Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA
- Verse
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Nie wiemy, na którym miejscu skończymy finalnie w tym roku. W poprzednim sezonie, na koniec 1-szej rundy walczyliśmy o 1-szą lokatę, a skończyliśmy cudem na 3-cim. Prześcignęliśmy Atalante, która jeszcze w czerwcu przegrała zaległy mecz z Fiorentiną. Wtedy bylibyśmy na 4-tej lokacie. Ponadto, gdyby nie przegrana również w ostatniej kolejce Bologni zrównalibyśmy się z Bologną punktowo. Nie wiem, kto wtedy byłby na 5-tym miejscu, aczkolwiek pamiętam, że do ostatniej kolejki zaciskaliśmy kciuki za kwalifikację do LM i cieszyliśmy się, że serie A ma 5 lokat do LM.Anelson pisze: ↑27 stycznia 2025, 19:11 Nie chodzi o pomniki. Pomnik ma Allegri V1. Allegri v2 to poprzeczka. Motta jest punktowo 2 razy gorszy niż jakikolwiek allegri, a pewnie i 100 razy gorszy niż v1. I tyle. Ranking jest taki, że Allegri to i tak top trenerów jakich mieliśmy. Motta to Del Neri. Allegri v2 to ranieri. Chodzi o równowagę. Chcemy lepiej? To ściągnijmy topa na ławkę a nie amatora-sezonowca. Allegri nie jest wzięty z tyłka żeby sobie nim tak mordę wycierac. Macie jeszcze Pirlo, Sarriego, czy przede wszystkim wszystkie pomioty lat 2009-2011. Racjonalnie porównuję osiągnięcia. W tym sezonie o Pucharze Włoch możemy tylko marzyć. Liga mistrzów to przygoda. A serie a na ten moment to 8miejsce. To nie żaden oltarzyk, że stawia się jakieś granice racjonalności w porównywaniu wyników i składów trenerskich jak i kadry w czasie panowania każdego z trenerów. Trzeba ratować co się da. Czym? Jak? Nie wiem. Hype nas zawiódł nie raz. Zawodzi raz jeszcze. Pośrodki od lat, brak szacunku do Maxa, Beppe i mamy co mamy. Sarri, Pirlo i teraz Motta to poprostu nie pasuje i tyle. Czy Max pasował czy nie? Ciężko powiedzieć jak jakikolwiek inny trener z tak powaloną drużyną i chorymi sytuacjami w zarządzie by sobie poradził. Wiecznie nowe gówno-pomysły, wiecznie bitwy mentalne od czasu odejścia marotty, - 15pkt, pogba, fagioli. To jakaś masakra. I tyle.
Także zaczekajmy jeszcze na rozwój wydarzeń, bo to nie jest tak, że jesteśmy na 8 miejscu, a w tamtym roku, z łatwościa zdobyliśmy 3 miejsce. Bo równie dobrze mogliśmy skończyć na miejscu 5.
- Distant Dreamer
- Juventino
- Podziekował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 108 razy
Biorąc pod uwagę rozwiązanie umowy z Danilo oraz transfery Kolo Muaniego, Renato Veigi i Alberto Costy, pensje w Juventusie rosną do poziomu z zeszłego sezonu - 75 mln netto, 121 mln brutto. [Nicolino]
Ktoś z obrońców-fanatyków Głupoliego jest w stanie mi to wytłumaczyć ?
Ktoś z obrońców-fanatyków Głupoliego jest w stanie mi to wytłumaczyć ?

- Michael_M
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
W czym problem? Pamiętaj że teraz bodaj 8 mln brutto to sam Flak kosztuje więcej. A on poleci po sezonie więc od razu masz 12 mln mniej. Place zostały uporządkowane. Nie ma Sandro, Wojtka i poszedł Danilo. Poleci i Flak i najwyższą pensja to będzie ta Bremera. Ten młody portugalec na prawej obronie nie zarabia nawet 1 mln. Perin i Di Gregorio razem zarabiają mniej niż sam Wojtek.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Do tego tu 5 na jedno wypożyczenie tam 5 na kolejne, tu 12 za jakiegoś leszcza tam 13 za kolejnego i suma summarum Giuntoli za chwilę przebije 300 baniek wydanych. A potem gadanie, że w Turynie kasy nie ma xd Kasa jest ale nie ma kogoś kto by ją dobrze wydał.Distant Dreamer pisze: ↑28 stycznia 2025, 16:57 Biorąc pod uwagę rozwiązanie umowy z Danilo oraz transfery Kolo Muaniego, Renato Veigi i Alberto Costy, pensje w Juventusie rosną do poziomu z zeszłego sezonu - 75 mln netto, 121 mln brutto. [Nicolino]
Ktoś z obrońców-fanatyków Głupoliego jest w stanie mi to wytłumaczyć ?![]()
Za chwilę przez te masę durnych deali będzie trzeba sprzedać Cambiaso a później pewnie Kenana by Giuntoli mógł dalej gotować

- Michael_M
- Juventino
Uwielbiam teksty tego typu - jakiś random za 12 mln a Sporting szedł po niego na pełnej za bardzo podobną kasę. Te kluby jak Sporting czy Benfica znane z tego że łowią talenty i sprzedają je za tone siana to dobrze robią ale jak nam się uda ich wyprzedzić to frajerzymy. Jasne. Dla was to z której strony by nie stanąć to z tyłu zawsze jest dupa. Wiadomo.
- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Dlatego ja w ubiegłe mercato nawet miałem taką cichą nadzieję, że Juve rzeczywiście nie ma zbyt wiele kasy w skarbcu i będzie zmuszone pozostawić na młodych wracających z wypożyczeń (Soule, Barrenechea) oraz tych, którzy już byli w składzie (Huijsen, Miretti, Facundo Gonzalez, Iling Jr) plus kupimy Thurama i jakiegoś rezerwowego napastnika, a Motta będzie miał za zadanie rozwinąć tą młodzież i przynajmniej część wprowadzić na wyższy poziom nawet kosztem sezonu przejściowego. Niestety głuptak z Neapolu dostał spore jak na warunki włoskie pieniądze i na chwilę obecną wydaje się, że praktycznie je przepalił w piecu, bo drogo kupieni Koop i Douglas Luiz są niewypałami, a i Nico Gonzalez, którego będziemy musieli obligatoryjnie wykupić latem też nie jest wart swojej ceny.AdiJuve pisze: ↑28 stycznia 2025, 18:22Do tego tu 5 na jedno wypożyczenie tam 5 na kolejne, tu 12 za jakiegoś leszcza tam 13 za kolejnego i suma summarum Giuntoli za chwilę przebije 300 baniek wydanych. A potem gadanie, że w Turynie kasy nie ma xd Kasa jest ale nie ma kogoś kto by ją dobrze wydał.Distant Dreamer pisze: ↑28 stycznia 2025, 16:57 Biorąc pod uwagę rozwiązanie umowy z Danilo oraz transfery Kolo Muaniego, Renato Veigi i Alberto Costy, pensje w Juventusie rosną do poziomu z zeszłego sezonu - 75 mln netto, 121 mln brutto. [Nicolino]
Ktoś z obrońców-fanatyków Głupoliego jest w stanie mi to wytłumaczyć ?![]()
Za chwilę przez te masę durnych deali będzie trzeba sprzedać Cambiaso a później pewnie Kenana by Giuntoli mógł dalej gotować![]()
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- Distant Dreamer
- Juventino
- Podziekował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 108 razy
Chyba możemy się już żegnać z Cambiasem. Z jednej strony mi go szkoda + wiem że na pewno przyjdzie w jego miejsce ktoś gorszy (no chyba że ten Veiga ma grać w jego miejscu to wtedy jest jeszcze gorzej
) natomiast z drugiej strony taka oferta (nawet jeśli Genoa ma 15% czyli realnie dostajemy około 57 mln) to może się nie trafić i ciężko ją odrzucić.
A wy co myślicie?

A wy co myślicie?
- Michael_M
- Juventino
Pogonilbym go bez żalu z taki hajs. Za często odcina mu prąd w tym sezonie.Distant Dreamer pisze: ↑28 stycznia 2025, 19:23 Chyba możemy się już żegnać z Cambiasem. Z jednej strony mi go szkoda + wiem że na pewno przyjdzie w jego miejsce ktoś gorszy (no chyba że ten Veiga ma grać w jego miejscu to wtedy jest jeszcze gorzej) natomiast z drugiej strony taka oferta (nawet jeśli Genoa ma 15% czyli realnie dostajemy około 57 mln) to może się nie trafić i ciężko ją odrzucić.
A wy co myślicie?
