Mercato (LATO 2022) DYSKUSJA
- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 205 razy
Jednak dzisiaj kolejne głosy z VS, że jednak Zaniolo jest/będzie (jak kto woli) nasz ale nie śpieszymy się bo musimy uszczuplić kadrę. wygląda na to, że jeżeli nadal interesuje nas Morata to są to dwie niezależne od siebie transakcje. Ale jak mówię, głosy z VS ale w tym roku wyjątkowo dobrze im idzie z podawaniem info z dużym nawet wyprzedzeniem.

- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Gdzie żeś widział tych wielu młodzików przewijających się przez Juve w ostatnich 10 latach?dimebag11 pisze: ↑21 lipca 2022, 09:50 @MRN
Odnośnie Verrattiego, to mówiło się też o innej rzeczy - mianowicie, my ponoć chcieliśmy go posłać na jakieś wypożyczenie (co chyba nie jest jakieś nieprawdopodobne patrząc na to co stało się z wieloma wyróżniającymi się młodzikami jacy przewinęli się przez Juventus w ciągu powiedzmy 10 ostatnich sezonów), a wolą zawodnika było granie dla Starej Damy/PSG czy kogoś innego z czołówki, a nie dla Cagliari czy innej Salernitany.

- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 79 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Wcale ich nie było, bo włączanie do szerokiej kadry nawet w ostatnich sezonach takich zawodników jak Fagioli, Ake, Soule, Miretti, De Winter, Stramaccioni, Ranocchia, Caviglia, Da Graca, Dragusin, Portanova, Rafia, Felix Correira, Zanimacchia, Del Fabro, Pereira, Muratore, Mavididi czy chociażby wspomniany Kean, to moje wymysły. Zresztą takiego Soule to do reprezentacji powoływali, bo pewnie się nie znają i biorą go tylko za to, że "gra" w Juve (bo wchodzenie na ostatnie kilkanaście sekund, gdy jest karny raczej ciężko nazwać grą).AdiJuve pisze: ↑21 lipca 2022, 11:35Gdzie żeś widział tych wielu młodzików przewijających się przez Juve w ostatnich 10 latach?dimebag11 pisze: ↑21 lipca 2022, 09:50 @MRN
Odnośnie Verrattiego, to mówiło się też o innej rzeczy - mianowicie, my ponoć chcieliśmy go posłać na jakieś wypożyczenie (co chyba nie jest jakieś nieprawdopodobne patrząc na to co stało się z wieloma wyróżniającymi się młodzikami jacy przewinęli się przez Juventus w ciągu powiedzmy 10 ostatnich sezonów), a wolą zawodnika było granie dla Starej Damy/PSG czy kogoś innego z czołówki, a nie dla Cagliari czy innej Salernitany.W sensie było ich wielu, ale jakościowych to można na palcach jednej ręki wymienić. Nawet kiedyś były potencjalnie większe gwiazdy jak Paladino czy Lanzafame. Tak naprawdę w kwestii wychowanków Juve nawet licząc tych graczy, ktorzy się tylko przewinęli przez sektor młodzieżowy Juve to takiego Kean w ciągu tych 10 lat można uznać za jednego z najlepszych młodych graczy z Juve.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- AdiJuve
- Juventino
Ale to wymieniłeś chłopaków, którzy są jeszcze względnie młodzi i mają czas żeby się pokazać część już pokazała w słabszych klubach, ze nie bardzo się nadaje część spisała się obiecująco (Fagioli, Ranoccia) a nawet w Juve (Miretti) i to wymieniłeś nie z 10 lat tylko z 2/3 lat. Zaś wcześniej sobie zobacz gdzie te niby talenty Juve, które przewinęły się przez sektor młodzieżowy grają. Ciężko poza kilkoma przypadkami rozważać ich nawet w perspektywie szerokiego uzupełnienia kadry. Ja ponadto wspominałem o jakościowych wychowankach/graczach z sektora młodzieżowego to, ze ktoś ma talent to jedno, bo taki Paladino czy Lanzafame byli zapowiadani na jeszcze większe gwiazdy a karier nie zrobili.
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Obecnie nasza kadra liczy 29 zawodników. Musimy zrobić czystki, bo wśród nich mamy aż 10 środkowych pomocników = 6 "normalnych" + 3 młodych + 1 Ramsey.
Logicznym wydaje się, że teraz czeka nas pauza w transferach IN. Będziemy chcieli pozbyć się paru graczy (Ramsey, Arthur, Pellegrini, Pjaca, Rabiot?, Kean?, Ake?, 2 z 3 Rovella/Miretti/Fagioli), a potem uderzymy jeszcze po max. 1-2 (Zaniolo?, Milenković?, Paredes?).
Na ten moment najsłabiej obsadzoną formacją wydaje się zdecydowanie lewa obrona, ale roczny i wysoki kontrakt A.Sandro blokuje nam możliwość zakupu np. takiego Grimaldo za 15 mln (prawdopodobnie zrobi to Arsenal).
Drugim największym mankamentem jest 3/4? prawoskrzydłowych (Chiesa, Di Maria, Cuadrado, Zaniolo?) przy braku jakiegokolwiek lewoskrzydłowego z prawdziwego zdarzenia (np. takiego Kostica).
Gdyby udało się rozwiązać te 2 problemy, na kolejny sezon mielibyśmy naprawdę fajną kadrę. Grimaldo i Kostić mają kontrakty do 2023, więc ich łączna cena to ok. 30-40 mln, a dokładnie tego potrzebuje teraz nasza kadra. Lewy obrońca i lewoskrzydłowy powinien być naszym priorytetem przed Zaniolo czy Milenkovicem. A ten Paredes wydaje się jakimś nieśmiesznym żartem w kontekście tego, że Argentyński 28-letni "gwiazdor" rozpieszczony pieniędzmi od szejków miałby wypchnąć z kadry takiego Fagioliego czy Mirettiego.
Logicznym wydaje się, że teraz czeka nas pauza w transferach IN. Będziemy chcieli pozbyć się paru graczy (Ramsey, Arthur, Pellegrini, Pjaca, Rabiot?, Kean?, Ake?, 2 z 3 Rovella/Miretti/Fagioli), a potem uderzymy jeszcze po max. 1-2 (Zaniolo?, Milenković?, Paredes?).
Na ten moment najsłabiej obsadzoną formacją wydaje się zdecydowanie lewa obrona, ale roczny i wysoki kontrakt A.Sandro blokuje nam możliwość zakupu np. takiego Grimaldo za 15 mln (prawdopodobnie zrobi to Arsenal).
Drugim największym mankamentem jest 3/4? prawoskrzydłowych (Chiesa, Di Maria, Cuadrado, Zaniolo?) przy braku jakiegokolwiek lewoskrzydłowego z prawdziwego zdarzenia (np. takiego Kostica).
Gdyby udało się rozwiązać te 2 problemy, na kolejny sezon mielibyśmy naprawdę fajną kadrę. Grimaldo i Kostić mają kontrakty do 2023, więc ich łączna cena to ok. 30-40 mln, a dokładnie tego potrzebuje teraz nasza kadra. Lewy obrońca i lewoskrzydłowy powinien być naszym priorytetem przed Zaniolo czy Milenkovicem. A ten Paredes wydaje się jakimś nieśmiesznym żartem w kontekście tego, że Argentyński 28-letni "gwiazdor" rozpieszczony pieniędzmi od szejków miałby wypchnąć z kadry takiego Fagioliego czy Mirettiego.
