Wybory Parlamentarne 15 X 2023

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ

Na kogo będziesz głosować w nadchodzących Wyborach Parlamentarnych.

Czas głosowania minął 20 września 2023, 12:20

Koalicja Obywatelska
35
26%
Trzecia Droga
4
3%
Lewica
12
9%
Konfederacja
69
50%
PiS
13
9%
Bezpartyjni Samorządowcy
2
1%
inna
2
1%

Liczba głosów: 137
Aleexxx

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 14:28

Ja mysle ze wiezienie bedzie dla Ziobry,

PO musi kogos wrzucic do wiezienia i ukarac zeby uprawnic swoja wladze, a PIS jako ofiare podlozy Ziobre bo ich od dluzszego czasu wkurzal i byl kula u nogi. Problemem moze byc tylko Ojciec Tadeo.

Volto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 39 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 14:34

Aleexxx pisze: 16 października 2023, 14:28 Ja mysle ze wiezienie bedzie dla Ziobry,

PO musi kogos wrzucic do wiezienia i ukarac zeby uprawnic swoja wladze, a PIS jako ofiare podlozy Ziobre bo ich od dluzszego czasu wkurzal i byl kula u nogi. Problemem moze byc tylko Ojciec Tadeo.
:laugh: :laugh: :laugh:
Nikt nikogo do więzienia nie wrzuci, ależ jesteście zindoktrynowani, iż wierzycie, że PO i PiS to przeciwstawne opcje :D To jedna banda, siedząca przy tym samym stoliku.

Aleexxx

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 14:38

Panie, ja glosowalem na konfe wypraszam sobie takie sugestie, w szczegolnosci ze jako jeden z pierwszych mowilem tutaj ze PO PIS jeden ciul.
Prawda jest jednak taka ze PO musi kogos ukarac, nawet bezcelowo zeby uwiarygodnic siebie przed wyborami ktore juz sa za rok, PISowi nie jest na reke Ziobro, jezeli kogokolwiek PO ukara to za pozwoleniem ze stronu PISu, dlatego mysle ze Ziobro jest dobrym celem, bo denerwuje od dluzszego czasu Kaczora, ewentualnie jakis inny niszowy posel.

del_aleksander

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 14:41

AdiJuve pisze: 16 października 2023, 14:25
del_aleksander pisze: 16 października 2023, 14:05
AdiJuve pisze: 16 października 2023, 13:54Td może naprawdę dużo chcieć od Tuska i dużo żądać. Aczkolwiek mimo wszystko ten rząd poza rozliczeniem pis, do czego zapewne też włączy się konfa i będą mieli taką przewagę, że nie da się tego spartolić (o ile będą tego oczywiście chcieć, czego absolutnie pewien nie jestem) może być bardzo chwiejny i niezdecydowany.
Na czym według Ciebie ma polegać to rozliczenie? Ludzie krzyczą o więzieniach, a mi się wydaje (chciałbym się mylić), ze nic nie będzie poza jakimiś pokazówko-frazesami.
W więzienia jakiś prominentnych polityków absolutnie nie wierzę, ale chociażby rozliczenie afery respiratorowej czy ostatniej afery wizowej, czy innych pomniejszych afer to byłoby dobrze. Ale też uważam, ze ciężko z tym może być, bo wtedy samemu trzeba się będzie pilnować.
No ok, ale pytam na czym to rozliczenie ma polegać? Podadzą wyliczenia z excela, że utopiono X pieniędzy?

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 14:56

del_aleksander pisze: 16 października 2023, 14:41
AdiJuve pisze: 16 października 2023, 13:54Td może naprawdę dużo chcieć od Tuska i dużo żądać. Aczkolwiek mimo wszystko ten rząd poza rozliczeniem pis, do czego zapewne też włączy się konfa i będą mieli taką przewagę, że nie da się tego spartolić (o ile będą tego oczywiście chcieć, czego absolutnie pewien nie jestem) może być bardzo chwiejny i niezdecydowany.
Na czym według Ciebie ma polegać to rozliczenie? Ludzie krzyczą o więzieniach, a mi się wydaje (chciałbym się mylić), ze nic nie będzie poza jakimiś pokazówko-frazesami.
W więzienia jakiś prominentnych polityków absolutnie nie wierzę, ale chociażby rozliczenie afery respiratorowej czy ostatniej afery wizowej, czy innych pomniejszych afer to byłoby dobrze. Ale też uważam, ze ciężko z tym może być, bo wtedy samemu trzeba się będzie pilnować.
No ok, ale pytam na czym to rozliczenie ma polegać? Podadzą wyliczenia z excela, że utopiono X pieniędzy?
W tym przypadku chyba dość jasne jest, że muszą działać służby, jeżeli ktoś cos kupuje a potem tego nie ma to jest to niegospodarność. Wiadomo to nie kwestia tygodni a bardziej miesięcy ale jak będą tylko chęci to część polityków pis sama siebie wystawiła na świecznik.

https://wiadomosci.wp.pl/pis-chce-oddac ... 956423616a
Ciekawe jakie personalne ambicje mają Hołownia z Kamyszem i ile Tusk jest im wstanie dać. Myślę, że pisiory są wstanie oddać praktycznie wszystko. Ewentualna personalne ambicje i realizacja własnego programu nawet z pis u boku vs ciągły kompromis we wszystkim z ko i lewicą, podgryzania ze stronu różnych instytucji państwa obsadzonych przez pisiorów, blokowanie wszystkiego przez Dudę :think:

Szczególnie Duda z trybunałem konstytucyjnym mogą na tyle bruździć nowemu rządowi, że rządzenie będzie bardzo trudne. Jarek i spółka jeszcze na pewno ostatniego słowa nie powiedzieli. Niestety.

Garreat

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 15:08

Do odrzucenia weta prezydenckiego, do Trybunału Stanu, do przekazania kompetencji (w domyśle na UE) wymagana jest większość 3/5.
Wybory prezydenckie planowane na maj-czerwiec 2025.
Trzeba być niespełna rozumu by wierzyć, że nastąpi jakieś wielkie rozliczanie. Modus operandi każdego polskiego rządu to dojenie SSP przez własnych pociotków.

del_aleksander

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 15:27

AdiJuve pisze: 16 października 2023, 14:56
del_aleksander pisze: 16 października 2023, 14:41
W tym przypadku chyba dość jasne jest, że muszą działać służby, jeżeli ktoś cos kupuje a potem tego nie ma to jest to niegospodarność. Wiadomo to nie kwestia tygodni a bardziej miesięcy ale jak będą tylko chęci to część polityków pis sama siebie wystawiła na świecznik.
Jasnym jest, że rozliczenie polega na zebraniu danych i wytknięciu błędów. Ale co dalej i jaki będzie finał tego rozliczenia? Bo to dumnie brzmi, że ktoś kogoś rozliczy - ale co docelowo miałoby być efektem takiego rozliczenia? Skoro nie więzienie, nie dożywotni zakaz pełnienia funkcji publicznych czy jakiś inny wilczy bilet, konfiskata mienia itp to co? Zrobią dochodzenie, które wskaże pierdyliard nieprawidłowości i sasin do potęgi sasina utopionych czy ukradzionych pieniędzy. Co dalej? Bo chyba się zgodzisz, że zrobienie rozliczenia po to, żeby się dowiedzieć, że mieliśmy do czynienia z korytem jakiego jeszcze nie znaliśmy, to będzie nic innego jak ujawnienie tajemnicy poliszynela.

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 184 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 15:31

Ale patologia tutaj. A taki pis dlaczego za granicą wygrywa ? Jak tak pięknie to trzeba było wracać do pisu a nie jątrzyć z zagranicy. Jak kolega pisał - nie wracaj, patusów tutaj pod dostatkiem co pokazała liczba głosujących na pisiaczków :P

Obrazek
Wolf

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 15:41

Garreat pisze: 16 października 2023, 15:08 Do odrzucenia weta prezydenckiego, do Trybunału Stanu, do przekazania kompetencji (w domyśle na UE) wymagana jest większość 3/5.
Wybory prezydenckie planowane na maj-czerwiec 2025.
Trzeba być niespełna rozumu by wierzyć, że nastąpi jakieś wielkie rozliczanie. Modus operandi każdego polskiego rządu to dojenie SSP przez własnych pociotków.
Zanim zacznie się wypowiadać i wywyższać lepszą kondycją intelektualną warto jednak najpierw zapoznać się z obowiązującymi przepisami. W przypadku Trybunału Stanu 3/5 konieczne jest tylko względem prezydenta, premiera i członków rady ministrów. Względem pozostałych tj. prezesów NBP czy NIKu, członków KRRiT, osób kierujące ministerstwami, naczelnego dowódca sił zbrojnych, jak również posłów i senatorów wystarczy większość bezwzględna. To raz. Oczywiście osobną kwestią jest czy będzie taka wola polityczna. Zapowiedzi były, ale to polityka. A dwa to kwestia owych 3/5. 2/5 w Sejmie to 184 posłów. Pis ma obecnie, jeśli wyniki się potwierdzą ok. 198-200 posłów. Na chwilę obecną obecną nawet z poparciem w tej kwestii Konfederacji, co uważam za nie pewne, siły mogącej obalić veto opozycja mieć nie będzie. Ale zobaczymy co będzie później. Powszechna była opinia, że pis będzie chciał skaptować posłów innych partii, aczkolwiek przy takim wyniku to potrzebują wręcz "całej partii". Pytanie jak zachowają się członkowie tej partii? Czy nie będzie volt w stylu Kałuży (tylko w drugą stronę) albo poparcie pewnych wniosków za spokój własnej skóry? Na razie to science fiction, ale zobaczymy.

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 15:44

Zabierając możliwość głosowania w wyborach parlamentarnych przez Polaków mieszkających za granicą, to byście wielbiciele PO sobie chyba sami strzelili w stopę. Otóż jak na razie w 50% okręgów wygrywa KO: https://www.wnp.pl/parlamentarny/wydarz ... 64287.html

Na Koalicję Obywatelską zagłosowało 67768 osób, co stanowi 42,68 proc. wyborców.

Co mrn? Dalej chcesz zabierać Polakom siedzącym na obczyźnie prawo głosu? :prochno:

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 15:44

Ostateczny late poll w mandatach:
pis 196 stracone 39 miejsc
ko 158 zyskane 24 miejsca
td 61 zyskane 31 miejsc (licząc wynik psl sprzed 4 lat)
lewica 30 stracone 19 miejsc
konfa 15 zyskane 4 miejsca

Czyli bezapelacyjnie td największym wygranym, pis największym przegrany, ko też wygrane, lewica niby wygrana ale ogromne straty, konfa niby przegrana ale niewielki wzrost przedstawicieli. Może ostateczne wyniki gdzieś się wahną, ale pewnie to będą pojedyncze mandaty. Td rozdaje karty, bez nich nikt rządzić nie będzie, (matematycznie może pis-lew-konfa, ale to opcja rodem z jakiegoś odklejonego science fiction xd i koalicja pis-ko :prochno: ) Teoretycznie też może być rząd ko-td-konfa ale na pewno mało realny, choć Hołownia krzyczący o końcu rozdawnictwa rządzący z socjalistyczną lewicą może być dziwnym tworem :prochno:

Tutaj ciekawostka dla osób popierających konfederację to żona Boska ma na tę chwilę ponad 2x więcej głosów niż Korwin i jeżeli tam dostaną mandat to ona wchodzi a nie Korwin :prochno: To też chyba wiele mówi o obecnym uznaniu Korwina nawet wśród zwolenników konfy. Korwin jest jedyną "1", która przegrała z kimś z partii. Na drugim biegunie Braun, który zrobił im jeden z lepszych wyników.

Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 36 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 15:47

Całe szczęście w kryminałach zawsze wygrywa po. Je.bać popis.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 15:54

del_aleksander pisze: 16 października 2023, 15:27
O szczegóły pytaj zwolenników po, chyba najwięcej krzyczą @Mrn i @unbelievable87. Ja wskazałem takie sytuację, które wg mnie mogą mieć miejsce, nie pisałem nigdzie, ze rozliczą za coś Sasina, Ziobrę itd. Zasadniczo pisiory też "porozliczały" płotki w postaci pewnych urzędników poprzedniej władzy, ale wyżej nie sięgali i nie sądzę by ko sięgało. Ale ukarać za nadużycia jakiegoś urzędnika co wydawał wizy już jak najbardziej mogą.
MRN pisze: 16 października 2023, 15:31 Ale patologia tutaj. A taki pis dlaczego za granicą wygrywa ? Jak tak pięknie to trzeba było wracać do pisu a nie jątrzyć z zagranicy. Jak kolega pisał - nie wracaj, patusów tutaj pod dostatkiem co pokazała liczba głosujących na pisiaczków :P
Tyyya pis wygrywa za granicą xd
To teraz zweryfikujmy z faktami:
https://wybory.gov.pl/sejmsenat2023/pl/ ... pow/149900

Ale co do patusów to wychodzi tyle, ze to nie Ci z pisu jak się okazuje stanowią większość :laugh:
Nawet u ruskich ko wygrało :prochno:

Taka dygresja jak w tym kraju ma być dobrze, jak zamiast sprawdzić suche liczbowe fakty, nie ośmieszać się to lepiej powyzywać innych, no jak :think:
Ostatnio zmieniony 16 października 2023, 16:28 przez AdiJuve, łącznie zmieniany 1 raz.

Garreat

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 16:25

Wolf pisze: 16 października 2023, 15:41 Zanim zacznie się wypowiadać i wywyższać lepszą kondycją intelektualną warto jednak najpierw zapoznać się z obowiązującymi przepisami. W przypadku Trybunału Stanu 3/5 konieczne jest tylko względem prezydenta, premiera i członków rady ministrów. Względem pozostałych tj. prezesów NBP czy NIKu, członków KRRiT, osób kierujące ministerstwami, naczelnego dowódca sił zbrojnych, jak również posłów i senatorów wystarczy większość bezwzględna. To raz. Oczywiście osobną kwestią jest czy będzie taka wola polityczna. Zapowiedzi były, ale to polityka. A dwa to kwestia owych 3/5. 2/5 w Sejmie to 184 posłów. Pis ma obecnie, jeśli wyniki się potwierdzą ok. 198-200 posłów. Na chwilę obecną obecną nawet z poparciem w tej kwestii Konfederacji, co uważam za nie pewne, siły mogącej obalić veto opozycja mieć nie będzie. Ale zobaczymy co będzie później. Powszechna była opinia, że pis będzie chciał skaptować posłów innych partii, aczkolwiek przy takim wyniku to potrzebują wręcz "całej partii". Pytanie jak zachowają się członkowie tej partii? Czy nie będzie volt w stylu Kałuży (tylko w drugą stronę) albo poparcie pewnych wniosków za spokój własnej skóry? Na razie to science fiction, ale zobaczymy.
TS dla kogokolwiek poniżej poziomu ministra, lub dla Glapińskiego to bajki dla dzieci, co sam zdajesz się zauważać. Nie mają żadnej mocy politycznej ani propagandowej. To wyglądałoby tak: skazaliśmy jakąś płotkę, bo na grubą rybę jesteśmy za ciency. Przy okazji naruszając święte tabu III RP. Bankowo osądzą Banasia, który od paru lat gra w team opozycja :prochno:. Sorki że nie przedstawiłem całości wykładni w krótkiej wypowiedzi - na szczęście jesteś tu by niezwołocznie uzupełnić detale.
Zresztą TS to mało istotne bzdety, wybory prez. maj-czerwiec 2025. A trzeba jeszcze podzielić się korytem, które pis może oferować od ręki.
Jak piszę ten post (70% zliczone) opozycja wychodzi na prowadzenie o dwa mandaty. Oczywiście licząc potencjalną koalicję pis-konfa.
Mnie to aż tak nie interesuje, tylko zwracam uwagę na pomijane detale. Widać skalę zezwierzęcenia tutaj, jak koledzy ochoczo wyzywają się od sprzedawczyków, polaczków, patusów itp. Dla własnego zdrowia lepiej omijać temat.

Volto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 39 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 16:41

MRN pisze: 16 października 2023, 15:31 Ale patologia tutaj. A taki pis dlaczego za granicą wygrywa ? Jak tak pięknie to trzeba było wracać do pisu a nie jątrzyć z zagranicy. Jak kolega pisał - nie wracaj, patusów tutaj pod dostatkiem co pokazała liczba głosujących na pisiaczków :P
Nie wiem, czy Ty potrafisz czytać. Właściwie wiem - nie. Napisałem w tym temacie, że nie głosowałem NIGDY na PiS. Napisałem w tym temacie, że PiS jest mniej złe od PO w dwóch/trzech rzeczach, a Ty wyzywasz mnie od patusów, człowieka, który ma własną działalność, sam wszystko ogarnia, ale patus! Bo ośmielił się skrytykować jaśnie pana Tuska. :bad:

ODPOWIEDZ