Pavjel Niedvjed

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 marca 2005, 11:40

W większości przypadków komentarzy stosują po prostu spolszczenia!
(moim zdaniem całkowicie bezpodstawnie)

Najlepszy przykład to francuski trener Arsanalu: Arsene Wenger. Niespotkałem nikogo, kto jego nazwisko wymawiałby "Wąże" mimo iż dokładnie tak ono brzmi w orginale po francusku i tak też powinno być wymawiane. 8)

Enzo Francescoli

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 marca 2005, 12:07

ktoś tu miał wonty do wymawiania nazwiska Zalayeta - Zalajeta a nie Zajazieta ! kazdy kurde mówi Zalajet i tyle!

mnie tez czasem wkurza jak mówj ulubiony komentator - szpakowski popełnia błędy....

a najbardziej wkurza mnie czytanie nazwiska Carewa!!
wszyscy czytaja Kerju....a powinni - wg angielskiego - Kejriw!
ja i tak zawsze Carew mówie!

albo niektórzy mówią Groclin albo Amica - mówi sie Groklin i Amika !!

Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 marca 2005, 14:18

wloski pisze:albo najlepszym przykladem przekreceń nazwisk jest gra Era Futbolu która wyszła z okazji
Mistrzostw Swiata np.zamiast Ronaldo to Bejnardo albo zamiast Roberto Carlos to Carlos Alberto :roll:
Łolaboga :lol:
To mnie rozwaliles kolo.
Wystarczy troche pomyslec dlaczego nazwiska byly przekrecone a powod jest prosty- brak licencji :>

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
Szymek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 marca 2005, 16:27

Martin pisze:Blazi jest jak najbardziej poprawne ("s" między dwoma samogloskami czyta sie jak "z")
Ja cały czas myślałem ze się wymiawia Blasi ale dopiero Laola na DSF mnie oświeciła, gdy Blasi strzelał to komentator - Blazi! No więc juz teraz wiem.
Ale pomyślcie z innej strony, przecież jak jest np. jakaś groźna sytuacja, szybko rozgrywana to komentator szybko wymienia nazwiska nie zastanawiając się czy mówi dobrze. Mi to tam nie przeszkadza, komantator też człowiek, nie jest geniuszem. Ale np. w studiu LM po Juve-Real, bodajze Pol powiedział - Trezeguet strzlił tą bramkę w podobnie dramatycznych okolicznościach, jak w finale Euro 2000 z Portugalią :wink: . Jak wcześniej pisałem, każdy złowiek ma prawo do błędów. Osobiście moim marzeniem jest zaód komentatora :wink:

ADAMJUVENTUSPL

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 marca 2005, 18:17

Właśnie sobie przypomniałem bardzo śmieszny komentarz.
Wszystko był przed pierwszym meczem Liverpool - Bayer, były wiadomości Sportowe i mówili o transmisji tego meczu i ten dziennikarz który prowdzi studio przed meczami powiedział coś takiego: "to będzie Polski wieczór w Lidze Mistrzów". Ja rozumiem można się dowartościować, ale bez przesady. gra dwóch Polaków i od razu Polski wieczór...

Są trzy rzeczy które kocham Rodzina,Bóg oraz Juventus

"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
Gieri

Milanista
Milanista
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 marca 2005, 18:37

szpaku i tak kroluje :p
najbardziej denerwuje mnie te jego puziol :]
ostatnio w meczu barcu przez pierwsze 20min mowil pujol ale sie chlopak odblokowal i zaczal puziolowac :)
podobnie skroty z ligi mistrzow w tvp przeginaja: inter gra w oslabieniu bez davida trezege - to bylo piekne :)

ForzaJuve_Adam

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 marca 2005, 23:22

Taka sytuacja... Mecz Chealsea - Barca (rewanż).. Komentator (chyba nasz kochany Dario) mowi po gwizdku na przerwe: "Takiej atmosfery na Camp Nou jeszcze nie bylo"... A grali oczywiscie na Stamford Bridge

Obrazek
Obrazek
eLeM

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2005, 00:39

Tiaaaaa... Pavjel Njedwjed jest dobry ale mi do końca życia utkwi Alessandro del Pietro. :!: Nie pamiętam kto to powiedział ale było w meczu z Bayernem (tym transmitowanym w tym sezonie w TVP) Poza tym są klasyki typu Puziol (Puyol) czy Tjery Hęry (powaga!)

Obrazek
Black_star_13

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2005, 20:25

Nie chcę zakładać nowego tematu, a to chyba tutaj pasuje. Znalazłam kiedyś kilka niezłych komentarzy sportowych. Oto one:

"...Zubizaretta sięgnął po piłkę, która była po przeciwnej stronie boiska" - Zydorowicz

"Kultura kładzenia trawy w Holandii jest istotnie wielką kulturą" - Piechniczek

"Norwegia ma największy procent uprawianych sportowców" - Maciej Henszel

"Oto Dennis Rodman, od którego odeszła biała żona" - Włodzimierz Szaranowicz

"... i tak jak wszyscy komentatorzy, przepraszam za wszystkie błędy, jakie popełniłem, ale taka jest piłka." - Tomaszewski

"To bardzo szybki zawodnik, który ma przydomek szybki" - Banasikowski

"WooooWW!! To bardzo było bolesne!! Trafiła piłka w Sensiniego, Ups!! OOOOO! Uuuuuu!! Wybity palec. Bardzo bolesna kontuzja. Sam to kiedyś przeżyłem i przyznam się szczerze, że mało nie straciłem przytomności z bólu. Odruchowo sam nastawiłem palec, ale..." - Banasikowski

"Będzie bramkaaaa... chybaaaaa... tak jeeeest... a jednak nieeee." - Banasikowski

"Sam boski i mocno ostrzyżony Vialli nie strzelił karnego" - Dariusz Szpakowski

"...a teraz minuta ciszy piłkarzy Włoszech i Włoszech"

"Ta radość jest niesamowita. Ludzie się bawią, tańczą się..." - Tomaszewski

"Sidorczuk popatrzył w lewo, w prawo - jaka duża ta bramka!" - Krzysztof Ratajczak

"Doping na trybunach, słychać gromkie hop, hop!" - Artur Szulc

"Popatrzmy na jego przytomność umysłu" - Dariusz Szpakowski

"Bramkarz włoski Delfino odbił krążek parkanami, zatańczył jeszcze na linii bramkowej, ale gola nie ma" - Andrzej Zydorowicz

"Norwegowie w czerwonych koszulkach i białych spodenkach, Polacy - w strojach odwrotnie pokolorowanych" - Dariusz Szpakowski

"Piękne podanie do Laudrupa i bramkarz angielski Seaman nie stracił głowy" - Wojciech Jagoda

"Zdąży Dunga!!!! Nie zdąży!!! A jednak zdążył..." - Banasikowski

"Ronaldo, zwolnił akcje, rozejrzał się, poszukał wzrokiem Ronaldo i podał do Dungi"

"...prawdziwe dziecko dwóch pedałów" (o kolarzu)

Na razie tyle, jak coś jeszcze znajdę to napisze.

Fałszywa miłość jest gorsza niż prawdziwa nienawiść (Alfred de Musset)
Biało-czarne serce pozostaje takim na wieki...
Obrazek
ODPOWIEDZ