Papież Jan Paweł II zmarł
- 322
- Juventino
Dzis mialem religie i moja siostra mi opowiadala bardzo ciekawe opowiadania. Mialem super apel o Papieżu gdzie 2 razy spiewalismy "barke". Złączyliśmy się razem z chłopakami (jak to robią piłkarze) i zaczelismy spiewac "O Panie!...". Można było poczuć super atmoswere. A na przyrodzie mielismy jeszcze min. ciszy 

- 322
- Juventino
Bylem przed sekunda w parku Im. Jana Pawła II w warszawie na ursynowie, i było pięknie. Ludzie śpiewali chwytali się za dłonie i zapalali swieczki. Bylo naprawde naprawde przepieknie. I chcialbym sie teraz spytac. Choc moze i to glupie pytanie. Kto tam byl?

- BOOM
- Juventino
hmm z ta 13 to naprawde ciekawe, niektore punkty matiego to troszke przegiecie, ale jednak ta 13 czesto wychodzi.................... 21:37 (godzina smierci papieza) 2+1+3+7=13
no to jest dosc intrygujace i jeszcze te zacmienie ;d
kurde jak teraz wybiora czarnego papieza to, az strach sie bac
no to jest dosc intrygujace i jeszcze te zacmienie ;d
kurde jak teraz wybiora czarnego papieza to, az strach sie bac

- white_wolv
- Juventino
W Starym Testamencie nie ma o tym slowa(ale czy na pewno?) z oczywistych wzgledow(sa to ksiegi napisane przed narodzeniem Chrystusa).Martin pisze:Nigdzie w biblii nie jest napisane zeby czcic matke Jezusa. Nawet nie jest napisane zeby czcic Jezusa, ale ojca jego.
Ale kult Jezusa to podstawa chrzescijanstwa.Pelno jest o tym w praktycznie kazdym z listow Apostolow napisanych po Jego smierci ktore podobnie jak Ewangelie,Dzieje Apostolskie i Apokalipsa sa częscią Nowego Testamentu.Zreszta w Ewangeliach tez jest napisane o kulcie Trojcy Swietej a to jakby nie patrzec ma zwiazek z czcią Jezusa.
Kult Maryjny to rzeczywiscie pozniejsza sprawa.Jednak jego podstaw mozna takze doszukiwac sie w Ewangelii Sw.Jana i w Apokalipsie.
- Jacol
- Juventino
Czemu wszystkie nie dodałeś, i czemu raz odjąłeś? Jas zsumujemy to wyjdzie nie 14 lecz 38. Jak bieresz się do dodawania to zrób ze wszystkimi liczbami a nie wybierając co drugie i nawet po drodze odejmując.Diego pisze:
Oczywiście. Weźmy np. mnie 8) . Urodziłem się 16.05.1988r. 9+8-5+1+1=14 o godzinie 14:00.
Czy w imieniu, nazwisko itd. masz cyferki czy literki?Diego pisze:
Jeśli dodam do siebie ilość liter z mojego imienia, imienia z bierzmowania, nazwiska i odejmę od tego ilość liter mojego nicku otrzymam 14.
Gratuluję dobrego wyniku na teście.Diego pisze:
Na teście kończącym Gimnazjum otrzymałem 77 punktów (7+7=14). Przez trzy lata Gimnazjum miałem następujące numery w dzienniku: 5, 5, 4 (bo odeszła jedna koleżanka, która miała numer 2.), więc 5+5+4=14! I czy to znaczy, że jestem kimś wyjątkowym, że zawsze mi wychodzi 14 (a używałem tylko dodawania i odejmowania! (zrezygnowałem z matematyki wyższej).
Tylko, że Ty tylko dodawałeś albo co drugą cyferkę albo po drodze odjąłęś. Jak chcesz coś udowodnić to albo wszystko mnóż, albo dodawaj. A nie, że po drodze wykonujesz inne działania.Diego pisze:
Chodzi mi o to, że liczby można dowolnie układać i jeśli ktoś się uprze, że mam mu wyjść 7, 13 czy 14 to to otrzyma. Jednak według mnie takie obliczenia nic nie dają. Czy to, że wychodziła mi czternastka świadczy o tym, że jestem lepszym człowiekiem od innych? Nie. Takie liczenie nie ma po prostu najmniejszego sensu.
