Niechec do Legii
- Nadziej
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Ja tam nic do węgla nie mam, ale nie trzeba było weń pakować takiej masy ludu bo wiadomo było, że trzeba ją będzie kiedys zwolnić. No chyba, że jesteś socjalistą to sorry.
Co do tradycji i przywiązania do niej, nie powiesz mi chyba, że kluby takie jak Groclin czy Amica są dumne ze swojej "tradycji" (swoją drogą wiem, ze nie ma z czego być dumnym
)...a Górnik...pewnie, zasadniczo tylko Górnik i Ruch są klubami, które przez większość czasu w ostatnim dziesięcioleciu utrzymywały jako taki poziom, do tego tradycja ich była i jest naprawde bogata. Jak Ruch skończył widomo, jak Górnik skończył, nik nie wie...
Więc uważam sam fakt tego, że Legia potrafi utrzymać naprawdę wysoki poziom przez wiele lat za godny szacunku i sympatii do tego klubu i odnosnie tematu, myślę, że jest to również główna przyczyna znienawidzenia jej przez kibiców wiekszoci innych klubów w Polsce....ufff :-D

Co do tradycji i przywiązania do niej, nie powiesz mi chyba, że kluby takie jak Groclin czy Amica są dumne ze swojej "tradycji" (swoją drogą wiem, ze nie ma z czego być dumnym

Więc uważam sam fakt tego, że Legia potrafi utrzymać naprawdę wysoki poziom przez wiele lat za godny szacunku i sympatii do tego klubu i odnosnie tematu, myślę, że jest to również główna przyczyna znienawidzenia jej przez kibiców wiekszoci innych klubów w Polsce....ufff :-D
Make friends for life or make hardcore enemies!
- Rybeq
- Juventino
spowodowana jest zazdroscia
jestem kibicem gornika z. :]
wiec zazdroscic to nie mam czego :]
uwazasz ze to wymysl ? :lol:dlatego powstaja takie badziewne historyjki o kradzeniu piłkarzy
a pohl jak do legii trafil ? sluzba wojskowa.
okonski ? deyna ? przyklady mozna mnozyc.
ps. forma "kradzeniu" poprawna nie jest :]
o tym juz dyskutowano.kupowaniu meczy,
3 graczy z zabrza nie wylecialo z boiska przypadkiem.
tylko ze na tym opieral sie socjalizm.Ja tam nic do węgla nie mam, ale nie trzeba było weń pakować takiej masy ludu bo wiadomo było, że trzeba ją będzie kiedys zwolnić.
wielkie zaklady, praca dla kazdego itp.
100 % liberalista ze mnie :]No chyba, że jesteś socjalistą to sorry
bedzie dobrze :]jak Górnik skończył, nik nie wie...
bylo juz bardzo zle.
to slowa michala probierza :"Przywitam się z kibicami, których uważam za najlepszych w Polsce. W Szczecinie jest więcej fanów, dopingują głośniej, ale w Zabrzu są kibice, którzy razem z garstką piłkarzy i kilkoma działaczami potrafili utrzymać klub w pierwszej lidze w momencie, w którym wydawało się już, że wszystko się rozpada. "
my gornikowi nie damy zginac :]
[']rybeq[']
20.II.2003-3.III.2005
cos sie konczy, cos sie zaczyna.
20.II.2003-3.III.2005
cos sie konczy, cos sie zaczyna.