Rysunki piłkarskie 11vs11.art 
polub na Facebooku
| obserwuj na Instagramie
| obserwuj na Twitterze
| obserwuj na TikToku 
polub na Facebooku
- Tony Montana
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
No cóż najgorętsza sprzedaż lata już za nami, więc można zrobić małe podsumowanie:
1. De Ligt za 67 + 10
2. Bremer 41 +8
Czyli tak od strzała 2/3 zarobionej kasy od razu wydaliśmy na następcę, nieźle
Nie powiem nawet śmiesznie się ostatnio przeglądało forum, ponieważ przed transferem De Ligta chyba nikt (nawet największe marudy, najwięksi krytycy De Ligta itd.) nie brał pod uwagę, że pójdzie on za mniej, niż 70 - no cóż Juventus potrafi zaskakiwać. Bonusy może będą, może nie. Późniejsze przekonywanie się, że cena jest jednak dobra przypomina mi pewnego mema z maską na twarzy. Swoją droga fajnie wyszkoliliśmy Bayernowi zawodnika, pozwoliliśmy się rozwinąć w najbardziej taktycznej lidze świata i jeszcze do interesu "dopłaciliśmy". Aczkolwiek rozumiem, że ostateczna kwota wynikała też z tego, że sam zawodnik chciał odejść - za rok byłoby jeszcze gorzej.
Dobra przejdźmy do opisu sytuacji jeśli komuś nie chce się czytać całości to tutaj streszczenie - lepiej, żeby ten Bremer naprawdę był topem bo jeśli nie to robimy flopa po całości.
Do brzegu. Pomiędzy dwoma zawodnikami mamy raptem 28 milionów różnicy, czyli w zasadzie jest to tyle co nic gdybyś chciał na rynku kupić topa (w porównaniu do bardzo dobrego gracza) - cena topów od pewnego momentu rośnie wykładniczo. Skrót myślowy - bardzo dobrego gracza możesz kupić za 40-50, za topa często musisz wyłożyć 90-100 mln. Nawet jeśli jest lepszy o 5% to płacisz za to 100% więcej.
Ustaliliśmy już, że na całej wymianie zarobiliśmy w sumie drobne. Na kontrakcie też cudów nie będzie bo Bremer pewnie tę 5 przecież dostanie. Dalej: De Ligt nie dość, że jest o 2 lata młodszy to znacznie bardziej ograny i wypróbowany w zasadzie wszędzie gdzie się tylko da. Kiedy Bremer dopiero trafił do Serie A to podkreślam młodszy o 2 lata De Ligt śmigał sobie w półfinale LM z Ajaxem jako kapitan.
My płacimy potencjalnie 49 melonów za gościa - z 1 bardzo dobrym sezonem (a raczej z jego połową), bez meczu w kadrze, bez meczu w europejskich pucharach, 2 lata starszego, takiego, o którym 1,5 roku temu nikt nie wiedział, że istnieje a rok temu był znajomy tylko fanom Serie A.
Bayern za potencjalne 77 dostaje gościa - wyporóbowanego na wszystkich frontach, na którego jest mega hajp, gościa, który może i miał słaby start w Serie A ale później nie obsrał zbroi i pokazał, że można w tej lidze i LM być ŚO w wieku 21 lat.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze to Bayern kupił sobie topa na lata - a nawet jeśli odejdzie to na nim zarobią. My póki co mamy kota w worku z 1 dobrym sezonem.
Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że De Ligt odchodzi (jestem o tym przekonany) ze względu na to, że zainteresował go projekt sportowy - nie dostrzegł tutaj szans na wygranie LM (wygrać może każdy ale już szansa na to w różnych miejscach jest o rząd wielkości różna). Zobaczył, że bierzemy jednego emeryta, drugiego gościa z jakimiś tam zawirowaniami (jakkolwiek dobrze oceniam ich transfery), generalnie gości nie typu gotowy produkt tylko taki z jakimiś defektami albo młodych, którzy może kiedyś odpalą. Zobaczył, że nie ma tutaj wielkich szans na szybkie wejście na szczyt, bicie się o LM, więc poszedł dalej. W Bayernie (nawet po utracie Lewego) ma na to większe szanse, niż w Turynie.
Żebyśmy się jednak dobrze zrozumieli - modlę się, żeby ten Bremer naprawdę okazał się takim topem, którym według niektórych już jest a według innych może być. Po prostu nie chcę być na koniec rozczarowany, że spodziewałem się czegoś super a wyszło jak wyszło. Zobaczymy co z tego wyjdzie, finansowo jakoś wiele nie zyskaliśmy pozostaje mieć nadzieję, że Bremer faktycznie będzie u nas TOPem.
1. De Ligt za 67 + 10
2. Bremer 41 +8
Czyli tak od strzała 2/3 zarobionej kasy od razu wydaliśmy na następcę, nieźle

Nie powiem nawet śmiesznie się ostatnio przeglądało forum, ponieważ przed transferem De Ligta chyba nikt (nawet największe marudy, najwięksi krytycy De Ligta itd.) nie brał pod uwagę, że pójdzie on za mniej, niż 70 - no cóż Juventus potrafi zaskakiwać. Bonusy może będą, może nie. Późniejsze przekonywanie się, że cena jest jednak dobra przypomina mi pewnego mema z maską na twarzy. Swoją droga fajnie wyszkoliliśmy Bayernowi zawodnika, pozwoliliśmy się rozwinąć w najbardziej taktycznej lidze świata i jeszcze do interesu "dopłaciliśmy". Aczkolwiek rozumiem, że ostateczna kwota wynikała też z tego, że sam zawodnik chciał odejść - za rok byłoby jeszcze gorzej.
Dobra przejdźmy do opisu sytuacji jeśli komuś nie chce się czytać całości to tutaj streszczenie - lepiej, żeby ten Bremer naprawdę był topem bo jeśli nie to robimy flopa po całości.
Do brzegu. Pomiędzy dwoma zawodnikami mamy raptem 28 milionów różnicy, czyli w zasadzie jest to tyle co nic gdybyś chciał na rynku kupić topa (w porównaniu do bardzo dobrego gracza) - cena topów od pewnego momentu rośnie wykładniczo. Skrót myślowy - bardzo dobrego gracza możesz kupić za 40-50, za topa często musisz wyłożyć 90-100 mln. Nawet jeśli jest lepszy o 5% to płacisz za to 100% więcej.
Ustaliliśmy już, że na całej wymianie zarobiliśmy w sumie drobne. Na kontrakcie też cudów nie będzie bo Bremer pewnie tę 5 przecież dostanie. Dalej: De Ligt nie dość, że jest o 2 lata młodszy to znacznie bardziej ograny i wypróbowany w zasadzie wszędzie gdzie się tylko da. Kiedy Bremer dopiero trafił do Serie A to podkreślam młodszy o 2 lata De Ligt śmigał sobie w półfinale LM z Ajaxem jako kapitan.
My płacimy potencjalnie 49 melonów za gościa - z 1 bardzo dobrym sezonem (a raczej z jego połową), bez meczu w kadrze, bez meczu w europejskich pucharach, 2 lata starszego, takiego, o którym 1,5 roku temu nikt nie wiedział, że istnieje a rok temu był znajomy tylko fanom Serie A.
Bayern za potencjalne 77 dostaje gościa - wyporóbowanego na wszystkich frontach, na którego jest mega hajp, gościa, który może i miał słaby start w Serie A ale później nie obsrał zbroi i pokazał, że można w tej lidze i LM być ŚO w wieku 21 lat.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze to Bayern kupił sobie topa na lata - a nawet jeśli odejdzie to na nim zarobią. My póki co mamy kota w worku z 1 dobrym sezonem.
Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że De Ligt odchodzi (jestem o tym przekonany) ze względu na to, że zainteresował go projekt sportowy - nie dostrzegł tutaj szans na wygranie LM (wygrać może każdy ale już szansa na to w różnych miejscach jest o rząd wielkości różna). Zobaczył, że bierzemy jednego emeryta, drugiego gościa z jakimiś tam zawirowaniami (jakkolwiek dobrze oceniam ich transfery), generalnie gości nie typu gotowy produkt tylko taki z jakimiś defektami albo młodych, którzy może kiedyś odpalą. Zobaczył, że nie ma tutaj wielkich szans na szybkie wejście na szczyt, bicie się o LM, więc poszedł dalej. W Bayernie (nawet po utracie Lewego) ma na to większe szanse, niż w Turynie.
