Afera z 1974 roku.
- M.
- Juventino

Obecnie wszyscy chyba już słyszeli o aferze pieniężnej z 1974 roku związaną z polską reprezentacją. Gazety piszą na podstawie słów króla strzelców tamtej imprezy, Grzegorza Laty, że Argentyńczycy zaproponowali pieniądze w zamian za wygranie przez biało-czerwonych meczu z Włochami. Jak pamiętamy Orły Górskiego rozegrały jeden z najlepszych meczów i po bramkach Andrzeja Szarmacha, Kazimierza Deyny i Fabio Capello 8) wygraliśmy to spotkanie 2:1. Dzięki temu zwycięstwu do dalszej gry awansowali Polacy i Argentyńczycy, a Włosi pojechali do domu. A co z pieniędzmi? Ponoć Argentyńczycy oferowali 24 tys. dolarów w tym 6 tys. dla pośrednika. Według Laty jeden z naszych rodaków wziął dla siebie całe 18 tys. dolarów i się nie podzielił z innycm kolegami z zespołu. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę, że w ówczesnych czasch nowe BMW kosztowało zaledwie 3,5 tys. dolarów. Według tygodnika PN forse wziął Robert Gadocha.
I w tym miejscu mam do Was pytanie: czy Lato dobrze zrobił, że ujawnił tę sprawę (zakładając oczywiście, że jest ona prawdziwa)? Według mnie postąpił źle. Polska piłka nożna nie miała zbyt dużych sukcesów na arenie międzynarodowej (oprócz zwycięstwa w Igrzyskach Olimpijskich w 1958 roku, oraz dwóch brązowych medali na MŚ: 1974 i 1982), więc po co rzucać jakąś falę nie jasności na te sukscesy? Wyczyn, który był uznawany za coś wspaniałego, który daje teraz dużo miłych wspomnień posostawi teraz wiele pytań. Nie wiem po co Lato ujawnił tę aferę, przecież nic z tamtych pieniędzy już nie dostanie.
I w tym miejscu mam do Was pytanie: czy Lato dobrze zrobił, że ujawnił tę sprawę (zakładając oczywiście, że jest ona prawdziwa)? Według mnie postąpił źle. Polska piłka nożna nie miała zbyt dużych sukcesów na arenie międzynarodowej (oprócz zwycięstwa w Igrzyskach Olimpijskich w 1958 roku, oraz dwóch brązowych medali na MŚ: 1974 i 1982), więc po co rzucać jakąś falę nie jasności na te sukscesy? Wyczyn, który był uznawany za coś wspaniałego, który daje teraz dużo miłych wspomnień posostawi teraz wiele pytań. Nie wiem po co Lato ujawnił tę aferę, przecież nic z tamtych pieniędzy już nie dostanie.
:roll:
- Lizard
- Juventino

Czytałem wywiad z Lato w PN Plus. Wynika z niego jasno, że nasza gwiazda ma za złe, iż ktoś zgarnął kasę, nie dzieląc się z resztą drużyny. Też uważam decyzję Laty za głupią. Lepiej by było, gdyby tę aferę wyjaśnili między sobą sami zainteresowani, nie podając tego do wiadomości publicznej.
- Bob
- Juventino

Zrobił żle baardzo żle i tak mu tych pieniędzy nikt nieda.No i po co sie mają denerwować kibice mogł powiedzieć kto to a on tylko ujawnił i niektorzy piłkarze będą mieli dzięki niemu złą opinie
Całkowicie bez sensu ujawnianie było tej afery
http://yanosik.org/nieoznakowani - niedajcie sie Tajniakom - Wszystkie nieoznakowane pojazdy Policyjne w Polsce ( o których wiadomo).
http://alkomaty.biz/wirtualny_alkomat/
http://alkomaty.biz/wirtualny_alkomat/
- Rafal Tarnacki
- Juventino

Wedlug mnie dobrze zrobil ujawniajac cala te sprawe. Kiedys musialo to wyjsc na jaw. Mysle ze to dziennikarze za bardzo rozdmuchali te sprawe. Przeciez to nie chodzilo o to aby Bialo-Czerwoni przegrali mecz. To byla motywacja od Argentyny aby wygrac. Jedyny problem to osoba ktora nie podzielila sie kasa z reszta druzyny. Dla mnie to wcale nie umniejsza sukcesu Polakow sprzed 30 lat. Bo to co oni zrobili to i tak bylo wielka rzecza. Okazalo sie po prostu ze byl jeden zdrajca. Taki jeden Judasz jak mowi Biblia. Ja bym sie tym az tak bardzo nie przejmowal. Moze kiedys dowiemy sie kto byl tym Judaszem. Bo na razie to wszyscy trzymaja gebe zamkniete.
FORZA JUVE!!!
FORZA JUVE!!!
- Sarsik
- Juventino

