Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
xemi

Juventino
Juventino
Podziekował: 43 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 05 lipca 2024, 20:58

Ewentualna wymiana Chiesa - Sandro. Ktoś tu sie z ujem na łby pozamieniał. Spokojny biały Włoch, za.......... Jprdl!

ice

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 06 lipca 2024, 05:07

Alexinhio-10 pisze: 05 lipca 2024, 11:26 Szkoda by było tego Calafiorego i Chiesy. Coraz mniej dobrych Włochów. Takie teraz są ceny i 50mln za wielki talent to i tak nie jest dużo, ale jak na nasze możliwości i SerieA to za dużo. Skoro nie chciał do Motty i zostać w SerieA to cóż. Ciekawe kto w takim razie za niego. Sancho kiedyś kozak, ciekawe czy by się odbudował u Motty. Tu raczej mental leży i chęć pracy.
Jasne że szkoda Kalafiora i Chiesy - ale chciałem mimo wszystko dopowiedzieć, jako nigdyś super obrońca Chiesy itd - Fede ma jedno kolano, duże szanse, że za chwile bez, średni sezon - wiadomo Allegro, a rządania płacowe troszeczkę odstające. Jeżeli ma w tym klubie nastać długo wyczekiwana normalność - to tak, niech idzie. Niech się rozwija i robi rajdy jak przed zerwaniem więzadeł. Ale moim zdaniem, to już nie ten Fede co wtedy. Brak mu już błysku i tego czegoś.

Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 06 lipca 2024, 09:20

Tak po prawdzie to w miejsce Chiesy przyszedł już Soule, więc jeżeli nie sprzedamy obu to jakiś wielki problem by się nie stworzył gdybyśmy opchneli Fede. Sancho to byłby transfer z tych mega ryzykowanych bo potencjał oczywiście wielki ale kariera pełna zakrętów pomimo młodego wieku.

Chiesy byłoby mi zal głowie że względu na jego charakter, bo często był jedynym walczącym graczem Juve. Oczywiście optyka się może zmienić jak już wylecą ze składu takie parówy jak Rabiot i przyjdzie trener który ma pojęcie o piłce, ale wciąż mam wrażenie że w składzie brakuje graczy z odpowiednim nastawieniem.

Marcin890124

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy

Nieprzeczytany post 07 lipca 2024, 22:17

Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Nieprzeczytany post 07 lipca 2024, 22:21

Facet wygląda na mega podekscytowanego.

Bart985

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 07 lipca 2024, 22:42

Z nowych ploteczek z dzisiejszego leżaka:
- Conte chce Chiesę
- Karim Adeyemi na celowniku gdyby Sancho nie wypalił
- Jean-Clair Todibo, kolejny obrońca na celowniku
- Milan chce Rabiota, oby, oby
- Cancelo zaproponowany Interowi i Juve
- jest jakiś trójkąt z Romą - Chiesa, Soule, Abraham...

Dużo tego jest, chyba za dużo. W każdym razie Juventus ciągle jest niepewny w wielu kwestiach - Szczęsny, Rabiot, Chiesa, Arthur, Koop... takie czasy nastały, może i dobrze, że Giuntoli ogląda każdego eurocenta, że najwyraźniej FFP ma być spełnione, że Juventus nie chce już sporów z UEFĄ.

A drużynę przebudować trzeba, ostatnie złogi allegrizmu usunąć, a od Motty zależy co im wstawi do głowy.

Obrazek
marcinek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 08 lipca 2024, 08:30

Powiem Wam Panowie że w końcu poświeciłem trochę czasu żeby wgłębić się w to sławetne 2-7-2 naszego nowego trenera i jakie osobiście na szybko przychodzą mi wnioski. Faktycznie "wszystkich grajków Calma Allegri trzeba wywalić". Brakuje nam takiego piłkarza jak Calafiori i biegający napastnik jak Zirkzee (do samego biegania to jedyny z naszych który by się nadawał to Kean, ale reszta parametrów słaba).
Dla naszych obecnych grajków będzie to jak wymyślenie piłki od nowa. Stąd nie dziwię się że potrzeba świeżej krwi która pójdzie w 100% za trenerem, a nie z starej gwardii ("... jakoś przeczekamy zwolnienie trenera...") - stąd może podwójne dno (nie tylko zarobki) chęci klubu do wypchania - Chiesy, Rabiota i Szczęsnego.