Żebyśmy się jednak dobrze zrozumieli - modlę się, żeby ten Bremer naprawdę okazał się takim topem, którym według niektórych już jest a według innych może być. Po prostu nie chcę być na koniec rozczarowany, że spodziewałem się czegoś super a wyszło jak wyszło. Zobaczymy co z tego wyjdzie, finansowo jakoś wiele nie zyskaliśmy pozostaje mieć nadzieję, że Bremer faktycznie będzie u nas TOPem.
- Gontar
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Mnie De Ligt kompletnie u nas nie przekonywał, więc ta różnica wieku, w którym trafił do ligi mnie nie przekonuje. Tak na prawdę De Ligt poza tym świetnym sezonem w Ajaxie też nic nie pokazał i tak na prawdę wszyscy patrzą na niego przez pryzmat tego właśnie sezonu. 36 letni Chiellini grał dużo lepiej. Bremer jest według mnie bardziej fizycznym zawodnikiem a takiego nam trzeba po odejściu Chielona. Jak to będzie na prawdę czas zweryfikuję, ale ja jestem zadowolony z tej wymiany.Tony Montana pisze: ↑21 lipca 2022, 14:33
Fino alla Fine
- Tony Montana
- Juventino
W ogóle też na ostatnich kilku stronach zauważyłem dziwną przypadłość - wiele osób cieszy się bardziej z zagrania na nosie Interowi, niż z samego zawodnika 
Dosłownie wyglądało to tak, że niektórzy chętnie sprzedaliby tego De Ligta byle tylko w Mediolanie ich zapiekło. Ja napiszę szczerze - mało mnie interesuje co się dzieje w Interze i im jestem starszy tym bardziej mam na to wywalone. Interesuje mnie to co się dzieje w Juventusie, żeby tutaj trafiali jak najlepsi piłkarze, ewentualne dopieczenie komuś jakimś transferem stanowi dla mnie jakieś 0,05% oceny całego transferu. Ot jakiś tam dodatek ale jak breloczek za 2 zł dodany do auta za pół melona.

Dosłownie wyglądało to tak, że niektórzy chętnie sprzedaliby tego De Ligta byle tylko w Mediolanie ich zapiekło. Ja napiszę szczerze - mało mnie interesuje co się dzieje w Interze i im jestem starszy tym bardziej mam na to wywalone. Interesuje mnie to co się dzieje w Juventusie, żeby tutaj trafiali jak najlepsi piłkarze, ewentualne dopieczenie komuś jakimś transferem stanowi dla mnie jakieś 0,05% oceny całego transferu. Ot jakiś tam dodatek ale jak breloczek za 2 zł dodany do auta za pół melona.
- JLo
- Juventino
Smutna prawda. Dodajmy do tego jeszcze fakt że Bremer jest brazolem a oni poza nielicznymi wyjątkami już około 30 roku życia drastycznie obniżają loty. Żeby daleko nie sięgać nasz Sandro jest tego najlepszym przykładem a w przeszłości Hernanes czy choćby Lucio, który w Interze grał bardzo dobrze.Tony Montana pisze: ↑21 lipca 2022, 14:33
MDL natomiast pokazuje na każdym kroku że dba o siebie i ma głowę na karku. O ile nie przydarzy się mu jakaś straszna kontuzja będzie grał na poziomie do ok. 32-34 roku życia. Podsumowując Brazol jest zawodnikiem na 5 lat i po tym okresie pewnie nic na nim nie zarobimy natomiast MDL był zawodnikiem na dobre 10-12 lat...
