Książki
- Michal17
- Juventino
A czy ktoś z was czytał kiedyś książkę Zbigniewa Bońka "Prosto z Juventusu"?? Zgłębiłem ją jakiś rok temu. Dość ciekawa. Zibi napisał ją krótko po przeprowadzce do Romy. Szczerze powiedziawszy dowiedziałem się kilku ciekawych szczegółów, np: przebieg meczu z Widzewem w 1983 (chyba). Nie jest to może bestseller ale dla fanów Juve to ciekawy kąsek.
- mnowo
- Qualità Juventino
Polecam goraco! A w Empiku pytales? Tam jest za lekko ponad 30zl - chyba 31,90 czy cos takiego. Ale ksiazka warta tej kasy....:::Szymek:::... pisze:Teraz poluję na "Kod Leonarda da Vinci" ale nigdzie nie mogę go znaleśc :evil:

- ubik
- Juventino
rotfl, tomka sawyera napisal mark twain.enbea pisze:yyy sory oczywiscie maszracje z Nienackim Szklarski pomylil mi sie z przygodami tomka soyera sory za bladkornknot pisze:Yyyy Szklarski zdajsie nie pisał o Panu Samochodziku tylko Z. Nienacki.... Chyba ze nie chodziło, że Szklarski ejst autorem w/w ksiazek.enbea pisze:ja lubie ksiazki A.SzklarskiegoPAN SAMOCHODZIK RULEZ
Jesli już mówimy o p. Nienackim to polecam dośc ciekawą książke pt. "Raz do roku w Skiroławkach" - nie wiem czy to juz tutaj wpisywałem bo wątek ma chyba z rok, w kazdym razie jest to życie erotyczne pewnej wsi napisane super ciekawie i nie jest to w żadne sposób zboczone. Polecam
szklarski pisal o tomku wilmoskim.
alez expert z Ciebie

