Brutalności i rasizmowi na piłkarskich boiskach STOP!!!
- aleksander1986
- Juventino
Założyłem ten temat gdyż poruszyły mnie ostatnie informacje z Hiszpanii o kolejnym już przejawie rasizmu i o brutalności gracza Sevilli Javiego Navarro.O rasizmie na trybunach było już głośno, m.in sprawa Eto'o.Teraz jednak ofiarą padł Ronaldo,który gdy schodził do szatni został obrzucany wyzwiskami,rozśwcieczony rzucił butelką wody w trybuny.Jednak nie tylko w Hiszpanii ujawnia się rasiszm.W Italii,Niemczech,Francji,Polsce,Anglii i jeszcze w kilku innych ligach w Europie zanotowano przejawy rasizmu.We Włoszech najgłośniej jest o kibicach Lazio,którzy właśnie obrazaja w najwiekszym stopniu czarnoskórych piłkarzy w Serie A.Nawet nienawiść okazywali do zawodnika swojego klubu.W Niemczech może ten problem jest mniejszy ale jednak występuje.Głównie na stadionie ekipy Mainz.W Polsce też już były takie sytuacje.Jednak nie tylko kibice się tak zachowują,również sami piłkarze obrażają zawodników o innym kolorze skóre.Gardzę ludźmi którzy sie tak zachowują.
O brutalności w footballu też już było głośno.Ostatnio w Lidze hiszpanskiej doszło do brutalnego faulu na piłkarze Mallorki,który wg. lekarzy tamtejszego klubu mógł stracić przez ten faul życie.Sprawcą tej niebezpiecznej sytuacji był wspomniany wczesniej Javi Navarro,który słynie z brutalności.Uderzył on łokciem Juana Arango który po tym uderzeniu leżał nieprzytomny i stracił nawet oddech na chwile.Podobnych sytuacji już było wiele na piłkarskich stadionach.Doskonale pamietamy kontuzję Alexa,która mogła mu zniszczyc karierę piłkarską,kiedy został sfaulowany.Tez pewnie niektorzy z was pamietają w jakich okolicznosciach kontuzji doznal Larsson,który miał otwarte złamanie kości piszczelowej.Najwiecej takich brutalnych zagran mozna sie dopatrzec u zwodnikow Serie A,którzy nie przebierają w środkach aby zatrzymac przeciwnika.
Otóż ja mówię STOP takim zagraniom i mam nadzieje ze goscie odwiedzający forum JP,a takze wszyscy zarejestrowani na tej stronie poprą mnie w moim sprzeciwie.Pzdr.
O brutalności w footballu też już było głośno.Ostatnio w Lidze hiszpanskiej doszło do brutalnego faulu na piłkarze Mallorki,który wg. lekarzy tamtejszego klubu mógł stracić przez ten faul życie.Sprawcą tej niebezpiecznej sytuacji był wspomniany wczesniej Javi Navarro,który słynie z brutalności.Uderzył on łokciem Juana Arango który po tym uderzeniu leżał nieprzytomny i stracił nawet oddech na chwile.Podobnych sytuacji już było wiele na piłkarskich stadionach.Doskonale pamietamy kontuzję Alexa,która mogła mu zniszczyc karierę piłkarską,kiedy został sfaulowany.Tez pewnie niektorzy z was pamietają w jakich okolicznosciach kontuzji doznal Larsson,który miał otwarte złamanie kości piszczelowej.Najwiecej takich brutalnych zagran mozna sie dopatrzec u zwodnikow Serie A,którzy nie przebierają w środkach aby zatrzymac przeciwnika.
Otóż ja mówię STOP takim zagraniom i mam nadzieje ze goscie odwiedzający forum JP,a takze wszyscy zarejestrowani na tej stronie poprą mnie w moim sprzeciwie.Pzdr.
...Taka miłość jest jedna...Juve
- Ja-JUVE-nek
- Juventino
Heh, troche chyba przesadzasz, rozumiem, że denerwują Cie brutalne zagrania, ale to nie wina piłkarzy ale trenerów i działaczy, zawodnicy grają pod presją i za wszelką cene nie chcą przegrać. Nie raz nawet trenerzy dają im polecenie, żeby "zająć" się jakimś zawodnikiem.
Wiadomo nikt nie chce oglądać brutalności na boisku. Każdy chciałby obejrzeć mecz w którym jest 0 fauli i 100% pięknych zagrań, ale niestety niektórych ponoszą nerwy. Sam z własnego doświadczenia wiem, że jeśli mi coś nie wychodzi bądź przegrywam (nie koniecznie grając w piłke) to staram się za wszelką cene to zmienić.
Moim zdaniem Twoje "STOP" nie jest nowością w dzisiejszym futbolu, bardzo często się o tym mówi, ale póki co nic się i tak nie zmieni....
Co do rasizmu, to moim zdaniem to jest głupota, po części rozumiem jeśli kibice chcą zdeprymować piłkarzy przeciwnika (o innym kolorze skóry) bo to jakby nie było może pomóc w zwycięstwie ich drużynie ( co nie zmienia faktu że potępiam rasizm). Ale jeśli kibic szykanuje zawodnika ze swojej drużyny to już jest totalny <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>.
Moim zdaniem piłkarzom należy się szacunek, nawet jeśli są czarni, a jeszcze większy szacunek należy się tym którzy naprawde bardzo dużo wnoszą do piłki nożnej tjk. Ronaldo, Eto'o, Henry... Kibic który jest rasistą i okazuje to na stadionie nie powinien się wogole nazywać kibicem....
Peace
Wiadomo nikt nie chce oglądać brutalności na boisku. Każdy chciałby obejrzeć mecz w którym jest 0 fauli i 100% pięknych zagrań, ale niestety niektórych ponoszą nerwy. Sam z własnego doświadczenia wiem, że jeśli mi coś nie wychodzi bądź przegrywam (nie koniecznie grając w piłke) to staram się za wszelką cene to zmienić.
Moim zdaniem Twoje "STOP" nie jest nowością w dzisiejszym futbolu, bardzo często się o tym mówi, ale póki co nic się i tak nie zmieni....
Co do rasizmu, to moim zdaniem to jest głupota, po części rozumiem jeśli kibice chcą zdeprymować piłkarzy przeciwnika (o innym kolorze skóry) bo to jakby nie było może pomóc w zwycięstwie ich drużynie ( co nie zmienia faktu że potępiam rasizm). Ale jeśli kibic szykanuje zawodnika ze swojej drużyny to już jest totalny <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>.
Moim zdaniem piłkarzom należy się szacunek, nawet jeśli są czarni, a jeszcze większy szacunek należy się tym którzy naprawde bardzo dużo wnoszą do piłki nożnej tjk. Ronaldo, Eto'o, Henry... Kibic który jest rasistą i okazuje to na stadionie nie powinien się wogole nazywać kibicem....
Peace
- KwiAtek
- Juventino
Az musialem odpalic sobie filmik, gdzie noga Larssona lamie sie jak zapalka. I co stwierdzam? - pitolisz. Ja jakos nie moge sie tam dopatrzec ewidentnie brutalnego zagrania przeciwnika, to byla po prostu twarda walka o pile, a Larsson mial pecha, ze tak niefortunnie postawil noge. Wg mnie raczej nie bylo to celowealeksander1986 pisze:Tez pewnie niektorzy z was pamietają w jakich okolicznosciach kontuzji doznal Larsson,który miał otwarte złamanie kości piszczelowej.

