Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA
- artur_89
- Juventino
- Podziekował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Wystarczy przypomnieć jakich walczaków miał Conte (lata 90te pomijam tam większość piłkarzy była twardzielami), Peluso, Padoin, Pepe, Giaccherrini choćby nawet i nie kosztowali klub milionów. Piłkarze to proste łby, wystarczy im wpoić odpowiednią mentalność i można stworzyć coś z niczego.
- Garreat
- Juventino
- Podziekował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Może dlatego że epoka Agnelliego, ze wszystkimi wzlotami i upadkami, z Conte, Allegrim, Sandro i Pogbą, to jedyny pozytyw jaki spotkał ten klub po calciopoli?Michael_M pisze: ↑28 maja 2024, 11:21 Ja jak czytam co ludzie piszą na Twitterze to coraz bardziej uświadamiam sobie, że na świecie przydałoby się tak na początek odrobina...odrobina Korei Północnej w Internetach. Sorry ale jak goście piszą, że szkoda, że Sandro odchodzi bo tak dużo zrobił dla tego klubu i w ogóle co za postać to ja mam wrażenie, że ja żyje w jakiejś alternatywnej rzeczywistości. To samo Rabiot. 80% meczy typ jest niewidoczny. Zero ryzyka i zero kreatywności z jego strony. Ta 2 pachoły kosztowały klub Rabiot - 50 mln, a Sandro licząc od sezonu 18-19 - 6 lat x 13 mln - 78 mln. To jest przepalone prawie 130 mln na takie miernoty.
To jedyna formuła jaka zagrała w tym klubie od 20 lat, nawet jeśli zakończyła się brzydko i z hukiem.
Może lepiej pozwolić ludziom myśleć i czuć po swojemu? Bo wiesz, wpływu na boisko nie ma to absolutnie żadnego.
- Bart985
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Taaaaa, a Bissouma wygryzł ze składu Betancura. Ale ty jesteś odklejony

Nic to, czekam na decyzję klubu po apelacji. Niby mieli z nim rozwiązać od razu, ale doczytałem, że czekają na finalny wyrok, bo Francuz zawsze dobrze współpracował z klubem i tak dalej. Tylko, że niby "dobre" relacje to pewnie znowu wyjdą na tym jak z Alvesem. Rozwiązali z nim kontrakt, bo chciał do Guardioli, a łyknęło go za free PSG.

- tom_gru
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Przestań się kompromitować

Widać to jaki z Ciebie ekspert

"Stara miłość nie rdzewieje... z Juve od ponad 20 lat"
- 4d1k
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Mam nadzieję, że Chiesa nie odejdzie. Liczę, że zostanie naszą legendą, ma na to jeszcze dużo czasu. Wierzę, że wola zawodnika będzie taka sama, a klub będzie mu ufał. Jeżeli kontuzje będą go omijać, to wciąż moim zdaniem jest zawodnik na absolutny europejski TOP.
Szczęsnemu dużo czasu nie zostało, także jeżeli odejdzie już teraz i zwolni spory kontrakt, a w jego miejsce przyjdzie jakiś bramkarz do rywalizacji z Perinem, to jest to dobra opcja. Pamiętajmy że Mattia to co najmniej solidny bramkarz. Gra u nas rzadko, ale jak gra, to właściwie nie ma się mu nic do zarzucenia. Wcześniej także nie miał czego się wstydzić... Z perspektywy bramkarza ma jednak olbrzymią wadę... Jest podatny na kontuzje, aczkolwiek pozwoliło nam to go ściągnąć. Mało u nas grał, więc też trudno określić czy jego kolano jest "wyleczone". Jestem za potencjalną modyfikacją bramki, jeżeli ma to pozwolić nam na więcej swobody na rynku transferowym.
