ŻW: Kraków stał się miastem

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 11:23

Kibice Wisły Kraków w I połowie spotkania z Legią Warszawa (2:0) nie dopingowali piłkarzy. Uczcili w ten sposób pamięć Fudżina, kibica zabitego przez chuliganów - pisze "Życie Warszawy".
Kraków to specyficzne miasto. Przy Sukiennicach, kościele Mariackim czy Barbakanie nie widać było kibiców w szalikach. W Warszawie większość stanowią sympatycy Legii, znikomą Polonii. W grodzie Kraka jest inaczej. Pół miasta to fani Cracovii, pół Wisły. Dlatego kibice obu drużyn nie noszą na co dzień szalików. Zakładają je dopiero przed stadionem.

W Krakowie sytuacja jest ostatnio bardzo napięta. Jeden z fanów Białej gwiazdy został pchnięty nożem w serce przez bandytę Cracovii. Jeden z przywódców Wisły został napadnięty przez dwóch bojówkarzy mieniących się kibicami Pasów. Na tych dwóch szalikowców wiślacy wydali wyrok śmierci.

Na środku trybuny odkrytej było w piątek pusto. Miejsca były wypełnione wielkim kirem, a na płocie wisiał czarny transparent z podobizną Fudżina - zabitego kibica. Później odpalono krzyż z rac. Przez cały mecz płonął znicz.

W Krakowie od kilku miesięcy panuje terror.

"To nie do zniesienia. Człowiek nie może na ulicy powiedzieć słowa Wisła, bo za chwilę może mieć kosę w sercu. Ci, którzy przyczynili się do śmierci naszego kibica, zostaną ukarani. To kwestia czasu" - powiedział kibic Wisły.

http://sport.onet.pl/1001993,wiadomosci.html

Byłem widziałem. To smutne ze w Polsce jeszcze taka tandeta jest. Nie chodzi mi o postawe kibiców Wisły na meczu, bo to co byłona meczu jest godne szaczunku. Ale nasuwa sie pytanie. Ile tak dalej będzie ze nie bedzie mozna powiedziec komu sie kibicuje ? Nie słyszałem o takim przypadku w Warszawie żeby kibice Poloni zabili kibica Legii. Ale w Krakowie to sie powoli robi normalne. Hm odwet za śmierc kibica Wisły ? Nie ! Nie tędy droga. Mysle ze tak długo pozostanie, niestety ... Może lepiej będzie jak przestaniemy chodzić na mecze ? Przykro ze tak się dzieje. Mam tylko nadzieję ze to się szybko zmieni i kibice Cracovi i Wisły bedą chodzic na derby Krakowa w przyjaznej atmosferze (moje nie doczekanie)

Brawa dla kibiców Wisły i dla piłkarzy którzy wyszli w koszulkach z napisami "Stop przemocy" Tyczy to się również piłkarzy Legii.

A co wy sądzicie na ten temat ?
Pozdrawiam.

andrzo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 11:42

Jestem z Krakowa i wiem co sie tu dzieje--->to jakiś paranoja!!!!Terror to malo powiedziane,Nie rozumiem tego...przecież gdzie indziej jest zupełnie inaczej a tutaj??Strach już po mału chodzic po ulicach.Osobiście nie mam nic do Cracovi czy Wisły...ale kiedyś pare lat temu znalazłem sie przez przypadek w centrum zadymy i dostałem łańcuchem za nic....A moim zadaniem to co wczoraj stało się na sradionie to skandal.Ten chłopak co go zabili to był pseudokubic i jemu się oddaje chołd??Że też chodził na zadymy,zaczepiał innych,sam de facto siał ten terror(!) Trzeba coś z tym szybko zrobić bo tak być nie może....

kowal
ADAMJUVENTUSPL

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 11:43

Szczerze mówią w Warszawie jest podobna sytuacja bo napewno jakby któs wyszedł na ulicy w szaliku Poloni to napewno albo życie mu nie miłe albo jeszcze nie wie co można a co nie w Werszawie, bo jedna z takich żeczy na "nie" jest noszenie rzeczy związanych z Polonią.
I choć lubię Legię to przeraża mnie ta sytuacja, ja zawsze byłem za tym żeby każdy mógł kibicować komu chce nie bojąc sie przy tym o swoje zdrowie czy życie, jak ktoś kibicuje Polonii to nie mamu mu tego za złe, zawsze szanuję drużynę przeciwną i ich kibiców i nie ważne czy to są kibce Romy czy Poloni.
To jest trochę straszne, sport powienien być powodem to świętowania a nie do chuligańskich wybryków.

Są trzy rzeczy które kocham Rodzina,Bóg oraz Juventus

"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 11:49

Tak to godne szacunku..jakkolwiek kibice legii nie potrafili tego uszanowac i przez cala pierwsza polowe dopingowali swoja druzyne...

leniup

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 11:50

Nienawidze, pogardzam i jestem wielce przeciwny takiemu chuligaństwu!! I to jeszcze w krakowie. Ale niestety takie są realia polskiej piłki i polskich kibiców. Jeśli jesteś kibicem z przeciwnej druzyny niż ci chuligani których spotkasz na ulicy to moze to się dal ciebie źle skończyć. Dobrze że nie mieszkam w wielkiej metropolii tylko w małym miasteczku, ale nawet tu kibice drużyn z sąsiednich miejscowości się nienawidzą i piorą non stop. PARANOJA - tylko jak to naprawić??

