Polityka
- Sila Spokoju
- Juventino
- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 51 razy
Mam w doopie duopol, ale nie dam pełni władzy niemieckiemu pachołkowi.
#GłosujeNaZłodzieja_i_Oszusta_Nawrockiego
#GłosujeNaZłodzieja_i_Oszusta_Nawrockiego

- Distant Dreamer
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 81 razy
- Viking
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Ja zagłosowałem na Grzegorza Brauna. Jako jedyny trwa przy swoich poglądach, nie zmienia ich zgodnie z trendami. Jako jedyny rzeczywiście działa, choć często bardzo kontrowersyjnie. Jak ktoś mu to wytyka, trwa przy tym patrząc prosto w oczy, nie ucieka, nie lawiruje.
Ogólnie wynik Konfederacji jest dobry, dużo zyskali tymi wyborami, a traktowali to jako kampanię parlamentarną. Każda partia która w następnych wyborach do sejmu chce rządzić musi sie liczyć z tym że bez Konfederacji nie utworzy Rządu.
Trzaskowski to ewenement, możliwe że przegra wygrane wybory. Gdyby na jego miejscu był Sikorski pewnie nie zaprzepaścił by tej przewagi.
Druga tura dla mnie to wybór mniejszego zła. I chyba głos pójdzie na Nawrockiego żeby Platformie nie dać pełnej władzy.
Holownia chyba największy przegrany. Od kiedy został marszałkiem jego notowania poleciały na łeb na szyję. A w kampanii prezydenckiej tymi smartfonami, dokładniej ich brakiem wbił gwóźdź do trumny.
Ogólnie wynik Konfederacji jest dobry, dużo zyskali tymi wyborami, a traktowali to jako kampanię parlamentarną. Każda partia która w następnych wyborach do sejmu chce rządzić musi sie liczyć z tym że bez Konfederacji nie utworzy Rządu.
Trzaskowski to ewenement, możliwe że przegra wygrane wybory. Gdyby na jego miejscu był Sikorski pewnie nie zaprzepaścił by tej przewagi.
Druga tura dla mnie to wybór mniejszego zła. I chyba głos pójdzie na Nawrockiego żeby Platformie nie dać pełnej władzy.
Holownia chyba największy przegrany. Od kiedy został marszałkiem jego notowania poleciały na łeb na szyję. A w kampanii prezydenckiej tymi smartfonami, dokładniej ich brakiem wbił gwóźdź do trumny.
“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
Dalinar Kholin
- B@rt
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Tak, tylko to jest stan na dzień dzisiejszy. Wybory parlamentarne, o ile nie będzie skrócenia kadencji, będą dopiero za 2,5 roku i w tym czasie całe to paliwo z wyborów prezydenckich może się spalić. Tak to zazwyczaj się dzieje, bo nikt entuzjazmu nie utrzyma na tym poziomie przez tyle czasu. 5 lat temu na jego miejscu był Hołownia, a już w wyborach parlamentarnych musiał wchodzić w układy z PSL.
Jeśli po porażce z Dudą, teraz Trzaskowski przegra drugie wybory z rzędu, i to z Nawrockim, będzie chyba największym przegrywem w polskiej polityce

