Niechec do Legii

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 16:12

No wlasnie Legia jest najbardziej nielubianym klubem w Polsce.Wiem ze na tym forum sa osoby nie lubiace Legii choc z niektorymi potrafie sie bardzo dobrze dogadywac np.Rybeq i kouba.Sa tez tacy z ktorymi sie nie dogadam przez to co pisza.Mozna tez zauwazyc ze jest pewna grupka sympatykow Legii :Marcin-Ironek,ja,swiergot i jeszcze kilka innych osob.Postanowilem dac pewnen tekst najlepszy jaki czytalem o niecheci do Legii.Pokazuje on moim zdaniem calutka prawde o nienawisci oraz o tym co byloby gdyby nas legionistow nie bylo.Polecam lekture.Pewnie niektorzy zaraz powiedza ze tekst ten jest ze strony warszawskiego klubu ale dla mnie to bez roznicy skad jest najwazniejsze ze to co jest tam napisane to prawda.

Jak by to było, gdyby nas nie było?

Nie od dziś wiadomo, że Legia jest najbardziej znienawidzonym klubem w Polsce. Aż strach pomyśleć co by się stało gdyby Legia nagle znikła niczym Kenneth Zeigbo w Nigerii. Jest wielce prawdopodobne, że życie straciło by sens dla wielu kibiców i piłkarzy, którzy zawsze byli przeciwko Legii z takich lub innych powodów.

Prawdopodobnie najgorzej miałaby Biała Gwiazda. No bo nie dość, że nie mieliby szansy docenienia klasy Legii śpiewając piosenki o niej w czasie mistrzowskiej fety to jeszcze ich oprawy prezentowały by się jak elokwencja Ireneusza Jelenia, a repertuar piosenek byłby tak niewielki jak w Grodzisku Wielkopolskim. Większość elementów oprawy Wiślaków jest żywcem zerżnięta ze stadionu przy ulicy Łazienkowskiej. Prawdziwym hitem były Rzymskie ognie w kolorach Legii, wystrzeliwane w powietrze przez kibiców Wisły. Elementy oprawy nie są jeszcze tak zadziwiające jak piosenki śpiewane przez Wiślaków i tak przy Reymonta królują: "Mistrzem Polski jest Wisła" , "W pociągu jest tłok" i uwaga "Biała gwiazda w koronie się mieni". Nie ma co, piosenki oryginalne jak płyty kompaktowe ze stadionu dziesięciolecia. W Krakowie nie tylko kibice dają dowody swojego podziwu dla Legii. Jakże budująca była wypowiedz Tomasza Frankowskiego, że jeśli ktoś w Warszawie go nie lubił to teraz musi go nienawidzieć. Widać w Wiśle panuje ogromna chęć, żeby w końcu zdetronizować Legie i zostać wrogiem całej Polski co jest jednak niemożliwe, bo Legia to Legia i niezależnie od wyników Wisły, to ona będzie budziła największe emocje.

O tym jak cieszyli się piłkarze i kibice Lecha Poznań ze zdobycia Pucharu Polski bardzo wiele już zostało powiedziane. Ja tylko zaproponuję Poznaniakom zmienić słowa przyśpiewki z "...w nienawiści do tej drużyny" na "...w kompleksie do tego klubu". Jakże nas to dowartościowuje kiedy przeciwnik bardziej cieszy się z tego, że Legia nie zdobyła pucharu niż z tego, że sami go zdobyli. Nigdy nie zapomnę kiedy oglądałem w telewizji ligowy mecz Lecha z Legią, na który fani Legii dostali wyjazdowy zakaz. Wtedy najczęściej śpiewanymi piosenkami przy Bułgarskiej były piosenki o Legii. Należy też zaznaczyć, że były jedynymi piosenkami śpiewanymi przez cały stadion. No i co oni by zrobili gdyby Legia nie istniała? Przecież ich stadion byłby wtedy cichy jak Grzegorz Kołodko zaraz po objęciu urzędu, a układ z Widzewem o wzajemnym szacunku nie przetrwałby długo bez piosenek o Legii. Różne są metody wychowawcze, ale ta poznańska zdecydowanie podbudowuje moje ego.

