Wybory Parlamentarne 15 X 2023
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Wiele już padło argumentów ze strony wielu użytkowników o równości pis-po to raczej wiele nich nie obaliłeś, a jak już to bardziej te światopoglądowe. W kwestii dyskusji z @Karowiew i resztą też nie zauważyłem byś obalił wiele argumentów przeczących koalicji pis-konfa, sam twierdząc, ze ich koalicja jest już potwierdzona
Dyskusji w kontekście innych partii nie było. Cała siła argumentów.
Świadomy sprzeciw w postaci braku głosu czy też oddaniu głosu nieważnego to też jest wybór jaki daje demokracja. Wybieranie mniejsze zła też jest wyborem jaki daje demokracja. Ja krytykuje tych co chcą mimo wszystko wybrać dalej jakieś zło.
I apeluje do Ciebie i innych absolutnie jak ktoś nie chce się określać i zgłaszać swojej przynależności do któregoś
z plemion to ma takie prawo. Nie muszę się określać. Mam takie prawo. Co do poświęconego czasu wydaje mi się, że robiąc już częściowy reaserch wśród kandydatów z mojego okręgu i zasadniczo wie na kogo nie głosować bo sporą pulę kandydatów mogłem odrzucić znając ich samorządową działalność poświeciłem tego czasu więcej niż zdecydowana większość wyborców.
Ale muszę uściślić, bo faktem jest, ze pis powiedział, że będzie hajs rozdawał i ten hajs faktycznie rozdaje, cytują klasyka "może i kradną ale się dzielą", Tusk obiecał, że każdego kto podniesie rękę za podwyżką podatków wywali na zbity ryj, sam podatki podnosił. Także gdyby kierował się historią i brał kryterium prawdomówności za główne to jednak pis>po. Ale w życiu takim kryterium przy takiej "prawdziwości: nie będę sie kierował.

Świadomy sprzeciw w postaci braku głosu czy też oddaniu głosu nieważnego to też jest wybór jaki daje demokracja. Wybieranie mniejsze zła też jest wyborem jaki daje demokracja. Ja krytykuje tych co chcą mimo wszystko wybrać dalej jakieś zło.
I apeluje do Ciebie i innych absolutnie jak ktoś nie chce się określać i zgłaszać swojej przynależności do któregoś
z plemion to ma takie prawo. Nie muszę się określać. Mam takie prawo. Co do poświęconego czasu wydaje mi się, że robiąc już częściowy reaserch wśród kandydatów z mojego okręgu i zasadniczo wie na kogo nie głosować bo sporą pulę kandydatów mogłem odrzucić znając ich samorządową działalność poświeciłem tego czasu więcej niż zdecydowana większość wyborców.
Ale muszę uściślić, bo faktem jest, ze pis powiedział, że będzie hajs rozdawał i ten hajs faktycznie rozdaje, cytują klasyka "może i kradną ale się dzielą", Tusk obiecał, że każdego kto podniesie rękę za podwyżką podatków wywali na zbity ryj, sam podatki podnosił. Także gdyby kierował się historią i brał kryterium prawdomówności za główne to jednak pis>po. Ale w życiu takim kryterium przy takiej "prawdziwości: nie będę sie kierował.
Myślę, że 6 "zer" w tym przypadku to za mało

- Rozgrzany Sturaro
- Juventino
- Podziekował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Program "9mm+", broń prawem nie towarem, dotacje do dokupowania dodatkowej broni jak masz więcej członków rodziny, ulgi podatkowe no i oczywiście brak konieczności rejestrowania broni - najpierw się sprzeda, potem ustali gdzie.

A tak serio nie wiem co by tu zmienili, prawo do uzyskania broni w Polsce jakoś mocno skomplikowane nie jest, wystarczy mieć hajs, nie być karanym i przejść test psychologiczny. No i sejf. A jak ktoś myśli, że w USA se można wejść do Walmartu i kupić broń płacąc gotówką ubranym w czarny płaszcz i czarne okulary przeciwsłoneczne to się za dużo propagandy nasłuchał.

Ostatnio kręcąc się po mieście wcisnęli mi łącznie 8 ulotek. Wszystkie były z KO. Wiem, na kogo nie zagłosuję.

- AdiJuve
- Juventino
https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/ ... a-glo.html
Frekwencja może być pokaźna, choć pewnie spora część głównie z wygody by nie musieć jechać tam gdzie jest meldunek.
Tak mi się jedna wczoraj opatrzyła na mieście, że aż się bałem lodówkę otworzyć
Ale to jest dopiero gagatek
https://www.wzielonej.pl/wazne/nielegal ... -porzadek/
Frekwencja może być pokaźna, choć pewnie spora część głównie z wygody by nie musieć jechać tam gdzie jest meldunek.
Mam podobnieRozgrzany Sturaro pisze: ↑12 października 2023, 16:34
Ostatnio kręcąc się po mieście wcisnęli mi łącznie 8 ulotek. Wszystkie były z KO. Wiem, na kogo nie zagłosuję.![]()