Ostatnio zmieniony 22 marca 2005, 19:53 przez KwiAtek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Gypsy, give me your tears. If you will not give them to me, I will take them from you!"
- tomcatmi6
- Qualità Juventino
Ostatnio to na derby Liverpoolu cos chyba w mozgu Barosa sie zablokowalo i wszedl wyprostowana noga w kolano zawodnika Evertonu w derbowym meczu. Dostal z miejsca czerwo i mam nadzieje ze dostanie rowniez kare zawieszenia na kilka spotkan, bo za takie zagrania po ktorych zawodnik poszkodowany moze zakonczyc kariere powinno sie bardzo surowo karac.
Brutalnosc i rasizm niestety bedzie poki ludzie nie naucza sie tolerancji dla innych, a nie zapowiada sie na to
pozdr
Brutalnosc i rasizm niestety bedzie poki ludzie nie naucza sie tolerancji dla innych, a nie zapowiada sie na to

pozdr
"cane che abbaia non morde"

SoloJuve.com - juventus, juve, stara dama, del piero, turyn, delle alpi, scudetto, serie a

SoloJuve.com - juventus, juve, stara dama, del piero, turyn, delle alpi, scudetto, serie a
- Szilgu
- Juventino
nie wiedziałem czy wypowiedzieć się w tym temacie, ponieważ sądziłem że nie powiem nic nowego co nie zostało by już tutaj wypowiedziane.......Ale w końcu uznałem że jednak powinienem
po pierwsze LUDZIE!!!!! mam pytanko, a mianowicie: co ma oznaczać "STOP" w tym temacie
przecież wszyscy ważniejsi ludzie w FIFA, czy UEFA już wypowiedzieli się w ten sposób, a jednak nic się nie zmieniło........czemu??Myśle, że dlatego, iż nie można nauczyć ludzi tolerancji i myśle, że nie zmieni się to w najbliższym czasie, a także wątpie aby znikneło to kiedykolwiek....... Zawsze będą ludzie (kibice) nietolerancyjni których zachowania będą wszystkich bulwersować. Niestety nie możemy nic na to poradzić chyba, że wreszcie UEFA poważnie zajmie się to sprawą i zacznie stawiać olbrzymie kary za "takie" wybryki kibiców, co jest jak na razie nierealne.... Chodzi mi o przykładowo, granie bez publiczności (np.) 3 mecze i dodatkowo nałożenie kary finansowej na klub. Uważam jednak, że UEFA nigdy nie posunie się do dawania, aż tak "wysokich" (co wcale nie jest wysoką karą w stosunku do "występku, że tak to ujme) kar, ponieważ oni (działacze UEFA) nie uważają, raczej tego za jakiś olbrzymi precedens (przepraszam za używanie tak ciekawych słów, jednak nie wiem po prostu jak to nazwać). Na koniez podsumowując powiem tylko, że uważam rasizm za rzecz, która nigdy z piłki nie zniknie podobnie jak brutalnośc w niej.