Obrazek
Cyrklus

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 11:59

Faktycznie ... W Warszawie gdy ktoś spotka kogoś w szaliku Polonii to wątpie czy na nożu w sercu by się skoczyło. Hooligansi Legii są chyba najgorsi. Każdy klub który przyjeżdża tutaj z kibicami ma 70% szansę, że będzie zadyma. Swego czasu gdy mieszkałem w Częstochowie miałem kontakt z kibicami Rakowa Częstochowa. Grupa 300 kibiców gotowych za klub oddać życie. Wyjdź na ulice i powiedz, że jesteś za CKM'em lub AZS'em to też życie Ci nie miłe. Cóż... Mieszkamy w Polsce, nie możemy zbyt wiele oczekiwać. W tej chwili to nawet dziennikarze gazety "The Sun" piszą, że Polscy kibice są najgorsi. Już nawet nie Anglicy, tylko Polacy.

Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 12:09

white_wolv pisze:Tak to godne szacunku..jakkolwiek kibice legii nie potrafili tego uszanowac i przez cala pierwsza polowe dopingowali swoja druzyne...
Chyba sobie zartujesz :roll:
Kibice Legii uczcili moment minuty ciszy a pozniej robili to co do nich nalezalo.
Brak dopingu byl tylko protestem wislakow.

O zmarlych nie powinno sie zle mowic ale ogladalem ktorejs niedzieli reportaz o gosciu ktorego zabili.Byl on w jakiejs bojowce Wisly.Jego kumple mowili ze byl szalony,zabicie albo okaleczenie czlowieka bylo dla niego zwykla rzecza a jego ostatnia ofiara jeszcze nie opuscila szitala.Kibice Cracovii zabili go chyba za to ze zlamal jakis uklad podczas derb.
Zeby mnie nikt zle nie zrozumial.Nie pochwalam zabijania bo jest to cos okropnego i takie osobniki nie powinny miec nic wspolnego ze sportem ale tego chlopaka nie powinno sie nazywac kibicem bo co z tego ze chodzil na mecze jezeli byl tam tylko po to zeby sie lac?? :roll:

Sa podzialy klubowe ale zabijanie??NIGDY
Ostatnio zmieniony 30 października 2004, 12:36 przez Lypsky, łącznie zmieniany 1 raz.

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
Ultras

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 12:26

Rzeczywiscie to co się dzieje w Krakowie to coś strasznego... Szczególnie dzielnice Nowej Huty sa bardzo niebezpieczne. Tam oprócz Cracovii i Wisły są kibice Hutnika. Zginęło już wielu niewinnych ludzi. Pamiętam takie zdażenie kiedy dwaj "kibole" podeszli na NH do chłopaka i zapytali go komu kibicuje. Ten nawet nie zdążył odpowiedzieć a już miał kose w brzuchu :x Niestety tego powstrzymać się nie da... Mówi sie o zaostrzeniu prawa, tylko, ze tych chuliganów prawo nic nie obchodzi i oni dalej będą robić swoje. Będzie śmierć za śmierć i wkrótce ofiar będzie jeszcze więcej. Jak Ci idioci chcą to niech się zabijają między sobą. Niech na ustawki przynoszą siekiery i tasaki, ale niech nie wychodza na osiedla i nie zabijają bezbronnych i niewinnych ludzi :!: :evil:

lewicz

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 13:06

Zabijanie dla klubu, zabijanie dla kilku złotych a ostatnio nawet dla przyjemności ( słyszeliście o tym morderstwie w pociągu) to jest poprostu koszmarne. U mnie w mieście też jest paskudnie, kibice gksu tłuką sie z kibicami ... widzewa - bo ich jest tutaj sporo.Sam kilka razy dostałem.Oby obyło się śmierci! I masz rację paku, należy się im za to (akcja STOP PRZEMOCY) szacunek tak jak i twórcom sławnego "let's kick racism out of football" oby więcej takich akcji ! również na juvepoland ;) pozdro

"jeśli o coś walczysz, to walcz tak jakby wszystko zależało od ciebie i módl się tak jakby wszystko zależało od Boga"
gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 13:55

Co to duzo mowic zginal 17 letni chlopak mial przed soba cale zycie .... Pokoj jego Duszy...[* ]
DjJuve pisze:Byl on w jakiejs bojowce Wisly.Jego kumple mowili ze byl szalony,zabicie albo okaleczenie czlowieka bylo dla niego zwykla rzecza a jego ostatnia ofiara jeszcze nie opuscila szitala.Kibice Cracovii zabili go chyba za to ze zlamal jakis uklad podczas derb.
Jesli to co piszesz to prawda, to chlopak ten zapewne byl swiadomy tego co robi... wiec sam nie wiem czy mu wspolczuc, jesli on sam bez chwili zawachania sprawial cierpienie inny m ludziom...
Ciekawe co teraz mysli jego matka, ktora najprawdopodobniej nie wiedziala co jej syn robil kiedy jej mowil ze "idzie na mecz". Zyla pewnie w swiadomosci ze ma dobrego syna ktory nikomu by nie mogl zrobic krzywdy.... i dlaczego takie nieszczescie jego akurat spotkalo...

Podobnie jak DjJuve nie pochwalam zabijania, ale gdyby on dalej zyl to niewiadomo ilu ludziom sprawil by przykrosc i cierpienie.

robson

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 14:42

To jest poryte neiwiem czemu zaczynamy sie upodobniac do kibicow z Ywsp ale u nich zostało jakos to wyeliminowane niema juz zadnych ekscesow na meczach a u nas tego sie niewyeliminuje . Władze kombinuja zeby było spokojnie na meczach ale nic to niedaje niedługo na meczach reprezentacji zacza sie zabijac :cry:
Jestem fanem Juve i Widzewa ale to nieoznacza przeciez ze jak jestem Fanem Widzewa ze mam zabijac fanow Legi choc mam znajomych ktorzy sa za Legia. Niewiem co kieruje takimi osobami ze wpiepsza Legionisci czy ci z LKS kibinowi Widzewa czy na odwrot kazdy ma przeciez prawo bo czegos innego iec do wyboru ulubionych klubow i tad a co jak dostanie po "twarzy" to ma zmienic ulubiony klub dziwne i niezrozumiałe
:cry:

Mati21pi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 15:27

No rozumiem decyzje kibicow wisly ale oko za oko ząb za ząb i tak cały czas . I bedą zabijac i to nie wzroci zycia tego kibica dlatego lepiej nic nie robic poprostu uszanowac jego smierc

A najlepszym klubem jest Juventus Turyn:d
2MAN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 15:31

Taka sytuacja w Polsce jest spowodowana PRZEDEWSZYTKIM beznadziejnym prawem karnym , "prawami stadionowymi" i akt chuligański na stadionie, nie jest traktowany jako akt przemocy poza nim ... dlatego chuliganom uchodzi kara więzienia ,kara pieniężna czy zakazem ... I nic na to nie poradzimy , najgorsze jest to w , że coraz więcej jest śmierci niewinnych osób i to sie robi starszne ... Miejmy nadzieje że "prawo" coś w tym wreście zrobi , Kluby zacznie ineteresować również sparwa kibiców "poza stadionem" a nie tylko chęć zarobienia kasy ... :evil:

"Dla wszytkich fanow Nintendo DS . Zapraszamy ! http://www.dsinfo.yoyo.pl/news.php
Andryk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 15:48

Nigga you shit on me , i'll shit on you
You put a hit on me, i'll put a hit on you
A eye for an eye nigga
Survive the shots or die nigga
chyba pasuje 8) :D :D
ja wpełni rozumiem kibiców wisły!
jakby mi ktoś zabił najlepszego przyjaciela to też bym postapil według zasady eye for an eye.
U mnie naszczescie jest jeden klub Siarka Tarnobrzeg i tylko jak ktos przyjedzie i jest za stalowa wola lub stala gorzyce moze dostac po twarzy i odwrotnie. Wogóle stalowa wola tez sa niezle psychole!!! (prawie jak craxa) tyle ze oni rzucaja w autobus nożami...i robia inne nie honorowe akcje... oczywiscie szczegółow oficjalnie nie składam ...
Mi kiedys kolega opowiadal jak kibice craxy ( to bylo gdzies kolo jeziora , las tez byl niedaleko) poszli do lasu i zrobili sobie "bejsbola", a potem komus spuscili łomot.
Ja i tak kibicuje Lechowi i craxie z pierwszej ligi!!

Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2004, 16:58

Byłem na meczu pierwsza połowa bez dopingu dopiero w przerwie zaczeło się Legia to stara !@#$%%^&*() itp oj niechciałbym być w skurze tych panów. Chociaż ostatnio zalazłem się też w dosyć ciężkiej sytułacji robiłem dla taty nadruk na koszulce Wisły w Carfourze (kerfurze) i kołomnie stało 4 chłopaczków i robili sobie napis Je*** Wisłę no to sobie myśle super tylko czekać czy mnie zabiją czy tylko pobija że będę w stanie cieżkim w szpitalu na szczęście nic tylko mnei zmierzyli wzrokiem. a jeżeli chodzi o porachunki Legii z Polonią to przyznaję szczerą racje kibicom Legii gdy byłem u wujka w Warszawie (fan legii) poszliśmy na wycieczke krajoznawczą po Warszawie i mój wujek koszulka Legii a ja sięgo pytam czy sie nie boi tak o on mówi czego Przecież w Warszawie jest tylko 1 zespół :wink:

ODPOWIEDZ