Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA
- Oldfan
- Juventino
- Podziekował: 103 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Ostatnio jakoś chyba z 10 baniek wpadło z De Wintera, mnóstwo na wypożyczeniach, kilku do pozbycia się z kadry, więc jest na kim zarabiać i kombinować. Tu się doda, tu zsumuje i nagle mogą być ładne liczby .4d1k pisze: ↑06 czerwca 2024, 02:47Koopmeiners (60 mln), Luiz (60 mln), Di Gregorio (20 mln), Calafiori (30 mln) to 170 mln kosztów, przy założeniu kontraktów na cztery lata, rocznie byłoby 42.5mln. Dodatkowo kontrakty, licząc średnio 4 mln na zawodnika, wychodzi blisko 60 mln kosztów rocznie.Urbi27 pisze: ↑05 czerwca 2024, 21:53 Wszystko fajnie z tymi pogłoskami, ale średnio się to spina
Jeżeli Koop w najbardziej optymistycznym wariancie to doplata z naszej strony 30m, Luiz to samo to mamy na pomocy -60m. Di Gregorio i Calafiori to pewnie kolejne 60m, a ze sprzedaży ile możemy jeszcze wydusić?
Milik/Kean to jakieś 10m przy dobrych wiatrach.
Możemy wówczas nie przedłużać Rabiota, ale nawet jeżeli podstawimy tu jego 7m to wciąż mało.
Kostic może kolejne 10m.
Pewnie trzeba by sprzedać Ilinga, a obawiam się że jednak Soule za którego może dostaniemy te 35-40m i wówczas z założeniem inwestycji koło 50-60m by się to spinało. Nie starcza wówczas ani grosza na prawą obronę czyli na pozycję na której mamy największy problem...
Zakładając sprzedaż Huijsena i McKenniego za łącznie 60 mln już mamy koszty na ten rok pokryte... Jednak nasza obecna strategia, bardziej zachowawcza, zakładałaby żebyśmy nie żyli na tu i teraz, a patrzyli w przyszłość.
Sprzedając McKenniego i Huijsena za łącznie 60 mln oraz mając ekstra na transfery 30 mln(?) rezerwujemy 90 mln środków. Pozostałoby 80 mln kosztów, które w rozbiciu na 4 lata wyniosłyby 20 mln.
Większą kwotę, w ujęciu czteroletnim, moglibyśmy zwolnić poprzez wytransferowanie McKenniego, Huijsena, Sandro, De Sciglio, Rabiota i Szczęsnego.
Pozostałe transakcje out (Danilo, Kostic, Illing, Kean i/lub Milik) mogą dać nam większe pole manewru na rynku transferowym. 40 mln ekstra ze sprzedaży i zwolnienie kontraktów w wysokości 8 mln rocznie to całkiem fajne zasoby. Na prawego obrońcę wystarczy, a i koszty roczne się zmniejszą.
PS w tych wszystkich wyliczeniach nie ma jeszcze pewnych 20 mln od Lazio... Ale są też odejścia Rabiota, Szczęsnego, no i założenie, że w transakcjach wiązanych McKennie, Huijsen -> Koopmeiners, Luiz nic się nie wyłoży.
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Jak tam Pany sytuacja z Chiesą ? Dziwne to. Allegri odszedł, a nie wierzę, żeby Motta nie chciał takiego skrzydłowego. W ogóle od tylu lat trener miał mało co do powiedzenia w kwestii transferów, a nagle jeszcze nieopierzony Motta miałby wolną rękę ? I co pozbędziemy się Chiesy i Soule i kto będzie grał na skrzydłach ? Bez sensu.
- Marcin890124
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
- zbynek
- Juventino
Bo to nie Allegri był problemem. No dobra, nie był jedynym problemem Juventusu. Ten zespół wymaga bardzo dużego wzmocnienia. I w końcu ktoś w klubie to zauważył. Bardzo mi się podoba aktualna ofensywa transferowa. Nie mam zupełnie problemu jak odejdzie Chiesa lub Vlahovic. Pokazali przez dłuższy czas, że nie są niezastąpieni. Chiesa chce wysoki kontrakt a nie daje tej drużynie tak dużo żeby mu taki zaoferować. Jak w jego miejsce przyjdzie ktoś kto będzie harował to proszę bardzo.Alexinhio-10 pisze: ↑08 czerwca 2024, 13:33 Jak tam Pany sytuacja z Chiesą ? Dziwne to. Allegri odszedł, a nie wierzę, żeby Motta nie chciał takiego skrzydłowego. W ogóle od tylu lat trener miał mało co do powiedzenia w kwestii transferów, a nagle jeszcze nieopierzony Motta miałby wolną rękę ? I co pozbędziemy się Chiesy i Soule i kto będzie grał na skrzydłach ? Bez sensu.
- xemi
- Juventino
- Podziekował: 43 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kompletnie mijasz się z prawdą. Nikt nie dal tej drużynie więcej niz Chiesa. Do tego zostawił całe swoje serducho na boisku! No ale lepiej dać kasę bagiecie który nic nie grał zamiast Chiesie uczciwie zapłacić. Nasze asy z zarządu myślą ze za czapkę gruszek ktoś będzie grał!zbynek pisze: ↑08 czerwca 2024, 16:08Bo to nie Allegri był problemem. No dobra, nie był jedynym problemem Juventusu. Ten zespół wymaga bardzo dużego wzmocnienia. I w końcu ktoś w klubie to zauważył. Bardzo mi się podoba aktualna ofensywa transferowa. Nie mam zupełnie problemu jak odejdzie Chiesa lub Vlahovic. Pokazali przez dłuższy czas, że nie są niezastąpieni. Chiesa chce wysoki kontrakt a nie daje tej drużynie tak dużo żeby mu taki zaoferować. Jak w jego miejsce przyjdzie ktoś kto będzie harował to proszę bardzo.Alexinhio-10 pisze: ↑08 czerwca 2024, 13:33 Jak tam Pany sytuacja z Chiesą ? Dziwne to. Allegri odszedł, a nie wierzę, żeby Motta nie chciał takiego skrzydłowego. W ogóle od tylu lat trener miał mało co do powiedzenia w kwestii transferów, a nagle jeszcze nieopierzony Motta miałby wolną rękę ? I co pozbędziemy się Chiesy i Soule i kto będzie grał na skrzydłach ? Bez sensu.
Oj będą miały kluby pożytek z Chiesy!
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
To raz, a dwa, trudno oczekiwać od graczy ofensywnych, żeby pod batutą betona grali wyśmienicie. Jeśli Chiesa nie będzie połamany to powinien dostać te 7mln.xemi pisze: ↑08 czerwca 2024, 17:04Kompletnie mijasz się z prawdą. Nikt nie dal tej drużynie więcej niz Chiesa. Do tego zostawił całe swoje serducho na boisku! No ale lepiej dać kasę bagiecie który nic nie grał zamiast Chiesie uczciwie zapłacić. Nasze asy z zarządu myślą ze za czapkę gruszek ktoś będzie grał!zbynek pisze: ↑08 czerwca 2024, 16:08Bo to nie Allegri był problemem. No dobra, nie był jedynym problemem Juventusu. Ten zespół wymaga bardzo dużego wzmocnienia. I w końcu ktoś w klubie to zauważył. Bardzo mi się podoba aktualna ofensywa transferowa. Nie mam zupełnie problemu jak odejdzie Chiesa lub Vlahovic. Pokazali przez dłuższy czas, że nie są niezastąpieni. Chiesa chce wysoki kontrakt a nie daje tej drużynie tak dużo żeby mu taki zaoferować. Jak w jego miejsce przyjdzie ktoś kto będzie harował to proszę bardzo.Alexinhio-10 pisze: ↑08 czerwca 2024, 13:33 Jak tam Pany sytuacja z Chiesą ? Dziwne to. Allegri odszedł, a nie wierzę, żeby Motta nie chciał takiego skrzydłowego. W ogóle od tylu lat trener miał mało co do powiedzenia w kwestii transferów, a nagle jeszcze nieopierzony Motta miałby wolną rękę ? I co pozbędziemy się Chiesy i Soule i kto będzie grał na skrzydłach ? Bez sensu.
