Serie A 24/25 (25): JUVENTUS FC 1-0 Inter

Przedmeczowe przewidywania, gorące pomeczowe dyskusje, wasze oceny gry Juve i poszczególnych zawodników.
Zablokowany
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 68 razy

Nieprzeczytany post 17 lutego 2025, 18:04

Maplu90 pisze: 16 lutego 2025, 22:47 Veiga też ladnie się zaprezentował.
Szwamb pisze: 16 lutego 2025, 22:59 Veiga serio mi się podoba.

Podobałby mi się bardziej gdyby nie podawał rywalom na kontrę zakończoną (na szczęście) zmarnowaną setką.

Dumfries powinien dostać duże piwo od naszej defensywy, bo mógł wygrać Miszczom ten mecz.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Anelson

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 17 lutego 2025, 18:14

jackop pisze: 17 lutego 2025, 17:12
Szwamb pisze: 17 lutego 2025, 12:21 Cieszcie się i tyle!
Za dużo Wybitnego Juventusu się naoglądałem :allegri: To co się dzieje obecnie to tzw. 'hajp na wyniki', popularny za obu kadencji Toskańskiego Stratega. Nieważne jak wyglądamy na boisku, bo wygrali całe 4 mecze z rzędu - nie zamierzam się nad tym spuszczać, bo wyszedłbym na hipokrytę.
Ciekawe podejście. Życzę Ci w końcu trenera, który spełni Twoje oczekiwania, a być może taki trener nie istnieje i nigdy nie będziesz w pełni usatysfakcjonowany - może nawet umrzesz w oczekiwaniu na takiego trenera, nie ciesząc się teraźniejszością i nadzieją na lepsze Wyniki, a nie grę - Juventus wygrywa grając w sumie brzydko i pięknie remisuje oraz przegrywa. Jestem po oglądnięciu chociażby dokumentu "99" z Fergusonem. I tam widać, że to mental jest kluczowy, a nie to czy mecz idzie lepiej czy gorzej. Gramy w piłkę gorzej teoretycznie niż na samym początku sezonu gdzie próbowaliśmy dominować posiadanie piłki i tłamsić rywali, a mimo to wygrywamy grając piłkę lepszą mentalnie niż kopanie się po czole bez celu z posiadaniem piłki na poziomie 70%. Te 4 mecze z rzędu wygrane były być może najgorzej rozegranymi meczami tego sezonu - gdzie grając w wielu meczach lepiej oddawaliśmy te mecze remisami. Z 4 meczów - najlepszy był z Interem. Najbardziej czuć było tą starą mentalność - przekonania o tym, że bardziej zasługujemy na zwycięstwo i do niego skutecznie dążymy. Znaleźliśmy się generalnie w takim punkcie styku oczekiwań kibiców jak wspomnianego @jackop , a tym co najlepsze dla Juventusu. Motta zaczął pięknie bo Juventus był całkowicie odmieniony, a potem grał gorzej niż za którejkolwiek kadencji Allegriego - po czym obudził się 4 mecze temu i idzie do przodu gdzieś łącząc przeszłość z teraźniejszością i piłką Motty. Jestem w kropce - też nie chcę być hurraoptymistą bo nie umiemy grać ze słabymi drużynami, a jesteśmy w stanie pokonać wielkie marki jak City, Inter, czy Milan - stylowo grając mecze w których absolutnie nie w 100% dominujemy. NIe umiemy zarządzać przewagą, lepiej Juventus wygląda jako schowany za gardą tygrys który czeka na oddanie kąśliwych ciosów. Takie mecze jakich było 80-90% gdzie Juventus niby przeważał posiadaniem, niby miał na papierze lepsze statystyki wyglądały z mojej strony jak jakiś żart :facepalm: - to były najbardziej bezsilne spotkania i praktycznie zerowa ilość sytuacji podbramkowych. Idealny przykład to kuriozum meczu z Brugge - gówno-gra i większe posiadanie, a paradoksalnie tamci mieli lepszą sytuację by wygrać. Z Como, Empoli, czy Interem - my oddaliśmy prowadzenie gry przeciwnikowi i nawet Como nas cisnęło ,a potrafiliśmy te mecze wygrać. Jestem też jako kibic w kropce. Chcę Juventusu zwycięskiego - dla mnie mamienie oczu to piękna gra i porażki z 8 miejscem zaglądającym w twarz. Jeśli przegrywamy/remisujemy i nikt się z nami nie liczy - nie interesuje mnie jak pięknie to wygląda na boisku. Są dwie bramki - jedna piłka, 90 minut. Rzeczy proste, które całemu Polskiemu narodowi tłumaczył niegdyś Śp. Kazimierz Górski - na końcu liczy się kto strzeli jedną bramkę więcej. Liczę , że od teraz to Juventus będzie tą drużyną.

