Wybory Parlamentarne 15 X 2023

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ

Na kogo będziesz głosować w nadchodzących Wyborach Parlamentarnych.

Czas głosowania minął 20 września 2023, 12:20

Koalicja Obywatelska
35
26%
Trzecia Droga
4
3%
Lewica
12
9%
Konfederacja
69
50%
PiS
13
9%
Bezpartyjni Samorządowcy
2
1%
inna
2
1%

Liczba głosów: 137
ArlitoV

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 19:54

Tusk przerżnął debatę niczym Allegri mistrzostwo - na początku, a potem już lepiej nie było.

Fatalnie wypadł, zero konkretów i same wycieczki personalne w kierunki Matiego i kaczora. To jest dopiero zagadka, czemu ludzie się dają omamić temu monotematycznemu volksdeutschowi. Bo jest antypis? To ich jedyne założenie, jedyna obietnica?
"zwyciężymy zło, rozliczymy poprzednią władzę, podamy sobie rece wspólnie i będzie normalnie" Czy coś takiego... O panie co za farmazony. Obejrzałem dokładnie całą debatę i nie wiem nic o tym co ta partia realnie chce zrobić, a jakbym chciał sobie wejść na stronę i poczytać to już bym to zrobił. Debata była po to, żeby przedstawić mi, wyborcy, generalny plan działania. Ale nie dla pisuarów i donalda, dla dwóch najpopularniejszych partii najważniejsze były wypowiedzi ad personam. Polityka Polska AD 2023.
Każda, dosłownie każda inna partia jest lepszym wyborem jeżeli chodzi o konkrety niż ta podła zbieranina. Ale niektórzy po prostu chcą wybrać pomiędzy dżumą a cholerą.

Zapoznałem się z kandydatami Konfederacji w moim mieście i mam już mojego reprezentanta. Zachęcam każdego kto też będzie głosował na Konfę żeby się zapoznać i głosować na osoby mówiące rozważnie i odważnie, niekoniecznie tylko jedynki i dwójki na listach. :plflag:

Obrazek
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 19:56

unbelievable87 pisze: 09 października 2023, 19:41
AdiJuve pisze: 09 października 2023, 19:34 Debata nawet jakoś wyglądała, oczywiście z tej debaty nic nie wyniknie z pewnych względów. Dwóch jegomościów Tusk i Morawiecki odstawało od reszty o kilka długości. Gdyby debata miała jakieś znaczenie i gdyby beton tych dwóch partii miał jeszcze jakieś odruchu samodzielnego myślenia to ich partie szorowałyby o próg wyborczy. Oni żyją tylko dzięki sobie i dzięki temu betonowi, tylko i wyłączenie.

Bez podanej dwójki naprawdę można byłoby prowadzić w miarę rzetelny dialog na temat teraźniejszości i przyszłości Polski.
Jakoś wyglądała? :laugh: przecież to była taka ustawka, że szok... wszystkie pytania tendencyjne... żenada. Jak jest beton pisowski i peowski, to Ciebie mianujemy na beton konfederacji ;)
No tak jestem betonem partii na, którą nie zagłosuje :prochno: Już naprawdę przeszedłeś siebie samego ze 2x.
Ale widać, ze niektórym wystarczy, ze ktoś jest antypis, nic więcej nie trzeba. Ale beton to beton, czy to na ławce trenerskiej czy przy urnie wyborczej :dontknow:

unbelievable87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 19:59

jackop pisze: 09 października 2023, 19:35 Po debacie w TVP:

1. Bosak
2. Hołownia
3. Ziutek od bezpartyjnych

Poza tym dwa klauny i kobieta, która najwyraźniej nie otrząsnęła się do końca po stracie męża w wypadku.
:) Tusk nie wypadł dobrze, to fakt, ale ciężko wypaść dobrze, jak walczy się z 3 pisiorami z czego 2 ma nieograniczony czas antenowy, mając zaledwie 7 minut, z czego każda z nich poprzedzana jest atakiem. Ja mam nadzieję, że Hołownia i JSW zyskają na tyle, żeby stworzyć rząd z KO.

6 dni!

unbelievable87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 20:01

AdiJuve pisze: 09 października 2023, 19:56
AdiJuve pisze: 09 października 2023, 19:34 Debata nawet jakoś wyglądała, oczywiście z tej debaty nic nie wyniknie z pewnych względów. Dwóch jegomościów Tusk i Morawiecki odstawało od reszty o kilka długości. Gdyby debata miała jakieś znaczenie i gdyby beton tych dwóch partii miał jeszcze jakieś odruchu samodzielnego myślenia to ich partie szorowałyby o próg wyborczy. Oni żyją tylko dzięki sobie i dzięki temu betonowi, tylko i wyłączenie.