Oj będą miały kluby pożytek z Chiesy!
- Bart985
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Ten Allegri, który na odchodnym swojej pierwszej kadencji powiedział Agnelliemu, że CR to obciążenie zespołu? A dawał tyle, że nawet prime-Chiesa nie zrobi takich liczb...
Pokażcie mi zawodnika na jego pozycji, właściwej pozycji, czyli na boku ofensywnej pomocy, który jeszcze będzie biegał i "harował" w tyłach. Od tego są inni, od tego jest dobrze zestawiona drużyna. Zdarzają się wyjątki może jak u Simeone czy Guardioli, ale tak to nie, do Chiesy tak to nie.
Jak odejdzie to skończy się jak z Kulu, który daje radę w PL, lidze w pytę trudniejszej niż SA, czy Comanem.

- zbynek
- Juventino
Tak ten sam. Ten zespół miał o wiele więcej problemów niż osoba trenera. Sama jego zmiana niewiele pomoże. Coś tam ewidentnie nie gra.
Czy jeśli przyjdzie nowy trener i powie, że mu Chiesa nie pasuje do koncepcji to będzie też na starcie do wyrzucenia? Nie wiadomo kto zastąpi Chiesę, a skąd wiesz, że wtedy drużyna nie zacznie funkcjonować lepiej niż dotychczas? Lubię gościa i bardzo dobrze mu życzę, chciałbym żeby był naszym liderem i dziwnie będzie go zobaczyć w innych barwach ale absolutnie się nie zgodzę że nas "ciągnął za uszy" do góry. Miał świetne momenty i miał też takie, że mu bardzo nie szło, frustrował się i był pierwszym do zmiany.
I odwrócę Twoje pytanie. Pokaż mi zawodnika który tak wiele daje drużynie z przodu, że warto mieć go na boisku i zwolnić z zadań defensywnych. Kilku znajdziesz zapewne ale niewielu. I pytanie czy Chiesa dał drużynie z przodu tyle samo co ten zawodnik. I moim zdaniem właśnie nie.. na tle drużyny się wyróżnia. To bez dwóch zdań. Tylko uważam, że ona musi być mocniejsza. I nie zgadzam się z tym, że przychodzi nowy trener i musi znaleźć koniecznie miejsce dla zawodnika który nie pracuje w defensywie. Nie, to ten zawodnik ma się dostosować do nowego planu trenera. Zwłaszcza jak chce więcej zarabiać. Jeśli się dostosuje to super trzymam mocno kciuki żeby tak było, jeśli nie, ja akurat nie będę szat rozdzierał.
I nie mieszam tu Bagiety i jego sagi z kontraktem. A Kulu to niestety nie jest ten rozmiar kapelusza.
W większości przypadków jestem po stronie trenera. Może on właśnie ma taką wizję jak Simeone, Guardiola czy nawet Gasperini. I może tu nie ma miejsca na "wolny elektron". Więksi zawodnicy z Juve odchodzili i czasem drużyna stawała się lepsza. I piłkarz też
I akurat wolałbym żeby właśnie do PL poszedł niż do Serie A
Czy jeśli przyjdzie nowy trener i powie, że mu Chiesa nie pasuje do koncepcji to będzie też na starcie do wyrzucenia? Nie wiadomo kto zastąpi Chiesę, a skąd wiesz, że wtedy drużyna nie zacznie funkcjonować lepiej niż dotychczas? Lubię gościa i bardzo dobrze mu życzę, chciałbym żeby był naszym liderem i dziwnie będzie go zobaczyć w innych barwach ale absolutnie się nie zgodzę że nas "ciągnął za uszy" do góry. Miał świetne momenty i miał też takie, że mu bardzo nie szło, frustrował się i był pierwszym do zmiany.