Tutaj potrzeba ludzi którzy w 100% skoczą za trenerem w ogień. Nadal mam obawy czy my mamy skład pod takie granie i czy Motta na tyle jest elastyczny że dopasuje taktykę pod to co ma i dopiero jak za rok, dwa, Giuntoli skompletuje mu skład pod jego taktykę to zacznie grać w pełni po swojemu. Czy Motta utrzyma się na stanowisku tak długo żeby Giuntoli wymienił skład pod niego? Czy Motta będzie w stanie zaimplementować to samo co w Bolonii do Juventusu na całkiem innych piłkarzach?
Trzymamy kciuki, ale łatwo nie będzie, nie nastawiałbym się na petardę od początku. :juveflag:

PS. Stąd też zaczynam rozumieć te plotki transferowe lepiej. Przed Giuntolim jest naprawdę Mont Everest transferowe to nie są zmiany kosmetyczne w składzie. Sądzę że jak tak usiedli przy szczerej rozmowie Giuntoli i Motta to okazało się że 60% składu nie pasuje trenerowi do grania.

Stefano Tacconi o pseudokibicach: "Szkoda, że czyjeś starania, by zrobić coś dla sportu są niszczone przez bandę idiotów..."
Marcin890124

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 08 lipca 2024, 17:59

Według doniesień Aston Villa skontaktowała się z Federico Chiesą i zaoferowała mu duży pakiet finansowy oraz możliwość gry w Lidze Mistrzów w nadchodzącym sezonie. Biorąc pod uwagę ostatnie oferty transferowe, relacje między Villą a Juve są bardzo dobre. (
@CorSport
)

Viking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Nieprzeczytany post 08 lipca 2024, 19:33

Marcin890124 pisze: 08 lipca 2024, 17:59 Według doniesień Aston Villa skontaktowała się z Federico Chiesą i zaoferowała mu duży pakiet finansowy oraz możliwość gry w Lidze Mistrzów w nadchodzącym sezonie. Biorąc pod uwagę ostatnie oferty transferowe, relacje między Villą a Juve są bardzo dobre. (
@CorSport
)
W zamian dadzą Pau Torresa który idealnie wpisuje się w nasze poszukiwania lewonożnego obrońcy :)

Ja natomiast widziałbym u nas Sangante i Todibo, choć z pierwszym będzie problem z paszportem a z drugim z ceną wyjściową.

Opcję Torresa chyba mocno jackop promował kilka sezonów temu

“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
Oldfan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 103 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 09 lipca 2024, 12:01

Przydałby się ktoś kreatywny- jak Fagioli. Póki co pomocnicy raczej waleczni, a nie magiczni.

Marcin890124

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 09 lipca 2024, 15:45

4d1k

Juventino
Juventino
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy

Nieprzeczytany post 09 lipca 2024, 15:57

Okienko wygląda całkiem obiecująco. Z transferów Luiza, Thurama, Di Gregorio oraz prawdopodobnie Koopmeinersa jestem bardzo zadowolony.
Cieszy mnie również odejście Rabiota, Sandro, Keana. Z warunków na jakich odeszli pozostali zawodnicy (Iling, De Winter, Barrenechea, Kai Jorge) również można być usatysfakcjonowanym.

Teraz kolej na Szczęsnego, Gattiego/Ruganiego, De Sciglio, Arthura, McKenniego, Kosticia, Milika oraz mniej wartościowych i mających niewiele miejsca na grę, tj. Gori, Facundo Gonzalez, Frabotta, Caviglia, Ake.
Ku mojemu rozczarowaniu najpewniej odejdzie też Chiesa, jednak jeżeli jego zachowanie jest takie jak się mówi, to żal z jego odejścia będzie mniejszy. Zobaczymy jak to się potoczy.
Fajnie byłoby się pozbyć Weaha, choć tutaj cisza i może być ciężko odzyskać zainwestowane w niego środki...