Bez podanej dwójki naprawdę można byłoby prowadzić w miarę rzetelny dialog na temat teraźniejszości i przyszłości Polski.
Jakoś wyglądała? :laugh: przecież to była taka ustawka, że szok... wszystkie pytania tendencyjne... żenada. Jak jest beton pisowski i peowski, to Ciebie mianujemy na beton konfederacji ;)
No tak jestem betonem partii na, którą nie zagłosuje :prochno: Już naprawdę przeszedłeś siebie samego ze 2x.
Ale widać, ze niektórym wystarczy, ze ktoś jest antypis, nic więcej nie trzeba. Ale beton to beton, czy to na ławce trenerskiej czy przy urnie wyborczej :dontknow:
Do pochwal się kto dostanie Twój głos i dlaczego? Bo krytykować kogoś kto za kimś się opowiedział jest łatwo, fajnie być takim malkontentem?

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 20:05

unbelievable87 pisze: 09 października 2023, 20:01
AdiJuve pisze: 09 października 2023, 19:56

Do pochwal się kto dostanie Twój głos i dlaczego? Bo krytykować kogoś kto za kimś się opowiedział jest łatwo, fajnie być takim malkontentem?
AdiJuve pisze: 13 września 2023, 12:22 Jest jeszcze jeden ogólnopolski komitet Polska jest Jedna i zdecydowanie brakuje mi opcji żadna z tych dziadowskich partii
Pisałem na samiutkim początku dyskusji, na tę chwilę dalej obstaje przy swoim, poświecę pod koniec tygodnia chwilę cennego czasu na przejrzenie listy kandydatów i być może na kogoś oddam głos.

W kwestii debaty to na twitterze wśród ludzi z poza betonu duopolu partyjnego panuje konsensus, ze debatę przegrali Tusk z Morawieckim zaś w obu betonowych obozach, obaj są zwycięzcami :prochno: . Tej debaty nikt nie wygrał wg mnie, ale przegrała ją zdecydowanie ta dwójka jegomości.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 68 razy

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 20:12

AdiJuve pisze: 09 października 2023, 19:34 Bez podanej dwójki naprawdę można byłoby prowadzić w miarę rzetelny dialog na temat teraźniejszości i przyszłości Polski.
Nie jestem na bieżąco z tym co mówi Trzecia Droga, ale po tej debacie rząd stworzony z kompromisu (wyłączam sprawy światopoglądowe) pomiędzy nimi i Konfederacją to byłaby chyba najlepsza opcja na najbliższe 4 lata.

Polecam obejrzeć jak wolne i niezależne publiczne media zupełnie nie zmanipulowały tematu debaty w Wiadomościach :prochno:

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Oldfan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 103 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 20:16

Konfa może zyskać kilka % bo Bosak świetnie wypadł .

Tusk DNOOOOO

Alex96

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 20:16

Czemu (wg niektorych) aktorzy, piosenkarze itp mogą agitować za jakąś partią a księża nie?
A jak ktoś nie ogarnia, że ważne jest to co się robi a nie mówi to niestety nawet na naszym forum to widać. Beton PO i PiS nie potrafi dodać 2+2 i zobaczyć w ilu glosowaniach byli zgodni a w ilu to Konfederacja miala inne zdanie (a pozniej okazywalo się że miala racje)

Oldfan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 103 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 20:20

Teraz pytanie co z referendum. Czy będzie te 50 procent, bo wczoraj widziałem jakiś sondaż i było że 56 procent pójdzie, a musi być 50 chyba

Viking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 20:24

Oldfan pisze: 09 października 2023, 20:16 Konfa może zyskać kilka % bo Bosak świetnie wypadł .

Tusk DNOOOOO
Bosak dobrze wypada w debatach. Nie przychodzi na rympał tylko zawsze przygotowany. Tak samo w debatach przy okazji wyborów prezydenckich, zawsze byl w czołówce. Dobrze dla Konfederacji że on ich reprezentuje, bo podchodzi poważnie do tematu, a Mentzen to by smieszkował i robił cyrk, co wyglądało by mało poważnie.
Wynik w granicach 15% to marzenie.
Btw kolegi tata, kiedyś zawsze głosował za Platformą teraz popiera Konfederację. Nie z powodu ich postulatów, ale żeby w Sejmie był jakiś bufor między PO a PiSem

“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 20:28

jackop pisze: 09 października 2023, 20:12
AdiJuve pisze: 09 października 2023, 19:34 Bez podanej dwójki naprawdę można byłoby prowadzić w miarę rzetelny dialog na temat teraźniejszości i przyszłości Polski.
Nie jestem na bieżąco z tym co mówi Trzecia Droga, ale po tej debacie rząd stworzony z kompromisu (wyłączam sprawy światopoglądowe) pomiędzy nimi i Konfederacją to byłaby chyba najlepsza opcja na najbliższe 4 lata.