I odwrócę Twoje pytanie. Pokaż mi zawodnika który tak wiele daje drużynie z przodu, że warto mieć go na boisku i zwolnić z zadań defensywnych. Kilku znajdziesz zapewne ale niewielu. I pytanie czy Chiesa dał drużynie z przodu tyle samo co ten zawodnik. I moim zdaniem właśnie nie.. na tle drużyny się wyróżnia. To bez dwóch zdań. Tylko uważam, że ona musi być mocniejsza. I nie zgadzam się z tym, że przychodzi nowy trener i musi znaleźć koniecznie miejsce dla zawodnika który nie pracuje w defensywie. Nie, to ten zawodnik ma się dostosować do nowego planu trenera. Zwłaszcza jak chce więcej zarabiać. Jeśli się dostosuje to super trzymam mocno kciuki żeby tak było, jeśli nie, ja akurat nie będę szat rozdzierał.
I nie mieszam tu Bagiety i jego sagi z kontraktem. A Kulu to niestety nie jest ten rozmiar kapelusza.
W większości przypadków jestem po stronie trenera. Może on właśnie ma taką wizję jak Simeone, Guardiola czy nawet Gasperini. I może tu nie ma miejsca na "wolny elektron". Więksi zawodnicy z Juve odchodzili i czasem drużyna stawała się lepsza. I piłkarz też
I akurat wolałbym żeby właśnie do PL poszedł niż do Serie A
- Distant Dreamer
- Juventino
- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 83 razy
Dla mnie sprawa prosta:
Chiesa zostaje - Soule może odejść
Soule zostaje - Chiesa może odejść
Nie chciałbym stracić obu grajków, mimo że wiem, jak dużo mamony można by za nich wziąć, ale brakuje nam strasznie tego polotu i fantazji w ofensywie.
Nie chciałbym stracić obu grajków, mimo że wiem, jak dużo mamony można by za nich wziąć, ale brakuje nam strasznie tego polotu i fantazji w ofensywie.
Ostatnio zmieniony 09 czerwca 2024, 12:09 przez Distant Dreamer, łącznie zmieniany 1 raz.
- Viking
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Te nasze potencjalne ruchy transferowe pozwalają mi sądzić że zmierzamy do starej, dobrze nam znanej taktyki - mianowicie 1-3-5-2. Prawdopodobnie pozbywamy się najlepszych skrzydłowych w osobach Chiesy i Soule, nie interesując się nikim w ich miejsce (może jedynie Greenwood i Zeghrova). Pytanie czemu zatrudniamy Motte który nie słynie z takiej gry, świadomie odpuszczając pioniera tego ustawienia w osobie Conte.
I tak na szybko uwzględniając zawodników którzy sa "najbliżej" dołączenia do Juve:
--------------- Yildiz----Vlahovic--------
-----------Koopmeiners-Rabiot----------------
Kostic----------Locatelli----------Cambiaso
--------Calafiori---Bremer---Danilo-----------
-------------------Di Gregorio-----------------------
I tak na szybko uwzględniając zawodników którzy sa "najbliżej" dołączenia do Juve:
--------------- Yildiz----Vlahovic--------
-----------Koopmeiners-Rabiot----------------
Kostic----------Locatelli----------Cambiaso
--------Calafiori---Bremer---Danilo-----------
-------------------Di Gregorio-----------------------
“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
Dalinar Kholin
- unbelievable87
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
W defensywie to najwięcej polotu i finezji straciliśmy po odejściu de ligta, teraz nawet nie ma kto sprokurować karnego przeciwnikom machając rękamiDistant Dreamer pisze: ↑09 czerwca 2024, 00:35 Dla mnie sprawa prosta:
Nie chciałbym stracić obu grajków, mimo że wiem, jak dużo mamony można by za nich wziąć, ale brakuje nam strasznie tego polotu i fantazji w defensywie.

A tak serio to Fede powinien zostać. Oby te wszystkie doniesienia spowodowały, że każda ze stron trochę ustąpi w negocjacjach i się dogadają.
- Marcin890124
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Niech on już spada wreszcie
- fivapoPL
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Corriere dello Sport – Juve, oto skarb, 65 milionów euro na stole. Rabiot, Chiesa i Szczęsny, to mogą być trzy cięcia, które przyniosą sporo pieniędzy. Między pensjami a sprzedażą, klub zbiera zasoby, aby ruszyć po swoje cele: Douglasa Luiza, Calafioriego, Koopmeinersa i Greenwooda.