PS. Apropo meczu dorzucę swoje 3 grosze.
Veiga na plus bo przynajmniej jakiś poziom prezentuje. Różnicę czuć klas między Cambiaso i Savoną - Savona był bardzo elektryczny - podobnie jak Kelly family z PSV. Weah na plus na boku. Mckeenie solidnie jak zwykle i dobrze, że ma opaskę, wszędzie go pełno i dużo działa oraz gra najrówniej na wysokim poziomie z całej drużyny. Z największych plusów - Franciszek, Kolo muani(choć i on podawał tak, że Inter miał kontrę i czasami brakowało mu koncentracji) i fenomenalny Gatti. Mój największy minus to znowu Gonzalez - spieprzył sytuację zrobioną mu przez Mckeniego bo nie umiał przyjąć prostej piłki i generalnie sprawia on wrażenie, że nigdy nie strzeli żadnej bramki. O Koopmeinersie nie będę nic pisał bo uważam ,że poprostu zagraliśmy ten mecz w "10" bo holender nie istnieje i to największy flop meczu. A już naprawdę tylko Motta wie dlaczego zdjął Thurama, a nie Koopa. Te sytuację gdzie on biega losowo na różnych pozycjach wbijając Thurama na minę bo nie ma z kim grać i grający wyżej Mckeenie musi jego pozycję obstawiać było naprawdę karygodne. Grzegorz zaliczył w końcu mecz na wysokim poziomie i świetnie bronił. Ogółem rzeczywiście mecz 50/50 - my mieliśmy swoje momenty, oni swoje. Chcę środka pola z Thuramem-Locatellim i wyżej Mckeenie, a na bokach Franciszek i Mbangula/Yildiz. Obrona z Veigą i Gattim oraz z Weahem i Cambiaso wyglądała już w późniejszej fazie meczu bardzo solidnie i pewnie. Myślę, że na najważniejsze mecze powinniśmy wychodzić właśnie taką formacją obronną.
Ciekawi mnie coraz bardziej rozwój sytuacji. Skończyć sezon i podsumować - wzloty i upadki jeszcze nas chyba czekają bo ta drużyna jest nierówna jak polskie drogi krajowe

Marat87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy

Nieprzeczytany post 17 lutego 2025, 18:37

Panowie, ale każda statystyka wyrwana z kontekstu może mocno zniekształcić obraz. Może i Inter miał "tylko" dwa celne strzały, co nie znaczy, że mieli tylko dwie groźne sytuacje. Jak masz sam na sam i nie wcelujesz w bramkę, to jest to jak najbardziej groźna sytuacja, a w statystyce strzał niecelny.
Ale z tymi trzema do przerwy to też gruba przesada, nawet śmiechowe xG o połowę mniej pokazuje. Inter jest nieskuteczny w wielu meczach. Przecież w pierwszym meczu przy 4:2 to powinni dobić jeszcze z jedną, dwie bramki i by powrotu nie było. Oni tak po prostu grają, a Lautaro to przechodzi sam siebie, zresztą to nie pierwszy taki sezon w jego wykonaniu. Przegapili moment na jego sprzedaż za jakąś stówkę.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 68 razy

Nieprzeczytany post 17 lutego 2025, 18:43

Marat87 pisze: 17 lutego 2025, 18:37 Ale z tymi trzema do przerwy to też gruba przesada, nawet śmiechowe xG o połowę mniej pokazuje.
x2 Dumfries + Lautaro. Klasowy zespół wykorzystałby chociaż 2 z tych 3 okazji.

Gdybym oglądał ten mecz z perspektywy fana z Mediolanu to bym się załamał, że nic nie wpadło.
Urbi27 pisze: 17 lutego 2025, 08:36z Interem, który pewnie wielu by wymieniło w top5 klubów świata
🤣

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Volto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 39 razy

Nieprzeczytany post 17 lutego 2025, 19:34

Po raz kolejny powtarzam - xG se można wsadzić, gdzie Słońca nie ma.

Inter powinien mieć 6 pkt z dwumeczu, po prawdzie, acz skończył z jednym i brałbym to nawet przy naszym największym 'que farto' - w ciemno, to że nawet zasłużyliśmy na swoje punkty, to jeszcze lepiej.