Gazet nie czytasz? Była żona Gadochy mówi, że to pan Robert wziął kopertę.Rafal Tarnacki pisze: Taki jeden Judasz jak mowi Biblia. Moze kiedys dowiemy sie kto byl tym Judaszem. Bo na razie to wszyscy trzymaja gebe zamkniete.
I need a girl that I can train.
- M.
- Juventino

A dla mnie tak. To nie jest już takie "czyste" zwycięstwo, pozostanie na nim cień. Jeśli rok temu ktoś by mnie spytał o MŚ 1974 to bym mu powiedział, że Polska wspaniale grała. A teraz, że wspaniale grała, lae i mataczyła coś z pieniędzmi.Rafal Tarnacki pisze: Dla mnie to wcale nie umniejsza sukcesu Polakow sprzed 30 lat.
Ostatnio zmieniony 05 sierpnia 2004, 15:44 przez M., łącznie zmieniany 4 razy.
- Mosiu
- Juventino

Ciekawe rzeczy wychodzą po latach . Swoją drogą to jestem bardzo ciekawy , dlaczego właśnie teraz zdecydował się to ujawnić ?????????
Tyle lat siedział cicho i nagle sobie przypomniał .......
...Tu sei la squadra del cuore , sempre in campo undici eroi , vinci I'mpossibile e vai , ti seguiremo anche noi , metti un'altra stella sul petto...
- M.
- Juventino

Ostatni w telewizji mówił, że ujawnił to dlatego dopiero teraz mijała 30 letnia rocznica tego wydarzenia.Mosiu pisze:Ciekawe rzeczy wychodzą po latach . Swoją drogą to jestem bardzo ciekawy , dlaczego właśnie teraz zdecydował się to ujawnić ?????????
- Ultras
- Qualità Juventino

- Podziekował: 7 razy
Sam nie wiem co mam o tym myśleć. Jeżeli to prawda to ten sukces Polaków staje się "troszke" mniejszy. Jeżeli mówimy o tym, czy Lato powinien ujawniać całą tą sytuacje to uważam, że nie. Już tyle czasu minęło od tego wydażenia, że nie warto do tego wracać. Czytałem dwa wywiady z Gadochą. Po tym co on mówił śmiem twierdzić, że ta cała sprawa to bzdura i Gadocha został niesłusznie oskarżony.
- M.
- Juventino

Ostatni w telewizji mówił, że ujawnił to dlatego dopiero teraz mijała 30 letnia rocznica tego wydarzenia.Mosiu pisze:Ciekawe rzeczy wychodzą po latach . Swoją drogą to jestem bardzo ciekawy , dlaczego właśnie teraz zdecydował się to ujawnić ?????????
- Pavel87
- Juventino

Ja też uważem że Lato postąpił zupełnie bezsensownie ujawniając całą tą sprawe. Przeciez to mu nic nie da i tak przecież części tej kasy nikt mu już nie odda. Dla mnie to poprostu kablowanie. Mnie w szkole od 1 klasy uczyli że jak sie jest kolega to sie nie kabluje. Dla mnie to poprostu bezsens.
Forza Squadra Bianconera
- Reggie
- Juventino

A ja myślę że Listkiewicz razem z chłopakami z PZPN każe Robertowi Gadosze (chyba tak się to odmienia :? ) podzielić się pieniędzmi z resztą byłej reprezentacji.
A tak serio, to nawet jeśli to prawda to Lato źle postąpił rzucając cień na tamten sukces. A swoją stroną to dziwne że płacą za wygranie meczu, powinni zapłacić Włochom za to żeby przegrali, bo przecież Polacy i tak na pewno bardzo chcieli wygrać.
A tak serio, to nawet jeśli to prawda to Lato źle postąpił rzucając cień na tamten sukces. A swoją stroną to dziwne że płacą za wygranie meczu, powinni zapłacić Włochom za to żeby przegrali, bo przecież Polacy i tak na pewno bardzo chcieli wygrać.
"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
- kouba
- Qualità Juventino

jaki cieńDiego pisze:A dla mnie tak. To nie jest już takie "czyste" zwycięstwo, pozostanie na nim cień.
A wg mnie Lato dobrze zrobił ze to ujawnił. Niech każdy wie do czego nawet największe druzyny są zdolne. Gorzej jest z tym zgarnieciem kasy przez Gadoche, ale to sobie popsuł opinie o sobie, a nie zmniejszył rozmiar sukcesu Polaków.
Ja jestem ciekaw co bedzie za 30 lat, jak wyjdą przekupstwa w meczach Łotwa - Szwecja i Dania - Szwecja :roll: O dziwo, jeden i drugi mecz jest zamieszana Szwecja :roll: