Rozważania na temat Lazio ...

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
wErOn

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2004, 17:04

Przed chwilą przez przypadek 8) przeglądając forum Romowców, znalazlem post na temat kibiców Lazio Rzym. Piszą tam, że tifosi Lazio to rasiści (przykład Liveraniego, Thurama), podobno Duce był kiedyś wielkim fanem lazio i dlatego kibice tego klubu mają takie poglądy. Drugie - czy 'ptak' nad herbem Lazio ma coś w spólnego z tym Hitlerowskim ? Proszę o odpowiedzi i o jakieś informacje na temat laziale.
Z góry dziękuję !

(..)z każdą godziną, z każdą minutą uczę się ciebie człowieku.. z każdą sekundą i z każdą chwilą jestem głupszy(..)
Wolność i kapitalizm!
Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2004, 17:34

Przed chwilą przez przypadek przeglądając forum Romowców, znalazlem post na temat kibiców Lazio Rzym. Piszą tam, że tifosi Lazio to rasiści
Mimo że nie darze sympatią Lazio to do kibiców każdej drużyny mam szacunek i nie powinni ich tak uogólniać.
podobno Duce był kiedyś wielkim fanem lazio i dlatego kibice tego klubu mają takie poglądy.
Mussolini miewał różne ,,przestrzały" :wink: , więc wszystko możliwe.
Drugie - czy 'ptak' nad herbem Lazio ma coś w spólnego z tym Hitlerowskim ?
Hmmm jakby się uparł to mógłby porównać ,,ptaka" z herbu luftwaffe :
http://ideologie.republika.pl/luftwaffe.gif
http://www.3d_man.boo.pl/dl/desk/b03.jpg ( dla porówania herb lazio [orzeł po lewej:)]).

A przypisywanie do rasizmu głównie wynika z nazwy klubu ( chyba:)). S.S.Lazio , chyba każdy wie z czym się kojarzy .
Ostatnio zmieniony 23 sierpnia 2004, 19:46 przez Yari, łącznie zmieniany 1 raz.

Witund

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2004, 17:42

Wydaje mi sie, ze jeśli orzeł ma coś wspólnego nazizmem, tak samo jak ten skrót S.S., to władze klubu powinny go w jakis sposób zmienić, bo podejrzewama, że zarząd Lazio, jak i większość kibiców nie ma z tym nic z hitlerowcami wspólnego, ja osobiście nie byłbym dumny z takich emblematów.

And I wanna be anarchy!!! No dogs body!!!
wErOn

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2004, 18:21

Wuju - administrator forum AS Roma.pl
"no Liveraniemu wrzucali juz kilka razy koktajl molotowa do domu w ogole to kibic Romy aha i kibice lacjo powiedzieli cos takiego: "Nie zabijemy Liveraniego, poniewaz jego Matka jest z Europy" z tego co wiem Ojciec pochodzi z Afryki tylko nie wiem skad dokladnie. Po za tym na meczach lacjo widnieją flagi ze sfastykami strasznie p.......... kibicow mają, jesli mozna ten twor nazwac kibicem."
Wydaje mi sie, ze jeśli orzeł ma coś wspólnego nazizmem, tak samo jak ten skrót S.S., to władze klubu powinny go w jakis sposób zmienić, bo podejrzewama, że zarząd Lazio, jak i większość kibiców nie ma z tym nic z hitlerowcami wspólnego, ja osobiście nie byłbym dumny z takich emblematów.
CHyba bardziej z włoskimi faszystami.

Wuju c.d ... gdyby grał jakis pilkarz o innym kolorze skory to by jego Rodzina juz nie zyla (przyklad Thuram, ktory 2 lata temu mial przejsc do lacjo, a nie przeszedl, bo "kibice" lacjo powiedzieli, ze go zabiją i jego Rodzinę, ...

