Zdublowanie nazwy klubów

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
filippo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 19:39

Założyłem ten temat gdyż irytuje mnie dublowanie nazw klubów. Pomijam wszystkie ,,orły'' ,,huragagany'' ,,torpeda'' ,,spartaki'' chodzi mi np. o Wisłe. Jestem kibicem Wisły Kraków a ta z Płocka to zmienia nazwy jak rękawiczki! Petrochemia, Orlen, Wisła... Pożniej jakis ARSENAL ale nie Londyn tylko....KIJÓW. ALE NAJBARDZIEJ MNIE ZIRYTOWAŁO TO ZE JAKIS KLUB DZIS GRAŁ O NAZWIE....JUVENTUS ZURYCH !!!! jak ktos nie wierzy to niech wpadnie na livescore'a.

Ręce opadają :D

a co wy o tym sądzicie?!

Corcky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 19:57

no dziwactwo takie.
Trochę mnie to wkurza ze jakis drugoligowy klub ma taką samą nazwę jak Juve, ale nic nie poradzicie....

Obrazek
Alessandro Del Piero ole!
matt16

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 20:04

Ja myśle, że nie powinni dublować nazw :) Sprawa z Petrochemią/Wisłą Płock jest bardzo ciekawa :D, bo zapewne za każdą zmiane nazwy sponsor płaci zarządowi (Petrochemia np.)

A co do Juventusu -> może mamy jakąś "filie" w Zurychu ;-)

BIGGI

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 20:06

filippo0 pisze:Założyłem ten temat gdyż irytuje mnie dublowanie nazw klubów. Pomijam wszystkie ,,orły'' ,,huragagany'' ,,torpeda'' ,,spartaki'' chodzi mi np. o Wisłe. Jestem kibicem Wisły Kraków a ta z Płocka to zmienia nazwy jak rękawiczki! Petrochemia, Orlen, Wisła... Pożniej jakis ARSENAL ale nie Londyn tylko....KIJÓW. ALE NAJBARDZIEJ MNIE ZIRYTOWAŁO TO ZE JAKIS KLUB DZIS GRAŁ O NAZWIE....JUVENTUS ZURYCH !!!! jak ktos nie wierzy to niech wpadnie na livescore'a.

Ręce opadają :D

a co wy o tym sądzicie?!
Kijów to jest ArsenaŁ

No wlasnie....ale ten Zurich to faktycznie przegięcie.
Nie powinno byc takich dziwoląg-ów.....trzeba by opatentować nazwe :wink:

Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 20:11

Spokojnie , przynajmniej się źle nie kojarzy .
W Polsce jest klub : ,, Inter Gnojnica" . Także bywa gorzej panowie :wink:

A co do nazw. W Małopolsce działa firma ochroniarska ,,Juwentus " , jej plakaty są prawie wszędzie w Krakowie i Katowicach ( szkoda że nie w Tarnowie:)) , a to już się dobrze kojarzy :wink:
Ostatnio zmieniony 26 marca 2005, 23:21 przez Yari, łącznie zmieniany 1 raz.

adrian_markuś

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 20:26

Nie widzę nic w tym dziwnego.W anglii jest mnóstwo klubów nazywających się united.Np.są zjednoczeni z Manchesteru,Newcastle.

Forza Juve!!!
Boss

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 20:28

W Polsce mamy też klub Milan Milanówek :twisted: :D Różnie to z tym bywa, według mnie kluby powinny zastrzegać swoje nazwy, by one sie nie powtarzały. Bo to troche wkurzające, że jakiś drugoligowy klub w Szwajcarii też nazywa się Juventus :? :x

Coolfi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 20:32

Napewno jest to trochę irytujące, ale nie na tyle aby od razu patentować nazwy !!! :wink:
Co Wisły Płock, to nazwa tego klubu zmieniała się razem z nazwą głównego sponsora czyli Orleny, jednak ostatnio niewiem czemu ale Orlen zmienił sie w Wisłę :? Może sponsor się wycofał ??
Arsenał Kijów o ile mi wiadomo jest jakoś "spokrewniony" z Arsenalem Londyn. Myślę że chodzi tu o wymianę młodzieży itp. :D
pozdro

Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
Pavel87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 20:47

No to jak ja wam teraz coś powiem to wam dopiero ręce opadnaą.

Niedaloeko mojej miejscowości (jakieś 20 km) istnieje klub "Juventus Poraż", a ten Poraż to wiocha na jakieś 300 mieszkańców. Grają chłopaki w Klasie C. Serio, nie ściemniam
Ostatnio zmieniony 24 marca 2005, 20:48 przez Pavel87, łącznie zmieniany 1 raz.

Forza Squadra Bianconera
P!otr

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 20:48

W Ameryce Poludniowej jest duzo klubow ktore maja zaporzyczone nazwy europejskich klubow! Jest to spory sukces chyba ze inne klubu chca miec w swojej nazwie Juventus, Inter czy tez Utd... to znaczy że kluby są znane i każdy chce chociaż "poczescie" wysławic juz i tak dobrze znany klub. Ja tam co to tego nie mam sprecyzowanego zdania! I mnie jest to obojetne

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 21:21

Yari pisze:A co do nazw. W Małopolsce działa firma ochroniarska ,,Juwentus " , jej plakaty są prawie wszędzie w Krakowie i Katowicach ( szkoda że nie w Tarnowie:)) , a to już się dobrze kojarzy :wink:
Ja rowniez widzialem mnustwo plakatow tej firmy ochroniarskiej Juwentus :wink: Konkretnie to w Zabrzu i chyba w Gliwicach...
Co do tematu: mnie sie wydaje ze takie cos jak nazwa klubu powinna byc objeta prawami autorskimi czy cos w tym stylu :!: Troche to glupie jak na swiecie jest dajmy na to dziesiec Juventusow... :lol:

gosciu_Muranista

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 21:48

DamKam pisze: Co do tematu: mnie sie wydaje ze takie cos jak nazwa klubu powinna byc objeta prawami autorskimi czy cos w tym stylu :!: Troche to glupie jak na swiecie jest dajmy na to dziesiec Juventusow... :lol:
z jednej strony głupie ale z drugiej strony można spojrzeć na to z tej strony że takie klubiki chcą się wzorować na najlepszych. A jeśli w nazwie mają np. Juventus to nie wierze w to że nazwa im wpadła do głowy ot tak i nie wiedzieli że już Juventus istnieje. Jak dla mnie jest to chęć wzorowania się. Trenerzy potem mogą mówić piłkarzom : w nazwie macie Juventus to zagrajcie jak ten wielki Juventus Turyn :) to może być miłe a i też dobra promocja dla klubu. Tak uważam

Ole(k)Juve!

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 22:11

w brazylii jest juventude

mysle ze z tym dublowaniem nazw to nieraz jest tak jak z juve i juventude wynikaja z podobienstwa jezykow. juventus po włosku zanczylo cos z mlodzieza. moze w brazylii tez tak chcieli zrobic a nie cos dublowac

Rób zakupy w dobrym sklepie z grami.
Peja

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 22:33

Z tym opatentowaniem to moze byc problem, Juventus to po lacinie mlodosc. Nie jestem tego pewny, ale wydaje mi sie ze nie mozna opatentowac slow tego typu :roll:

BOOM

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2005, 22:41

Ole(k)Juve! pisze:w brazylii jest juventude

mysle ze z tym dublowaniem nazw to nieraz jest tak jak z juve i juventude wynikaja z podobienstwa jezykow. juventus po włosku zanczylo cos z mlodzieza. moze w brazylii tez tak chcieli zrobic a nie cos dublowac
no tak, tyle ze juventude nie pisze sie i nie wymawia (chyba :D ) jak Juventus........... a druzyna Juventus Zurich to dokladna kopia.

Mysle, ze nie powinno dochodzic do takich sytuacji, moze nie jest to jakis wielki problem, ale co to malo mozna nazw wymyslic?? Jezeli nazwa jest dublowana z jakiegos 3 ligowca to nie ma problemu, w koncu ciezko bedzie kazdemu nowemu klubowi (lub zmieniajacemu nazwe) dochodzic, czy aby na pewno zadna druzyna nie ma takiej samej nazwy. Natomiast jesli chodzi np. wlasnie o taki JUVENTUS to nie powinno tak byc. Juve jest zespolem znanym i bardzo liczacym sie w swiatowej pilce - wiec nie powinno sie kopiowac nazw. Takie "sciaganie" wedlug mnie tylko niszczy "charakter" druzyny (tej co kopiuje :P )

Obrazek
ODPOWIEDZ