- belial
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Ja osobiście mam odwrotne zdanie co do poparcia w drugiej turze - jeżeli w Polsce ma się coś zmienić, to politycy z każdej formacji musza mieć nad sobą bat. Bat w postaci odpowiedzialności KARNEJ za swoje czyny. Platforma rządziła 2 kadencje, z prawej strony słychać było wycie o złodziejach, sprzedawczykach i zdrajcach. Później prawica doszła do władzy, miała samodzielną większość i prezydenta, 8 lat pełnej i niekontrolowanej władzy - jedyne co kojarzę, to posadzenie Nowaka. Ostatnio coś drgnęło - są stawiane zarzuty, odbywają się procesy. Ostatnim hamulcowym rozliczeń jest prezydent, ze swoim absurdalnym prawem łaski. Co robił Duda wszyscy widzimy - Nawrocki będzie robił dokładnie to samo.
Mam nadzieję (podobno umiera ostatnia), że jeżeli pójdzie siedzieć jeden z drugim, pozajmuje się majątki zbite na okradaniu nas wszystkich, to będzie jasny znak dla wszystkich polityków, że skończyło się eldorado, skończył się niepisany układ "my was nie ruszamy, wy nas nie ruszacie". Jest okazja rozliczyć i posadzić jedną bandę, PO/KO wiecznie rządzić nie będzie - przyjdzie też czas na nich. Nie wierzę w to, aby ludzie którzy byli w rządzie Tuska/Kopacz byli tacy krystaliczni, nie wierzę, że rzetelne dochodzenie nie wykazało by wałków na podobną skalę co za czasów PiS. Nawrocki w pałacu to będzie plucie w twarz obywateli, którzy są dymani na kasę przez bezkarną bandę. Nie będzie sensu nawet stawiać zarzutów i rozpoczynać rozpraw, bo ułaskawienia będą podpisywane minutę po uprawomocnieniu się wyroków (albo jak pokazuje historia najnowsza - nawet przed nimi). Trzeba najpierw rozliczyć jednych a potem drugich - obecnie układ sił pozwala tylko (niestety) na strzał w pysk jednej połowy tego raka toczącego Polskę od kilkudziesięciu lat. Jak dla mnie - dobre i to.
KO z przystawkami (jeżeli wystartują razem): 43% (236)
PiS: 30% (153)
Konfederacja: 15% (69)
Braun: 5% (2)
Przy takim układzie, KO ma samodzielną większość. Duopol będzie niestety trwał w najlepsze - alternatywy są za bardzo skrajne w lewo albo w prawo. Ja się kompletnie nie potrafię odnaleźć w obecnej scenei politycznej - jak lewica to gendery, rozdawnictwo a jak prawica to bogobojny nacjonalizm. W środku kłamcy i złodzieje. Jak żyć?
Mam nadzieję (podobno umiera ostatnia), że jeżeli pójdzie siedzieć jeden z drugim, pozajmuje się majątki zbite na okradaniu nas wszystkich, to będzie jasny znak dla wszystkich polityków, że skończyło się eldorado, skończył się niepisany układ "my was nie ruszamy, wy nas nie ruszacie". Jest okazja rozliczyć i posadzić jedną bandę, PO/KO wiecznie rządzić nie będzie - przyjdzie też czas na nich. Nie wierzę w to, aby ludzie którzy byli w rządzie Tuska/Kopacz byli tacy krystaliczni, nie wierzę, że rzetelne dochodzenie nie wykazało by wałków na podobną skalę co za czasów PiS. Nawrocki w pałacu to będzie plucie w twarz obywateli, którzy są dymani na kasę przez bezkarną bandę. Nie będzie sensu nawet stawiać zarzutów i rozpoczynać rozpraw, bo ułaskawienia będą podpisywane minutę po uprawomocnieniu się wyroków (albo jak pokazuje historia najnowsza - nawet przed nimi). Trzeba najpierw rozliczyć jednych a potem drugich - obecnie układ sił pozwala tylko (niestety) na strzał w pysk jednej połowy tego raka toczącego Polskę od kilkudziesięciu lat. Jak dla mnie - dobre i to.
Niekoniecznie. Te wybory pokazały kolejny raz, jak szybko przystawki polityczne są kanibalizowane. Wątpie, aby obecni koalicjanci KO startowali osobno w kolejnych wyborach. A metoda D’Hondta niestety daje przywilej większym. Tak na szybko:
KO z przystawkami (jeżeli wystartują razem): 43% (236)
PiS: 30% (153)
Konfederacja: 15% (69)
Braun: 5% (2)
Przy takim układzie, KO ma samodzielną większość. Duopol będzie niestety trwał w najlepsze - alternatywy są za bardzo skrajne w lewo albo w prawo. Ja się kompletnie nie potrafię odnaleźć w obecnej scenei politycznej - jak lewica to gendery, rozdawnictwo a jak prawica to bogobojny nacjonalizm. W środku kłamcy i złodzieje. Jak żyć?

- Rozgrzany Sturaro
- Juventino
- Podziekował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Spośród 13 kandydatów tylko 3 nie przekroczyło 100 tys. głosów:
– Artur Bartoszewicz – 94 tys.
– Maciej Maciak – 36 tys.
– Marek Woch – 18 tys.
I to jest rzekomo ta świetna uczciwa demokracja. 100k podpisów zebrane, ale 100k głosów już nie. Bardzo realnie to brzmi, prawda?
Nie ukrywam, najbardziej w tych wyborach ucieszył mnie niski wynik Hołowni - chociaż wolałbym, żeby był jeszcze niższy.
Braun o wiele wyżej niż się spodziewałem.
– Artur Bartoszewicz – 94 tys.
– Maciej Maciak – 36 tys.
– Marek Woch – 18 tys.
I to jest rzekomo ta świetna uczciwa demokracja. 100k podpisów zebrane, ale 100k głosów już nie. Bardzo realnie to brzmi, prawda?

Nie ukrywam, najbardziej w tych wyborach ucieszył mnie niski wynik Hołowni - chociaż wolałbym, żeby był jeszcze niższy.
Braun o wiele wyżej niż się spodziewałem.
- Distant Dreamer
- Juventino
Możemy różnie tu wszyscy głosować itp. ale yebanie ciulowni jest uniwersalneRozgrzany Sturaro pisze: ↑19 maja 2025, 11:30 Nie ukrywam, najbardziej w tych wyborach ucieszył mnie niski wynik Hołowni - chociaż wolałbym, żeby był jeszcze niższy.

- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Nikt nikogo realnie nie rozliczy, bo hucpa jest po to by ją robić i zbijać na niej kapitał polityczny, nic więcej. Naiwność w tym przypadku jest większa niż naiwność wyborców, że ich kandydata jest tym najlepszym a jak wygra inny to Polski nie będzie.

Ogólnie dość wymowne są głosy wg wieku. My już nie mamy w kraju rozjazdu wykształcenia, miejsca zamieszkania mamy tonalny rozjazd wiekowy.
Poparcie popisu wg grup wiekowych
60+ : T 42,6% N 44,8 % = 87,4 %!
50-59 : T 36,5% N 35,6% = 72,1 %
40-49 : T 33,8% N 26,5% = 60,3 %
30-39 : T 20,9% N 18,8% = 39,7 %
18-29 : T 12,2% N 10,5% = 22,7%!
O ile Zandberg zmobilizował praktycznie tylko te ostatnią grupę, najmłodszych wyborców zdobywając tam 19,7% tak Mentzen jest liderem wśród najmłodszych 36,1% ale także w grupie 30-39 zdobywając 26,2% (tak odnośnie wyrastania z koriwnizmu). Kolejne młode pokolenie ma jeszcze bardziej w poważaniu popis a następne już totalnie ich odeśle na śmietnik historii coś jak z postkomuchami z sld.
Wgl taka ciekawostka to Mentzen i Braun zgarnęli więcej głosów kobiet aż 15,5% niż Biejat i Zandberg 11,5 %

Zużycie władzy postępuje w ciągu geometrycznym. Ale też nie ma co się dziwić, zwalanie wszystkie na "a bo Duda nie podpisze" działa tylko
i wyłącznie na beton co widać w wynikach. Najpierw trzeba ustawę położyć by mogła zostać zawetowana a jak widać z tym jest duży problem.
Hołowni zostało po prostu wstąpić do po po tych wyborach a Kosiniakowi wraz z nim, bo szanse na 8% w następnych parlamentarnych są bliskie 0.
Ale druga tura dalej otwarta o ile pewnie 90% wyborców Biejat poprze Trzaska, pewnie też większość z Hołowni na niego pójdzie, choć wydaje mi się, że pslowcy mogą się wyłamać na Nawrockiego o tyle elektoraty Mentzena, Brauna i Zandberga to jest wielka niewiadoma. Pewnie większość od Mentzena czy Brauna bliżej do Nawrockeigo niż Trzaskowskiego a od Zandberga odwrotnie to pytanie czy na tyle niechęć do tego drugiego jest wysoka by iść na wybory.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2025, 21:12 przez AdiJuve, łącznie zmieniany 1 raz.
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
POPIS wiecznie żyey. Co oni muszę zrobić z tym krajem, żeby ten beton się obudził. Ta głupota ludzka jest wręcz niesamowita.
- Distant Dreamer
- Juventino
Od Iwony Wyszogrodzkiej:
Porównajmy liczbę osób głosujących na komitety wyborcze w wyborach 15.10.2023
i 1,5 roku później, w I turze wyborów prezydenckich.
Dane za PKW
KO vs Trzaskowski
6 629 402
6 147 743
zmiana
–481 659
PiS vs Nawrocki
7 640 854
5 790 762
zmiana
–1 850 09
Trzecia Droga vs Hołownia
3 110 670
978 893
zmiana
–2 131 777
Konfederacja vs Mentzen + Braun
1 547 364
4 145 179
(2 902 287 + 1 242 892)
Zmiana:
+2 597 815
Lewica vs Zandberg + Biejat + Senyszyn
1 859 018
1 996 361
(952 821 + 829 345 + 214 195)
zmiana
+137 343
Porównajmy liczbę osób głosujących na komitety wyborcze w wyborach 15.10.2023
i 1,5 roku później, w I turze wyborów prezydenckich.
Dane za PKW
KO vs Trzaskowski
6 629 402
zmiana
PiS vs Nawrocki
7 640 854
zmiana
Trzecia Droga vs Hołownia
3 110 670
zmiana
Konfederacja vs Mentzen + Braun
1 547 364
(2 902 287 + 1 242 892)
Zmiana:
Lewica vs Zandberg + Biejat + Senyszyn
1 859 018
(952 821 + 829 345 + 214 195)
zmiana
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 68 razy
Słyszeliście już w mediach z ust PiSiorków słowa: Pan doktor Sławomir Mentzen? Przez wszystkie przypadki odmieniają
Szkoda, że wcześniej nie odkryli w sobie tych pokładów szacunku, uprzejmości i dobrego wychowania.
Czekam na 12:00
W RMF od rana co pół godziny grzeją temat badania czy afera kawalerkowa będzie miała wpływ na poparcie dla Nawrockiego. Może by zamówili drugie, o wysiedleniach warszawiaków przez Trzaskowskiego
Do tego reklamy zachęcające do oglądania TVP info i 19:30 jako najrzetelniejszego źródła informacji
Czekam na 12:00
W RMF od rana co pół godziny grzeją temat badania czy afera kawalerkowa będzie miała wpływ na poparcie dla Nawrockiego. Może by zamówili drugie, o wysiedleniach warszawiaków przez Trzaskowskiego

Do tego reklamy zachęcające do oglądania TVP info i 19:30 jako najrzetelniejszego źródła informacji

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
https://wmeritum.pl/szczerba-z-po-obraz ... deo/424165
Peowcy zaczęli kampanię zachęcającą do głosowania ... na Nawrockiego
A ten gość to naprawdę wybitny osobnik, naprawdę ja rozumiem, że ktoś ma jakieś tam partyjne preferencje, ale serio nie można z jednej, drugiej czy trzeciej strony wybrać osób bardziej ogarniętych ?
Peowcy zaczęli kampanię zachęcającą do głosowania ... na Nawrockiego

A ten gość to naprawdę wybitny osobnik, naprawdę ja rozumiem, że ktoś ma jakieś tam partyjne preferencje, ale serio nie można z jednej, drugiej czy trzeciej strony wybrać osób bardziej ogarniętych ?
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 68 razy
Pan doktor Sławomir Mentzena bardzo sprytnie to sobie wymyślił. Trzeba doić kontent póki ciepły, jak prawdziwy influenser

Spodziewałem się, że urządzi roast i wymieni największe przewinienia POPiSu. Tutaj Nawrocki stałby na wygranej pozycji, bo chociaż Pis-PO jedno zło, to tylko jedna partia weszła w koalicję z lewakami. Na koniec powie, żeby zagłosować w zgodzie ze swoim sumieniem, jak prawdziwy wolnościowiec, a tu niespodzianka. Poszedł drogą Stanowskiego.
Tęczowy Rafau chyba odpuści rozmowę, bo musiałby tam uprawiać kombinacje alpejskie jak Hermann Maier, żeby cokolwiek ugrać. Tym nie mniej usłyszałem dzisiaj, że na jego wiecach byli ludzie z transparentami Mentzena, którzy powiedzieli mu: "w pierwszej turze na Sławka, w drugiej na Rafała" XD

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Distant Dreamer
- Juventino
Już się zaczęło chore robienie gały elektoratowi Mentzena 
- Vanquish
- Qualità Juventino
- Podziekował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
https://businessinsider.com.pl/polityka ... ie/f5c5dsc
Trzaskowski idolem osób pozbawionych wolności, dlaczego mnie to nie dziwi? 67% ponad, to mówi samo za siebie
Trzaskowski idolem osób pozbawionych wolności, dlaczego mnie to nie dziwi? 67% ponad, to mówi samo za siebie