Co do liczb. W gazecie wyczytałem, że Papież miał zamach na placu św. Piotra o godz. 17:17. Więc tak se porobiłem działania matematyczne. I wyszło, że jak się wszystkie doda to 1+7+1+7= 16 = 1+6=7 . Jak się wszystkie liczby pomnoży to: 1*7*1*7= 49= 4+9= 13
Co do zaćmienia. To też coś o tym słyszałem. W radiu mówili. M.in. wspomnieli, że w Polsce nie będzie widoczne.
Ciocia mi powiedziała, że niejaki Nostradamus przewidział, że Polak zostanie papieżem, a po nim będzie czarnoskóry. A wśród faworytów wymienia się Nigeryjczyka. A potem ma nastąpić koniec świata. Podobno Nostradamus przewidział atak na World Trade Center, wojny światowe itd. Strach pomyśleć, że może nadejść koniec świata. Może lepiej sie w to wszystko nie zagłębiać. Czasami lepiej nic nie wiedzieć.
"Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości." - Gianni Agnelli
- Martin
- Juventino
nie chce zbaczac z tematu ale co do nostradamusa to sa dwa ale:
1) przeciwnicy uwazaja ze napisal o tyle tych swoich centurii ze w kazdej mozna dopatrywac sie przepowiedzenia wielu historycznych zdarzen - wszystko zalezy od interpretacji.
2) Po drugie wszystkie tak zwane przepowiednie nostradamusa wyjawiaja sie jak juz zajdzie dane zdarzenie. Zobaczymy jak sie bedzie mialo w przypadku wyboru papieza. Skoro po polaku mial byc murzyn...
1) przeciwnicy uwazaja ze napisal o tyle tych swoich centurii ze w kazdej mozna dopatrywac sie przepowiedzenia wielu historycznych zdarzen - wszystko zalezy od interpretacji.
2) Po drugie wszystkie tak zwane przepowiednie nostradamusa wyjawiaja sie jak juz zajdzie dane zdarzenie. Zobaczymy jak sie bedzie mialo w przypadku wyboru papieza. Skoro po polaku mial byc murzyn...
Log in: 15.12.1997
Log out: 31.03.2013
Log out: 31.03.2013
- mnowo
- Qualità Juventino
Pokaz mi jedno miejsce w Biblii, w ktorym jest mowa o 'Trojcy Swietej' i o kulcie Jezusa. Gwarantuje Ci, ze takiego nie ma. Tak samo 'Kult Maryjny'- z jakiej racji jego podstaw mozna sie doszukiwac w Ewangelii wg Jana czy Apokalipsie??white_wolv pisze:(...) kult Jezusa to podstawa chrzescijanstwa. Pelno jest o tym w praktycznie kazdym z listow Apostolow napisanych po Jego smierci ktore podobnie jak Ewangelie,Dzieje Apostolskie i Apokalipsa sa częscią Nowego Testamentu.Zreszta w Ewangeliach tez jest napisane o kulcie Trojcy Swietej a to jakby nie patrzec ma zwiazek z czcią Jezusa.Martin pisze:Nigdzie w biblii nie jest napisane zeby czcic matke Jezusa. Nawet nie jest napisane zeby czcic Jezusa, ale ojca jego
Kult Maryjny to rzeczywiscie pozniejsza sprawa.Jednak jego podstaw mozna takze doszukiwac sie w Ewangelii Sw.Jana i w Apokalipsie.
Za to prawda jest to, co napisal Martin (powyzej w cytacie), z reszta zaczyna mnie zastanawiac ta wiedza biblijna Martina, juz kilka razy wypowiadal sie na temat jakichs cytatow i nauk biblijnych i nie spotkalem sie, zeby palnal jakas bzdure, mimo ze nawet probowalem znalezc :roll: widac facet zna Biblie niezle..
- white_wolv
- Juventino
Mylisz sie.Jest.Prosze bardzo,oto "pierwsze lepsze" a jest ich wiecej,mysle ze ten jeden wystarczy :mnowomiejsky pisze:Pokaz mi jedno miejsce w Biblii, w ktorym jest mowa o 'Trojcy Swietej' Gwarantuje Ci, ze takiego nie ma.
Mt28,18-20
"Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami:Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi.Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody,udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia swiata"
Oczywiscie nie wystepuje tu pojecie Trojcy Swietej w sensie doslownym,ale przeciez malo jest w Biblii rzeczy kotr sa napisane doslownie.
J19,25-27mnowomiejsky pisze:Tak samo 'Kult Maryjny'- z jakiej racji jego podstaw mozna sie doszukiwac w Ewangelii wg Jana czy Apokalipsie??
"A obok krzyża Jezusowego stały: Matka Jego i siostra Matki Jego, Maria, żona Kleofasa, i Maria Magdalena.Kiedy więc Jezus ujrzał Matkę i stojącego obok Niej ucznia, którego miłował, rzekł do Matki:Niewiasto, oto syn Twój.Następnie rzekł do ucznia:Oto Matka twoja. I od tej godziny uczeń wziął Ją do siebie."
Ap12
"Potem wielki znak się ukazał na niebie:
Niewiasta obleczona w słońce
i księżyc pod jej stopami,
a na jej głowie wieniec z gwiazd dwunastu.
A jest brzemienna.
I woła cierpiąc bóle i męki rodzenia.
I inny znak się ukazał na niebie:
Oto wielki Smok barwy ognia,
mający siedem głów i dziesięć rogów
- a na głowach jego siedem diademów.
I ogon jego zmiata trzecią część gwiazd nieba:
i rzucił je na ziemię.
I stanął Smok przed mającą rodzić Niewiastą,
ażeby skoro porodzi, pożreć jej dziecię.
I porodziła Syna - Mężczyznę,
który wszystkie narody będzie pasł rózgą żelazną.
I zostało porwane jej Dziecię do Boga
i do Jego tronu.
A Niewiasta zbiegła na pustynię,
gdzie miejsce ma przygotowane przez Boga,"
Powyzsze z cytatow sa niewatpliwie jednymi z podstaw i fundamentow kultu maryjnego.Szczegolnie pierwszy jest szczegolnie wazny dla czcicieli Maryi.Nalezy rowniez zauwazyc ze skoro Chrystus dal nam Maryje za matke,to zgodnie z 4 przykazaniem powinnismy otoczyc Ja czcia(to a propo czci ogolnie).
Ja sie akurat z tym nie zgadzam.Tzn.zgadzam sie ze "nigdzie nie jest napisane zeby czcic matke Jezusa".Ale jesli chodzi o kult Jezusa,to tak,nalezy czcic Jego Ojca,ale jest rowniez napisane aby "oddawac czesc Ojcu przez oddawanie chwaly Jezusowi bo sa Oni jednoscia"(niestety nie potrafie zacytowac dokladnie,ani przytoczyc zrodla )mnowomiejsky pisze:Za to prawda jest to, co napisal Martin
Przeciez cale chrzescijanstwo to wlasnie kult Chystusa,a Nowy Testament traktuje wylacznie o zyciu Zbawiciela i poczatkach chrzescijanstwa.Gdyby w NT nie bylo slowa o czci Jezusa moglibysmy te ksiege wyrzucic do smieci i poprzestac na Starym Testamencie.
Poza tym w listach Apostolow wielokrotnie wystepuja zwroty jak np ten podkreslony przeze mnie z poczatku Listu do Rzymian(rozdz 1):
"Paweł, sługa Chrystusa Jezusa, z powołania apostoł, przeznaczony do głoszenia Ewangelii Bożej,którą Bóg przedtem zapowiedział przez swoich proroków w Pismach świętych.[Jest to Ewangelia] o Jego Synu - pochodzącym według ciała z rodu Dawida,a ustanowionym według Ducha Świętości przez powstanie z martwych pełnym mocy Synem Bożym - o Jezusie Chrystusie, Panu naszym. Przez Niego otrzymaliśmy łaskę i urząd apostolski, aby ku chwale Jego imienia pozyskiwać wszystkich pogan dla posłuszeństwa wierze.Wśród nich jesteście i wy powołani przez Jezusa Chrystusa.
Zreszta jesli Jezus jest Synem Boga(co wielokrotnie powtarza On sam w Ewangelii) to naturalnie i Jemu nalezy sie Boska czesc.