- Nadziej
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
Co do "Kodu...",... Ubrany w fabułę plagiat trochę starszej książki detektywistycznej "Święty Graal, Święta Krew"...zresztą autorzy tej drugiej wytoczyli sprawę Brownowi...
Jeśli o mnie chodzi polecam "Czarną Kompanię" Cooka...nieszablonowe fantasy zawsze mile widziane :]
Jestem też, troche wbrew krytyce, fanem prozy pana Salvatore...moim zdaniem nikt tak jak on nie potrafi oddać klimatu Forgotten Realms...szczególnie godne uwagi najbardziej znane dzieło "Dolina Lodowego Wichru" z nieśmiertelnym Drizztem Do'Urden w roli głównej...
A tak opuszczając fantastyczne klimaty..."Na zachodzie bez zmian" i dwie pierwsze (jak do tej pory jedyne przetłumaczone na polski) części tetralogii Petera Berlinga traktującej o dynastii , o której mowa m.in. w "Kodzie..." "Dzieci Graala" i "Krew Królów" czyta sie bardzo przyjemnie...
Jeśli o mnie chodzi polecam "Czarną Kompanię" Cooka...nieszablonowe fantasy zawsze mile widziane :]
Jestem też, troche wbrew krytyce, fanem prozy pana Salvatore...moim zdaniem nikt tak jak on nie potrafi oddać klimatu Forgotten Realms...szczególnie godne uwagi najbardziej znane dzieło "Dolina Lodowego Wichru" z nieśmiertelnym Drizztem Do'Urden w roli głównej...
A tak opuszczając fantastyczne klimaty..."Na zachodzie bez zmian" i dwie pierwsze (jak do tej pory jedyne przetłumaczone na polski) części tetralogii Petera Berlinga traktującej o dynastii , o której mowa m.in. w "Kodzie..." "Dzieci Graala" i "Krew Królów" czyta sie bardzo przyjemnie...
Make friends for life or make hardcore enemies!
- kornknot
- Qualità Juventino
Tez polecam "Na zachodzie bez zmian" i inne ksiązki Remarca. Sa super
NAtomiast wziałem sie ostatnio za "Mistrza i Małgorzate" i powiem wam szczerze, że dawno tak sie nie wciągnąłem w ksiązke. Pan Bułchakow miał troche nie rowno pod sufitem chyba, ale to dlatego taka wspaniała ksiaka mu wyszła. Niesamowicie zakręcona momentami, ale naprawde warto ją przeczytać!
NAtomiast wziałem sie ostatnio za "Mistrza i Małgorzate" i powiem wam szczerze, że dawno tak sie nie wciągnąłem w ksiązke. Pan Bułchakow miał troche nie rowno pod sufitem chyba, ale to dlatego taka wspaniała ksiaka mu wyszła. Niesamowicie zakręcona momentami, ale naprawde warto ją przeczytać!
- howik
- Juventino
Jedyna ksiazka ktora mnie wciagnela byla ,,Krzyzacy"polecam wszystkim.
2 ksiazka byla ,,Uczniowie Spartakusa"W dziecinswtie duzo czytalem ale teraz mam inne zainteresowania
Musze sie poprawic
2 ksiazka byla ,,Uczniowie Spartakusa"W dziecinswtie duzo czytalem ale teraz mam inne zainteresowania
CLK 320...........350Z
www.butybialystok.za.pl posiadam wiecej modeli
www.butybialystok.za.pl posiadam wiecej modeli
- Mrówcia-kibicka
- Juventino
Kleinbaum N.H. - "Stowarzyszenie umarłych poetów" Superaśna książka...polecam naprawde ciekawa a nie to co....np. "Dziady":)
:lol:
:lol:
PAVEL NEDVED WE ARE PROUD OF BEING YOUR FAN. THANK YOU PAVEL. WE LOVE YOU...
- J1897
- Juventino
no ja najbardziej lubię książki Stephen'a King'a... mistrz horroru... ostatnio strasznie nudzę się w pracy(a w hipermarkecie na pasażu był kiermasz taniej książki, więc skoczyłem i kupiłem kolejne dwie), więc czytam... mój wybór padł na Stukostrachy(ponieważ kiedyś oglądałem film i spodobał mi się... niestety teraz widzę, że tak naprawdę z książką miał mało wspólnego) i Lśnienie(to chyba każdy zna)... wszędzie próbowałem znaleść Sztorm stulecia... i nic :? wcześniej obejrzałem prawie wszystkie filmy na podstawie jego powieści i większość z nich była świetna...
- zlatan_sc
- Juventino
Widze, ze czytamy to samo;) Ja mam to szczescie, ze ojciec czytal King'a i "Sztorm Stulecia" mialem na wyciagniecie reki. Tylko gdzies go zapodzialem teraz :roll: Ostatnio lubie tez poczytac rozne thillery polityczne(Tom Clancy rlz) oraz ksiazki kucharskieBebik pisze:no ja najbardziej lubię książki Stephen'a King'a... mistrz horroru... ostatnio strasznie nudzę się w pracy(a w hipermarkecie na pasażu był kiermasz taniej książki, więc skoczyłem i kupiłem kolejne dwie), więc czytam... mój wybór padł na Stukostrachy(ponieważ kiedyś oglądałem film i spodobał mi się... niestety teraz widzę, że tak naprawdę z książką miał mało wspólnego) i Lśnienie(to chyba każdy zna)... wszędzie próbowałem znaleść Sztorm stulecia... i nic :? wcześniej obejrzałem prawie wszystkie filmy na podstawie jego powieści i większość z nich była świetna...

wloski w alfabecie pisze:Prawdą jest to, że eskimosi jedyną przyjemnością miedzy ludzką na jaką mogą sobie pozwolić jest pocieranie się o nosek.
- A-narchist
- Juventino
biggie sluchasz punk rocka ? no to odezwij sie
co do ksiazek to mam kilka ulubionych "natychmiastowa akcja" , "kod leonarda da vinci" , "przygody dobrego wojaka szwejka" , "pola ognia" , "lew macedonii" to moi faworyci a za tolkienem i tymi bajkami nie przepadam - chyba jestem juz na to za stary 

- A-narchist
- Juventino
bylbym zapomnial jeszcze bardzo lubie "rok 1984" i "kzyrzacy tez sa fajni 

- _Jah
- Juventino
Dokładnie, i ogólnie ciesze się, że osoba o wyrobionej marce na tym forum jak Ty, proponuję innym, młodszym takie dzieła. Są to książki dla każdego Polaka, nic dodać, nic ująć. Ukazują przede wszystkim duże znaczenie Wiary, która powinna Nam towarzyszyć do końca Naszych dni, bez względu na nękające ją trudności i zagrożenia.kornknot pisze: A tak poza tym to pewnie wielu z was czytało Trylogie bądź którąs z jej czesci. Połknąłem ja w wakacje i jestem nią totalnie zachwycony. Jak to ładnie napisał autor - "Ku pokrzepieniu serc" była ona pisana. Na niczym tak sie nie podniecałem jak na niej. Moje poczucie polskosci i bycia Polakiem (i tak juz duze przed wzięciem sie za w/w ksiazke) wzrosło dwukrotnie. Strasznie chwali nasz narod, az miło :-D
Jest ona troche naiwna, ale na pewno nie pusta jak wielu jej zarzuca. Po prostu spełnia inna funkcje, a nie próbuje uczyć wszystkich i wszystko....
Dziwię się, że tylko zaledwie jedna osoba wymieniła 'Ojca Chrzestnego' Puzo. Chyba zaczynam rozumieć dlaczego wszyscy podniecają się naszym dyrektorem (Moggim) przy każdej informacji w newsach na JP. Jest to książka dla każdego fana Juventusu, gdyż w jej Świecie wszystko może być białe, albo czarne
Trylogia / Ojciec Chrzestny - Bóg / Szatan - Miłość / Nienawiść - Juventus heheh.
ps.mmowiejsky - wiesz, w sumie to Ty nakłoniłeś mnie do odświeżenia tego tematu. Bowiem w swoim pierwszym poście wspomniałeś, że czytałeś 'Milczenie Owiec'. Wiesz, psychologia zła, ogólnie postać doktora niezwykle mnie interesuję, kiedy przypomnę sobie ten film. Uważasz, że zainteresuję mnie ta postać w tej książce pod takim psychologicznym kątem?. jo.
Wielkie romanse, żadnych pocałunków, w ogóle niczego. Bardzo czyste! A jednak wielkie. Uczucia, niewypowiedziane uczucia są niezapomniane... La Vecchia Signora, czyli Stara Dama!
- Tomek1900
- Juventino
A moją ulubiona książką jest Eragon Christophera Paoliniego .Naspisał ją jak miał 15 lat .Książka należy do literatury fantasy .Jak wziołem ją do ręki nie chciało mi sie ja czytać bo ma 500 stron ,ale jak zaczołem ją czytać to nie oderwałem sie od niej i przeczytałem ja w jeden dzień. Gorąco polecam!!!!!!!!!!!
- mnowo
- Qualità Juventino
Heh powiem szczerze, ze ja ani nie czytalem, ani nie ogladalem.. :? Choroba ale mam ogromna ochote na podolanie tej ksiazce, ale jako ze w ten piatek o 23:00 na TVNie puszcza ten film, mam zamiar przesiedziec do tej 2:00 w nocy i obejrzec go do konca. A potem wypozycze ksiazke i przeczytam_Jah pisze:Dziwię się, że tylko zaledwie jedna osoba wymieniła 'Ojca Chrzestnego' Puzo.

Zakladam, ze chodzi o mnie?? Chociaz nie wiem, czy przekreciles moj nick celowo, czy przez przypadek..ps.mmowiejsky - wiesz, w sumie to Ty nakłoniłeś mnie do odświeżenia tego tematu. Bowiem w swoim pierwszym poście wspomniałeś, że czytałeś 'Milczenie Owiec'. Wiesz, psychologia zła, ogólnie postać doktora niezwykle mnie interesuję, kiedy przypomnę sobie ten film. Uważasz, że zainteresuję mnie ta postać w tej książce pod takim psychologicznym kątem?. jo.

Coz moge rzec. Ksiazka jest swietna. Moim zdaniem to moim zdaniem, ale uwazam, ze jest swietna. Zaluje, ze nie mialem jeszcze okazji przeczytac "Czerwonego Smoka" (nigdzie za chiny nie moge znalezc tej ksiazki.. chyba w koncu zaszaleje i kupie w Empiku :roll: ), ale przeczytalem "Milczenie Owiec" i "Hannibala" jednym tchem. Bez kitu. Jesli interesuje Cie postac Hannibala Lectera, mysle, ze sie nie zawiedziesz. Agentka Starling probuje "rozpracowac" osobowosc Lectera, jego pobudki, sposob myslenia, taktyke postepowania. Probuje w fajny sposob go po prostu rozgryzc. Poza tym opisany jest niesamowity wplyw Lectera na psychike czlowieka. Na przyklad w momencie, kiedy jeden ze wspolwiezniow zniewazyl (tak to ujme, zeby nie pisac o perfidnych szczegolach) agentke Starling, Hannibal tak sie wkurzyl, ze potrafil na odleglosc, bedac w zupelnie innej celi, podczas prywatnej rozmowy naklonic goscia zeby polknal swoj jezyk.. i gosc to zrobil i udusil sie.. To Tylko jeden z wielu motywow ktore rozbroily mnie w tej ksiazce. A wlasciwie w obu tych ksiazkach. Takze polecam Ci je na moja odpowiedzialnosc, mysle, ze zaczytasz sie niezle i ze naprawde Ci sie spodobaja. A co do "Czerwonego Smoka"- musze upolowac te ksiazke