- SFOLTAN
- Juventino
.....załatwić popatrzmy na ten zespól przecież mają dobrych zawodników ale i tak niegrają na maxa a pozatym grają tak jak zawsze legia grała haotycznie bez końcowego dokładnego podania eee tam legia niema szans w tym sezonie na miejsce 1 . jestem za wisłą ale zależy mi aby legia też dobrze grała w uefa ale kubicki nieułoży tego zespołu tak mi sie wydaje . Martwie sie że Rzezniczek i Korzym sie w takiej drużynie zmarnują
- Zygi
- Juventino
a moze jednak? ile jest zespolow ktore nigdy nie spadly z 1 ligi? kazdy klub moze zazdroscic czegos innemu klubowi Legia Gornikowi tez tak samo jak Wisle K. czy innym.. wydaje mi sie ze wlasnie na tej 'zazdrosci' polega sport i wspolzawodnictwo? jesli kazdy bylby tak zapatrzony w siebie tylko to po co rozgrywac lige?jestem kibicem gornika z. :]
wiec zazdroscic to nie mam czego :]
tak sluzba wojskowa - ale sluzba wojskowa tak jak teraz jest obowiazkowa, a jesli ktos nie chcial isc do Legii byly inne mozliwosci... wroclaw, chelmiec... wystarczylo powiedziec 'nie' problem byl w tym ze klub wojskowy w 1 lidze byl tylko 1 i wiekszosc pilkarzy jednak wolala isc do Legii.. poza tym wielu pilkarzy pozostawala - dlatego b nie spodobalo mi sie nazwisko Deyna w tym co wymieniles - fakt nie byl to wychowanek, ale nadal jest to symbol Warszawskiego klubu, jak widac spodobalo mu sie w Legii na tyle ze wolal zostac w Warszawie, niz isc gdzies indziej(np. na slask) i wlasnie przez ten stopien podpulkownika tak sie narazil slazakom (celowo nie mowie wam) jesli jestes ciekawy mozesz sprawdzic ilu klasowych pilkarzy gralo w Legii w tamtych czasach tylko 2 lata(czas sluzby wojskowej) - okazuje sie ze ponad polowa jednak wolala zostac dluzej ;)uwazasz ze to wymysl ?
a pohl jak do legii trafil ? sluzba wojskowa.
okonski ? deyna ? przyklady mozna mnozyc.
ps. forma "kradzeniu" poprawna nie jest :]
nie wylecialo przypadkiem - dostali czerwona kartke ;) chyba nie powiesz ze conajmniej 2 z tych czerwonych kartek nie byly w pelni zasluzone ? moze fotograficznej pamieci nie mam i kazdej akcji z meczu rozegranego 10 lat temu nie przytocze ale z tego co pamietam to tylko ta 2ga kartka mogla budzic watpliwosci i to tez nie znaczne(nie mowie o fanach ktoregos z zespolu bo wiadomo ze dla kibicow Legii kazda kartka dla Gornika bylaby zasluzona, a dla kibicow Gorinka kazda bylaby 'dzielem tych z warszawki')o tym juz dyskutowano.
3 graczy z zabrza nie wylecialo z boiska przypadkiem.
nic nie udowodniono wiec nie ma sprawy i nie sie o co klocic bo i tak zadna ze stron nikogo nie przekona.. to tak jak z teoriami spiskowymi
tak na tym sie opieral i sluzba wojskowa i zasady naszej ligi amatorskiej takze byly elementem socjalizmu - dla mnie sciganie kogos za(praktycznie nieograniczone jesli chodzi o realia owczesnego futbolu) pieniadze panstwa dlatego ze na to pozwala ustoroj i sciaganie(raczej 2 letnie wypozyczenie) kogos na zasadzie ustaw obowiazujacych w panstwie to to samo dlatego nie rozumiem dlaczego kibice ruchu i gornika tak krzycza zawsze Legii to wypominajac zapominajac o 'swojej czesci'...tylko ze na tym opieral sie socjalizm.
Gornikowi zycze jak najlepiej[wielu vicemistrzostw polski ;p - sorry no ale mistrza zycze komu innemu ;p] tak samo jako Wisle, Ruchowi (zaraz po powrocie do ekstraklasy), Polonii, Widzewowi czy Lechowi - chodzi o to zeby byla konkurencja i wysoki poziom calej ligi, wtedy bedzie o iwle ciekawiej niz jak rywalizacja ograniczy sie do wzajemnego argumentowania(w najlepszym wypadq ;P) kibicow kto komu kiedys kogos czy cos zabral - wazne zeby na boisku walczyli pilkarze(no jakby postarali sie jak kibice w tym temacie to juz w kwalifikacjach LM bysmy mieli conajmniej 2 druzyny ;P)
Nemo Me Impune Lacessit ...
