Pojednanie dla Papieza - Krakow

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Corcky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 kwietnia 2005, 14:18

white_wolv pisze:Dzis,potrzeba nam wiary.Wiary w czlowieka,wiary w pojednanie..
.
Zgadzam się. Tylko wiesz, zawsze znajdzie się grupka idiotów i będzie dążyć do waśni. Warto jednak zauważyć zę spora część kibiców jest chętna do pojednania, ze spor osób chce zgody! Trzeba teraz wierzyć w prawdziwych kibiców, którzy wspierają swój zespół(np. godnoscią, dopingiem), a nie PRZYNOSZA WSTYD.
Kiedy czytam o tym co dziąło sie an stadionie Cracovii to mnie ciarki rpzechodza, szczerze? Chciałbym tram być i pocuzć tę kibicówską wspólność. Jan PAweł II osiąga to co chciał - jedność, miłość, szacunek.

Obrazek
Alessandro Del Piero ole!
white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 kwietnia 2005, 17:48

Wiem.Macie watpliwosci..myslicie ze ja ich nie mam?Ja sie po prostu BOJE ze z tego nic nie wyjdzie.Ale wiem ze mowiac i krzyczac"To na pewno nie wypali" nie przyczynie sie do pojednania a tylko sprawie zaszkodze.Nie siejmy zwatpienia.Dzis rozmawialem z wieloma znajomymi na ten temat.Wiekszosc nazywala to spotkanie "szopka" itp.Dlaczego rujnujemy ta inicjatywe zanim jeszcze na dobre rozwinela skrzydla?
Dajmy sobie szanse.Zamiast narzekac i szukac spiskow krzyknijmy "damy rade,sprobujmy!".
Trzeba sie spodziewac ze ktos bedzie chcial zniszczyc ta idee.Dlatego mam nadzieje ze od dzis na kazdej klubowej stronie wszelkie zbrodnicze akcje na tle klubowym beda stanowczo potepiane przez pilkarzy,dzialaczy i kibicow.Powoli w strone jednosci.

(...)tylko przykro sie robi ze niektorzy ludzie przyszli tam tylko w celach towarzyskich chlali piwo i wyglupiali sie nie oddajac nalezytego szacunku Naszemu Janowi Pawłowi II.

Wiadomo ze glupota ludzka nie zna granic i wszedzie sie pojawia.Z drugiej strony swiadczy to o tym ze na stadionie nie byli obecni tylko przedstawiciele "kulturalnych kibicow" ale takze zwykli huligani,zadymiarze.I jesli chociaz jeden z nich zrozumial przeslanie tego spotkania to nalezy powiedziec ze bylo warto.
Szymek pisze:P.S. white_wolv ty kibic Wisły czy Cracovi? Oprucz Juve oczywiście.
Jestem sympatykiem Wisly.

EDIT: krotki filmik z tego wydarzenia mozecie pobrac klikajac >TUTAJ<

Michal17

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 06 kwietnia 2005, 18:54

To było piękne wydarzenie. Wiślak obok Pasiaka a przed nimi koleś z szalikiem Hutnika. Dla kogoś spoza Krakowa to nic nadzwyczajnego, ale dla mnie to jest coś. Cud nad Wisłą (rzeką oczywiście). Najpiękniejszy był na końcu okrzyk "Wisła-Cracowia"!! Teraz przechadzając się na rynku widzę ludzi w szalikach i koszulkach wrogich klubów poklepujących się po ramieniu. Na ścianie Kurii Biskupiej wiszą różne emblematy klubowe, a wśród nich związane szaliki Białej Gwiazdy i Pasów. To jest naprawdę coś niesamowitego. Jeden chłopak powiedział (to już w TV widziałem): "Nie musimy się od razu kochać, ale szanować się powinniśmu". Życzyłbym sobie, żeby zawsze tak było w naszym mieście. Żeby Święta Wojna ograniczyła się do boiska i pozytywnego dopingu. I wierzę, że tak będzie.
Choć wiem, że Sharksów i JudeGangu nikt i nic nie przekona...

Podobno już niedługo w sprzedaży ma ukazać się szalik "Wisła - Cracovia" z herbem Watykanu pomiędzy...

BVB

Dortmundczyk
Dortmundczyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 kwietnia 2005, 23:01

nie bede zakladal nowego tematu bo ten jest podobny

w piątek na błoniach msza.. będę tam - zapraszam

Thuram21

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 kwietnia 2005, 00:26

Każdy to powie Wojtyła rządzi w Krakowie :!:

Il Mio Canto Libero

Forza Juventus
white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 kwietnia 2005, 09:53

Krakowscy kibice zamalują wulgarne napisy
"Dziś młodzi ludzie oraz kibice Wisły i Cracovii spróbują uwolnić choć część przestrzeni Krakowa od obraźliwych napisów i symboli nienawiści. Chcą zdążyć przed pogrzebem Papieża. Akcję wymyśliła Anna Lipowska-Teutsch z Towarzystwa Interwencji Kryzysowej. - Śmiało mogę jednak powiedzieć, że inspiracja przyszła od Ojca Świętego, bo on przecież zawsze wzywał do pojednania - tłumaczy. Początek malowania dziś o godz. 15:00.

- Zamierzamy zlikwidować obraźliwe hasła na budynkach przy ul. Wietora i Skawińskiej oraz na murkach nad Wisłą od strony ronda Grunwaldzkiego. Dostaliśmy też sygnały, że zniknąć powinny napisy z budek telefonicznych na Błoniach - mówi Marcin z Towarzystwa Interwencji Kryzysowej. W malowaniu ma mu towarzyszyć ok. 10 osób.

Na podobny pomysł wpadli kibice Cracovii z Woli Duchackiej. Pod egidą 24-letniego Pawła, który do akcji włączył fanów "Pasów" z Kurdwanowa, Prokocimia i Kozłówka, zamierzają zamalować ziejące nienawiścią do obu drużyn graffiti na swych osiedlach.
- Jest tego sporo - mówi Paweł. - Ale im bardziej akcja będzie się rozszerzać, tym większa szansa za zamalowanie wszystkich napisów.

Po apelu Pawła do akcji przyłączyli się mieszkający na Kurdwanowie członkowie jednej z bojówek Wisły. - Mamy dosyć tej wojny - mówią. - Działamy razem, żeby spacerując po południowych osiedlach, nie czuło się zażenowania.

Jak to możliwe, że fani dwóch wrogich sobie ekip zaczęli nagle współpracować?

- Znamy się przecież z chłopakami z Cracovii - mówią Michał i Maciej, fani Wisły. - Wystarczy trochę dobrej woli i wzajemna rywalizacja nabiera zupełnie innego znaczenia. Młodzi wiślacy wpadli też na pomysł wykorzystania zdewastowanego olbrzymiego ogrodzenia wokół terenów Naftobudowy na Bonarce. - Za kilka dni tysiące przejeżdżających tamtędy kierowców zobaczą wielki, połączony napis TSW-KSC - zapowiadają. - Kibicowska siła tkwi w wyrzeczeniu się przemocy - mówi Paweł, który podczas mszy za Papieża na stadionie Cracovii powiązał ze sobą prawie 300 różnych szalików. Jego zdaniem reakcje były zaskakująco pozytywne. - Ludzie mają dość bezsensownej wojny. Nie chodzi o miłość między Cracovią a Wisłą, ale o cywilizowane zasady współzawodnictwa. Nadszedł ten czas.

Za namową małopolskiego konserwatora zabytków zrezygnowano z oczyszczania historycznych murów w centrum Krakowa. Tu wszelkie ślady wszelkiej wrogości będą usuwane w najbliższej przyszłości pod okiem specjalistów"

zrodlo:http://wislaportal.pl/

Akcja zaczyna nabierac coraz wiekszego tempa.Jutro wieczorem odbedzie sie marsz pojednania,na ktory zapraszamy kibicow z calej Polski(informacje >TUTAJ<)

UDA NAM SIE?CZAS POKAZE....

luke*

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 kwietnia 2005, 11:18

Marsz zjednoczenia kibiców dla Ojca Świętego

W najbliższy piątek, 8 kwietnia, w Krakowie odbędzie się Marsz Kibiców dla Papieża, Jana Pawła II. Wszystkich chcących oddać hołd Ojcu Świętemu zapraszamy na ulicę Dominikańską (przy Plantach) o godzinie 18. Oczekiwani są kibice wszytkich polskich drużyn.

Plan spotkania:

- spotkanie o 18 w umówionym miejscu
- przejście ul. Dominikańskiej i ul. Franciszkańskiej pod Pałac Arcybiskupi (Kurię) i tam modlitwa za Papieża
- stamtąd ruszamy dalej Franciszkańską, potem przez Planty alejkami aż do Al. Piłsudskiego i nią aż pod stadion Cracovii
- tam na razie nie mamy szczegółowych planów - zależy to od tego czy dojdzie do skutku planowana msza święta na Błoniach po zakończeniu marszu
- pracujemy nad tym, ale jeśli by nie doszło do skutku, to tam odczytamy nasz apel, w którym znajdą się też słowa dedykowane Ojcu Świętemu.
- stamtąd ruszymy pod stadion Wisły, konkretnie pod wejście na sektor C, czyli od strony Al. 3 Maja, tam scenariusz podobnie jak pod stadionem Cracovii.
- Stamtąd, o ile uda się to załatwić z Kurią - pójdziemy na mszę polową na Błonia

Kwestie organizacyjne:

- mile widziane barwy klubowe, szaliki, zdjęcia Papieża, flagi papieskie, kwiaty, ciemne opaski, lub kokardki przypięte do klubowej koszulki, różaniec.

Więcej na http://marsz.prv.pl

KAŻDY TO POWIE, WOJTYŁA RZĄDZI W KRAKOWIE!

pojednananie: CRACOVIA - HUTNIK - WISŁA

Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 kwietnia 2005, 13:25

Również byłem na stadionie Cracovii i raczej na stadionie ''Pojednania'' naprawdę Cud! tak to można nazwać to co tam siestało to cud przeszedłem w szaliku Wisły przez Cały Stadion Cracovii i nikt mnie nie zaatakował ani nic nie powiedział! wczoraj pod oknem Papieskim składano przysięgę że już więcej się nie bęziemy bili będziemy bo równiez tam byłem hehe chodziać nie należę do żadnych Hooliganów :D:D
Jestem Ciekaw jak potoczą sie derby Krakowa i czy obejdzie sie bez bujek i wyzwisk!

PAPIEŻ JEST WIELKI!!

kornknot

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 kwietnia 2005, 14:42

Powoli zacznam wierzyc ze moze to odniesc jakis sukces....
Ale jeszcze nic nie mowie. Poczekam jeszcze troche :)
To by było naprawde coś! Będe obserwowal na osiedlu jak to sie potoczy bo mam akurat polowe kibicow wisly i cracovi - chociaz u mnie to kazdy sie zna wiec nie zaczepiaja sie na wzajem. Nie mniej jednak caly czas cos wypisuja na scianach, windach itp

Ulisses

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 23:00

kornknot pisze:Powoli zacznam wierzyc ze moze to odniesc jakis sukces....
Chyba jednak nie odniesie... Juz sie prali i wyzywali , np. Korona Kielce i jeszcze jakies inne zespoły. Na razie w Krakowie jest spokój, ale kwestia czasu... :snooty:

lipa

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 23:11

http://info.onet.pl/1079812,11,item.html - chyba juz po "pojednaniu"
dla mnie to jest smieszne... dzisiaj trzymaja sie za rece a za tydzien beda sie prac po gebach...

white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2005, 23:15

Fani Cracovii... :roll:
Mam nadzieje ze chociaz pomiedzy klubami w Krakowie bedzie zgoda,bo fakt taki ze Legii nikt pojednania nie obiecywal.Inna sprawa ze mial byc wzajemny szacunek..szkoda gadac...wstyd!

Ultras

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy

Nieprzeczytany post 11 kwietnia 2005, 11:17

Cracovia... ukochany klub papieża. Kibice Pasów najgłośniej mówili o wielkiej miłości do Ojca Świętego :evil: A już dwa dni po pogrzebie Jana Pawłą II zachowali sie jak zwierzęta :!: wstyd, wstyd i jeszcze raz WSTYD !

Co do stosunków Wisły z Cracovią to bedzie spokój... do meczu derbowego.

ODPOWIEDZ