- ADP
- Juventino
A pamietacie w jakich okolicznościach złamał noge Cise??
cała kość piszczelowa mu poszła bo obronca był zbyt brutalny(obronca go przeprosił) ale na co mu sie teraz zdadza przeprosiny ;]jak teraz Cise niegra przez prawie cały sezon i mocno osłabił liverpool.
zdecydowanie gdy brutalność jest widoczna piłklarz powinien zostac ukarany tylko nie grzywna w postaci pieniedzy bo dla niego to grosze chodzi mi tu o kare np. na jakie 5 meczy:D
A co do rasizmu to zdenerwowała mnie ostatnia sytuacja z Eto bo cos mi sie wydaje ze on sobie togo nie wymyslił tylko słuzby pozadkowe chelsei go sprowokowały.
JESTEM STANOWCZO PRZECIW RASIZMOWI I BRYTALNOŚCI NA BOISKACH!!!
cała kość piszczelowa mu poszła bo obronca był zbyt brutalny(obronca go przeprosił) ale na co mu sie teraz zdadza przeprosiny ;]jak teraz Cise niegra przez prawie cały sezon i mocno osłabił liverpool.
zdecydowanie gdy brutalność jest widoczna piłklarz powinien zostac ukarany tylko nie grzywna w postaci pieniedzy bo dla niego to grosze chodzi mi tu o kare np. na jakie 5 meczy:D
A co do rasizmu to zdenerwowała mnie ostatnia sytuacja z Eto bo cos mi sie wydaje ze on sobie togo nie wymyslił tylko słuzby pozadkowe chelsei go sprowokowały.
JESTEM STANOWCZO PRZECIW RASIZMOWI I BRYTALNOŚCI NA BOISKACH!!!
- Ja-JUVE-nek
- Juventino
- Boss
- Juventino
Brutalnośc w grze wzrata ale cóż taka jest współczesna piłka. :x Trenerzy nakazują swoim zawodnikom za wszelką cene zatrzymać przeciwnika i to jest główna przyczyna brutalnych fauli w dzisiejszej piłce. Surowo należy karać takie zagrania jak ten faul Barosa w ostatnich derbach Liverpoolu czy uderzenie w twarz Arango Przez Javiego Navarro, nie fi nansowo ale zakazem w grze w 5-7 spotkaniach. Wtedy taki brutal zastanowi się nim jeszcze raz brutalnie kogoś sfauluje. Przez brutalne zagrania wiele karier stanęło w miejscu, Van Basten nawet ją przedwcześnie musiał zakończyć. Dlatego UEFA powinna karać odunięciem od dużych ilości spotkań boiskowych brutali.
Natomiast co do rasizmu to jest to ogromna głupota. Porządkowi Chelsea powinni zostać przykładnie ukarani za to jak odnosili sie do Etoo. Natomiast jeśli chodzi o zacjhowania na stadionach to nie można mówić , że przez paru idiotow rzucających bananami w Eto czy Olisadebe wszędzie panuje rasizm. Powinno się poprzez monitoring wytropić tych kiboli i więcej nie wpuszczać ich na stadion. Czarni to tacy sami ludzie jak my :!: Zresza jak by wyglądała piłka bez Eto, Ronaldinho czy Henrego a Juve bez Trezegueta, Zebiny, Thurama czy Oliveiry :!:
Dlatego rasizmowi mówie stanowcze NIE :!:
Natomiast co do rasizmu to jest to ogromna głupota. Porządkowi Chelsea powinni zostać przykładnie ukarani za to jak odnosili sie do Etoo. Natomiast jeśli chodzi o zacjhowania na stadionach to nie można mówić , że przez paru idiotow rzucających bananami w Eto czy Olisadebe wszędzie panuje rasizm. Powinno się poprzez monitoring wytropić tych kiboli i więcej nie wpuszczać ich na stadion. Czarni to tacy sami ludzie jak my :!: Zresza jak by wyglądała piłka bez Eto, Ronaldinho czy Henrego a Juve bez Trezegueta, Zebiny, Thurama czy Oliveiry :!:
Dlatego rasizmowi mówie stanowcze NIE :!: