Wybory Parlamentarne 15 X 2023
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Ale, ze na ostatniej prostej obie strony będą próbować aż tak mocno walić w konfe to się nie spodziewałem, najpierw Kraśko próbujący ośmieszyć Mentzena, gdzie wg wielu pokazał poziom rodem z tvp, parafrazując klasykę człowiek
z tvp wyjdzie ale tvp z człowieka nigdy
Teraz tvp na ostatniej prostej próbuje wrzucić konfe wrzucić w łapy Donalda. Aczkolwiek wg mnie konfie jednak dużo bliżej mimo wszystko do opozycji licząc tutaj głównie stare po i psl (przecież Mentzen to taki Tusk sprzed lat, precz z podatkami, czasem ośmieszy go skompromitowany polityk, wielki wolnorynkowiec bez większego pojęcia o ekonomii, no w pewnych kwestiach kalka w kalkę
). Wyborcy konfy pewnie przełknęliby mariaż z psl i po ale ich mariaż z pis to zasadniczo koniec tej partii. Taki Bosak już się przekonał czym kończy się dogadanie się z pisiorami.
Ja osobiście dalej staje przy swoim, że jak będzie szansa na rząd po-psl-konfa to taki rząd powstanie.
Ostatnie sondaże to niezła zabawa, kantar ciągnie w jedną, cbos w drugą
z tvp wyjdzie ale tvp z człowieka nigdy

Ja osobiście dalej staje przy swoim, że jak będzie szansa na rząd po-psl-konfa to taki rząd powstanie.
Ostatnie sondaże to niezła zabawa, kantar ciągnie w jedną, cbos w drugą

- Oldfan
- Juventino
- Podziekował: 103 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
unbelievable87 pisze: ↑13 września 2023, 14:50 Oczywiście każdy zagłosuje jak chce, ale jeśli nie macie przekonania to w myśl przysłowia lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć:
Zgodnie z danymi Ipsosu wśród wyborców z wykształceniem podstawowych 16,6 proc. zagłosowało na Koalicję Europejską, a aż 72 proc. - na PiS. Tendencja ta utrzymuje się także przy wyborcach z wykształceniem zawodowym. 67,2 proc. wśród nich zagłosowało na PiS, a 22,9 proc. - na Koalicję Europejską. Także wyborcy ze średnim wykształceniem najchętniej głosowali na partię rządzącą, jednak różnica między obiema partiami w tym przypadku ulega dużemu zmniejszeniu - 46,3 proc. głosowało na PiS przy 36,4 proc. głosach na Koalicję Europejską.
Koalicja Europejska prowadzi jedynie wśród wyborców, którzy uzyskali co najmniej tytuł licencjata. W tej grupie KE uzyskała 49,9 proc. głosów, a PiS - 28,9 proc. Również wśród tej grupy społecznej najwyższe wyniki uzyskały pozostałe partie opozycyjne.
Wśród najlepiej wykształconych wyborców 6,1 proc. zagłosowało na Konfederację, 8,4 proc. na Wiosnę, a 4,5 proc. - na Kukiz'15. Dla porównania wśród wyborców z wykształceniem podstawowym Konfederacja uzyskała wynik 4,1 proc., Wiosna - 3,5 proc., a Kukiz'15 - 15 proc.
Tusk miał problemy się wysłowić, gość lepiej po niemiecku niż po polsku mówi .. a ty tu jakieś że wyborcy PO tacy wykształceni yyyyy ....
Widać to po tych hasłach, po tym jak nie potrafią merytorycznie pisać/rozmawiać i po tym że Ubeki i Sbeki ich popierają .... Tacy to wykształceni ...