Mocno wierzyłem w transfer Calaforiego, niestety zawodnik okazuje się dla nas nieosiągalny... W obliczu tego fiaska mógłby pozostać u nas Huijsen, choć sprzedaż Holendra i pozyskanie z niewielką dopłatą Todibo jest kuszące. Nie przemawia natomiast do mnie Kiwior. Wolałbym zamiast niego aby pozostał Huijsen, ale mój odbiór gry Polaka może być błędny z uwagi na grę w reprezentacji...

Fajnie, że pojawia się temat bocznego obrońcy. Właściwie każdy transfer in byłby dla nas wzmocnieniem.
Kadioglu, Couto to ciekawe opcje. W kontekście Chiesy pojawiło się nazwisko Kimmicha. Na tą chwile nie wydaje się to prawdopodobne, jednak taka wymiana byłaby dla nas bardzo korzystna. Cancelo na wypożyczenie z opcją wykupu to również bardzo ciekawa opcja. Zobaczymy jak to się potoczy. Wygląda na to, że obecnie skupiamy się na innych transferach, a kwestią bocznego obrońcy zajmiemy się wkrótce.

Pozostaje atak, dużo mówi się o Sancho. Zawodnik z olbrzymim potencjałem, aczkolwiek dużo pracy byłoby nad jego podejściem- choć gdyby nie ten problem, to nawet nie mówiłoby się o nim w naszym kontekście. Płatne wypożyczenie z opcją wykupu to opcja świetna, ale i pewnie mało prawdopodobna. Wypożyczenie z obowiązkiem wykupu jest już jak najbardziej możliwe i do tego fajnie jakbyśmy dążyli. Morata jako rezerwowa dziewiątka byłby idealny, pytanie czy to możliwe i czy Alvaro byłby chętny siedzieć na ławce... Abraham oraz Retegui nie przemawiają do mnie.
Inne ruchy w ataku są uzależnione od tego kogo sprzedamy, także tutaj może się więcej dziać w późniejszym etapie okienka.

PS. Podobnież Nico Williams ma klauzule w wysokości około 50 mln. Taki zawodnik za takie pieniądze, to okazja zdarzająca się bardzo rzadko. Nie bez powodu zainteresowanie nim jest olbrzymie. Ciekawe gdzie wyląduje Hiszpan i jaki kontrakt wynegocjują jego agenci.

Marcin890124

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 09 lipca 2024, 16:08

Co wy na to ?

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 09 lipca 2024, 16:19

Jeśli wypo to pytanie jakie. Samo wypożyczenie - zdecydowanie nie warto, z "czystą" opcją wykupu - najlepszy wariant, ale i chyba najmniej realny, wypożyczenie z opcją wykupu, które zamieniałoby się w obowiązkowy po spełnieniu pewnych warunków - ku temu to może pójść i brzmiałoby nieźle (o ile warunki zmieniające status byłyby sensowne, np. ilość bramek, asyst itp., nie minut spędzonych na boisku - warunki wskazujące na wpływ zawodnika na grę zespołu i jego osiągi). Pozostałaby kwestia pensji - w jakim stopniu byłby gotów zejść z niej dla nas, a jeśli nie czy przez okres wypo United by się dokładało. No i jego motywacja do pracy.

Jego postrzegam za bonus, bo okno w postaci pozyskania DiGre, Todibo, Luiza, Thurama, Koopa byłoby IMO mistrzowskie.
Ostatnio zmieniony 09 lipca 2024, 16:27 przez mrozzi, łącznie zmieniany 1 raz.

4d1k

Juventino
Juventino
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy

Nieprzeczytany post 09 lipca 2024, 16:22

Marcin890124 pisze: 09 lipca 2024, 16:08 Co wy na to ?

Dosłownie post wyżej wspomniałem, że wypożyczenie to świetna dla nas opcja :beer:

Jeżeli to prawda, to ciekawe czy z obowiązkiem wykupu (ok), bez żadnych zapisów (wolałbym jednak nie ogrywać zawodnika innej drużynie i potencjalnie zwiększać wartość gracza, także najmniej moim zdaniem korzystny wariant) czy też z opcją wykupu (trudno uwierzyć, że United mogłoby się na takie coś zdecydować, ale jak tak, to mistrzowskie zagranie Giuntoliego :nod: )

Zablokowany