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 71 razy
Gdybym był DSem Juve to bym sprzedał i reinwestował w jakieś pewniaczki, ale że jest nim

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Anelson
- Juventino
- Podziekował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Wszystko się zgadza jednakże to gdzieś było pokłosie właśnie złej serii, niefortunności, czy wielu rzeczy na raz na sam koniec gdzie było wiadomo, że z walki o scudetto wypadliśmy na półmetku. Natomiast 2-5 miejsca były pewne i CL byłoby w każdej opcji, gdzie teraz mamy strach w oczach, 8 miejsce i brak jakichś powodów do optymizmu boVerse pisze: ↑28 stycznia 2025, 14:48Nie wiemy, na którym miejscu skończymy finalnie w tym roku. W poprzednim sezonie, na koniec 1-szej rundy walczyliśmy o 1-szą lokatę, a skończyliśmy cudem na 3-cim. Prześcignęliśmy Atalante, która jeszcze w czerwcu przegrała zaległy mecz z Fiorentiną. Wtedy bylibyśmy na 4-tej lokacie. Ponadto, gdyby nie przegrana również w ostatniej kolejce Bologni zrównalibyśmy się z Bologną punktowo. Nie wiem, kto wtedy byłby na 5-tym miejscu, aczkolwiek pamiętam, że do ostatniej kolejki zaciskaliśmy kciuki za kwalifikację do LM i cieszyliśmy się, że serie A ma 5 lokat do LM.Anelson pisze: ↑27 stycznia 2025, 19:11 Nie chodzi o pomniki. Pomnik ma Allegri V1. Allegri v2 to poprzeczka. Motta jest punktowo 2 razy gorszy niż jakikolwiek allegri, a pewnie i 100 razy gorszy niż v1. I tyle. Ranking jest taki, że Allegri to i tak top trenerów jakich mieliśmy. Motta to Del Neri. Allegri v2 to ranieri. Chodzi o równowagę. Chcemy lepiej? To ściągnijmy topa na ławkę a nie amatora-sezonowca. Allegri nie jest wzięty z tyłka żeby sobie nim tak mordę wycierac. Macie jeszcze Pirlo, Sarriego, czy przede wszystkim wszystkie pomioty lat 2009-2011. Racjonalnie porównuję osiągnięcia. W tym sezonie o Pucharze Włoch możemy tylko marzyć. Liga mistrzów to przygoda. A serie a na ten moment to 8miejsce. To nie żaden oltarzyk, że stawia się jakieś granice racjonalności w porównywaniu wyników i składów trenerskich jak i kadry w czasie panowania każdego z trenerów. Trzeba ratować co się da. Czym? Jak? Nie wiem. Hype nas zawiódł nie raz. Zawodzi raz jeszcze. Pośrodki od lat, brak szacunku do Maxa, Beppe i mamy co mamy. Sarri, Pirlo i teraz Motta to poprostu nie pasuje i tyle. Czy Max pasował czy nie? Ciężko powiedzieć jak jakikolwiek inny trener z tak powaloną drużyną i chorymi sytuacjami w zarządzie by sobie poradził. Wiecznie nowe gówno-pomysły, wiecznie bitwy mentalne od czasu odejścia marotty, - 15pkt, pogba, fagioli. To jakaś masakra. I tyle.
Także zaczekajmy jeszcze na rozwój wydarzeń, bo to nie jest tak, że jesteśmy na 8 miejscu, a w tamtym roku, z łatwościa zdobyliśmy 3 miejsce. Bo równie dobrze mogliśmy skończyć na miejscu 5.
1. nie punktujemy ze słabeuszami prawie wcale co było praktycznie pewne za każdego Allegriego.
2. Z najlepszymi remisujemy albo gramy różnie. Jedyny poważny sukces to 2:0 z Milanem.
3. Allegri dostał lepe na twarz w postaci Alcaraza, braku Pogby i Fagiolego i ogólnie graniu jakimiś wynalazkami na siłę co wpłynęło na spadek jakości drużyny w drugiej części sezonu co owocowało spadkiem z wicelidera na 3 miejsce ostatecznie.
