Mercato (LATO 2022) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 79 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2022, 15:47

Crunny pisze: 12 sierpnia 2022, 15:07 Ciekawe, czy potwierdzi się po sezonie, ale obstawiam taką kolejność (od najlepszego do najgorszego transferu):
1. Di Maria za 0 mln
2. Kostić za 12 mln
3. Pogba za 0 mln
4. Gatti za 5 mln
5. Bremer za 41 mln

Jeśli dojdzie Depay za 0 mln, to umieściłbym go na 3. miejscu.

Szkoda, że może braknąć nam czasu/pieniędzy na wymianę Ruganiego na kogoś lepszego, bo jakieś tam zainteresowanie chłopakiem jest, a grając 3-ką z tyłu potrzebujemy co najmniej 4 środkowych obrońców na wysokim poziomie (jak kiedyś BBC+Benatia).
Milenković bodajże wczoraj podpisał przedłużenie umowy z Fiorentiną, więc podejrzewam, że usunęli mu klauzulę na 15 mln Euro, a płacić za niego więcej nie ma chyba sensu (chociaż znając naszych speców to wrócimy do rozmów o Serbie za rok i wtedy rzucimy na stół z 25-30 baniek). Ściąganie starego Acerbiego też raczej nie ma uzasadnienia mimo tego, że sportowo jest lepszy od Ruganiego. Ponadto najpierw musielibyśmy sprzedać Daniele, a przy jego pensji to niewykonalne podobnie jak transfer Arthura.

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
BlackJacky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2022, 19:05

Poprostu pisze: 11 sierpnia 2022, 19:33Arthur zostanie na 100%. Nie ma co z tym badziewiem zrobić.
Ja bym go wdupił do JU-23. Skoro hajs i tak będzie pobierał, a na poważną piłkę jest za słaby (piłkarsko oraz kondycyjnie), to może chociaż pomoże chłopakom w niższej lidze awansować :whistle:

AdiJuve pisze: 12 sierpnia 2022, 13:34Romero to zwykła zabawa w plusvalenze z Genoa.
To żaden argument. Bo jak widzę, że mam młodego zdolnego, do gry właściwie na już, to nie opylam go po to, zeby fajnie było w papierach, tylko biore do pierwszej drużyny, żeby podnieść konkurencje i poziom sportowy. A hajsu szukam gdzie indziej - z dziamdziaków. Argument o tym, ze di Lajt byl drogi i dlatego MUSIAŁ grac, to tez jakas abstrakcja dla mnie rodem z Polskiej Ekstraklapy 1997r. Ale to klub-mem, więc wszystko jest możliwe.

Baczu pisze: 12 sierpnia 2022, 14:33Do wzięcia za przyzwoity pieniądz był Hickey, my natomiast zapłaciliśmy niewiele mniej za zawodnika, którego podarowaliśmy Bolonii jako jego następce. :facepalm:
I bodaj jeszcze im placimy, zeby sie u nich ogrywal...

Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl

"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
Gałcio

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2022, 19:43

Ty, ale na wysokim poziomie teraz i BBC + Benatia, to jakbyś pluł wszystkim z nas w twarz. My w tej chwili to mamy maks 1/4 z tego, a i tu bym się zastanowił.

Nigdy nie dyskutuj z <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>,najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,a potem pokona doświadczeniem.
Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2022, 20:06

W ciągu roku przebudowaliśmy 83% naszej ofensywy :O

Zamiast:
- C.Ronaldo (15 mln)
- Chiesa
- Dybala (0 mln)
- Morata (0 mln)
- Bernardeschi (0 mln)
- Kulusevski (45 mln)
= 60 mln
śr. wieku latem 2021: 27 lat
wartość wg. TM latem 2021: 225 mln, czyli średnia gracza 37,5 mln
pensje brutto: ok. 99 mln (z czego sam CR7 pobierał 57 mln)

Mamy:
- Vlahović (82 mln)
- Chiesa
- Di Maria (0 mln)
- Depay (0 mln)
- Kostić (12 mln)
- Kean (38 mln)
= 132 mln
śr. wieku latem 2022: 26,5 lat
wartość wg. TM latem 2022: 245 mln, czyli średnia gracza 41 mln
pensje brutto: ok. 44 mln