Ale to jest dopiero gagatek

- unbelievable87
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
2 dni do końca pisuaru! oby!!
Polecam sobie rozwiązać:
https://www.wnp.pl/parlamentarny/barome ... rczy-2023/
Polecam sobie rozwiązać:
https://www.wnp.pl/parlamentarny/barome ... rczy-2023/
- AdiJuve
- Juventino
Jutro cisza wyborcza to ostatnia chwila na typowanie:
pis - 35,9% 192 mandaty
ko - 31,2% 151 mandatów
td - 10,6% 42 mandaty
lewica - 10,2% 35 mandatów
konfa - 9,2% 39 mandatów
bezpartyjni 2,5% 0 mandatów
pozostali 0,4%
Mandaty przeliczane wg tej strony: https://kalkulatorsejmowy.pl/?pis=35.9& ... ostali=2.9
Wg mnie będzie na żyletki i może zdecydować 1 mandat.
pis - 35,9% 192 mandaty
ko - 31,2% 151 mandatów
td - 10,6% 42 mandaty
lewica - 10,2% 35 mandatów
konfa - 9,2% 39 mandatów
bezpartyjni 2,5% 0 mandatów
pozostali 0,4%
Mandaty przeliczane wg tej strony: https://kalkulatorsejmowy.pl/?pis=35.9& ... ostali=2.9
Wg mnie będzie na żyletki i może zdecydować 1 mandat.
- AdiJuve
- Juventino
https://latarnikwyborczy.pl/ to już po stokroć lepszy jest latarnik wyborczy, który pozwala też określić ważność tematów, ponadto ma też konkretne odpowiedzi komitetów wyborczych o ile komitet ich udzielił.
- Karowiew
- Juventino
Widzę, że dziadka już mocno lata "cisną":
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
- unbelievable87
- Juventino
Czy to znaczy, że głosuję świadomie, zgodnie z moimi poglądami? I jak to jest, że wg niektórych PO = pis ?AdiJuve pisze: ↑13 października 2023, 10:27 https://latarnikwyborczy.pl/ to już po stokroć lepszy jest latarnik wyborczy, który pozwala też określić ważność tematów, ponadto ma też konkretne odpowiedzi komitetów wyborczych o ile komitet ich udzielił.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Aleexxx
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Te wszystkie ankiety ktore oceniaja poglady po 20-30pytaniach sa okropnie kiepskie.
W szczegolnosci jak ktos zna program swojej partii, wtedy wiadomo, ze wynik bedzie spolaryzowany, dodatkowo pytania nie powinny dotykac popularnych tematow tylko tych mniej "establishmentowych"
Ludzie tylko takimi ankietami poglebiaja sie w swoim szalenstwie, w szczegolnosci osoby ktore chca miec wynik zbiezny z partia.
W szczegolnosci jak ktos zna program swojej partii, wtedy wiadomo, ze wynik bedzie spolaryzowany, dodatkowo pytania nie powinny dotykac popularnych tematow tylko tych mniej "establishmentowych"
Ludzie tylko takimi ankietami poglebiaja sie w swoim szalenstwie, w szczegolnosci osoby ktore chca miec wynik zbiezny z partia.
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 68 razy
85% Konfederacja.
Jak młodzi nie obsrają zbroii przed rodzicami / nie okaże się, że 'kozak w necie <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> w świecie' i pójdą do urn to Konfa zrobi przynajmniej 10%.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Alex96
- Juventino
Naprawde ciezki przypadek ten unbelievable87, inaczej w smiesznej ankiecie odpowiedzial w sprawie LGBT, czy migrantow socjalnych i wielce rozni się PO od PiSu, a ze sprawy podatkowe i inne WAŻNE kwestie to jest ręka w ręke to samo to pal licho.
:D:D
p.s ten filmik z Tuskiem to niezla odklejka juz, no ale kolega wyzej to pewnie mu przyzna racje jak z tym koncem demokracji i dyktaturą
p.s2 cisza wyborcza to nie zakaz rozmowy o polityce

p.s ten filmik z Tuskiem to niezla odklejka juz, no ale kolega wyzej to pewnie mu przyzna racje jak z tym koncem demokracji i dyktaturą

- unbelievable87
- Juventino
ooo oldfan2 znowu wrzuca swoje mądrości i ma się za znawcę tematu, bo mu nie pasuje, że PO i PiS to jednak nie to samo i w wielu kwestiach pisowi bliżej do konfy niż PO...Alex96 pisze: ↑13 października 2023, 11:55 Naprawde ciezki przypadek ten unbelievable87, inaczej w smiesznej ankiecie odpowiedzial w sprawie LGBT, czy migrantow socjalnych i wielce rozni się PO od PiSu, a ze sprawy podatkowe i inne WAŻNE kwestie to jest ręka w ręke to samo to pal licho.
p.s ten filmik z Tuskiem to niezla odklejka juz, no ale kolega wyzej to pewnie mu przyzna racje jak z tym koncem demokracji i dyktaturą:D:D