(..)z każdą godziną, z każdą minutą uczę się ciebie człowieku.. z każdą sekundą i z każdą chwilą jestem głupszy(..)
Wolność i kapitalizm!
Mejgus

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2004, 18:25

no to jest dziwne.w godle klubu ptak podobny do tego hitlerowskiego.w nazwie skrot s.s. . wszystkie znaki wskazja na nazistow.ciekawe czy lazio ma nimi cos wspolnego??

Witund

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2004, 18:37

Wajron, ze ci się w ogóle chciało mnie poprawiać, orzeł i skrót S.S. to chyba nie są emblematy stricte faszystowskie(faszyzm od,,fascio di combatimento" :wink: ) a poza tym to forum nie jest po to żeby poprawiać jakieś drobne pomyłki, które w tym wypadku nie miały żadnego znaczenia, bo chyba nie powiesz że faszysci i naziści jakoś strasznie różnili się w poglądach? I to i to to były zwykłe ścierwa.

And I wanna be anarchy!!! No dogs body!!!
wErOn

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2004, 18:47

Witund pisze:Wajron, ze ci się w ogóle chciało mnie poprawiać, orzeł i skrót S.S. to chyba nie są emblematy stricte faszystowskie(faszyzm od,,fascio di combatimento" :wink: ) a poza tym to forum nie jest po to żeby poprawiać jakieś drobne pomyłki, które w tym wypadku nie miały żadnego znaczenia, bo chyba nie powiesz że faszysci i naziści jakoś strasznie różnili się w poglądach? I to i to to były zwykłe ścierwa.
Było to tylko wtrącenie, nie miałem zamiaru Cię poprawiać ;)

Miłość Mussoliniego

Benito Mussolini miał do futbolu znacznie więcej szczęścia niż Hitler, choć Włochy w okresie międzywojennym były nie tylko uboższe, ale i mniej usportowione. Jednak to właśnie im FIFA powierzyła w 1934 r. zorganizowanie II mistrzostw świata. Mussolini nie tylko osuszał bagna na północy i budował autostrady, ale właśnie na mistrzostwa kazał zbudować olbrzymi stadion olimpijski z widownią na 100 tys. widzów. Był to pierwszy stutysięcznik w Europie, świetne miejsce nie tylko na rozgrywanie meczów piłkarskich, ale również oddawanie hołdów Mussoliniemu. Tu bowiem odbywały się również wielkie wiece faszystowskie, tu duce przemawiał do tłumów. I dlatego nad wejściem na boisko na marmurowym bloku wykuto hasło: Duce! Duce! Duce! Molti nemici, molto onore! (Wodzu! Wodzu! Wodzu! Więcej wrogów, większy honor!), skandowane po meczach do upojenia. Euforia sięgnęła szczytu, kiedy Włosi po wyeliminowaniu republikańskiej Hiszpanii, której bramki bronił wówczas najlepszy na świecie Zamora, a następnie słynnego wunderteamu Austrii, pokonali w finale po dogrywce Czechosłowację 2:1. Większość piłkarzy reprezentacji Włoch należała do partii faszystowskiej. Duce był pierwszym państwowym przywódcą, który wprowadził zwyczaj przyjmowania sportowców oraz honorowania ich odznaczeniami i uczynił to właśnie po tych mistrzostwach. Czołowy napastnik Schiavio, który w dogrywce strzelił Czechom gola, był zamożnym biznesmenem i grał w piłkę dla przyjemności, wykorzystał ponoć właśnie wtedy okazję i poprosił Mussoliniego o zwolnienie od podatków, co stało się przywilejem całej drużyny. Również i tej, która cztery lata później ponownie zdobyła tytuł mistrzów świata dla Włoch.

Mussolini umiejętnie wykorzystał futbol do budowania wizerunku światowej potęgi Włoch. Trzeba mu też przyznać, że nie wtrącał się do fachowych spraw. Był raczej wiernym kibicem. I to nie tylko kadry narodowej. Miał też swego pupila ligowego – Lazio. Duce systematycznie, wraz z dziećmi, chodził na mecze Lazio, mimo iż w ciągu 22 lat jego władzy ten klub nie sięgnął po mistrzostwo czy puchar Włoch. Przeciwnie, rzymianie często bronili się przed spadkiem z ligi. Lazio zawdzięcza duce tylko jedno – przenosiny ze swego skromnego stadionu Rondinella na 100-tysięczny Stadio Olimpico, co stało się głównym źródłem sukcesów tego klubu, ale już nie za czasów Mussoliniego.

www.polityka.onet.pl

=========

Teraz naturalnie te podziały zatarły się. Ale lojalności przechodzą z pokolenia na pokolenie – z ojca na syna. Przy czym w Rzymie, jak w całych Włoszech, kobiety stanowią aż 25% widzów na stadionach. W siedzibie klubu kibica Lazio – Irreducibili – na poczesnym miejscu wisi ogromny portret Duce.

www.bbc.co.uk

Wolność i kapitalizm!
Bad_Magick

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2004, 19:25

Hehe, no ja rozumiem wyszukiwanie sie podobienstw takich jak ptaszki nad herbami itp, ale z SS to juz ktos przesadzil. Societa Sportiva to chyba nie to samo co Schutzstaffel od ktorego wzielo sie SS :wink: .

juveluck

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 sierpnia 2004, 00:31

Wajron pisze:Przed chwilą przez przypadek 8) przeglądając forum Romowców, znalazlem post na temat kibiców Lazio Rzym. Piszą tam, że tifosi Lazio to rasiści (przykład Liveraniego, Thurama), podobno Duce był kiedyś wielkim fanem lazio i dlatego kibice tego klubu mają takie poglądy. Drugie - czy 'ptak' nad herbem Lazio ma coś w spólnego z tym Hitlerowskim ? Proszę o odpowiedzi i o jakieś informacje na temat laziale.
Z góry dziękuję !
Do tego ze Mussolini byl kibicem Lazio doszedeles sam. Co do ptaka to nie nawiazuje on w do Hitlerowcow. Jest to orzel Rzymu symbol Legionow. W momencie kiedy stal sie symbolem Lazo nie istnialy jeszce Hitlerowskie Niemcy. Jak bys mial jeszce jakies konkretne pytania chetnie pomoge

Obrazek
FINO ALLA FINE, FORZA JUVENTUS !!!
3d_man

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 sierpnia 2004, 14:24

dopiero teraz zauwazylem ten temat, wiec jakby co to rowniez sluze pomoca w rozwiazaniu ewentualnych dalszych watpliwosci.
niektorzy juz wyjasnili blad jakim jest kojarzenie skrotu SS oraz symbolu orla przedniego do wizerunkow hitlerowskich (za co dziekuje)

dodam od siebie tylko ze Dux tak naprawde zainteresowal sie Lazio czysto z pobudek propagandowych, choc jego dzieci podobno czuli jakis sentyment do klubu.
Witund pisze:Wydaje mi sie, ze jeśli orzeł ma coś wspólnego nazizmem, tak samo jak ten skrót S.S., to władze klubu powinny go w jakis sposób zmienić, bo podejrzewama, że zarząd Lazio, jak i większość kibiców nie ma z tym nic z hitlerowcami wspólnego, ja osobiście nie byłbym dumny z takich emblematów.
troche nie rozumiem Twojego toku myslenia, przeciez rowniez chociazby w naszym polskim godle widnieje orzeł. czy to oznacza ze czujesz sie rowniez i tym zawstydzony??
ja jestem jak najbardziej dumny z symbolu jakie przyjelo SS Lazio.

ps
nie wydaje mi sie zeby "kolega" Wuju byl autorytetem w tej dziedzinie na ktorym moznaby opierac swoje zdanie, zwlaszcza ze z tego co wynika z jego przytoczonych wypowiedzi on sam opiera sie na wymyslonych przez innych romanistow faktach.

la Lazio é il rifugio di noi sognatori...
di noi innamorati, poeti, cantori...
di noi che incendiamo e spegnamo la sete...
per quell'esplosione all'ennesima rete...
Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 sierpnia 2004, 14:48

3d_man pisze:nie wydaje mi sie zeby "kolega" Wuju byl autorytetem w tej dziedzinie na ktorym moznaby opierac swoje zdanie, zwlaszcza ze z tego co wynika z jego przytoczonych wypowiedzi on sam opiera sie na wymyslonych przez innych romanistow faktach.
Hehe... koledzy romanisci nie od dzis slyna ze swojej przeogromnej wiedzy i nieograniczonej inteligencji. Nazywaja kibicow Lazio faszystami, a sami Juventus nazywaja Żydentusem, gdy zostali zaoytani o tą niescislosc, odpowiadaja czyms w rodzaju "bo wy nic nie rozumiecie" a nastepnie na ich forum otrzymuje sie bana. No coz... kibice Romy :roll: . Także polecam na przyszlosc wszystkim, nie kierowac sie wypowiedziami kibicow z "czerwonego" forum. Jak to ktos kiedys napisal na naszym forum "zbiera sie na hafta".

wErOn

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 sierpnia 2004, 14:52

3d_man pisze: ps
nie wydaje mi sie zeby "kolega" Wuju byl autorytetem w tej dziedzinie na ktorym moznaby opierac swoje zdanie, zwlaszcza ze z tego co wynika z jego przytoczonych wypowiedzi on sam opiera sie na wymyslonych przez innych romanistow faktach.
Nie denerwuj się, przytoczyłem tylko jego słowa, ale rzeczywiście forumowicze na tym forum romy nie są zbyt inteligentni 8)
Otóż uważają oni, że to totti doprowadził Azzurrich do finalów ME 04, a Del Piero pojechał tam za nazwisko, a jego bramki w eliminacjach padały głównie z podań graczy Romy 8) 8) Poza tym wg. nich to własnie romowcy powinni tworzyć człon drużyny narodowej, ponieważ to stolica powinna być przedstawicielem Włoch w Europie :) Aha i Pelizzoli jest o wiele lepszym bramkarzem od Buffona i to on powinien bronić w bramce Azzurrich, bo "Toldo i Buffon to już dziadki" :shock: :lol: :lol:

Wolność i kapitalizm!
3d_man

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 sierpnia 2004, 14:57

w zadnym wypadku nie jestem zdenerwowany :wink:

a romanisci ktorzy mowia na nas faszysci niech sami przypomna sobie dlaczego i z kogo woli powstali :roll: (chociaz powstac to za duze slowo - lepiej byloby uzyc "zostali ulepieni")

la Lazio é il rifugio di noi sognatori...
di noi innamorati, poeti, cantori...
di noi che incendiamo e spegnamo la sete...
per quell'esplosione all'ennesima rete...
Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 sierpnia 2004, 16:13

3d_man pisze:a romanisci ktorzy mowia na nas faszysci niech sami przypomna sobie dlaczego i z kogo woli powstali :roll: (chociaz powstac to za duze slowo - lepiej byloby uzyc "zostali ulepieni")
Nie pros o zbyt wiele 3d_man 8) . Oni nie slyszeli o kims takim jak Conti :D . Co tu mowic o wczesniejszech historii klubu. Jak to kiedys powiedzial Wielki Michel: W kazdej grupie (czyt:Polskich kibicow Włoskich klubow :wink: ) znajdzie sie kilku osłów.

juveluck

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 sierpnia 2004, 19:30

Dionizos pisze: Także polecam na przyszlosc wszystkim, nie kierowac sie wypowiedziami kibicow z "czerwonego" forum. .
Juz wole z czerwonego niz fioletowego. Choc najlepiej trzymac sie od obu tych dwoch kolorow (i nie tylko tych) z daleka 8)

Obrazek
FINO ALLA FINE, FORZA JUVENTUS !!!
ODPOWIEDZ