Wymiana kosztowała nas 72 mln (głównie koszt Vlahovica), ale jest ciut młodziej i dużo taniej w utrzymaniu. Sportowo? To się okaże, bo kierownikiem tej wielkiej przebudowy jest Allegri :prochno:

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2022, 20:14

BlackJacky pisze: 12 sierpnia 2022, 19:05
AdiJuve pisze: 12 sierpnia 2022, 13:34Romero to zwykła zabawa w plusvalenze z Genoa.
To żaden argument. Bo jak widzę, że mam młodego zdolnego, do gry właściwie na już, to nie opylam go po to, zeby fajnie było w papierach, tylko biore do pierwszej drużyny, żeby podnieść konkurencje i poziom sportowy. A hajsu szukam gdzie indziej - z dziamdziaków. Argument o tym, ze di Lajt byl drogi i dlatego MUSIAŁ grac, to tez jakas abstrakcja dla mnie rodem z Polskiej Ekstraklapy 1997r. Ale to klub-mem, więc wszystko jest możliwe.
Plusvalenze była robiona na zasadzie Sturaro do Genoi Romero do Juve. Także tam w ogóle nie był rozpatrywany do grania. Ale zgadzam się że z perspektywy czasu to był błąd. Mieliśmy Chieliniego-Bonusa, Ruganiego, przyszli De Ligt Demiral, Romero, tam bez szans było to upchać. Już De Ligt miał poniekąd farta bo Giorgio złapał kontuzje.
Ale jak inaczej wytłumaczyć, że De Ligt grał tyle niż tym ile kostzowal? Mimo serii wtop Holendra Demiral dostał szansę dopiero w styczniu i to chyba jak ktoś wspominał z powodu urazu a nie słabej formy De Ligta. Także gdzie jeszcze tam było miejsce dla Romero. Niestety fakt jest taki, że nikt w nim nie widział gościa na miarę Juve i nawet szansy mu nie dano.

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2022, 01:36

Wymiana prawie całej ofensywy to jedno, ale jak tak dalej pójdzie, to będziemy mogli stworzyć całą 11-tkę z nowych graczy IN :P

Depay - X - Di Maria
Pogba - Fagioli - Paredes
Kostić - Bremer - Gatti - X
X

Takiej rewolucji chyba nikt się nie spodziewał. Wcześniej pisano o 2 nowych graczach do każdej z formacji.

I jeszcze 11-tka OUT:

Bernardeschi - Morata - Dybala
Rabiot - Ramsey - Ranocchia
Pellegrini - Chiellini - de Ligt - X
X

Hans

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2022, 05:46

Poza Ranocchia ta 11 out wygląda bardzo przyjemnie

fivapoPL

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2022, 10:40

Hans pisze: 13 sierpnia 2022, 05:46 Poza Ranocchia ta 11 out wygląda bardzo przyjemnie
a Ranochia czasem nie w Mozie na wyp poszedł

Hans

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2022, 13:21

fivapoPL pisze: 13 sierpnia 2022, 10:40
Hans pisze: 13 sierpnia 2022, 05:46 Poza Ranocchia ta 11 out wygląda bardzo przyjemnie
a Ranochia czasem nie w Mozie na wyp poszedł
Jest poza klubem ? Jeszcze jak. Mam nadzieje że tam pogra jak najwięcej.
Szkoda mi też Pellegriniego, bo mimo wszystko nie grał źle, a <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> miał na pewno w tym udział, bo mu dawał jakieś założenia z dvpy :whistle:

Mati1990

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2022, 13:50

Po jutrze (tj poniedziałek) zaczyna się dla nas liga, mamy kilku niedostępnych graczy jak Pogba, czy Szczęsny. Na tę chwilę już 3/4 mercato za nami, a my wkraczamy w decydującą fazę. Lada chwila ma nas wzmocnić Depay i Paredes. Dobrze by było ogarnąć kogoś na lewą obronę, bo kiepsko to widzę teraz na tamtej pozycji.
Póki co oceniam nasze dotychczasowe działania na rynku na 7 z plusem z 10(to się końcowo jeszcze możezmienić ocena moja).
Przede wszystkim cieszę się, że udało nam się pozbyć większość balastu, a lada chwila pożegnamy jeszcze Rabiota i Arthura.

Di Maria - pomimo wieku, jest to gracz, który podniesie poziom tej drużyny i będziemy przez chwilę mieć z niego radochę.

Pogba - mimo nieudanego sezonu ostatniego w MU jest to gracz, który i tak jest dalej 3 poziomy wyżej od pozostałych pomocników naszych, transfer jak najbardziej na plus.

Gatti - przyznam szczerze, że oprócz YouTube nie oglądałem jego gry we Frosinone, ale potencjał i warunki ma i może zaskoczy i będziemy mieć gracza pokroju Giorgio? Wierzę w niego bardziej niż w Ruganiego.

Bremer - ostatnie sezony w Torino pokazały, że jest to format gracza na topa, twardy jak skała, nie bez powodu znalazł się w 11 sezonu, idealnie zastąpi De Ligta, oby nie grał tylko rękami tak jak holender, transfer oceniam na plus.
Kostic - wiadomym było, że musi do nas przyjść jakiś skrzydłowy. Serb był okazją nie do przegapienia. Oglądałem trochę bundeslige i powiem Wam, że już się wyróżniał w niej że 2 czy 3 lata temu, cieszę się i oby dał nam wiele radości, oczywiście też na plus transfer.

Paredes - wzmocnienie tanim kosztem, wielu z nas miało nadzieję na jeszcze jakieś mocne nazwisko w pomocy, ale widocznie idziemy tanim kosztem. Trochę nie doceniamy Argentyńczyka. Jest to gracz taki trochę od czarnej, przypomina mi trochę Vidala i potrafi też posłać fajne podanie do przodu. Na pewno jest to lepszy gracz niż Rabiot, czy Arthur, w taktyce Maksia może idealnie się wpasować. Jeśli tylko uda się go wyciągnąć na fajnych dla nas warunkach, to jak najbardziej na plus.

Depay - międzynarodowe doświadczenie, wciąż młody, dobre warunki fizyczne i trchnikę też ma, nie jest to Messi, Cr7 czy Neymar, ale uważam, że może u nas odpalić, jeszcze prawdopodobnie pozyskamy go za friko, więc fajna sprawa.

Napisałem na początku, że póki co nota 7 z plusem, niżej opisałem wszystko na plus, co mogło by dać 10, ale nie, tak nie jest. By nie było za kolorowo, to warto wspomnieć, że brakuje nam przede wszystkim PODSTAWOWEGO gracza na lewą stronę obrony, muszą działać, bo tam zostajeny póki co z zombie Sandro i łamliwym De Sciglio, czyli tak jakbyśmy byli bez lewych obrońców. Mają nasi jeszcze ponad 2 tygodnie na wzmocnienia, więc poczekamy jeszcze na werdykt...

Ogólnie rzecz ujmując wygląda na to, że tanim kosztem wzmocnimy drużynę na tyle, by wrócić do gry o scudetto , o ile kontuzje nie przeszkodzą. Jest to upgrade zespołu w porównaniu do zeszłego sezonu, czy tego z przed dwóch lat.

Muszę przyznać, że póki co podoba mi się praca duetu Arrivabene/Cherubini. Martwiłem się początkowo, że to będzie nowy duet typu Secco/Blanc, ale póki co nie patyczkują się i robią czystki po burdelu zostawionym przez Paraticiego.
Oby tak dalej - tanim kosztem, a solidnie. Fajnie, że rozglądają się po innych ligach jak bundesliga szukając okazji, a nie zapatrzeni tylko w Sassuolo, czy Udinese.

Oby tak dalej!
FJ!

MishaAveJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2022, 15:12

Obecnę mercato pozostawmy co najmniej do zimy. Piszesz o Secco/Blanc a jaki był hype jak przychdził Diego, Melo, Krasic i co ? a też wydawało sie że to mega transfery. NA chwilę obecną oczywiście na plus, oprócz tego co napisałeś Depay zdecydowanie > Morata a czy Paredes > Rabiot? cenię sobie argentyńczyka zna Serie A, ale zobaczcie jak gra RAbiot w kadrze, co się dzieje e Bentancurem i Kulusevskim....

Od kołyski Az po grób jedna miłość jeden klub!!!!- JUVENTUS
tom_gru

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2022, 15:23

Mati1990 pisze: 13 sierpnia 2022, 13:50 Muszę przyznać, że póki co podoba mi się praca duetu Arrivabene/Cherubini. Martwiłem się początkowo, że to będzie nowy duet typu Secco/Blanc, ale póki co nie patyczkują się i robią czystki po burdelu zostawionym przez Paraticiego. Oby tak dalej - tanim kosztem, a solidnie. Fajnie, że rozglądają się po innych ligach jak bundesliga szukając okazji, a nie zapatrzeni tylko w Sassuolo, czy Udinese.
Wystarczy nawet popatrzeć na zestawienie piłkarzy opuszczających klub to widać, że ten duet potrafi identyfikować słabe punkty w drużynie (albo przynajmniej potrafią słuchać trenera). Zawodnicy, którzy odeszli (lub są w kolejce do opuszczenia klubu - Rabiot, Arthur, Rugani) to w większości te same nazwiska, które wskazywali kibice oraz dodatkowo Chiellini (koniec kariery), De Ligt (niespełnione oczekiwania + możliwość odzyskania środków i sfinansowania z nich mercato) i Dybala (którego oczekiwania finansowe, były nieadekwatne do prezentowanego poziomu... gdyby zgodził się na te 4,5 mln Euro netto jakie ma w Romie i na brak prowizji dla agenta, to nadal byłby w Juve).

Póki co to tylko transfer Vlahovicia był sfinansowany ze środków z dokapitalizowania, pozostałe wypływy i wpływy z transferów, których obaj dokonali, się bilansują. Zaczynamy też ograniczać budżet płacowy i zmieniać strukturę drużyny. Za czasów Paraticiego był pod tym względem totalny chaos. Zresztą Paratici to taki zwykły lovelas, którzy może i modnie się ubiera i pięknie uśmiecha, ale żeby ogarniał rzeczywistość to mam duże wątpliwości.

"Stara miłość nie rdzewieje... z Juve od ponad 20 lat"
tom_gru

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2022, 15:28

MishaAveJuve pisze: 13 sierpnia 2022, 15:12 Obecnę mercato pozostawmy co najmniej do zimy. Piszesz o Secco/Blanc a jaki był hype jak przychdził Diego, Melo, Krasic i co ? a też wydawało sie że to mega transfery. NA chwilę obecną oczywiście na plus, oprócz tego co napisałeś Depay zdecydowanie > Morata a czy Paredes > Rabiot? cenię sobie argentyńczyka zna Serie A, ale zobaczcie jak gra RAbiot w kadrze, co się dzieje e Bentancurem i Kulusevskim....
...jak jesteś na każdym kroku wyśmiewany i hejtowany przez kibiców, a do tego masz świadomość, że jesteś na wylocie z klubu albo klub nie wiąże z Tobą przyszłości, to trudno by ktokolwiek prezentował swój najwyższy poziom. Trzeba totalnie przewietrzyć tę drużynę, by był nowy entuzjazm, bo bez tego nawet nie ma co liczyć nawet na TOP4 i to mając najlepiej opłaconą kadrę.

Ale już od dłuższego czasu środowisko kibicowskie Juventusu potrafi tylko narzekać, wymuszać tanie bilety, kłócić się z klubem itp.... trochę mało w tym entuzjazmu z kibicowania.

"Stara miłość nie rdzewieje... z Juve od ponad 20 lat"
MishaAveJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2022, 16:02

Widzisz, moim zdaniem największym problemem nie są piłkarze, nie jest dyrekcja a trener. I stąd te moje przykłady, a co do oceny mercato jeżeli sprowadzimy jeszcze dwóch obrońców - ŚO i LO to bedzie można mówić że jest dobre, ale na ocenę przyjdzie czas później.

Od kołyski Az po grób jedna miłość jeden klub!!!!- JUVENTUS
Bartosz Karawańczyk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2022, 16:07

Crunny pisze: 13 sierpnia 2022, 01:36 Wymiana prawie całej ofensywy to jedno, ale jak tak dalej pójdzie, to będziemy mogli stworzyć całą 11-tkę z nowych graczy IN :P

Depay - X - Di Maria
Kostić - Bremer - Gatti - X
X
Kostić na lewej obronie, ta, z pewnością. Po co tak na siłę tworzyć? Czy ten upór był konieczny?

Kostić - X - Di Maria
X - Bremer - Gatti - X
X

Paya pisze: 12 października 2020, 21:00 Chiesa? To będzie drugi Berna. Są strasznie podobni. Podobna jest również ich historia i pochodzenie. Przereklamowane super talenty z Violi za grube miliony. Totalnie przepłaceni.
Zablokowany