Prawdopodobnie najbardziej nieuleczalnym przypadkiem są kibice rywala zza miedzy. Pomijając już to co dzieje się niemalże wszędzie czyli śpiewanie o Legii, natężenie kompleksów przy Konwiktorskiej jest tak duże, jak łapówka dla grupy trzymającej władzę. Miałem ostatnio okazję odwiedzić stronę Polonii, na której umieszczone są projekty vlepek. Hasła w rodzaju: "Warszawa przeprasza za Legię" czy "Braci się nie traci" z wizerunkiem Stalina i Jaruzelskiego przy herbie Legii, jasno pokazują co jest sensem życia dla Polonistów. Warte zaznaczenia jest to, że niemal połowa projektów na tej stronie jest anty-legijna.

Niewątpliwie wiele by się zmieniło, gdyby nas nie było. Choćby we Wronkach notowano by już tylko jeden komplet widzów na rok zamiast dwóch, a KSZO Ostrowiec straciłoby swojego największego wroga, którym zostaliśmy tylko dlatego, że nazywamy się Legia. Zaraz podniosą się głosy, że właśnie dlatego tak nas nienawidzą, że się wywyższamy takimi tekstami jak ten. Jeśli chcecie żebyśmy przestali się wywyższać to przestańcie na każdym kroku pokazywać, że czujecie się od nas gorsi. Wtedy uświadomicie sobie, że nie tyle my się wywyższaliśmy, co wy się zniżaliście.

Autor: Mateusz Cacek

zrodlo: http://www.legialive.pl/publikacja.php? ... jaID=11328

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 16:26

Owszem nie lubie Legii ale autor tego tekstu ma racje. Kibicuje Krakowskiej Wisle. Co by było gdyby Legii nie było napewno nie było by wypełnionego po brzegi stadionu na Reymonta, tych wielu emocji i tego meczu o którym sie pisze mecz sezonu. Moja nie chęc do Legii jest tylko na podłozu Ligowym. Ale jak Legia grała w Pucharze Uefa kibicowałem Legii i cieszyłem sie jak Legionisci strzelali bramy. Z drugiej strony Legia ma dobre kontakty z PZPN którego osobiscie nie cierpie i czekam dnia az swoją kadencje skączy Listkiwicz.

Szaczunek dla wszystkich kibiców Juve nie zależnie od tego komu kibucują czy Legii czy Wisle, wkoncu wszyscy kochamy JUVE ! :D

Rybeq

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 16:49

Jest wielce prawdopodobne, że życie straciło by sens dla wielu kibiców i piłkarzy, którzy zawsze byli przeciwko Legii z takich lub innych powodów.
Gruba przesada, wynikajaca ze stronniczosci autora.

Szczerze mowiac spodziewalem sie ze bede mogl wiecej powiedziec, ale po przeczytaniu calego tekstu tylko to mi sie nasuwa.

[']rybeq[']
20.II.2003-3.III.2005
cos sie konczy, cos sie zaczyna.
Tojfel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 17:09

Jak zwykle wszyscy mają kompleks Legiunii :shock:
To klub bez skazy :oops:
Skoro was nie lubią to musieliście sobie na to zasłużyć, szczególnie jak podbieraliście do woja co lepszych zawodników :evil:
Mi to ten klub wisi :twisted:
Ciesze się z tego co mam i za żadne skarby tego nie zamienie :D

Czarne serce mam i czarną w żyłach krew...
Obrazek
Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 17:34

Tojfel pisze:Jak zwykle wszyscy mają kompleks Legiunii :shock:
Skoro was nie lubią to musieliście sobie na to zasłużyć, szczególnie jak podbieraliście do woja co lepszych zawodników :evil:
Widze polonista a tacy na tym swiecie jeszcze istnieja?? 8)

Rybeq moze ten artykul jest stroniczy ale dlatego ze opowiada o Legii i moim zdaniem o prawdzie dlaczego klub ten jest nielubiany i o tym jak ta antypatia sie objawia.

Ironek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 18:09

paku pisze:Z drugiej strony Legia ma dobre kontakty z PZPN którego osobiscie nie cierpie i czekam dnia az swoją kadencje skączy Listkiwicz.
polecam słownik ortograficzny :)

:shock: nie moge, LEGIA ma dobre stosunki z PZPN :shock: :?: :?: człowieku, gdzie Ty żyjesz :?: trzeba być ślepym żeby nie widzieć co się dzieje między PZPN i LEGIĄ, przecież nasz "kochany: związek piłki nożnej robi wszystko zeby utrudnić życie LEGII.

Co tu dodawać do tego tekstu :?: tyle, że w każdej części jest prawdziwy, właśnie tak jest w Polsce, że kibice np. Wisły, Lecha, Widzewa, bardziej nienawidzą LEGII niż kochają swój klub, skoro na fecie mistrzowskiej w Krakowie zamiast śpiewać sobie piosenki o Wiśle i jej mistrzostwie wszyscy śpiewali jakieś piosenki typu "LEGIA h**" itp. to zostawiam takie zachowanie bez większego komentarza i tylko mi się śmiać chce, to samo Lech, po odebraniu pucharu, biegną pod swoją trybune i zamiast śpiewać o swoim klubie to śpiewają "LEGIA to stara k****" z reissem na czele (straciłem do niego szacunek, nienawidze go najbardziej, wole już casillasa czy gutiego). Bieżcie przykład z LEGII, gdzie w Wawie na fecie mistrzowskiej nie było żadnej obraźliowej dla innego klubu piosenki, wszyscy olali inne kluby i zajęli się radością z mistrzostwa i śpiewali piosenki typu "Mistrzem Polski jest LEGIA...." itp.
Taka jest prawda !! Zgadzam się z tym textem w 100 %, wiem ze Wy, kibice innych klubów się z tym nie zgadzacie, ale w środku siebie wiecie, że to jest prawda !!

DjJuve dzięki za uwzględnienie :)
P.S. DjJuve jedziesz na zlot :?: bo jak tak to byśmy mogli razem ruszyć, razem zawsze raźniej jechać, taki kawałek drogi :) jak by co to GG: 5422405 :)

PABLO

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 18:35

DjJuve pisze:Wiem ze na tym forum sa osoby nie lubiace Legii choc z niektorymi potrafie sie bardzo dobrze dogadywac np.Rybeq i kouba
Rybeq i kouba do tej grupy mozesz i mnie dopisac !!!

a mozesz nie cytować całego posta DJuve tylko wybranaczęsc na która odpowiadasz :?:
kouba

Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 18:44

PABLO pisze:
DjJuve pisze:Post DjJuve
Rybeq i kouba do tej grupy mozesz i mnie dopisac !!!
Nie nie moge cie dopisac bo z toba nie rozmawialem a napisalem "Wiem ze na tym forum sa osoby nie lubiace Legii choc z niektorymi potrafie sie bardzo dobrze dogadywac np.Rybeq i kouba" z toba sie nie dogaduje zreszta nie umiesz kopiowac tylko wybranej wypowiedzi??Muszi kopiowac caly post??Gosciu poprostu wymiatasz.Jezli ktos ma sie wypowiadac tak jak kolega prosze nic nie pisac 8)

Polmos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 18:58

zgadzam sie z tym tekstem w 100 %. Jestem kibicem Legii, ale nie sądze, że gdybym był kibicem innego klubu to bym sie z tym nie zgodził (chociaz tak naprawde nie można niczego powiedzieć), bo w tym tekscie jest bardzo dużo faktów. Poprostu taka jest prawda kibice innych klubów częściej skupiają sie na wyzywaniu Legii niż na dopingowaniu własnego klubu. A to jak sie zachowywali Poznańscy piłkarze to doskonale to potwierdza, dla nich bardziej liczyło sie, że pokonali w tym finale Legie niż, że wogóle wygrali.

