Górale - Co By Wom Pan Jezus Błogosławił...
- Ulisses
- Qualità Juventino
Oto najpiekniesza piosenka dla Papieza jaka słyszałem... śpiewaja ją górale... Az się łezka w oku kreci... Pamiętam ja na żywo... Specjalnie przegrzebałem cały internet i zakładam dla niej osobny temat (bedzie lepiej widoczny)... Zostanie on połaczony po kilku dniach z tym o "Kazaniach, pieśniach i wywodach Jana Pawła Wielkiego"
http://serwisy.gazeta.pl/tokfm/0,64425,0.html
Znajdzcie na liście : "Góralska piosenka dla Papieża, śpiewana przez młodzież (02:25 3,33MB)" - format MP3
Jakość MP3 bardzo dobra...
Ponizej text do piosenki:
Syćka se Wom zycom to i owo
syćka se Wom zycom to i owo
a my Wom zycymy
a my Wom zycymy
scyńścio zdrowio
Zycymy Wom zdrowio najlepsego
równemu pstrągowi w Morskim Oku
a do tego sieły do koździćkiyj zyły
w setnym roku.
Coby Wom Pon Jezys Błogosławiył
i na długie lata
i na długie lata
nom zostawił
Cobyście nom Ojce długo zyli
i do syćkik ludzi
i do syćkik ludzi
miyłość mieli.
Coby te zycynia sie spełniyły
o to Pana Boga
o to Pana Boga
dziś prosimy
Prosimy tys piyknie Matke Swiyntom
niekze zawse o Wos
niekze zawse o Wos
tys pamiynto
Gorąco polecam
http://serwisy.gazeta.pl/tokfm/0,64425,0.html
Znajdzcie na liście : "Góralska piosenka dla Papieża, śpiewana przez młodzież (02:25 3,33MB)" - format MP3
Jakość MP3 bardzo dobra...
Ponizej text do piosenki:
Syćka se Wom zycom to i owo
syćka se Wom zycom to i owo
a my Wom zycymy
a my Wom zycymy
scyńścio zdrowio
Zycymy Wom zdrowio najlepsego
równemu pstrągowi w Morskim Oku
a do tego sieły do koździćkiyj zyły
w setnym roku.
i na długie lata
i na długie lata
nom zostawił
i do syćkik ludzi
i do syćkik ludzi
miyłość mieli.
o to Pana Boga
o to Pana Boga
dziś prosimy
niekze zawse o Wos
niekze zawse o Wos
tys pamiynto
Gorąco polecam
Ostatnio zmieniony 04 kwietnia 2005, 23:26 przez Ulisses, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ultras
- Qualità Juventino
- Podziekował: 7 razy
nie wiem jak wam, ale mnie to nie chce się ściągnąć :x kiedy klikam na ten link do tej piesni to wyskakuje mi błąd :? szlak mnie trafi bo wiem co to za pieśń i nie dawno jej na necie szukałem... :evil: a teraz kiedy wkońcu mam to nie moge jej zassać
- Coolfi
- Juventino
Wystarczy że choć trochę posłucham tych mądrości jakie głosił czy nawet tej piosenki i już wiem że świat stracił kogoś, kogo już nie da się zastąpić.....
To co piszę, pisałem o papieżu jest prosto z serca.......Czemu dopiero po jego śmierci uświadomiłem sobie ile dla mnie znaczył..........polały się łzy.....
To co piszę, pisałem o papieżu jest prosto z serca.......Czemu dopiero po jego śmierci uświadomiłem sobie ile dla mnie znaczył..........polały się łzy.....
Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
- Sting
- Juventino
Wielkie dzięki Ulisses, szukałem tej piosenki razem z kolegami z innego forum i nie moglismy znaleść
Wspaniały utwór, jak go słysze to widze papieżą w Zakopanem w otoczeniu jego ukochanych gór
Żal że już mu nie zaśpiewają ..Zycymy Wom zdrowio najlepsego .... 

- howik
- Juventino
nie bede sie wstydzil powiem szczerze plakalem!!Papiez byl wyjatkowa osoba:(:(:(ta muzyka to wogole mnie dobila;/
jak patrze na zdjecie papieza siedzacego i trzymajacego sie za glowe to mi sie zal robi i znow w oku kropli
jak patrze na zdjecie papieza siedzacego i trzymajacego sie za glowe to mi sie zal robi i znow w oku kropli

CLK 320...........350Z
www.butybialystok.za.pl posiadam wiecej modeli
www.butybialystok.za.pl posiadam wiecej modeli
- Shadow_Alex
- Juventino
tak... jak dla mnie zdecydowanie najpiekniejsza piosenka... Pamietam jak ja spiewali, to mi lzy lecialy...