Przepraszam za te "niby-rekolekcje",nie chce niekogo pouczac, ale to co przeczytalem w kilku ostatnich postach to dla mnie niemal herezja i poczulem sie zaniepokojony.Mam nadzieje ze przyjmiecie to co napisalem,ja nie zamierzam sie dalej spierac w kwestiach tak fundamentalnych bo to po prostu nie wypada.Zapytajcie,jesli Was to nurtuje i moje wyjasnienie nie wystarcza,jakiegos ksiedza czy tych ktorym w tych sprawach ufacie.pozdrawiam
- mnowo
- Qualità Juventino
Nie wiem czy nie zaczna sie komentarze ze w temacie o papiezu zaczynamy dyskutowac o innych rzeczach :roll:
Co do kultu Marii- w listach ap Pawla jest werset (jestem w pracy, nie mam Biblii przy sobie
wiec nie pamietam dokladnie), ze "jeden jest posrednik miedzy Bogiem a ludzmi, czlowiek, Chrystus Jezus"
moze rzeczywiscie nie ma sensu sie spierac, bo znowu w tym temacie powstala by sytuacja "post za post", Ty bys cos napisal, nastepnie ja, potem Ty, i znowu ja, az w koncu dostalibysmy po kartce z dopiskiem "reszte zalatwcie na priv"
Takze ja koncze, chyba ze chcesz jeszcze pogadac o tym, to najwyzej rzeczywiscie napisz na priv. Heya hoo.
To jest Twoja interpretacja, a fragment ten nie odnosi sie na pewno do 'Trojcy'. Poza tym w wielu miejscach w NT Chrystus zwraca uwage na to, ze jest nizszy niz jego Ojciec i to na Niego zwracal uwage- "Ojciec wiekszy jest niz ja", "Jeden jest Ojciec- ten w niebiosach" itp. Czy tez fragment z Jana 17:3, gdzie czytamy z kolei, ze "To znaczy zycie wieczne. Ich poznawanie Ciebie, jedynego prawdziwego Boga oraz tego, ktoregos poslal, Jezusa Chrystusa"- tu z kolei nie ma ani slowa o duchu swietym, natomiast wyraznie widac, ze Bog jest jedyny, a Chrystus to zupelnie inna osoba.white_wolv pisze:Mylisz sie.Jest.Prosze bardzo,oto "pierwsze lepsze" a jest ich wiecej,mysle ze ten jeden wystarczy :mnowomiejsky pisze:Pokaz mi jedno miejsce w Biblii, w ktorym jest mowa o 'Trojcy Swietej' Gwarantuje Ci, ze takiego nie ma.
Mt28,18-20
"Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami:Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi.Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody,udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia swiata"
Oczywiscie nie wystepuje tu pojecie Trojcy Swietej w sensie doslownym,ale przeciez malo jest w Biblii rzeczy kotr sa napisane doslownie.
I to jest podstawa kultu Marii??? Ze Jezus poprosil Jana zeby ten zaopiekowal sie jego matka?? :roll:white_wolv pisze:J19,25-27mnowomiejsky pisze:Tak samo 'Kult Maryjny'- z jakiej racji jego podstaw mozna sie doszukiwac w Ewangelii wg Jana czy Apokalipsie??
"A obok krzyża Jezusowego stały: Matka Jego i siostra Matki Jego, Maria, żona Kleofasa, i Maria Magdalena.Kiedy więc Jezus ujrzał Matkę i stojącego obok Niej ucznia, którego miłował, rzekł do Matki:Niewiasto, oto syn Twój.Następnie rzekł do ucznia:Oto Matka twoja. I od tej godziny uczeń wziął Ją do siebie."
Ksiega Apokalipsy jest jedna z najtrudniejszych ksiag biblijnych, ale gdyby przeanalizowac cala jej symbolike i tresc, mozna dojsc do wniosku, ze nie chodzi to o fizyczne narodziny a Niewiasta nie jest Maria. Mimo ze rozumiem Twoj tok rozumowania oczywiscie.Ap12
"Potem wielki znak się ukazał na niebie:
Niewiasta obleczona w słońce
i księżyc pod jej stopami,
a na jej głowie wieniec z gwiazd dwunastu.
A jest brzemienna.
I woła cierpiąc bóle i męki rodzenia.
I inny znak się ukazał na niebie:
Oto wielki Smok barwy ognia,
mający siedem głów i dziesięć rogów
- a na głowach jego siedem diademów.
I ogon jego zmiata trzecią część gwiazd nieba:
i rzucił je na ziemię.
I stanął Smok przed mającą rodzić Niewiastą,
ażeby skoro porodzi, pożreć jej dziecię.
I porodziła Syna - Mężczyznę,
który wszystkie narody będzie pasł rózgą żelazną.
I zostało porwane jej Dziecię do Boga
i do Jego tronu.