Wiesz dlaczego takie dane są??
Bo młodzi bardziej PO popierają, a co drugi ma ukończone jakies zarzadzanie/turystyke prywatnie ...
Nie mogę się doczekać aby patrzeć na te zaskoczone mordki w Tvnie .. ALE JUŻ NIEDŁIUGO
- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 74 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Konfederacja i tak zdobędzie 10% (+/- 0,5 pkt %) i podobny wynik będzie miała Trzecia droga. Koło 9% dostanie lewica. Natomiast mniej niż w sondażach uzyskają PiS oraz PO.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- unbelievable87
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy

- jackop
- Juventino
- Podziekował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 68 razy
@unbelievable87 no grube "brudy" teraz na Mentzena wyciągnąłeś 

Za to w przypadku PO rozmowa z moją matką i kilkoma innymi osobami:

U mnie to wyglądało tak, że jak ktoś z otoczenia za PiSem to chociaż mnie nie próbował przekonywać, co może być ukrytym przekazem, że Konfa wejdzie z nimi w koalicjęAdiJuve pisze: ↑12 października 2023, 18:47Mam podobnieRozgrzany Sturaro pisze: ↑12 października 2023, 16:34
Ostatnio kręcąc się po mieście wcisnęli mi łącznie 8 ulotek. Wszystkie były z KO. Wiem, na kogo nie zagłosuję.![]()
Tak mi się jedna wczoraj opatrzyła na mieście, że aż się bałem lodówkę otworzyć
![]()

Za to w przypadku PO rozmowa z moją matką i kilkoma innymi osobami:
Jak inni wyborcy Konfy w wieku 18-23 mają tak w domach/rodzinie to liczę na ich asertywność.M: Zagłosuj teraz na PO, w następnych wyborach na Konfę
Ja: Ale mnie się nie podoba to co reprezentuje sobą PO...
M: Ale tu chodzi przede wszystkim o odsunięcie PiSu od władzy
Ja: To się świetnie składa, bo Konfederacja chce odsunąć PiS od władzy
M: No to chociaż na Trzecią Drogę albo Lewicę
Ja: ...
M: To idź wrzuć nieważny głos, a jak teraz wygra KO to za 4 lata możesz głosować na Konfederację
Ja: Ale ja chcę na nich zagłosować teraz, a nie wiem co będzie za 4 lata. Poza tym to są podobno wolne wybory
M: Tylko po co na nich głosować?
Ja: Bo podoba mi się ich program
M: Ale program nie ma znaczenia (xd) i tak go nie zrealizują, są niedoświadczeni, to oszołomy, nie patrz na to, co mówią liderzy (XD) itd. itp. etc.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Aleexxx
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Dlaczego facepalm? Facepalm to jakby kruczyl, to ze gosc jest katolikiem i to zadeklarowanym chyba nie powinno byc efektem zdziwien? Nie rozumiem co to zmienia.
Konstytucje napisali ludzie, dla Mentzena Biblie napisali ludzie pod nadchnieniem boga, wiec nie jest chyba niczym dziwnym ze Bog, Chrystus ma nadrzednosc nad konstytucja, nad ktora i tak pluje PO i PIS.
Juz abstrachujac od tego ze Konstytucje pasowaloby troszeczke zaktualizowac.
Oczywiscie personalnie uwazam katolicyzm jako cos niedobrego, ale nie widze niczego niedobrego w tym zeby premier kraju w cos wierzyl.
Ale na pewno nie uwazam konstytucji za sacrum jak mowi opozycja, ktora sama zaczela na nia srac. Ale oczywiscie dobrze ze jest bo bez niej PIS zaserwowalby nam juz w ogole przepiekne rzady, chociaz rozporzadzenia pana morawieckiego....
- AdiJuve
- Juventino
Ciekawe jak na to patrzą zajadli peowcy nie ogarniający rzeczywistości i bredzący o koalicji pis-konfa, gdzie jedyni zdolni koalicjanci dla pisu z konfy to narodowcy ale z racji doświadczeń Bosaka mało realna opcja. No chyba tam nie ma aż tak odklejonych osób co myślały, że ludzie Brauna spikną się z pis, a poprzez młodego Banasia rzecz jasna odpada też partia kierowana przez Mentzena. Bosak czy Mentzen nie kluczą w sprawie potencjalnej koalicji bo jest tam wymieniany pis ale dlatego, ze jest tam ko. W potencjalny rząd techniczny wchodzą bez żadnego ale. Swoją drogą ta afera z NIK chyba bardziej może na ostatniej chwili zaszkodzić peowcą bo jednak ten mniej betonowy elektorat może poczuć się zdradzony dogadywaniem się z konfą za plecami. W sumie to też tłumaczyłoby czemu Kraśko aż tak się ośmieszył w tygodniu na wywiadzie z Mentzenem utwardzając i to bardzo mocno beton w konfie. Ale chyba nikt się nie spodziewał takiego asa w rękawie ze strony pisiorów tuż przed ciszą wyborczą. Choć część ludzie nie chciało głosować na konfę bo dali sobie wmówić, że zrobią koalicję z pisem, ale chyba ten argument już dzisiaj ostatecznie padł trupem.
Osobiście w tym całym bajzlu po stokroć wolałbym rząd ko-psl-konfa niż ko-td-lewica. Byłaby szansa na ukrócenie socjalu, jakieś sensowniejsze reformy podatkowe pro przedsiębiorcze, podniesienie poziomu inwestycji prywatnych, lewica to wszystko zablokuje i skończy się gospodarczo pis-bis i tyle, a i światopoglądowo to z Hołownią i Kamyszem daleko liberalnie nie pojadą.
Osobiście w tym całym bajzlu po stokroć wolałbym rząd ko-psl-konfa niż ko-td-lewica. Byłaby szansa na ukrócenie socjalu, jakieś sensowniejsze reformy podatkowe pro przedsiębiorcze, podniesienie poziomu inwestycji prywatnych, lewica to wszystko zablokuje i skończy się gospodarczo pis-bis i tyle, a i światopoglądowo to z Hołownią i Kamyszem daleko liberalnie nie pojadą.
- AdiJuve
- Juventino
Nie tyle młodzi obsrali co przy takiej frekwencji lewica i przede wszystkim konfa lecą mocno w dół a popis trzyma się bardzo mocno. Ogólnie na PiS zagłosowało ok. 7,8 mln ludzi

- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 184 razy
Nie rozumiem tępoty, która głosuje na pis a później sperdala za granicę. Jak za pisiorów tak cudnie to siedzieć tu...co za ciemny naród z którego nawet sporo za granicą głosowało na te popłuczyny.

- Distant Dreamer
- Juventino
- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 80 razy
Miałem nie odpisywać bo i tak to nie ma sensu ale zrobię wyjątek bo nie mogę wytrzymać ze śmiechuOldfan pisze: ↑13 września 2023, 14:51 NIE MOGĘ SIĘ JUŻ DOCZEKAĆ WYników i tego KWIKuuuuuuuuuuuuuuuu jak zobaczycie wyniki
Kwik INTELIGENTÓW Z PO będzie czymś pięknym .. Oni lepsi ... Oni mądrzejsi .. Oni bardziej europejscy i postępowi .. ONI PRZEGRALI .. JAK ?!! UUUU aaa nie ma demokracji uu aaa i do Niemiec płakać i donosić na Polskę![]()
Ciekawe kto teraz kwiczy ze swoim 6% ?

Zweryfikowany przez rzeczywistość po raz kolejny
- Distant Dreamer
- Juventino
- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 80 razy
Odnośnie wyborów
Mimo że nie jestem wyborcą tej partii to muszę przyznać że jestem w szoku jak niski wynik osiągnęła konfa
Prognozowałem 10-15 a tutaj 6%
Oczywiście to tylko wyniki sondażowe ale 10 % napewno nie zyskają
Chyba największe zaskoczenie tych wyborów
Mimo że nie jestem wyborcą tej partii to muszę przyznać że jestem w szoku jak niski wynik osiągnęła konfa
Prognozowałem 10-15 a tutaj 6%
Oczywiście to tylko wyniki sondażowe ale 10 % napewno nie zyskają
Chyba największe zaskoczenie tych wyborów