Możliwe odejście Danilo również postrzegam jako pozytywne. Nie jest on środkowym obrońcą, a jako podstawowy prawy obrońca byłby jednym ze słabszych punktów Juventusu. Obecnie jednak jest mało kandydatów w jego miejsce. Plotki o Di Lorenzo określiłbym jako "z deszczu pod rynnę". Tiago Santosa nie znam, a Spinazzola wydawał się świetny, jednak był on bardzo podatny na urazy. Nie wiem jak się sprawy mają obecnie.
Liczę na więcej nazwisk na pozycję prawego lub lewego obrońcy... Cambiaso dałby radę pograć na jednej lub drugiej stronie.
Cieszę się, że Rugani ostatecznie przedłużył kontrakt. Liczę że będzie trzecim do wejścia i okaże się kolejnym włoskim środkowym obrońcą z późniejszą eksplozją talentu. Świetnie jeżeli faktycznie przyjdzie do nas Calafiori. Środek obrony: Bremer, Calafiori, Rugani, Gatti/Huijsen wygląda co najmniej bardzo dobrze.
Plotki o Zirkzee... Jeżeli faktycznie chcemy go ściągnąć, to może to spowodować dużo roszad w ataku. Wątpię aby przyszedł dodatkowo do Chiesy, Vlahovicia, Yildiza. Ktoś z tej trójki musiałby odejść oraz zapewne musielibyśmy także poświęcić Soule. Wolałbym aby atak został w miarę niezmieniony, to jest: Vlahovic, Chiesa, Yildiz, Soule, Illing oraz Milik/Kean (preferowałbym Milika, jako napastnik grający niewiele moim zdaniem naprawdę dużo daje. Wolałbym jego niż np. Moratę).
Pomoc jest zdecydowanie ważniejsza niż modyfikacja ataku, czy nawet ściągnięcie Calaforiego (choć to też wydaje się być świetny ruch, wynoszący naszą obronę na TOP).
Jest tutaj tłok, a mówi się że Giuntoli chce ściągnąć dwóch nowych zawodników.
Locatelli, Fagioli, Rabiot, McKennie, Miretti, Caviglia, Alcaraz oraz wracający z wypożyczenia Barrenechea. Trudno sobie wyobrazić inną opcję niż powrót Alcaraza do Anglii. Wówczas dobrze by było zwolnić jeszcze dwa dodatkowe miejsca. Jestem za odejściem Rabiota, zwolnienie jego olbrzymiego kontraktu pozwoli na więcej pola manewru z perspektywy nowych zawodników. Jego gra niejednokrotnie potrafi podnieść nerwy- nie jest to zawodnik na pierwszy skład Juventusu, a na rezerwowego jest zbyt drogi.
Za dobre pieniądze (15 mln+) można by sprzedać McKenniego, poniżej trzeba się zastanowić czy warto. Może lepiej dać wówczas na wypożyczenie kogoś spośród: Miretti, Caviglia, Barrenechea. Do kwoty 15 mln trudno będzie zastąpić McKenniego, jest solidnym zawodnikiem.
Dużo i już od dawna plotkuje się o Koopmeinersie. Byłby na pewno super nabytkiem i zawodnikiem do pierwszego składu. Jeżeli odejście Rabiota i sprzedaż McKenniego pozwoliłaby dodatkowo ściągnąć np. Thurama, to by było coś niesamowitego. Może Lilian Thuram wpłynie trochę na to, żeby drugi syn poszedł w jego ślady :scarf:
Khephrena koniec końców widziałbym chyba nawet bardziej u nas niż Koopmeinersa. Jeżeli kontrakt do 2025 roku pozwoliłby kupić go taniej i zainwestować więcej w drugiego pomocnika, to tę drogę preferuję. Niestety chyba obecnie nie ma w ogóle jego tematu u nas (?). Samardzic byłby też bardzo dobrą opcją.
Świetne okienko transferowe wydaje się możliwe i liczę, że Giuntoli da radę.
