zapisy" bo w języku staroprowanslaskim który posługiwał się jasnowidz, nie istniało w ogóle słowo "journaux" Wygląda na to więc że Nostradamus uzył słowa o ktorego istneniu nie mógł mieć pojęcia, gdyby nie miał daru jasnowidzenia.

leniup

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 12:33

Nostradamus... eh..

Ja traktuje to tak jak i większość z dystansem. Niby coś tam się stało jak przepowiedział ale to wszystko o tych wojnach mogę potraktować z przymrużeniem oka.

Tu stronka o Nostradamusie i jego przepowiednie o inwazji Arabów, Zagładzie połowy USA, Igrzyskach śmierci czy też III wojnie światowej:

http://nostradamus.portalik.pl/ <== UWAGA - Jesli Nie Masz Oprogramowania Antywirusowego Nie Włanczaj Stronki.
BIGGI pisze:Ta ja z kolei słyszałem ze Nostradamus przepowiadał koniec świata na połowe trzeciego tysiąclecia....widze ze ile wpisów tyle dat :wink:
Dokładnie 3797, dobrze że już nie bede wtedy żył :prochno: :smile:

Obrazek
RuTeK

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 12:33

Nostradamus to Brednie i tyle... :| Zaraz ja wam walne jakas przepowiednie Typu ze " Czarny i Bialy Splynie na wszystkich jak deszcz... Az Cala Azja Mniejsza Odczuje Ich Spiew..." Przepowiednia dotyczy Tlum Ludzi w Bialo Czarnych Koszulach ktorzy ciesza sie po Wygraniu przez Swoja Druzyne LM... Azja mniejsza bo final jest w stambule chyba :oops:

- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "

WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
adrian_markuś

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 12:41

A może słowo "gazeta" była jakąś przenośnią?Nostradamusa traktuje z przymrużeniem oka.Czytałem jego przepowiednie i wszędzie jest mowa o zagładzie,śmierci,zarazach i innych tragediach.Trochę to dziwne nie??

Forza Juve!!!
Lukasz.NH

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 12:48

Taa to ja słyszałem że koniec świata miał być w 1997r., w 2000r., w 2007r. i teraz wy piszecie że w 3-tys. którymś :lol: Chłop niemiał co robić bo niebyło telewizoró itp. to myślał nad przyszłością :lol:

Przemo90

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 13:05

Ja podchodze do jego przepowiedni z duzym dystansem choc niektore rzeczy sie sprawdzily jak I i II WŚ, Napoleon, Hitler itp. Ale zgadzam sie z moimi przedmowcami ze to troche dziwne bo przepowiadal tylko tragedie i to bardzo ogolnie ktore mozna by dopasowac do wielu nieszczesc. Ja tez moge ogolnie przepowiedziec jakoms wojne i to sie sprawdzi bo napewno w przyszlosci wybuchnie znow jakis konflikt niekoniecznie swiatowy wystraczy lokalny. Nostradamus pomylil sie co do konca swita w 1999 r - chyba lipiec to mial byc i do zabojstwa papieza - choc byl blisko !!!!! tylko ze Papa przezył wtedy. podobno przpeowiedzial zamach na USA z 11.09 ???? Mowil wtedy o ptakach ktore wala dwie ogromne wierze - troche to zdumiewajace, co o tym myslicie??? Bo ha sam juz nie wiem

Obrazek

"Dla Juventusu zwycięstwa nie są rzeczą ważną. Dla Juventusu zwycięstwa to jedyne, co się liczy" ~Giampiero Boniperti~
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 13:16

mnie nie obchodzą przepowiednie Nostradamusa. Wypisujecie przepowiednie które wg was się sprawdziły, a dlaczego nie wypiszecie przepowiedni które się nie sprawdziły ? też ich jest bardzo duzo. Ktoś kiedyś powiedział, że przepowiednie Nostradamusa są bardzo dwuznaczne i nie są ścisłe. Dlatego ludzie dobierają dawne wydarzenia i ludzi do tych wierszy tak, aby się sprawdzały.

Powiem szczerze, że śmiać mi się chce z tych przepowiedni i z ludzi, kótrzy są tym wstrząśnięci, bo wierzą że tak się stanie. Tylko Bóg wie o tym, kiedy będzie koniec świata i nikt o tym nie wie. Pamiętajcie: nie znacie dnia ani godziny ! - Nostradamus też nie zna :prochno:

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Ja-JUVE-nek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 kwietnia 2005, 23:54

leniup pisze:
BIGGI pisze:Ta ja z kolei słyszałem ze Nostradamus przepowiadał koniec świata na połowe trzeciego tysiąclecia....widze ze ile wpisów tyle dat :wink:
Dokładnie 3797, dobrze że już nie bede wtedy żył :prochno: :smile:
Hmmmm, chyba połowa trzeciego tysiąclecia to 2500r a nie 3500???

A co do przepowiedni to troche dziwne by poprawnie zinterpretować ich znaczenie. Może Nostradamus chciał nimi ostrzec ludzi, albo faktycznie miał racje... ja gdy czytam o jego straszliwych przepowiedniach to aż czuje ciarki na całym ciele, a nie należe do ósb strachliwych :D Faktycznie temat jest bardzo obszerny i można by się długo spierac, ale zawsze można przecież uważać i pamiętać o tych rewelacjach :)

Obrazek
aleksander1986

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 maja 2005, 00:08

Nostrodamus przepowiedział nadejscie Antychrystów w postaci Bonapartego i Hitlera.Przepowiedzial wojny Światowe.Wszystko wskazuje iż nastepne jego przepowiednie rowniez sie spełnią.Konflitk między krajami Islamu a Zachodem jest coraz bardziej widoczny.Więc wydaje mi sie ze cos w tym prawdy jest.

...Taka miłość jest jedna...Juve
ODPOWIEDZ