Dziadek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 18:58

Nie powiem ze Legia to mój ulubiony klub bo tak nie jest. Nie kibicuje im ale takze nie mam zamiaru ich wyzywac czy cos w tym stylu. Poprostu jestem neutralny względem Legii. Bardziej kibicuje Wiśle Kraków.Jednym z kibiców Legii jest ADAMJUVENTUSPL i bardzo lubie z nim gadac przez gg na temat juve i nie tylko. Przeciez jestesmy z jednego kraju i powinnismy sie cieszys z tego ze jest to klub grający na dosc dobrym poziomie( a takich w Polsce malo).

Rybeq

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 19:01

Bieżcie przykład z LEGII, gdzie w Wawie na fecie mistrzowskiej nie było żadnej obraźliowej dla innego klubu piosenki, wszyscy olali inne kluby i zajęli się radością z mistrzostwa...
... i demolowaniem miasta.

[']rybeq[']
20.II.2003-3.III.2005
cos sie konczy, cos sie zaczyna.
Mikołajek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 19:01

Pisałem to już pod tekstem o ktorym tu mowa.Mianowicie nie nawidze was za to że nas okradaliście np.OKO,ARAŚ i wielu,wilu innych.Gdyby nie to nie było by tych tytułów.Drugą rzeczą za co was nie cierpię jest to że ciągle się przechwalacie.Prawda jest taka że to my w Wielkopolsce pracujemy a wy sie lenicie.Na koniec napisze że nie jestem za bojkami

Stolik

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 19:19

Boże myślałem że umrę czytając ten tekst
Artykuł jest tak stronniczy że głowa mała.
To nie prawda że na Wiśle śpiewane są tylko piosenki "anty Legia"
jest wiele często spiewanych pieśni typowo wiślackich
tu sie znalazł błąd w artykule poniewaz piosemkia nie nazywa się "biała gwiazda w koronie sie mienii" tylko "biała gwiazda na niebie się mnieni"

Jęślu uważacie ten artykuł za 100% prawdziwy to ja Kibic Wisły wam wspułczuje!!
szanuje Legie szanuje wszyskich piłkaży mnie szlak trafia jak ktoś robi z siebie męczennika
BIEDNA LEGUNIA MOZE IM OŁTAŻYK POSTAWIMY :evil:

nikt ich nie kocha nikt ich nie lubi wszyscy mają kompleksy!!

a co do śpiewania "legła warszawa" podczas fety to się nie dziwcie że sie cieszymy z pokonania 2 w kraju drużyny piłkarskiej

(my mamy się z czego cieszyć bo wy nie bardzo :wink: )
no chyba że z tego że pobiliscie piłkaży Lecha, chcieliscie pobić Vuko (mimo wszysko piłkaża legii) ale miał szczęście i odjechał na czas

wiem że mnie zaraz zlinczujecie ale mam to gdzieś

wcale się nie ździwie jak zobacze vlepkę Legii z białą e(L)ką powieszoną na krzyzu

JAZDA JAZDA JAZDA

!!!!!!!!!!!!!BIAŁA GWIAZDA!!!!!!!!!!!!!
Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 20:30

