Tajemnice Fatimskie
- 322
- Juventino
- Iver.pk
- Juventino
Ja-JUVE-nek pisze:Jak nie spełniła się??? Przecież chodziło o 2 wojne światową, objawienie Fatimskie miało miejsce na początku XX wieku chyba lata dwudzieste więc bardzo możliwe że chodziło o 2 wojne światową lub moze i chodziło o 3 niedoszłą wojne, przecież zabojstwo papieża też nie spełniło się dzięki jego modlitwie do Maryji!!!
Objawienie mialo miejsce w 1917 roku. Jezeli chodzi nam o ten sam fragment mianowicie:
To by sie nie zgadzalo bo II wojana swiatoa miala miejsce w latach 1939-1945, wiec skonczyla sie przed polowa XXwieku.Tajemnice Fatimskie pisze:Wielka wojna wypadnie w II-giej połowie XX wieku.
Co do Calunu Turynskiego. Wielu wierzy ze jest to szata ktora okryty zostal Jezus po zdjeciu z Krzyza. Jedno napewno jest prawda ze byl nia owiniety ktos kto zostal ukrzyzowany. Takze ogladalem ten program co Wy (niestety nie od poczatku :? ) i bylo nia powiedzane ze wszystko wskazuje ze jest to material pochodzacy z I wieku naszej ery ale badanie medoda bodajze weglowa( czy something like that) zaprzeczyla temu. Natomiast jakas kobieta ktora przeprowadzala renowacje natknela sie na szew ktory byl stosowany w tym wlasnie okresie. Jednym slowem mowiac jest wiele za jak i wiele przeciw. Najprawdopodobniej sprawa ta nie zostanie nigdy rozstrzygnieta na rzadna ze stron.
Jest to bardzo malo prawdopodobne gdyz w latach zycia Leonarda Da Vinci(przelom XV i XVI wieku) nie bylo mozliwe stworzenie tak doskonalego falsywikatu.Ja-JUVE-nek pisze:Ja słyszałem że jest bardzo możliwe że to Leonardo DaVinci, który był ateistą chcąc ośmieszyć kościół katolicki stworzył całun...

- Ja-JUVE-nek
- Juventino
No może i teoria jest mylna, ale akurat DaVinci byłby chyba do czegos takiego zdolny, on nie raz wyprzedzał swoją epoke, chociaż nie jestem takim znawcą zeby jednoznacznie go ocenic....Iver.pk pisze:Jest to bardzo malo prawdopodobne gdyz w latach zycia Leonarda Da Vinci(przelom XV i XVI wieku) nie bylo mozliwe stworzenie tak doskonalego falsywikatu.
No więc chyba nie chodziło o konkretny rok tylko o panowanie Piusa XI, wydaje mi sie ze był on papieżem własnie w latach czterdziestych chociaż nie jestem pewny ( jeśli ktoś wie na 100% niech pisze )....Iver.pk pisze:To by sie nie zgadzalo bo II wojana swiatoa miala miejsce w latach 1939-1945, wiec skonczyla sie przed polowa XXwieku.
Tajemnice Fatimskie pisze:Pierwsza wiec byla wizja piekla. Pani nasza pokazala nam morze ognia, które wydawalo sie znajdowac w glebi ziemi, widzielismy w tym morzu demony i dusze jakby byly przezroczystymi czartami lub brunatnymi zarzacymi sie wegielkami w ludzkiej postaci. Unosily sie w pozarze, unoszone przez plomienie, które z nich wydobywaly sie wraz z klebami dymu. Padaly na wszystkie strony jak iskry w czasie wielkich pozarów, bez wagi, w stanie niewazkosci, wsród bolesnego wycia i rozpaczliwego krzyku. Na ich widok mozna by oglupiec i umrzec ze strachu. Demony mialy straszne i obrzydliwe ksztalty wstretnych, nieznanych zwierzat. Lecz i one byly przejrzyste i czarne. Ten widok trwal tylko chwile. Dzieki niech beda Matce Najswietszej, która nas przedtem uspokoila obietnica, ze nas zabierze do nieba (w pierwszym widzeniu). Bo gdyby tak nie bylo, sadze, ze bylibysmy umarli z leku i przerazenia. Nastepnie podnieslismy oczy ku naszej Pani, która nam powiedziala z dobrocia i ze smutkiem: «Widzieliscie pieklo, dokad ida dusze biednych grzeszników. Aby ich ratowac, Bóg chce ustanowic na swiecie nabozenstwo do mego Niepokalanego Serca. Jesli zrobi sie to, co ja wam mówie, wiele dusz zostanie uratowanych, nastanie pokój na swiecie. Wojna sie skonczy. Ale jezeli sie nie przestanie obrazac Boga, to za pontyfikatu Piusa XI rozpocznie sie druga, gorsza. Kiedy ujrzycie noc oswietlona przez nieznane swiatlo, wiedzcie, ze to jest wielki znak, który wam Bóg daje, ze ukarze swiat za jego zbrodnie przez wojne, glód i przesladowania Kosciola i Ojca sw. Zeby temu zapobiec, przyjde, by zadac poswiecenia Rosji memu Niepokalanemu Sercu i ofiarowania Komunii sw. w pierwsze soboty na zadoscuczynienie. Jezeli ludzie me zyczenia spelnia, Rosja nawróci sie i zapanuje pokój, jezeli nie, Rosja rozszerzy swoje bledne nauki po swiecie wywolujac wojny i przesladowania Kosciola. Sprawiedliwi beda meczeni, Ojciec sw. bedzie bardzo cierpiec, wiele narodów zostanie zniszczonych, na koniec zatryumfuje moje Niepokalane Serce. Ojciec sw. poswieci mi Rosje, która sie nawróci, a dla swiata nastanie okres pokoju.»
- Iver.pk
- Juventino
No Leonardo napewno byl wielkim czlowiekie i nie mozna zaprzeczyc stwierdzeniom ze wyprzedzal swoja epoke ale czy az tak by 500 lat po jego smierci nie mozna by bylo stwierdzic orginalnosci materialuJa-JUVE-nek pisze:No może i teoria jest mylna, ale akurat DaVinci byłby chyba do czegos takiego zdolny, on nie raz wyprzedzał swoją epoke, chociaż nie jestem takim znawcą zeby jednoznacznie go ocenic....Iver.pk pisze:Jest to bardzo malo prawdopodobne gdyz w latach zycia Leonarda Da Vinci(przelom XV i XVI wieku) nie bylo mozliwe stworzenie tak doskonalego falsywikatu.

No Pius VI byl Papiezem w latach 1922-1939. wiec w sumie za jego pontyfikatu zaczela sie II wojna swiatowa. Teraz tylko pytanie czy jego pontyfikat skonczyl sie przed I wrzesnia czy nieJa-JUVE-nek pisze:No więc chyba nie chodziło o konkretny rok tylko o panowanie Piusa XI, wydaje mi sie ze był on papieżem własnie w latach czterdziestych chociaż nie jestem pewny ( jeśli ktoś wie na 100% niech pisze )....

- Ja-JUVE-nek
- Juventino
Najwyraźniej skończył sie po wrześniu bo by się tyle o tajemicy fatimskiej nie mowiło, i o tym ze sie sprawdziła 
A co do całunu, tylko napisałem jedną z branych pod uwage wersji, bardzo możliwe, że DaVinci w życiu się nawet z nim nie zetknął, ale jak zapytałem mame o ten całun to mi właśnie min. o DaVincim powiedziała więc się zainteresowałem.
Mam pytanie może mi ktoś na privie napisać jak się nazywał ten program o Całunie i kiedy i gdzie można go obejrzec??
Zgóry dzięki

A co do całunu, tylko napisałem jedną z branych pod uwage wersji, bardzo możliwe, że DaVinci w życiu się nawet z nim nie zetknął, ale jak zapytałem mame o ten całun to mi właśnie min. o DaVincim powiedziała więc się zainteresowałem.
Mam pytanie może mi ktoś na privie napisać jak się nazywał ten program o Całunie i kiedy i gdzie można go obejrzec??

- bleblok
- Juventino
co do czarnego papieza ... moim zdaniem bylby najlepszym kandydatem na papieza, jezeli ludzie by go nie zaakceptowali to znaczy ze zasluguja na zaglade, jesli tak to moglby wzrocic uwage ludzi na afryke bo tam sie dzieje duzo zla.. a i przy okazji zna ktos jakies strony gdzie pisze o 'kandydatach' na papieza ich pogladach?
- Szilgu
- Juventino
o ile wiem nie ma takiej listy. Nie ma kandydatów na papieża, a także planów dotyczących pełnienia tych funkcji. Na zebraniu kapłanów, każdy głosuje na człowieka którego uważa za odpowiedniego.bleblok pisze:a i przy okazji zna ktos jakies strony gdzie pisze o 'kandydatach' na papieza ich pogladach?
PS. ja także bym prosił o wiadomość na priva o tym na jakim kanale i jak się nazywa program dotyczący całunu. Z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 08 kwietnia 2005, 23:49 przez Szilgu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Iver.pk
- Juventino
Z tego co ja sie orientuje to moga to byc jedynie kardynalowie a jest ich 117 i to oni musza wybrac jednego sposrod siebie, tego, ktory zostanie Papiezem.Shickit pisze:o ile wiem nie ma takiej listy. Nie ma kandydatów na papieża, a także planów dotyczących pełnienia tych funkcji. Na zebraniu kapłanów, każdy głosuje na człowieka którego uważa za odpowiedniego.bleblok pisze:a i przy okazji zna ktos jakies strony gdzie pisze o 'kandydatach' na papieza ich pogladach?

- Szilgu
- Juventino
oczywiście. Źle sie wyraziłem, mówiąc człowieka miałem na myśli kardynała. Wybacz mi, ale troche spać mi sie chce, więc myślenie przychodzi mi z trudnościąIver.pk pisze:Z tego co ja sie orientuje to moga to byc jedynie kardynalowie a jest ich 117 i to oni musza wybrac jednego sposrod siebie, tego, ktory zostanie Papiezem.
- Iver.pk
- Juventino
Wybaczone :-D Zrezta troche to konklawe by trwalo jakby mieli wybrac jednego sposrod calej ludzkosciShickit pisze:oczywiście. Źle sie wyraziłem, mówiąc człowieka miałem na myśli kardynała. Wybacz mi, ale troche spać mi sie chce, więc myślenie przychodzi mi z trudnością

- wojtekk03
- Juventino
Nie wiem czy w to wierzyc ale to bardzo ciekawe szczególnie jeżeli chodzi o czarnoskórego piapieza:) Ciekawe co zrobią kardynałowie na konklawe bo przecież wiedza o przepowiedni :hehe ale mowi sie że ten nigeryjczyk ma duze szanse:) Jeżeli tak to może czas się już żegnać 

i sie zaczęło SCHOOLTiME 
FORZA JUVe FORZA ALEX

FORZA JUVe FORZA ALEX
- Coolfi
- Juventino
A ja wiem : NIE !! Takie bajki nie mają sensuwojtekk03 pisze:Nie wiem czy w to wierzyc

Wybiorą nowego papieża ??wojtekk03 pisze:Ciekawe co zrobią kardynałowie na konklawe
Mi się nie śpieszywojtekk03 pisze: Jeżeli tak to może czas się już żegnać Very Happy
http://www.kosciol.pl/article.php?story ... 3231858348 - ciekawy tekst.
Polecam
pozdro
Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
- forza bianco-neri
- Juventino
w TV podobno mowili, ze najwieksze szanse ma finski kardynal...bleblok pisze:a i przy okazji zna ktos jakies strony gdzie pisze o 'kandydatach' na papieza ich pogladach?
Iver.pk pisze:Jest to bardzo malo prawdopodobne gdyz w latach zycia Leonarda Da Vinci(przelom XV i XVI wieku) nie bylo mozliwe stworzenie tak doskonalego falsywikatu.
nie wiem gdzie przeczytaliscie te info... chyba na forum onet.pl.. przeciez Leonardo da Vinci zyl w latach 1452-1519, a bardziej wiarygodne zrodla o calunie pochodza juz z XIV wieku...Ja-JUVE-nek pisze:No może i teoria jest mylna, ale akurat DaVinci byłby chyba do czegos takiego zdolny, on nie raz wyprzedzał swoją epoke, chociaż nie jestem takim znawcą zeby jednoznacznie go ocenic....
taka fajna stronka o Calunie:
http://www.turinshroud.pactor.net/pol/wariat.htm
jesli chodzi o Tajemnice Fatimskie to:
http://1oaza1.za.pl/objawienia%20fatimskie.htm
I Tajemnica... po czesci moze i sie sprawdzila...:
Ja-JUVE-nek pisze:No więc chyba nie chodziło o konkretny rok tylko o panowanie Piusa XI, wydaje mi sie ze był on papieżem własnie w latach czterdziestych chociaż nie jestem pewny ( jeśli ktoś wie na 100% niech pisze )....
Papiez Pius XI wypelnial swoj pontyfikat w latach 6.II.1922 - 10.II.1939., wiec nie "zalapal sie" na II WŚ... tyle ze nie zalapal sie na oficjalne daty wybuchu wojny. a przeciez III Rzesza prowadzila ekspansyjna, agresywna polityke juz duzo wczesniej, a przykladem moze byc np rok 1938, kiedy to zajeli pod grozba agresji militarnej czesc Czech... tak wiec mozna roznie interpretowac te daty... co do Rosji (czyli mozna takze przyjac nazwe ZSRR, odpowiednio do okresu historycznego) to zapewne chodzi o lata 30. XX wieku oraz XX WŚ i lata "Żelaznej Kurtyny", moze nawet po dzien dziiejszy... wiadomo, ze wladze Rosyjskie w tych okresach przyczynily sie do eksterminacji wielu milionow istnien ludzkich... a jesli hodzi o Kosciol Katolicki to juz w ogole byl przesladowany w tamtych czasach (przykladem Polska, kiedy to w latach PRL wieziono ksiezy, ludzi zniechecano do niechodzenia do Kosciola, nawet zabijano - a przeciez to tylko przyklad Polski, kraju satelickiego ZSRR...).Iver.pk pisze:No Pius VI byl Papiezem w latach 1922-1939. wiec w sumie za jego pontyfikatu zaczela sie II wojna swiatowa. Teraz tylko pytanie czy jego pontyfikat skonczyl sie przed I wrzesnia czy nie Wink
wiadomo, ze jak na razie nie poswiecil...I Tajemnica Fatimska pisze:Ojciec Święty poświęci mi Rosję, która się nawróci, a dla świata nastanie okres pokoju.
II Tajemnica Fatimska... tu sie sprawdzilo w 100%
III Tajemnica Fatimska... wielu ksiezy, zakonnic, osob swieckich cierpialo i przelewalo krew za wiare - to nie ulega watpliwosci (chociazby II WŚ lub okupacja ZSRR). sama tajemnica nie musi sie spelniac w doslownym jej znaczeniu, np. papiez nie musi isc doslownie przez zrujnowane miasto, wokol pelno trupow, a za nim ksieza itp... to moze byc tak ze ta Tajemnica spelnia sie na przestrzeni wielu lat - zaczyna sie od mordowania przez zolnierzy zwyklych ludzi, potem ksiezy, zakonnikow etc. a na samym koncu zginal jakby czlowiek o najwyzszych wartosciach - Papiez... Ktos moze powiedziec, ze Papiez nie zginal bezposrednio od kul zolnierzy, jednak i tu znowu moze przyjsc w sukurs uniwersalizm odczytu Tajemnic - przeciez na Papieza byl zamach, a wielu specjalistow z dziedziny medycznej twierdzi, ze tamte kule odbily sie znaczaco na zdrowiu Papieza, a nawet przyczynily sie do smierci... co sie tyczy zolnierza to nie brakuje glosow, ze Ali Agca byl zabojca wyslanym przez rzad ZSRR (a przeciez wiadomo, ze w tamtych czasach ZSRR szkolil na swoim terytorium roznego rodzaju zamachowcow - przede wszystkim pochodzenia arabskiego - Palestynczykow itp. - nawet na terytorium Polski bylo kilka osrodkow szkolenia takich ludzi.. (jedno bylo w Gdyni)). wiec jesli byl wyslany przez rzad jakiegos panstwa dzialal w jakims interesie to byl zolnierzem...
to wszystko moga byc gdybania (lecz bardzo prawdopodobne), w ogole III Tajemnica jest dosc zagmatwana... nie wiadomo wiec czy juz sie sprawdzila. pytanie nastepne czy musza sie sprawdzac wg porzadku objawien? przeciez jesli czesc Tajemnicy I juz sie sprawdzila , to przeciez nie ulega watpliwosci, ze zaden Papiez nie zawital na ziemie Rosyjskie i co za tym idzie nie poswiecil ich... cala II sie sprawdzila, a teraz znowu nie wiadomo czy cala III tajemnica sie sprawdzila czy jeszcze nie...
w sumie Tajemnice (jako takie Przepowiednie), maja to do siebie, ze niewiemy kiedy sie spelnia... wiec "Czuwajcie, bo nie wiecie, kiedy Pan wasz przybędzie" (por. Mt 24, 42)
Juve per Sempre
- Jacol
- Juventino
Trochę napiszę na temat tajemnicy fatimskiej, co wiem. Kiedyś moja babcia dała mi do przeczytania książeczkę związane z Fatimą. Niestety tylko część przeczytałem. Tylko co nieco opowiedziała mi babcia. Chyba poproszę babcię, aby znowu mi dała do przeczytania tą książeczkę, bo widzę, że teraz te tajemnice mają wiele wspólnego z Papieżem i z tą słynną 13 (pod koniec kwietnia przyjeżdża babcia to wtedy przczytam o tej Fatmie dokłądnie). Ale do rzeczy. Co ja wiem na ten temat. W I tajemnicy bodajże zawarta jest wizja piekła. Te przepowiednie były jakoś w latach 20 XX wieku. Była wizja piekła, bo MAryja chciała pokazać jak ono wygląda, ponieważ ludzie coraz bardziej grzeszyli i lekceważyli piekło. W II tajemnicy była mowa o tym, że jak ludzie będą coraz więcej grzeszyć to będą wojny. No i wojny były. Zwłąszcza chodzi o te I i II wojne swiatowa. Była coś mowa o Rosji także. Nie pamiętam dokładnie co (ale nic dobrego). A III tajemnica znana jest dopiero od kilku lat. I tam włąśnie jest mowa o zamachu na papieża. Ten zamach był 13 maja 1981 czyli była któraś rocznica objawień się Maryi 3 Pastuszkom. Papieża kiedyś zapytano (bodajże w lipcu 1981) czy papież wie, że ten zamach odbył się w dniu rocznicy objawień Maryjnych. Powiedział, ze nie i kazał przynieść dokumenty dotyczącej Fatimy. W 1 rocznicę zamachu pojechał papież do Fatimy i podziękował za ocalenie Maryji. Wtedy zrozumiał, że to dzięki niej on nie zginął. Zamachowiec oddał 3 strzały (był to wyborowy strzelec) i to strzelał z bliska a jedna z kul utkwiła kilka milimetrów obok aorty. A wiadomo co by było gdyby trafiło w aortę. A od kilku lat wiemy kiedy ujawniono 3 tajemnicę fatimską, że to włąśnie Maryja uchroniła od śmierci papieża.
Widzę, że będę musiał przestudiować tą książeczkę dotyczącą tajemnic fatimskich. Mam na razie ograniczoną wiedze w tej sprawie. Staje się to coraz ciekawsze.