Koniecznie Out: De Sciglio, Sandro, Alcaraz, Kean; ewentualnie Milik
Korzystniej żeby odeszli: Szczęsny, Danilo, Gatti, Rabiot, McKennie, Kostic
Perfekcyjne IN: Koopmeiners, Thuram, Calafiori, PO/LO, Di Gregorio (jeżeli Szczęsny by odszedł)
Nietykalni: Chiesa, Vlahovic, Yildiz, Bremer, Cambiaso
Nie warto poświęcać: Locatelli, Fagioli, Perin, Rugani, Soule, Huijsen
Szczęsnemu dużo czasu nie zostało, także jeżeli odejdzie już teraz i zwolni spory kontrakt, a w jego miejsce przyjdzie jakiś bramkarz do rywalizacji z Perinem, to jest to dobra opcja. Pamiętajmy że Mattia to co najmniej solidny bramkarz. Gra u nas rzadko, ale jak gra, to właściwie nie ma się mu nic do zarzucenia. Wcześniej także nie miał czego się wstydzić... Z perspektywy bramkarza ma jednak olbrzymią wadę... Jest podatny na kontuzje, aczkolwiek pozwoliło nam to go ściągnąć. Mało u nas grał, więc też trudno określić czy jego kolano jest "wyleczone". Jestem za potencjalną modyfikacją bramki, jeżeli ma to pozwolić nam na więcej swobody na rynku transferowym.
Możliwe odejście Danilo również postrzegam jako pozytywne. Nie jest on środkowym obrońcą, a jako podstawowy prawy obrońca byłby jednym ze słabszych punktów Juventusu. Obecnie jednak jest mało kandydatów w jego miejsce. Plotki o Di Lorenzo określiłbym jako "z deszczu pod rynnę". Tiago Santosa nie znam, a Spinazzola wydawał się świetny, jednak był on bardzo podatny na urazy. Nie wiem jak się sprawy mają obecnie.
Liczę na więcej nazwisk na pozycję prawego lub lewego obrońcy... Cambiaso dałby radę pograć na jednej lub drugiej stronie.
Cieszę się, że Rugani ostatecznie przedłużył kontrakt. Liczę że będzie trzecim do wejścia i okaże się kolejnym włoskim środkowym obrońcą z późniejszą eksplozją talentu. Świetnie jeżeli faktycznie przyjdzie do nas Calafiori. Środek obrony: Bremer, Calafiori, Rugani, Gatti/Huijsen wygląda co najmniej bardzo dobrze.
Plotki o Zirkzee... Jeżeli faktycznie chcemy go ściągnąć, to może to spowodować dużo roszad w ataku. Wątpię aby przyszedł dodatkowo do Chiesy, Vlahovicia, Yildiza. Ktoś z tej trójki musiałby odejść oraz zapewne musielibyśmy także poświęcić Soule. Wolałbym aby atak został w miarę niezmieniony, to jest: Vlahovic, Chiesa, Yildiz, Soule, Illing oraz Milik/Kean (preferowałbym Milika, jako napastnik grający niewiele moim zdaniem naprawdę dużo daje. Wolałbym jego niż np. Moratę).
Pomoc jest zdecydowanie ważniejsza niż modyfikacja ataku, czy nawet ściągnięcie Calaforiego (choć to też wydaje się być świetny ruch, wynoszący naszą obronę na TOP).
Jest tutaj tłok, a mówi się że Giuntoli chce ściągnąć dwóch nowych zawodników.
Locatelli, Fagioli, Rabiot, McKennie, Miretti, Caviglia, Alcaraz oraz wracający z wypożyczenia Barrenechea. Trudno sobie wyobrazić inną opcję niż powrót Alcaraza do Anglii. Wówczas dobrze by było zwolnić jeszcze dwa dodatkowe miejsca. Jestem za odejściem Rabiota, zwolnienie jego olbrzymiego kontraktu pozwoli na więcej pola manewru z perspektywy nowych zawodników. Jego gra niejednokrotnie potrafi podnieść nerwy- nie jest to zawodnik na pierwszy skład Juventusu, a na rezerwowego jest zbyt drogi.
Za dobre pieniądze (15 mln+) można by sprzedać McKenniego, poniżej trzeba się zastanowić czy warto. Może lepiej dać wówczas na wypożyczenie kogoś spośród: Miretti, Caviglia, Barrenechea. Do kwoty 15 mln trudno będzie zastąpić McKenniego, jest solidnym zawodnikiem.
Dużo i już od dawna plotkuje się o Koopmeinersie. Byłby na pewno super nabytkiem i zawodnikiem do pierwszego składu. Jeżeli odejście Rabiota i sprzedaż McKenniego pozwoliłaby dodatkowo ściągnąć np. Thurama, to by było coś niesamowitego. Może Lilian Thuram wpłynie trochę na to, żeby drugi syn poszedł w jego ślady :scarf:
Khephrena koniec końców widziałbym chyba nawet bardziej u nas niż Koopmeinersa. Jeżeli kontrakt do 2025 roku pozwoliłby kupić go taniej i zainwestować więcej w drugiego pomocnika, to tę drogę preferuję. Niestety chyba obecnie nie ma w ogóle jego tematu u nas (?). Samardzic byłby też bardzo dobrą opcją.
Świetne okienko transferowe wydaje się możliwe i liczę, że Giuntoli da radę.
Koniecznie Out: De Sciglio, Sandro, Alcaraz, Kean; ewentualnie Milik
Korzystniej żeby odeszli: Szczęsny, Danilo, Gatti, Rabiot, McKennie, Kostic
Perfekcyjne IN: Koopmeiners, Thuram, Calafiori, PO/LO, Di Gregorio (jeżeli Szczęsny by odszedł)
Nietykalni: Chiesa, Vlahovic, Yildiz, Bremer, Cambiaso
Nie warto poświęcać: Locatelli, Fagioli, Perin, Rugani, Soule, Huijsen
- Volto
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Jak powiedzieć, że się nie oglądało meczów Juve, nie mówiąc tego.
Cambiaso na prawej to 50% tego co na nominalnej lewej. Potrzebujemy drugiego bocznego obrońcy na prawo i to jest priorytet dla tej drużyny.
W środku liczę na odkurzenie Loci i Fagiolego. Do tego Samardzić, a reszta w zależności co się stanie z Burgerem i Rabiotem, i trzeba wierzyć w Mottę. Nie oczekuję cudów po nadchodzącym sezonie - chyba jak większość, poza podium SA, nie skompromitowaniem się w Europie i wdrożeniem gry opartej na rzeczywistym zamyśle, planie taktycznym - jak na Juventus nie są to oczekiwania wygórowane.
Jakby tylko znalazł się chętny na Serba to opchnąć z pocałowaniem ręki, niestety Motta chyba w nim zakochany, szkoda...
- Mati1990
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Z piekła do nieba - tak można by określić sytuację trenerską w ostatnich tygodniach w Juventusie.
W końcu będziemy mieć perspektywistycznego młodego trenera z pomysłem i wierzę, że zobaczymy całkiem inne, bardziej odważne i ofensywnie grające Juve. Coś, na co wielu z nas czekało.
Obecna sytuacja trochę przypomina mi tę z roku 2011, kiedy to po swoim uwczas pierwszym sezonie Marotta (7 miejsce) zatrudnił Conte i doczekaliśmy się odbudowy drużyny. Obecna sytuacja też mi trochę przypomina tamten czas, mimo, że teraz dostaliśmy się mimo wszystko do CL. W mediach pojawiają się zazwyczaj od dłuższego czasu te same nazwiska, czyli raczej taki jest plan Giuntoliego.
Cieszy mnie to, bo Motta naprawdę ma pomysł na grę i potrafi współpracować z młodymi, a u nas jest kilku takich, na których można będzie postawić, plus pisze się jeszcze o Di Gregorio, Calafiorim, Di Lorenzo, Koopmainersie, czy Thuramie, no i Zizrkze - kurdę to mogło by pyknąć i mielibyśmy drużynę na kilka ładnych lat.
Ważne też by do tego utrzymać kilku ważnych graczy jak Bremer, Yldiz, Fagioli, Chiesa, Vlahovic plus Soule i niech się dzieje co ma się dziać
Pierwszy raz od dawna jestem optymistycznie nastawiony do tego wszystkiego, nawet jeśli połowa tych nazwisk łączących z Juve jest wymysłem...
Żeby nie było, nie oczekuję w nowym sezonie od strzała scudetto, choć była by to miła niespodzianka.
W końcu będziemy mieć perspektywistycznego młodego trenera z pomysłem i wierzę, że zobaczymy całkiem inne, bardziej odważne i ofensywnie grające Juve. Coś, na co wielu z nas czekało.
Obecna sytuacja trochę przypomina mi tę z roku 2011, kiedy to po swoim uwczas pierwszym sezonie Marotta (7 miejsce) zatrudnił Conte i doczekaliśmy się odbudowy drużyny. Obecna sytuacja też mi trochę przypomina tamten czas, mimo, że teraz dostaliśmy się mimo wszystko do CL. W mediach pojawiają się zazwyczaj od dłuższego czasu te same nazwiska, czyli raczej taki jest plan Giuntoliego.
Cieszy mnie to, bo Motta naprawdę ma pomysł na grę i potrafi współpracować z młodymi, a u nas jest kilku takich, na których można będzie postawić, plus pisze się jeszcze o Di Gregorio, Calafiorim, Di Lorenzo, Koopmainersie, czy Thuramie, no i Zizrkze - kurdę to mogło by pyknąć i mielibyśmy drużynę na kilka ładnych lat.
Ważne też by do tego utrzymać kilku ważnych graczy jak Bremer, Yldiz, Fagioli, Chiesa, Vlahovic plus Soule i niech się dzieje co ma się dziać

Pierwszy raz od dawna jestem optymistycznie nastawiony do tego wszystkiego, nawet jeśli połowa tych nazwisk łączących z Juve jest wymysłem...
Żeby nie było, nie oczekuję w nowym sezonie od strzała scudetto, choć była by to miła niespodzianka.
- vitoo
- Juventino
- Podziekował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Wydaje mi się, że było już wystarczająco dużo letnich mercato, które opierały się na tym, że jednego piłkarza się odkurzy, a talent innego eksploduje dzięki trenerowi jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. A potem w grudniu znów będziemy narzekać, że zarząd nie wzmocnił środka pola.

Poważny transfer do środka pola to absolutna podstawa i Samardzić nie jest tu rozwiązaniem. Parcie na Koopmeinersa jest jak najbardziej zrozumiałe.
Edit: napisałem to, zanim zobaczyłem, że na stole jest 70 mln za Holendra...

- 4d1k
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
1. Oglądałem wszystkie mecze w tym sezonie... Choć niektóre na telefonie, w mniej korzystnych warunkach. Nie jestem w stanie określić na ile gorzej radzi sobie Cambiaso na PO, jeżeli w większości przypadków nasza dobra gra wynikała z pojedynczych przebłysków. Jedną z ładniejszych asyst tego sezonu zaliczył schodząc do środka z prawej strony boiskaVolto pisze: ↑29 maja 2024, 07:32Jak powiedzieć, że się nie oglądało meczów Juve, nie mówiąc tego.
Cambiaso na prawej to 50% tego co na nominalnej lewej. Potrzebujemy drugiego bocznego obrońcy na prawo i to jest priorytet dla tej drużyny.
Jakby tylko znalazł się chętny na Serba to opchnąć z pocałowaniem ręki, niestety Motta chyba w nim zakochany, szkoda...

Jeżeli byłaby opcja ściągnięcia znacznie lepszego LO aniżeli PO, to byłbym za tą opcją, ale może faktycznie Cambiaso wtedy ucierpi i nie warto.
2. Vlahovic w bardzo niekorzystnym środowisku strzelił sporo bramek. Ma ambicje, charakter i serce do gry. Mecze przeżywa równie mocno na boisku jak i na ławce. Wydaje się, że jest bardzo zżyty z Juventusem i jest w stanie dużo dać z siebie dla naszej koszulki. Jest młody, co najmniej dekada gry jeszcze przed nim. Niestety potrafi spalić się w łatwych sytuacjach, co też może być wynikiem jego wciąż młodego wieku oraz poczucia, że każda dobra sytuacja może być pierwszą i ostatnią w meczu, a wynik będzie zależeć od właśnie jej wykorzystania lub nie. Najczęściej jednak potrafi się podnieść i walczy ponad siły o zrekompensowanie się (zwykle niestety sam, przez co pojawia się u niego irytacja). Wielu zawodników po zmarnowaniu dogodnej okazji niszczy się psychicznie i nadaje się do zmiany. U Serba wydaje się, że tak się nie dzieje, a wręcz przeciwnie... Walczy do upadłego.
Można spróbować wymienić go na innego napastnika i być może będzie to dla nas korzystniejsze, ale jednak preferowałbym aby został u nas i stał się jedną z twarzy odrodzenia Juventusu.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Skąd wgl ta opinia o Cambiaso? Przecież dobre 2/3 sezonu grał na prawej stronie i wcale nie wyglądał 50% gorzej 
Cambiaso ofensywnie ustawiony to drugi obrońca może być nieco mniej ofensywny i można przechodzić na 3 z tyłu w fazie budowy ataku, bądź też Calafiori o ile przyjdzie może iść wyżej a prawy obrońca schodzic głębiej. Ogólnie to też sprawiłoby, ze ten Danilo na PO byłby znośny i można byłoby odłożyć wzmocnienia tej pozycji na chwilę, bądź po prostu kupić kogoś kto może wypalić a może nie wypalić za mniejszą kasę podejmując większe ryzyko.

Cambiaso ofensywnie ustawiony to drugi obrońca może być nieco mniej ofensywny i można przechodzić na 3 z tyłu w fazie budowy ataku, bądź też Calafiori o ile przyjdzie może iść wyżej a prawy obrońca schodzic głębiej. Ogólnie to też sprawiłoby, ze ten Danilo na PO byłby znośny i można byłoby odłożyć wzmocnienia tej pozycji na chwilę, bądź po prostu kupić kogoś kto może wypalić a może nie wypalić za mniejszą kasę podejmując większe ryzyko.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2024, 15:04 przez AdiJuve, łącznie zmieniany 1 raz.
- Viking
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Pewnie dlatego że jego dominującą nogą jest lewa.
Większość spotkań grał u nas po prawej stronie, bo Kostic okupował lewe skrzydło.
“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
Dalinar Kholin
- Marcin890124
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Cambiaso był najlepszym wahadłowym w tym sezonie a grał więcej po prawej stronie ponieważ Weah i De Sciglio byli jeszcze gorsi niż Kostic oraz Iling.
- Profesor
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
To Mercato będzie inne, główne cele to:
- na wybór zawodników będzie miał wpływ trener - dać mu kogo będzie chciał
- idziemy w jakość(lepiej kupić 3 bardzo dobrych zawodników niż 7 średnich)
- stałe obniżania budżetu płacowego
Już Calafiori+Koopmeiners, Fagioli - z nowym trenerem może robić różnicę.
- na wybór zawodników będzie miał wpływ trener - dać mu kogo będzie chciał
- idziemy w jakość(lepiej kupić 3 bardzo dobrych zawodników niż 7 średnich)
- stałe obniżania budżetu płacowego
Już Calafiori+Koopmeiners, Fagioli - z nowym trenerem może robić różnicę.
- Marcin890124
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Juventus i Napoli myślą o sensacyjnej podwójnej wymianie!
Chiesa i Danilo dla Di Lorenzo i Raspadori
La Republica
Chiesa i Danilo dla Di Lorenzo i Raspadori
La Republica