Polecam obejrzeć jak wolne i niezależne publiczne media zupełnie nie zmanipulowały tematu debaty w Wiadomościach :prochno:

Ja już limit 1h z polityką w tvp wykorzystałem na ten miesiąc :prochno:

Co do td, to tam już stołki, stołeczki pewnie chociaż częściowo podzielone z po i lewicą w razi wygranej wyborów. Debata dużo raczej nie zmieni, choć kto wie czy np. część niezdecydowanych (wg ostatniego sondażu wyborczej przyciśnięci głosują na td) nie postawi w ostatniej chwili "X" na karcie z bezpartyjnymi a nie td i to naprawdę może być game changer tych wyborów. Gość z bezpartyjnych pokazał, że zasadniczo nie odstaje od reszty towarzystwa.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 68 razy

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 20:28

Viking pisze: 09 października 2023, 20:24Dobrze dla Konfederacji że on ich reprezentuje, bo podchodzi poważnie do tematu, a Mentzen to by smieszkował i robił cyrk, co wyglądało by mało poważnie.
Sławek to taki gość, który wie kiedy sypnąć żartem (nie zawsze do końca udanym), a kiedy na serio przejść do konkretów. W tych wyborach pokazał się (gdzie mógł) z obu stron.

1:23:35 - wynik głosowania na zwycięzce debaty.
AdiJuve pisze: 09 października 2023, 20:28Gość z bezpartyjnych pokazał, że zasadniczo nie odstaje od reszty towarzystwa.
W debacie powyżej chłop od bezpartyjnych też wypadł przyzwoicie. Może niech pomyślą o założeniu partii :)

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Aleexxx

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 20:42

Przy obecnej metodzie podzialu mandatow bezpartyjni ktorzy wypadaja dobrze, powoduja wzrost liczby mandatow u PISu i PO. Ruch ten zostal zlozony przez ludzi ktorzy startowali nierzadko z list PO i PIS, wiec jak dla mnie to jest tez taktyka wyborcza.

Czy mocnym wyniku Bezpartyjnych i nie dostaniu sie trzeciej drogi PIS ma nawet szanse na wygrana.

Te debaty od dawna odbiegaja od jakichkolwiek form przyzwoitosci i jak dla mnie nie mozna jednoznacznie powiedziec kto wypadl lepiej czy gorzej, bo nierzadko wypowiadywali sie na rozne tematy.

Ale moim zdaniem:
Tusk - lekko przegrany, przy pompie z ktora szedl na debate
Morawiecki - lekko przegrany, ciezko wygrac z taka charyzma, mysle ze nawet wsrod wyborcow pisu gosc wyglada jak klamca
Maj - Wygrany
Scheuring-Wielgus - Wygrana
Holownia - lekko Wygrany
Bosak - Wygrany

Kazdy z nich wygral w troszke inny sposob. Mysle ze Bosak atakowal w wyborcow betonow z PISu i moglo to ugrac z 1-2%, a inni skupili sie na obietnicach i tutaj mysle ze po prostu ubedzie troszke PO.

B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 20:56

Chyba najbardziej bezwartościowa debata od kiedy w ogóle ta "dyscyplina" jest w Polsce uprawiana. Pytania na zasadzie "PiS chce, żeby było super, a KO, żeby było do dupy, a wy który wariant popieracie?". Koncertowo zmarnowana godzina, już lepiej jakby w tym czasie archiwalny odcinek "Jednego z dziesięciu" puścili.
Generalnie było to tak słabe już na poziomie konstrukcji, że nie da się z tego wyciągnąć żadnych sensownych wniosków ani nie wpłynie to w żaden sposób na wybory.

dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Nieprzeczytany post 09 października 2023, 21:20

B@rt pisze: 09 października 2023, 20:56 Chyba najbardziej bezwartościowa debata od kiedy w ogóle ta "dyscyplina" jest w Polsce uprawiana. Pytania na zasadzie "PiS chce, żeby było super, a KO, żeby było do <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>, a wy który wariant popieracie?". Koncertowo zmarnowana godzina, już lepiej jakby w tym czasie archiwalny odcinek "Jednego z dziesięciu" puścili.
Generalnie było to tak słabe już na poziomie konstrukcji, że nie da się z tego wyciągnąć żadnych sensownych wniosków ani nie wpłynie to w żaden sposób na wybory.
Dlaczego archiwalny odcinek "Jeden z dziesięciu"? Przecież w czasie trwania "debaty" normalnie leciałby nowy odcinek teleturnieju prowadzonego przez Pana Tadeusza Sznuka, ale kutafonom zachciało się jakiejś debaty.

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
ODPOWIEDZ