Zamieniamy gościa który ma potencjał na TOP1 obrońców, który po początkowych przygodach się już ogarną i trzymał co najmniej dobry poziom na brazylijskiego kota w worku

- Viking
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
A potencjał to jakaś liczba ? Skąd wiadomo że De Ligt nie osiągnął już swojego maksa, a Bremer może się jeszcze rozwinąć ? Szkoda że MDL odszedł, ale dobrze że odzyskaliśmy tyle pieniędzy, w przyszłym sezonie raz że kwota za niego byłaby niższa dwa Bremer byłby w Interze. Co do ostatnich plotek na temat Belottiego, jako zmiennik Vlahovicia z pensją 3 mln byłbym jak najbardziej na tak.
“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
Dalinar Kholin
- AdiJuve
- Juventino
Patrząc ciągle w przyszłość będziemy ciągle słabi i ciągle czegoś będzie brakowało. De Ligt vs Bremer przez nawet te ostatnie 3 lata to Brazol był lepszym graczem, szczególnie w ostatnim sezonie. Sportowo bierzemy na tę chwilę po prostu lepszego zawodnika, owszem może nie wypalić jak w sumie każdy ale nie ma co ciągle pisać, że De Ligt młody, że talent, że gracz na lata itd. bo realnie w Juve względem Ajaxu to on zbytnio progresu nie zrobił. Oczywiście Holendwr to dobry obrońca ale do Chielliniego chłopak nie miał podejścia. Ktoś wrzucał stary i jeżeli faktycznie De Ligt w wielu aspektach ustępował nie tylko Giorgio ale i Bonusowi to nie najlepiej świadczy o Holendrze.
- Tony Montana
- Juventino
A pamiętacie jak Torino właśnie za Belottiego chciało 100 mln? My też tam jakieś podchody pod niego chyba robiliśmy, dobrze, że nas nie było staćViking pisze: ↑21 lipca 2022, 16:22 A potencjał to jakaś liczba ? Skąd wiadomo że De Ligt nie osiągnął już swojego maksa, a Bremer może się jeszcze rozwinąć ? Szkoda że MDL odszedł, ale dobrze że odzyskaliśmy tyle pieniędzy, w przyszłym sezonie raz że kwota za niego byłaby niższa dwa Bremer byłby w Interze. Co do ostatnich plotek na temat Belottiego, jako zmiennik Vlahovicia z pensją 3 mln byłbym jak najbardziej na tak.

Mam nadzieję, że historia z Bremerem skończy się znacznie lepiej, niż Ogbonną.
- Baczu
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
Obawiam się, że cisza odnośnie zakupu lewoskrzydłowego wynika z tego że... Taktyk widzi tam Rabiota lub Pogbę. Stąd też ucichły plotki o Kosticiu, który jeżeli w ogóle kiedykolwiek był rozważany na poważnie, to jako ofensywna opcja na lewą obrońe/wahadło, dla którego przestrzeń tworzyłby właśnie Rabiot na lewej pomocy. Z prawej strony bilansowałby to zachowawczo grający Danilo, czyli mielibyśmy naszą ukochaną asymetrię, podlaną gównianym sosem w całej okazałości i majestacie.

Antycypuję że sezon zaczniemy w 442 z Pogbą lub Rabiotem na lewym skrzydle, Di Marią na prawym, w środku pola Pogba/Rabiot (w zależności od tego który będzie grał z lewej strony) i ustawiony w okopach na własnej połowie Locatelli. W ataku Vlahoviciowi początkowo towarzyszyłby wdrożony w tajemne, zagadkowe i nieprzewidywalne schematy trenera Kean lub Morata, a w międzyczasie przez pół roku praniu mózgu byłby poddawany Zaniolo który domyślnie miałby zająć miejsce w pierwszym składzie i zajmować się kryciem registy drużyny przeciwnej.
Max Allegri z lat 2014-2018 porzuciłby ten schemat po pół roku, gdyby przestał działać (a działać nie ma prawa) i wymyślił coś błyskotliwego, na poczekaniu w połowie rozgrywek co pomogłoby uratować sezon. Niestety, po dwuletnim urlopie, nasz strateg cofnął się w rozwoju, stracił zdolność dedukcji, nie jest zdolny do żadnej reakcji i zabetonował się jeszcze bardziej w swojej wypaczonej wizji futbolu.