- Sting
- Juventino
Ja napotkałem sie w sieci na wypowiedź mego znajomego na temat Polonii w Warszawie:
:!: , sami sobie odpowiedźcie :idea:
I czy Legia jest pokrzywdzonaOtóż... sam wiesz jak wygląda sytuacja w Warszawie. Tam niemalże każdy jest za Legią. Napływający do Warszawy ludzie idą na Łazienkowską, znęceni opowieściami o nieprawdopodobnej atmosferze, o oprawach spotkań. Sam tego doświadczyłem, jadąc na mecz z Odrą, dający im w 2002 mistrzostwo. Do tego piłkarze Legii są bez przerwy, od lat, w ścisłej ligowej czołówce. Legia jest trendy, kartoniady Legii w rodzaju STO(L)ICA z meczu z Wisłą czy herbu z eliminacji LM z Valencią lądują w każdej gazecie (to drugie przez pół roku powtarzano na Eurosporcie), czy na stronach internetowych. Od jakichś 2-3 lat na Legię jest totalny boom, właśnie ze względu na atmosferę Żylety i zabawy Cyberfanów. W cieniu pozostają np. kibice Wisły, którzy IMHO prześcigają powoli ultrasów warszawskich. Widziałem na forum Legii wpis ich kibica, który stwierdził, że jego zdaniem "Wisła próbuje udowodnić im, że potrafi zrobić kartoniadę". Polecam stronę www.skwk.strefa.pl, a zwłaszcza tamtejszą galerię. Wiślacy robili z kartonów:
-napis TS z barwami i Białą Gwiazdą (mecz z Twoją Odrą W.) http://www.skwk.strefa.pl/index.php?co= ... &id=94&m=5
- napis SKMK (Stołeczne Królewskie Miasto Kraków; mecz z Legią) http://www.skwk.strefa.pl/index.php?co= ... &id=88&m=5
- kartoniadę "wakacyjną" (mecz z Polonią Warszawa pod koniec zeszłego sezonu) http://www.skwk.strefa.pl/index.php?co= ... id=101&m=5
- dwustronną kartoniadę na Widzewie http://www.skwk.strefa.pl/index.php?co= ... &id=90&m=5
I wiele, wiele innych. Nie szukam dalej w ich galerii, bo naprawdę jestem zmęczony. Po co ja to piszę? Otóż - mimo tego, że wyszły kapitalnie - czy te pokazy były choć w 1/10 tak nagłośnione, jak twarz Deyny, czy "Witamy w piekle" na Łazienkowskiej?
I dochodzimy do sedna sprawy. W Warszawie z jednej strony mamy klub młodszy o 5 lat, któremu przed wojną w zasadzie nikt nie kibicował. Po wojnie, hołubiony przez władze, kradł najlepszych graczy z całej Polski.
Z drugiej strony - klub, któremu przed wojną kibicowali prawdziwi warszawiacy (wtedy liczyły się Polonia i Warszawianka). Klub, któremu w latach 1931-1939 honorowo prezesował moim zdaniem najlepszy polski dowódca doby IIWŚ, Kazimierz Sosnkowski. On widział bezsensowność bronienia granic Polski całymi siłami, bezsensowność inwestowania środków w tabor konny przy założeniu, że polskie drogi nie nadają się do jazdy samochodami, bezsensowność... stop. Nie o tym miałem mówić Po wojnie klub ten za tę prezesurę zapłacił ciągłymi prześladowaniamiz "władz" i powolnym upadkiem. "Za te czterdzieści lat, za 3 ligi smak..." - słyszałeś to może?
I tu jest tragedia prawdziwych warszawskich kibiców. Bo na Legię poszły slumsy, na Legię poszli przyjezdni, na Legię poszli warszawiacy chcący zobaczyć dobrą piłkę, a Klub z wielką i trudną historią został opuszczony.