Pierwsza połowa dla nich, druga na styk, ja tam nakrywania czapką nie widziałem. Może statystyka nie pokazuje, ale swoje sytuacje mieli. Nasze szczęście, że: Lautaro jest w formie Vlaho, Dumfries to silny szybki murzyn, ale bez IQ i farta, lepszemu z Thuramów nic nie siadło.

W pierwszej części meczu, długimi momentami wyglądaliśmy tragicznie, deja vu z pierwszego spotkania, oni mogli skończyć mecz zanim do niego weszliśmy i znów tego nie zrobili, a 'niewykorzystane sytuacje..."

Również pragnę przypomnieć, że za czasów Al*****go po jakiejś serii wybuchał optymizm, który był brutalnie tłumiony. Dlatego - skoro niemal każdy mecz oglądam i to już przerabiałem, zalecam troszkę stoicyzmu.

Co do najlepszego pomocnika - to Thuram tak, ale defensywnie, do przodu - zdecydowanie Cziken. No i oczywiście większość naszego składu to powinni być max rezerwiści, no ale czasy to były, teraz nie ma czasów...

Kolo pięknie zrobił asystę, myślałem, że na końcu to piłka się jakoś odbiła szczęśliwie, a on ją tak fajnie dzióbnął, brawa dla tego pana.

Pomimo, że jestem fanem młodego Portugalca i powinien być on bezwzględnie wykupiony (narzekajta se ile chcecie, resztę naszych skrzydłowych zjada na śniadanie) to cierpi on na brak lidera w polu, który czasem podszedł by i je**ął go w czuprynę, gdyż dochodzi do świetnych sytuacji i marnuje je złymi - często egoistycznymi - decyzjami.

Mecz na plus, jak każde zwycięstwo z Interem :bravo:

PS: Miejsce Koopa jest na ławie, obok Dusana, powinni mieć nawet imienne miejsca.

Hed

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 80 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 19 lutego 2025, 09:01

Pierwszy mecz na którym byłem na naszym stadionie... było pięknie, cienka pierwsza połowa i dużo lepsza druga, ale atmosferka tez kozak. Chociaż nie spodziewałem się, że na Curvie na tej górnej trybunie będzie taki ogień, na tej niższej bardziej piknikowy, jednak w tym meczu gardeł nikt nie oszczędzał :) Piękna sprawa Panowie. Forza Juve!

Inter 16/02/2025 :juveflag:
Maplu90

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 19 lutego 2025, 10:17

Hed pisze: 19 lutego 2025, 09:01 Pierwszy mecz na którym byłem na naszym stadionie... było pięknie, cienka pierwsza połowa i dużo lepsza druga, ale atmosferka tez kozak. Chociaż nie spodziewałem się, że na Curvie na tej górnej trybunie będzie taki ogień, na tej niższej bardziej piknikowy, jednak w tym meczu gardeł nikt nie oszczędzał :) Piękna sprawa Panowie. Forza Juve!
Leciałeś z Krzyśkiem ? ;)

"Sono un ultrà bianconero,
E amo soltanto due color,
Girando per lo stivale Intero,
La Juve per sempre Sosterrò,
Ale' ale' ale' oh, ale' ale' ale' Oh,
Ale' ale' ale' ale' ale' ooh..."
⚪️⚫️
Hed

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 80 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 19 lutego 2025, 10:57

Maplu90 pisze: 19 lutego 2025, 10:17
Hed pisze: 19 lutego 2025, 09:01 Pierwszy mecz na którym byłem na naszym stadionie... było pięknie, cienka pierwsza połowa i dużo lepsza druga, ale atmosferka tez kozak. Chociaż nie spodziewałem się, że na Curvie na tej górnej trybunie będzie taki ogień, na tej niższej bardziej piknikowy, jednak w tym meczu gardeł nikt nie oszczędzał :) Piękna sprawa Panowie. Forza Juve!
Z jakim? :) Guziak i Święcicki lecieli z nami ;) Bardzo spoko Panowie :)

Inter 16/02/2025 :juveflag:
Maplu90

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 19 lutego 2025, 11:00

Hed pisze: 19 lutego 2025, 10:57
Maplu90 pisze: 19 lutego 2025, 10:17
Z jakim? :) Guziak i Święcicki lecieli z nami ;) Bardzo spoko Panowie :)
Takim chłopakiem organizującym wyjazdy na mecze Juve :) mogłeś się dopytać Guziaka i Świętego o to komu kibicują ;)

"Sono un ultrà bianconero,
E amo soltanto due color,
Girando per lo stivale Intero,
La Juve per sempre Sosterrò,
Ale' ale' ale' oh, ale' ale' ale' Oh,
Ale' ale' ale' ale' ale' ooh..."
⚪️⚫️
Zablokowany