Tego wszystkiego nie ma, a mamy naprawdę potężną pakę i fajniutkich piłkarzy. Wina już teraz jest tylko i wyłącznie w trenerze. Trener jest uosobieniem remisu, Status Quo z dupy i braku mentalności. Remis dla Juventusu jest porażką. A więc można samemu odpowiedzieć sobie na te pytania. Przypomina to właśnie sytuację lat 2009-2011 przed Conte. A i mistrzostwo Conte łatwe nie było i perturbacje również miały miejsce, serie remisów itd. Na szczęście mieliśmy cudownych piłkarzy, Alexa Del Piero w trudnych chwilach również i piorunujący mental i tego teraz brakuje. Ranieri to Allegri V2, a Del Neri to wypisz wymaluj Motta. Ranieri też zaliczał chore serie gdy mieliśmy szansę na majstra w jego drugim sezonie i dlatego został zwolniony.. Czy słusznie? Z punktu widzenia czasu pewnie wolelibyśmy mieć stabilne top 4 i ciągłe dłubanie o majstra. Anyway wyszło, że Ranieri wyciągał ponad stan Poulsenów, Mellbergów, Sissoko itd., przyszedł Ferrara i było dno, Zacherroni dno i Del Neri dno kompletne. Obawiam się, że i te 3 miejsce z pajacowaniem zimowym Giuntolego i Puchar Włoch to z Nicolussim Caviglią z Venezii, brakiem Pogby, takim sobie Vlahoviciem, powracającym do formy Chiesą i resztą tamtej ekipy, Alcarazem itd. to był wynik właśnie ala Ranieri - ponad stan, ale niezgodny z naszymi wewnętrznymi ambicjami. Ferrara jak Motta dostał zastrzyki, Diego dostał, jakiś był Krasić, czy też Aquilani, Cannavaro. Efekt? najgorszy sezon od lat i zjazd kompletny, brak ładu, składu, syf i łzy, brak mentalu. Właśnie widzę powtórkę z rozrywki. Życzyłbym sobie Allegriego V1 i powrotu do stanu z końca 1 kadencji ale to nie powróci za szybko. Nie ma też kogoś kto tak pięknie wprowadziłby się w Juventus jak Allegri po Conte. Wprowadzenie każdego trenera po Maxie było no sory - dramatem. Obrońcy Pirlo, czy Kiepa mogą się obrazić ale to była śmierć Juventusu. O ile 1 sezon CR7 to cudowna kampania Ligi Mistrzów z pechowym dwumeczem z Ajaxem, świetnym dwumeczem z Atletico i ogólnie czuć było, że jesteśmy blisko marzeń. Tak każda kolejna kampania była syfem nie z tej ziemi i spadkiem mentalności do poziomu 0 - Lyon, czy Porto nas poprostu ośmieszyło. To nie była walka z absolutnym fenomenem rozgrywek - Ajaxem w najwyższej formie, grającym futbol z kosmou i rosnącym pretendentem, a z byle kim dosłownie drużyna niedawno będąca w finale LM sobie nie radziła kompletnie. Czułem ,że Kiep,Pirlo,Motta są poprostu gorszymi trenerami niż Allegri, czy Conte i choćby Inzaghi z Interu. Poprostu może i każdy z nich to beton w pewnym sensie ale beton wysokiej klasy i gwarantujący stabilność wyników i formy - walczący o najwyższe cele. Marzę o takim majstrze jak Kloop, Guardiola, czy hmm nawet Gasperini biorąc pod uwagę jaki mental wtłacza w średnią kadrowo Atalante - jednak nie mamy dostępu do takowych, a Xavi to będzie śmietnik który naciągnie nas na kasę i nam jeszcze bardziej zamota sytuację, że Latem będą kłopoty.
- Rozgrzany Sturaro
- Juventino
- Podziekował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Cambiaso to jeden z niewielu piłkarzy w tym zespole, których faktycznie jakoś lubię i widać w nim przywiązanie do barw. Kilka słabszych meczów nie powinno nam przesłaniać tego, że zastąpienie tak wszechstronnego gracza, do tego Włocha, będzie co najmniej ciężko za normalne pieniądze - mając za DSa oszusta z Neapolu, można za pewnik brać Veigę w 1 skład i doklejanie byle kogo jak Savona na środek obrony, byle się jakoś tam ilość zgadzała.
Reasumując - ja bym nie puszczał.
- xemi
- Juventino
- Podziekował: 52 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Ja bym go obwiązał czerwoną wstążką i podstawił im go pod same drzwi!Rozgrzany Sturaro pisze: ↑28 stycznia 2025, 20:11 Cambiaso to jeden z niewielu piłkarzy w tym zespole, których faktycznie jakoś lubię i widać w nim przywiązanie do barw. Kilka słabszych meczów nie powinno nam przesłaniać tego, że zastąpienie tak wszechstronnego gracza, do tego Włocha, będzie co najmniej ciężko za normalne pieniądze - mając za DSa oszusta z Neapolu, można za pewnik brać Veigę w 1 skład i doklejanie byle kogo jak Savona na środek obrony, byle się jakoś tam ilość zgadzała.
Mnie on nie przekonuje.
Inna kwestia że pewno przepierd*limy te pieniądze na głupoty (jeżeli w ogóle go sprzedamy.