Co do wybory papieża. Wybierają go kardynałowie. Jest też kilku Polaków w tym m.in. Glemp. Jednak on nie będzie mógł zostać papieżem, bo jest zaawansowany wiekowo. Wymienia się wśród kandydatów 3: Niemiec (ten co prowadził ceremonię pogrzebu Jana Pawłą II), Nigeryjczyk i Austryjak. Jedank ten ostatni jest bodajże za to za " młody". Kardynałwie nie chcą aby prowadził pontyfikat ponad 30 lat.
Dobrym rozwiązaniem byłby ten Nigeryjczyk, ale... Dlaczego dobry? Nasz papież miał swoją misję. Świat był w chaosie, w konflikcie itd. Dzięki JPII obalony został komunizm w Polsce, Czech, słowacji, Węgier... Papież zapobiegł wojnie nukleralnej tzw. "zimnej wojnie". Zopobiegł kilkom wojnom loklanym np. o Falklandy pomiędzy Argentyną a Wlk. Brytanią, zapobiegł wojnie między Argentyną a Chile. PRzeciż świat byłby wyglądał inaczej gdyby nie JPII. Ciekawe gdzie my byśmy byli? Może pod skrzydkłami Rsoji a może nadal byśmy byli komunistycznym krajem jak dzisiaj Kuba czy też Chiny. Papież dał nam odwagę i potrafiliśmy obalić komunizm. POtem uczyniły to Czechy... itd.
A co by mógł zrobić NIgeryjczyk? Przecież wiemy jak tam panuje straszny głód i zacofanie. Może misją Nigeryjczyka byłaby zdziałanie coś z Afryką i walka z rasizmem?
Jednak przepowiednie mówią, że po Polaku zostanie Murzyn i będzie panował krótko a potem ma nastać koniec świata...
Widzę, że będę musiał przestudiować tą książeczkę dotyczącą tajemnic fatimskich. Mam na razie ograniczoną wiedze w tej sprawie. Staje się to coraz ciekawsze.
Co do wybory papieża. Wybierają go kardynałowie. Jest też kilku Polaków w tym m.in. Glemp. Jednak on nie będzie mógł zostać papieżem, bo jest zaawansowany wiekowo. Wymienia się wśród kandydatów 3: Niemiec (ten co prowadził ceremonię pogrzebu Jana Pawłą II), Nigeryjczyk i Austryjak. Jedank ten ostatni jest bodajże za to za " młody". Kardynałwie nie chcą aby prowadził pontyfikat ponad 30 lat.
Dobrym rozwiązaniem byłby ten Nigeryjczyk, ale... Dlaczego dobry? Nasz papież miał swoją misję. Świat był w chaosie, w konflikcie itd. Dzięki JPII obalony został komunizm w Polsce, Czech, słowacji, Węgier... Papież zapobiegł wojnie nukleralnej tzw. "zimnej wojnie". Zopobiegł kilkom wojnom loklanym np. o Falklandy pomiędzy Argentyną a Wlk. Brytanią, zapobiegł wojnie między Argentyną a Chile. PRzeciż świat byłby wyglądał inaczej gdyby nie JPII. Ciekawe gdzie my byśmy byli? Może pod skrzydkłami Rsoji a może nadal byśmy byli komunistycznym krajem jak dzisiaj Kuba czy też Chiny. Papież dał nam odwagę i potrafiliśmy obalić komunizm. POtem uczyniły to Czechy... itd.
A co by mógł zrobić NIgeryjczyk? Przecież wiemy jak tam panuje straszny głód i zacofanie. Może misją Nigeryjczyka byłaby zdziałanie coś z Afryką i walka z rasizmem?
Jednak przepowiednie mówią, że po Polaku zostanie Murzyn i będzie panował krótko a potem ma nastać koniec świata...
Ostatnio zmieniony 09 kwietnia 2005, 02:05 przez Jacol, łącznie zmieniany 1 raz.
"Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości." - Gianni Agnelli
- aSsItCh
- Juventino
papieżem może zostać arcybiskup, biskup, a nawet zwykły proboszcz... tylko jeszcze się nie zdarzyło aby któryś z nich nim został, ale jakby się tak stało to odrazu dostają wszystkie święcenia.Z tego co ja sie orientuje to moga to byc jedynie kardynalowie a jest ich 117 i to oni musza wybrac jednego sposrod siebie, tego, ktory zostanie Papiezem.

Kwiat miłości rozkwita w świetle uczuć
I w nim też usycha...
Gdy nadejdzie czas by odbyć ostatnią podróż
Będę myślał o Tobie...