Stolik pisze:Boże myślałem że umrę czytając ten tekst
Jednak zyjesz??
Stolik pisze:Artykuł jest tak stronniczy że głowa mała.
Czyja mala tego mala 8)
Stolik pisze:To nie prawda że na Wiśle śpiewane są tylko piosenki "anty Legia"
Spiewane sa tez piosenki sciagniete od Legii lecz slowa sobie zmieniliscie
Stolik pisze:jest wiele często spiewanych pieśni typowo wiślackich
tu sie znalazł błąd w artykule poniewaz piosemkia nie nazywa się "biała gwiazda w koronie sie mienii" tylko "biała gwiazda na niebie się mnieni"
Typowo wislacka sciagnieta od Legii :? .W koronie czy na niebie jak zwal tak zwal ale sciagnieta zywcem od legionistow trudno wam samym cos wymyslic?? 8)
Stolik pisze:Jęślu uważacie ten artykuł za 100% prawdziwy to ja Kibic Wisły wam wspułczuje
Nie wiem czego wspolczujesz ale ok.
Stolik pisze:szanuje Legie szanuje wszyskich piłkaży mnie szlak trafia jak ktoś robi z siebie męczennika
BIEDNA LEGUNIA MOZE IM OŁTAŻYK POSTAWIMY :evil:
Oltarza nam nie potrzeba a nikt nie robi z siebie ofiary lecz opisuje prawde.Bo moze Legia nie jest nielubianym klubem??Jest najbardziej lubianym i najbardziej znienawidzonym.
Stolik pisze:nikt ich nie kocha nikt ich nie lubi wszyscy mają kompleksy!!
Czy wszyscy maja kompleksy to nie wiem ale ty chyba tak 8)
Stolik pisze:a co do śpiewania "legła warszawa" podczas fety to się nie dziwcie że sie cieszymy z pokonania 2 w kraju drużyny piłkarskiej
To bardziej cieszycie sie ze pokonaliscie Legie niz ze macie mistrzostwo :? ciekawe okazywanie radosci :?
Stolik pisze:(my mamy się z czego cieszyć bo wy nie bardzo :wink: )
Juz kisiel w majtkach?? 8)
Stolik pisze:no chyba że z tego że pobiliscie piłkaży Lecha, chcieliscie pobić Vuko (mimo wszysko piłkaża legii) ale miał szczęście i odjechał na czas
Chlopcze polecam slownik ortograficzny 8)
Stolik pisze:wiem że mnie zaraz zlinczujecie ale mam to gdzieś
Bardzo fajnie 8)
Stolik pisze:wcale się nie ździwie jak zobacze vlepkę Legii z białą e(L)ką powieszoną na krzyzu
Pewnie musisz byc z siebie dumny??Powodzenia w doroslym zyciu 8)

bociu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2004, 20:39

Tojfel pisze:Jak zwykle wszyscy mają kompleks Legiunii :shock:
Jestem kibicem LEgii i pewnie niektorzy beda mi mieli za złe ze troche lubie tez Polonię. Ale to pewnie dlatego ze urodziłem sie w Warszawie i lubie wszystkie stamtąd kluby i uwielbiam tylko LEgie. Byłem kilka razy na meczu Polonii i jestem zarzenowany poziomem tamtejszego kibicowania. Albo trąbki, gwizdki albo inne pierdoły. Tylko na "kamiennej" cos sie dzieje i w przerwie[sic!] meczy są fajerwerki. Na Polonie przychodza dzieci, ktore maja biedniejszych starych ktorych nie stac na to zeby wysłac swoje dzieci na LEgie :D , albo stare dziadki lub dzieciaki ktore moga wejsc za darmo, z racji tego ze trenują w trampkarzach, zakach itp. Niestety w trampkarzasz panuje tam taka sytuacja-płacisz(masz nadzianych starych)-grasz. WIem to bo przez około rok moj kumpel tam trenował ale wreszcie odszedł bo nie wyrobił-grały nadziane gnojki. Taka jset polonijna rzeczywistość. Mam nadzieje ze cos w tym klubie zmieni sie na lepsze bo tak byc nie moze!!! A co do samego tematu to zdaje mi sie ze niechec do LEgii spowodowana jest tym, ze kibice przez długi czasbyli bandziorami. Troche ich jeszcze zostało co było widac po finale PP z Lechem. Poza tym niektorzy maja kompleksy i nie lubią LEgii dlatego, ze wiedzą ze gra dobrze i mocno zagraza ich klubowi. Albo o nienawisci decyduja jakies wydarzenia z przeszłości. Albo po prostu niektorzy nie lubią LEgii "bo tak". I to na tyle.

ODPOWIEDZ