I dlatego właśnie podziwiam kibiców Polonii. Bo oni rozumieją, który klub warszawski jest "tym słusznym". Podziwiam ich za to, że są z nim na dobre i na złe, nie zważając na hordy idiotów spod znaku czarnej e(L)ki. Bo ci głupcy, którzy stali się kibicami Legii nagle, ni stąd ni zowąd, nie znający zapewne nawet daty jej powstania, szydzą z Polonii. Panoszą się ze swoim "Warszawa 100% Legia", wrzeszczą, że nigdy nie widzieli nikogo w szalu KSP, że nie widzieli polonijnej vlepki, napinają się w sieci... Co do napinek sieciowych to zupełna masakra - http://www.legia.net/forum/profile.php? ... file&u=142 => poczytaj posty tego gościa i zobacz jego avatar... on autentycznie wydaje się byc upośledzony, robi błędy nawet w nazwach klubów (). I tacy ludzie brylują w jeżdżeniu na KSP. Tacy, którzy nie myśląc ani przez chwilę, poszli wraz z tłumem bydła na Legię...
I dlatego się niesamowicie cieszyłem, czytając relację z pamiętnego 0-3 dla Polonii na Łazienkowskiej, dowiadując się o ich tegorocznym utrzymaniu, czy o 7 000 widzów na Wiśle K. I z każdego ich sukcesu nadal będę się cieszył...

- Zygi
- Juventino
sorry Sting, ale niedokonca rozumiem o co Ci chodzilo w poscie, jedyne co zrobiles to zacytowales opinie kibica Polonii ktory udawadnia(probuje udowodnic?) ze jego klub jest pokrzywdzony - niezabardzo rozumiem jaki to ma zwiazek z tym tematem, chyba ze cala ta opowiesc (lekko naciagana) jest powodem dlaczego mozna nie palac sympatia do Legii ;p to tylko udowadnia to ze polska pilka byla kiedys(moze dalej jest ?) zbyt upolityczniona[nie tylko polska pilka ;p] i ze to nie bylo w porzadku, ale to nie byla wina zadnego z klubow i dlatego nie powinno sie wiazac tego z nienawiscia do klubu X czy Y
Nemo Me Impune Lacessit ...
- Sting
- Juventino
Piszecie tu jaka jest Legia jest strasznie pokrzywdzona i pewnie chcielibyście by to sie załagodziło, ale nie widzicie co sie dzieje na waszym własnym podwórku. Wasza niechęć do Poloni ma poprostu swoje reperkusje. Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie. Ludzie sie odwrócili od Polonii, to dlaczego inni ludzie mieli sie odwrócić od Legii. Pozatym zacytowany przeze mnie fragment wypowiedzi, został napisany nie przez kibica Polonii, tylko przez bezstronnego obserwatora. A fakty tu przedstawione, troszke bolesne dla Legii powinny uświadomić Wam kibicom Leggi że nie jesteście nabardziej pokrzywdzonym klubem w Polsce..., a już napewno w Warszawie. Żeby było wszytsko jasne, ja sie nie uważam za fana Legi, równiez nie uważam sie sie za fana Polonii.

- Lypsky
- Juventino
Legia nie jest pokrzywdzona lecz znienawidzona.Sting pisze:Piszecie tu jaka jest Legia jest strasznie pokrzywdzona i pewnie chcielibyście by to sie załagodziło,
Bynajmniej o zadnym zalagodzeniu nie bylo mowy :roll:
Skad takie wnioski??Sting pisze:ale nie widzicie co sie dzieje na waszym własnym podwórku.
W Warszawie Legia miala zawsze wiecej kibicow wiec nie wiem o jakim odwracaniu sie mowisz??Sting pisze:Wasza niechęć do Poloni ma poprostu swoje reperkusje. Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie. Ludzie sie odwrócili od Polonii,
Znow nie wiem o czym mowisz.Kto sie odwrocil??Legia od niepamietnych czasow jest jednym z najbardziej nielubianych klubow w Polsce ale zeby ktos sie od Legi odwracal :roll:Sting pisze: to dlaczego inni ludzie mieli sie odwrócić od Legii.
Czyli kibica Wisly?? 8)Sting pisze:Pozatym zacytowany przeze mnie fragment wypowiedzi, został napisany nie przez kibica Polonii, tylko przez bezstronnego obserwatora.
Jak gdzie kiedy?? :lol:Sting pisze: A fakty tu przedstawione, troszke bolesne dla Legii
:? :? :? Kto tu mowi o pokrzywdzeniu??Co najwyzej niecheciSting pisze: powinny uświadomić Wam kibicom Leggi że nie jesteście nabardziej pokrzywdzonym klubem w Polsce...,
Tak najbardziej pokrzywdzona jest Polonia( :lol: ) bo ma mniej kibicow od Legii :lol:Sting pisze:a już napewno w Warszawie.
a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
- Sting
- Juventino
Na każde z twych, trafnych lub mniej docinek znajdziesz odpowiedź wyzej. To co zacytowałem., a i o nie jest kibicem Wisły. 8)DjJuve pisze:Legia nie jest pokrzywdzona lecz znienawidzona.Sting pisze:Piszecie tu jaka jest Legia jest strasznie pokrzywdzona i pewnie chcielibyście by to sie załagodziło,
Bynajmniej o zadnym zalagodzeniu nie bylo mowy :roll:
Skad takie wnioski??Sting pisze:ale nie widzicie co sie dzieje na waszym własnym podwórku.
W Warszawie Legia miala zawsze wiecej kibicow wiec nie wiem o jakim odwracaniu sie mowisz??Sting pisze:Wasza niechęć do Poloni ma poprostu swoje reperkusje. Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie. Ludzie sie odwrócili od Polonii,
Znow nie wiem o czym mowisz.Kto sie odwrocil??Legia od niepamietnych czasow jest jednym z najbardziej nielubianych klubow w Polsce ale zeby ktos sie od Legi odwracal :roll:Sting pisze: to dlaczego inni ludzie mieli sie odwrócić od Legii.
Czyli kibica Wisly?? 8)Sting pisze:Pozatym zacytowany przeze mnie fragment wypowiedzi, został napisany nie przez kibica Polonii, tylko przez bezstronnego obserwatora.
Jak gdzie kiedy?? :lol:Sting pisze: A fakty tu przedstawione, troszke bolesne dla Legii
:? :? :? Kto tu mowi o pokrzywdzeniu??Co najwyzej niecheciSting pisze: powinny uświadomić Wam kibicom Leggi że nie jesteście nabardziej pokrzywdzonym klubem w Polsce...,
Tak najbardziej pokrzywdzona jest Polonia( :lol: ) bo ma mniej kibicow od Legii :lol:Sting pisze:a już napewno w Warszawie.

- Lypsky
- Juventino
Nie wiem o jakich docinkach mowisz?? :? odpowiadam jedynie na zarzuty 8)Sting pisze: Na każde z twych, trafnych lub mniej docinek
taaaaa czyli nic nie znajde :roll:Sting pisze:znajdziesz odpowiedź wyzej.
a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
- Sting
- Juventino
Dla ludzi ktorzy śledzili naszą dyskusję z zapartym tchem, musze podać informacje, ze doszło między mną a DjJuve do obopulnego zrozumienia poprzez komunikator gg.DjJuve pisze:Nie wiem o jakich docinkach mowisz?? :? odpowiadam jedynie na zarzuty 8)Sting pisze: Na każde z twych, trafnych lub mniej docinek
taaaaa czyli nic nie znajde :roll:Sting pisze:znajdziesz odpowiedź wyzej.

- Lizard
- Juventino
W sumie ja tam do Legii nic nie mam, kiedyś im nawet kibicowałem, ze względu na osobę Leszka Pisza (polski Giggs
). Ale pewne rany nigdy się nie zagoją, co widać po tej dyskusji. Jak zwykle prawda leży pośrodku ( takie jest moje zdanie ).
- Spitfire
- Juventino
tak jak napisał tojfel musieliscie sobie czyms na to zasluzyc.a mi niechec do legii lata koło pałki.niecheć to ja mam do kiboli na stadionach rozpi..ących wszystko dookoła.i nieważne czy legii gksy czy mksu oborniki