I ja dzisiaj szukalem slow... Ciekawe czy moze gdzies jest z "obrazem"...
I ja dzisiaj szukalem slow... Ciekawe czy moze gdzies jest z "obrazem"...
Ostatnio zmieniony 05 kwietnia 2005, 07:44 przez Shadow_Alex, łącznie zmieniany 2 razy.
- Splimer
- Juventino
Ja w poszukiwaniu tej piosenki pożyczyłem od kumpla 7 płyt w formacie audio i nie moglem jej znaleść, zaglądam na forum a tu taka niespodzianka, dzieki Ulisses.
Siedze teraz sam w pokoju, slucham tej piosenki i jak u wielu z Was żal ściska serce i płakać się chce kiedy się jej slucha. Oddaje ona wszystko co mogłaby oddać w tym momencie. Dopiero teraz zdałem sobie sprawe kim tak naprawde był Nasz Papież, co chciał nam przekazać, do czego dążył, a łzy w tym momencie oddają najlepiej jak można oddać smutek po stracie NAJWIĘKSZEGO POLAKA :płaczę:
Mam głęboką nadzieje, że kiedyś spokojnie usiąde razem ze swoimi dziećmi i powiem im kim był Jan Paweł II, wróce pamięcią do chwili kiedy słyszałem jego słowa, jego przemowy, jego żarty i dowcipy. :płaczę:
Nie żyje najwspanialsza osoba na tym świecie, nie żyje ktoś, kogo wszystkim będzie nam brakowało, nie żyje największy Polak - Polak, który zmieniał swiat !
Siedze teraz sam w pokoju, slucham tej piosenki i jak u wielu z Was żal ściska serce i płakać się chce kiedy się jej slucha. Oddaje ona wszystko co mogłaby oddać w tym momencie. Dopiero teraz zdałem sobie sprawe kim tak naprawde był Nasz Papież, co chciał nam przekazać, do czego dążył, a łzy w tym momencie oddają najlepiej jak można oddać smutek po stracie NAJWIĘKSZEGO POLAKA :płaczę:
Mam głęboką nadzieje, że kiedyś spokojnie usiąde razem ze swoimi dziećmi i powiem im kim był Jan Paweł II, wróce pamięcią do chwili kiedy słyszałem jego słowa, jego przemowy, jego żarty i dowcipy. :płaczę:
Nie żyje najwspanialsza osoba na tym świecie, nie żyje ktoś, kogo wszystkim będzie nam brakowało, nie żyje największy Polak - Polak, który zmieniał swiat !
Ostatnio zmieniony 05 kwietnia 2005, 13:12 przez Splimer, łącznie zmieniany 1 raz.
- leniup
- Redaktor
Tak naprawdę piękna piosenka.
Jednak do łez wzrusza mnie inna, którą często puszczają w telewizji a mianowicie śpiewają w niej tak:
Okolica ta jest bardzo miła,
Tu urodził się Karol Wojtyła.
Mówcie sobie o tym miejscu, co tam chcecie
Ja nie oddam go za nic w świecie.
Ref.: To są górskie okolice.
To jest Twoje miasto Wadowice.
To jest wieczny śnieżek i skały.
To jest dom Twój ukochany.
Niestety nigdzie w internecie nie mogę jej znaleźć.
Jednak do łez wzrusza mnie inna, którą często puszczają w telewizji a mianowicie śpiewają w niej tak:
Okolica ta jest bardzo miła,
Tu urodził się Karol Wojtyła.
Mówcie sobie o tym miejscu, co tam chcecie
Ja nie oddam go za nic w świecie.
Ref.: To są górskie okolice.
To jest Twoje miasto Wadowice.
To jest wieczny śnieżek i skały.
To jest dom Twój ukochany.
Niestety nigdzie w internecie nie mogę jej znaleźć.
Tak, w tym krótszym fragmencie jest ten słynny tekst o kremówkach... zresztą w tym dłuższym też...bartus pisze:a jest tam moze kawalek o tym jak Papiez mowil o kremowkach...bo sa tam dwa momenty w Wadowicach...moze w ktos wie czy w jednym z nich Papiez mowi o tych kremowkach