A Niewiasta zbiegła na pustynię,
gdzie miejsce ma przygotowane przez Boga,"
Co do kultu Marii- w listach ap Pawla jest werset (jestem w pracy, nie mam Biblii przy sobie
On nigdy tak nie powiedzial, a wrecz przeciwnie.Zreszta jesli Jezus jest Synem Boga(co wielokrotnie powtarza On sam w Ewangelii) to naturalnie i Jemu nalezy sie Boska czesc.
ja nie zamierzam sie dalej spierac w kwestiach tak fundamentalnych bo to po prostu nie wypada.Zapytajcie,jesli Was to nurtuje i moje wyjasnienie nie wystarcza,jakiegos ksiedza czy tych ktorym w tych sprawach ufacie.pozdrawiam

- white_wolv
- Juventino
Nie zrozumielismy sie.I to jest podstawa kultu Marii??? Ze Jezus poprosil Jana zeby ten zaopiekowal sie jego matka?? :roll:
:shock: Sprawdz czy NA PEWNO.Bo Jezus nie raz i nie dwa mowil ze jest Synem Bozym(np. Ew.św.Lukasza rozdz.22,w.70-71).On nigdy tak nie powiedzial, a wrecz przeciwnie.white_wolv pisze:Zreszta jesli Jezus jest Synem Boga(co wielokrotnie powtarza On sam w Ewangelii) to naturalnie i Jemu nalezy sie Boska czesc.
Wlasnie.Jednak te dwie sprawy chcialem jeszcze skomentowac,mam nadzieje zrozumiesz.moze rzeczywiscie nie ma sensu sie spierac, bo znowu w tym temacie powstala by sytuacja "post za post", Ty bys cos napisal, nastepnie ja, potem Ty, i znowu ja, az w koncu dostalibysmy po kartce z dopiskiem "reszte zalatwcie na priv"
Takze ja koncze, chyba ze chcesz jeszcze pogadac o tym, to najwyzej rzeczywiscie napisz na priv. Heya hoo.
- mnowo
- Qualità Juventino
Wow wow nie o to mi chodzilo! Tak czytam i faktycznie zle to zabrzmialo, chodzilo mi o to, ze nigdy nie powiedzial, ze nalezy mu sie boska czesc. To, ze jest Synem Bozym powtarzal nie raz i tutaj nie ma watpliwosci. Sorry za dwuznacznosc mojej wypowiedzi heh..white_wolv pisze::shock: Sprawdz czy NA PEWNO.Bo Jezus nie raz i nie dwa mowil ze jest Synem Bozym(np. Ew.św.Lukasza rozdz.22,w.70-71).On nigdy tak nie powiedzial, a wrecz przeciwnie.white_wolv pisze:Zreszta jesli Jezus jest Synem Boga(co wielokrotnie powtarza On sam w Ewangelii) to naturalnie i Jemu nalezy sie Boska czesc.

- forza bianco-neri
- Juventino
Juz po pogrzebie... teraz tylko czekac na nastepnego Papieza i na beatyfikacje Jana Pawła II

a tak w ogole to przeciez czy gdzies jest napisane po ktorym Papiezu-Polaku ma byc Papiezem Murzyn? przeciez jeszcze kiedys moze byc Papiezem Polak a moze to nastapic np za 200 lat...
co do konca Swiata to czasami nie ma to byc wtedy kiedy padnie Jeruzalem???
a nie czasami w srode 30 marca 2005 roku? tyle, ze wowczas zaczal cos mowic, potem dokonczyl jego wypowiedz acybiskup Dziwisz...mati__________ pisze:Co do ciekawostek dodam że papież przemówił ostatni raz do ludu 13 marca b.r.
jest na to rada (zeby oddalic wizje konca Swiata i jednoczesnie zeby rowniez oddalic wizje spelnienia sie przepowiedni)... po Polaku moze byc nastepny Polak i tak w kolko...Martin pisze:2) Po drugie wszystkie tak zwane przepowiednie nostradamusa wyjawiaja sie jak juz zajdzie dane zdarzenie. Zobaczymy jak sie bedzie mialo w przypadku wyboru papieza. Skoro po polaku mial byc murzyn...

a tak w ogole to przeciez czy gdzies jest napisane po ktorym Papiezu-Polaku ma byc Papiezem Murzyn? przeciez jeszcze kiedys moze byc Papiezem Polak a moze to nastapic np za 200 lat...
co do konca Swiata to czasami nie ma to byc wtedy kiedy padnie Jeruzalem???
Juve per Sempre
- Lypsky
- Juventino
Polecam Apokalipse św. Jana, sam sie ostatnio wzialem za lektureforza bianco-neri pisze:co do konca Swiata to czasami nie ma to byc wtedy kiedy padnie Jeruzalem???
a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady