Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Sila Spokoju

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 51 razy

Nieprzeczytany post 03 maja 2025, 19:57

Otóż to. Memcen to nie jest materiał na lidera partii. Ewidentnie widać, że w tej kampanii prezydenckiej zjadła go trema. Jest zmęczony, nie spodziewał się chyba tego zapierdzielu (tym bardziej, że sam narzucił sobie ostre tempo).

Bosak byłby o wiele lepszym kandydatem, bo przede wszystkim umie ładniej mówić i zagiąć oponenta. Zajączkowska to materiał na prezydenta/premier, ale za kilka lat i to pod warunkiem, że Konfa stanie się realnie 2-3 siłą w Polsce.

Obrazek
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy

Nieprzeczytany post 03 maja 2025, 20:47

Dla mnie Bosak to jedyna osoba w polskiej polityce, która powinna pełnić urząd premiera RP, bo jest osobistością tego formatu. Mentzen kandyduje, bo nie było kogo wystawić żeby zrobić dobry wynik. Ministerstwo Finansów to powinno być jego miejsce. Pani Zajączkowska i pani Bryłka powinny podzielić między siebie gospodarkę, rolnictwo, klimat i sprawy UE z tym związane. Najlepiej przez uszczuplenie liczby ministerstw. Wipler pewnie dostałby marszałka Sejmu.

Generalnie Konfa nie ma jeszcze (a przynajmniej ja nie znam) tylu osobistości, żeby obsadzić połowę stołków dobrymi ludźmi. Przydałby im się jakieś ciekawe transfery jak np. Dominik Tarczyński do MSZ. Może jak wielki wódz odejdzie.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Rozgrzany Sturaro

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 04 maja 2025, 12:43

Przecież Zajączkowska to jest PRowa morda napchana postulatami i schematami partii, żeby ocieplić wizerunek prawicy w Polsce - bo ładna kobita mówi to, co ja myślę. Ja bym jej nie brał w żaden sposób poważnie. Marionetka i tyle.

Ogólnie to żaden kandydat mnie w pełni nie przekonuje ale śmieszy mnie ostre krytykowanie tych mniejszych, którzy i tak mają sukces jak osiągną 10%, a pomijanie w tej swojej krytyce całkowicie tych, którzy najpewniej wygrają. :prochno:

Volto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 04 maja 2025, 14:49

Rozgrzany Sturaro pisze: 04 maja 2025, 12:43 Przecież Zajączkowska to jest PRowa morda napchana postulatami i schematami partii, żeby ocieplić wizerunek prawicy w Polsce - bo ładna kobita mówi to, co ja myślę. Ja bym jej nie brał w żaden sposób poważnie. Marionetka i tyle.
Ojojoj, się nie zgodzę, skoro postawiłeś tezę to czym się sugerowałeś, robiąc to, wyjaśnij proszę?

Kobita od początku związana z prawą stroną sceny politycznej, żaden przerzut z uj wie skąd bo akurat wiatr z Konfederacji zawiał, merytoryczna, wystarczy sprawdzić "w internetach" - mistrzowsko daje radę we wszelkich debatach, dyskusjach, jak najdalej jej do chamstwa spod znaku np. Sikorskiego tudzież innych tuzów kultury osobistej, także wygląda mi to na zarzut typu - jest kobietą, popiera konserwatywną partię, pewnie maskotka. Nieładnie.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 maja 2025, 14:44

I cyk druga afera mieszkaniowa Nawrockiego taktycznie wyciągnięta na 2 tygodnie przed wyborami, a pan Janusz stał się po premierze najważniejszą osobą w państwie :prochno:

Chłopaki z PiSu przerzućcie głosy na Mentzena ;)

Obrazek
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 05 maja 2025, 16:29

Nawrocki sam się wystawił, gdy palnął głupotę na debacie o mieszkaniach. Choć wg mnie to dalej wszystko akcje obu partii na jak największą polaryzację a na tym zawsze zyskiwał popis a traciły mniejsze partię. Beton pisowski i tak zagłosuje na Nawrockiego, ba ta afera w pierwszej turze to wcale mu nie musi zaszkodzić. A Trzaskowski chce na polaryzacji pokazać, że głosowanie na Biejat, Zandberga czy Hołownie w pierwszej turze może sprawić, ze wygra ją kandydat pis i tylko on jest wstanie to zmienić.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 maja 2025, 16:45

Narracja, że <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> biednego, chorego staruszka z mieszkania metodą "na wnuczka" na pewno przysporzy mu fanów wśród seniorów :D

Lewaki pewnie sikają pod siebie ze szczęścia po tym, jak zaorany obecnie Nawrocki polemizował z ich flagowym (poza aborcją) tematem na debatach.

Obrazek
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 05 maja 2025, 17:11

jackop pisze: 05 maja 2025, 16:45 Narracja, że <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> biednego, chorego staruszka z mieszkania metodą "na wnuczka" na pewno przysporzy mu fanów wśród seniorów :D

Lewaki pewnie sikają pod siebie ze szczęścia po tym, jak zaorany obecnie Nawrocki polemizował z ich flagowym (poza aborcją) tematem na debatach.
Taa bo beton pisowski interesuje to co powiedzą w tvn czy innym platformiarkim medium, republika i inne pisowskie media im dokładnie wytłumaczy, jak to Pan Nawrocki jest cudownym człowiekiem, że pomagał starszemu Panu.

Stracić to może ale w drugiej turze i pewnie też pod to ten spin jest robiony, bo jednak ludzie, dla których Trzawskowksi jest niewybieralny mogliby głosować na Nawrockiego ale jego wtopy mogą sprawić, że osoby te zostaną w domu i pewnie peowcą też o to chodzi by jak najbardziej zdemobilizować wyborców Mentzena, pslowców głosujących na Hołownie a także sporą część wyborców Zandberga, dla których Trzaskowski nie jest wcale pewnym wyborem. Także lepiej żeby te osoby nie poszły na wybory mając zohydzonych obu kandydatów niż mają oddać "niepewny" głos.
Pytanie jest też takie czy do końca kampanii sam Rafał czegoś także nie odwali albo pisowców coś też na niego wyciągną ale czym bardziej zohydzeni kandydaci i mniejsza frekwencja tym większe szanse Rafała.

Distant Dreamer

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 83 razy

Nieprzeczytany post 05 maja 2025, 17:26

Nie wiem czy wiecie ale Urząd ds. Ochrony Konstytucji w Niemczech (Das Bundesamt für Verfassungsschutz) zakwalifikował Afd jako partię ekstremistyczną.
Kontrwywiad stosuje trzystopniową skalę weryfikacji ekstremistyczności podmiotów: sprawdzenie, podejrzenie oraz uznanie danej organizacji za „z pewnością ekstremistyczną”. Najwyższy stopień rozszerza możliwość stosowania środków operacyjnych (m.in. podsłuchów, czytania korespondencji i korzystania z tajnych informatorów).
Bezprecedensowa decyzja BfV to ostatni etap toczącego się od lutego 2021 r. procesu uznania AfD za partię ekstremistyczną. Wzmocni ostracyzm wobec niej i zintensyfikuje debatę o ewentualnym zakazaniu jej działalności. Dla większości sympatyków ugrupowania decyzja będzie dowodem na opresyjne działanie establishmentu w stosunku do niego i poszerzy grono jego zwolenników.
Bezpośrednim skutkiem opinii kontrwywiadu będzie zaostrzenie ostracyzmu względem AfD na niemieckiej scenie politycznej oraz de facto wykluczenie przedstawicieli tej partii (np. przewodniczących komisji czy wiceprzewodniczącego parlamentu) z wybieralnych gremiów Bundestagu. Konsekwencje mogą też dotknąć poszczególnych członków ugrupowania, którzy pełnią funkcje w służbie publicznej (np. jako policjanci czy nauczyciele). Władze landów zapowiedziały sprawdzenie, czy można ich usunąć z zajmowanych stanowisk. Prawdopodobny jest również scenariusz ograniczenia finansowania partii ze środków publicznych. W styczniu ub.r. podobne postępowanie wobec NPD zakończyło się sukcesem. Po decyzji BfV brak funduszy grozi także politycznej fundacji AfD – Fundacji Erasmusa, na której czele stoi Erika Steinbach.
Około 1100-stronicowego raportu będącego podstawą oceny AfD nieupubliczniono. Nowy rząd ma zadecydować czy upublicznić go częściowo lub w całości.
link- https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/an ... emistyczna
Ostatnio zmieniony 05 maja 2025, 18:38 przez Distant Dreamer, łącznie zmieniany 1 raz.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 maja 2025, 17:34

Kończąc temat afery, to myślę że w mentalności Polaków jest spora różnica moralna między okradaniem państwa (bo za PeŁo to dopiero kradli), a "okradaniem" szarego obywatela. Na ich nieszczęście trafił się taki z najgorszej możliwej dla PiS grupy demograficzno-społecznej: stary, biedny, chory.

Wiem tyle, że temat mieszkalnictwa w kampanii Karola jest tak samo zamknięty jak temat grillowania Mentzena o aborcję przez Lewicę - z wiadomych względów.

Obrazek
Volto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 05 maja 2025, 18:22

Distant Dreamer pisze: 05 maja 2025, 17:26 Nie wiem czy wiecie ale Urząd ds. Ochrony Konstytucji w Niemczech (Das Bundesamt für Verfassungsschutz) zakwalifikował Afd jako partię ekstremistyczną.
BfV podjął decyzję na podstawie wewnętrznej ekspertyzy liczącej ok. 1,1 tys. stron. W dokumencie podkreślono, że ocena AfD bazuje przede wszystkim na dominującym w tej partii rozumieniu narodu, które opiera się nie na obywatelstwie, a pochodzeniu.

O k***a :prochno: To już utożsamianie narodu z pochodzeniem jest ekstremistyczne, no ja p... :whiteflag: Przecież to już początki lewackiego totalitaryzmu. Tak właśnie Hitler dochodził do władzy. Nikt nie powiedział stop jego działaniom i tak krok po kroczku...

Kramek to ten co biegał ogrodzenie niszczyć na granicy. Już nie niszczy, teraz jest opłacany, teraz druty już są demokratyczne. KODu przedstawiać nie trzeba. Z publicznych pieniędzy utrzymują swoich szczekaczy, władza się zmieni i znowu będą "obywatelskie protesty" a lud to łyka. Polski naród ma wiele wybitnych jednostek, jesteśmy odważni aż po granice, gotowi do poświęceń, jednak w uogólnieniu, takiej średniej statystycznej, jesteśmy narodem wybitnie głupim.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 maja 2025, 18:31

Volto pisze: 05 maja 2025, 18:22Polski naród ma wiele wybitnych jednostek, jesteśmy odważni aż po granice, gotowi do poświęceń, jednak w uogólnieniu, takiej średniej statystycznej, jesteśmy narodem wybitnie głupim.
Do tego naiwnym i podatnym na manipulację, a przez to skrajnie ogłupionym. Łyka się propagandę jak młode pelikany.

Obrazek
Anelson

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 maja 2025, 22:35

jackop pisze: 05 maja 2025, 18:31
Volto pisze: 05 maja 2025, 18:22Polski naród ma wiele wybitnych jednostek, jesteśmy odważni aż po granice, gotowi do poświęceń, jednak w uogólnieniu, takiej średniej statystycznej, jesteśmy narodem wybitnie głupim.
Do tego naiwnym i podatnym na manipulację, a przez to skrajnie ogłupionym. Łyka się propagandę jak młode pelikany.

Ciężko się nie zgodzić. Mamy generalnie syndrom Sztokholmski od około 30 lat. Ludzie poprostu z góry są przekonani, że wszystko oprócz PO-PISU nie ma znaczenia i choćby w żywe oczy ich okradli to Ci dalej będą próbować wybrać mniejsze zło. Moim znajomym i byłym szefem jest człowiek który bardzo pomagał i cisnął kampanię partii PJJ - ja mu mówiłem, że głosuje na konferederacje bo głos na PJJ jest poprostu głosem straconym bo nie wejdą. Mimo to nic to nie dało. Chęci bardzo słuszne ale nie poparte żadnymi liczbami i realnym poparciem w sondażach. Gdyby być pewnym, że się nie wejdzie to powinno się oddawać głosy na Konfederację. Kukiz nawet który mówi to co Wy tutaj - który nawiązuje do tego świetnego Kukiz 15 gdzie pracował na to by ludzie odeszli od PoPIsu i wytworzył sporo fajnych ludków w polityce. Nawet on każe głosować na Konfederację.
Reasumujac mimo wszelkich wątpliwości to Mentzen jest jedynym godnym urzędu człowiekiem. Musimy walczyć o jakąkolwiek normalność. Każdą. To że ktoś ma wady nie znaczy że jest zły. Taki Nawrocki, czy Trzaskowski to generalnie jedna wielka wadą. Musimy mieć punkty odniesienia.
Często spotykam się z niechęcią do konfy spowodowaną gównianymi żartami JKM który już w konfie nie jest. Ale to nic nie zmienia. Każda wypowiedź JKM jest kojarzona z konfą i koniec. Niestety.
Straszne irytuje mnie w ludziach to, że takiego Janusza korwina-mikkego są w stanie ukrzyżować za wyjęte z kontekstu słowa, a popisu równie mocno nie egzekwują za wypowiedzi i czyny jakie te obydwie partie robią. To jest dla mnie największy <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> Polaków.

belial

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 06 maja 2025, 00:03

Anelson pisze: 05 maja 2025, 22:35 (...) jest poprostu głosem straconym bo nie wejdą
Mentzen też nie ma żadnych szans na drugą turę. Idąc twoim tokiem myślenia - zagłosujesz na Nawrockiego czy Trzaskowskiego? :)

Rozgrzany Sturaro

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 39 razy

Nieprzeczytany post 06 maja 2025, 10:11

Volto pisze: 04 maja 2025, 14:49
Rozgrzany Sturaro pisze: 04 maja 2025, 12:43 Przecież Zajączkowska to jest PRowa morda napchana postulatami i schematami partii, żeby ocieplić wizerunek prawicy w Polsce - bo ładna kobita mówi to, co ja myślę. Ja bym jej nie brał w żaden sposób poważnie. Marionetka i tyle.
Ojojoj, się nie zgodzę, skoro postawiłeś tezę to czym się sugerowałeś, robiąc to, wyjaśnij proszę?

Kobita od początku związana z prawą stroną sceny politycznej, żaden przerzut z uj wie skąd bo akurat wiatr z Konfederacji zawiał, merytoryczna, wystarczy sprawdzić "w internetach" - mistrzowsko daje radę we wszelkich debatach, dyskusjach, jak najdalej jej do chamstwa spod znaku np. Sikorskiego tudzież innych tuzów kultury osobistej, także wygląda mi to na zarzut typu - jest kobietą, popiera konserwatywną partię, pewnie maskotka. Nieładnie.
To jest moja prywatna opinia poparta obserwacjami sceny politycznej od wielu lat. Konfa/Korwin/Prawica potrzebowały od dawna atrakcyjnej kobiety, która by mówiła to, co oni - lata opinii przegrywów piwniczaków i tak dalej nie biorą się z niczego. Ocieplanie wizerunku i tyle.

Odpaliłem debatę przedstawicieli kandydatów i trochę się zawiodłem, bo liczyłem na jakiegoś rozsierdzonego Hadaja, a był nad wyraz spokojny. :prochno:

ODPOWIEDZ