Mercato (LATO 2022) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 205 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 11:12

Niestety nie ale to może się zmienić bo jak widać, rynek jest dynamiczny. Kolejne natomiast potwierdzenie, że Zaniolo nasz a formuła ma być podobna do tej z Chiesą chyba, że Roma weźmie kogoś w rozliczeniu ale na chwilę obecną na to się nie zanosi. Przez jakiś czas transfer nie ujrzy światłą dziennego bo musimy przerzedzić skład i pożegnać się z kilkoma zawodnikami. Jeżeli ogłosimy Zaniolo już teraz to będziemy przy ścianie i potencjalni nabywcy nie dadzą nam w ogóle pola manewru. Transfer Dybali oznacza, że Zaniolo jest już Juventino.

Zaczynamy ponownie dominować, włoska prasa bez względu na region pochodzenia chwali dotychczasowe ruchy Juve i konkretne działania zarządu w celu odbudowy marki. Tylko na JP krytykują i wszystko jest do żopy ale to pojedyncze osoby, zawsze te same, które krytykują dla zasady a specjaliści i osobistości ze świata futbolu nie znają się. Nawet Cassano się przymknął, co za niespodzianka. Jak by nie było mercato trwa, to nie koniec jeszcze i wszystko idzie po naszej myśli wbrew temu co sądzi TWA na JP ;)

Obrazek
Mily

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 11:18

piterjuve pisze: 19 lipca 2022, 21:44
MRN pisze: 19 lipca 2022, 21:09
piterjuve pisze: 19 lipca 2022, 20:01 Polityka klubu z hasłem, że jeśli "zawodnik chce zmienić klub, to klub niewiele może" zbiera swoje żniwo. Z takim podejściem klub zostaje z niechcianym przez nikogo Ramseyem, a oddaje w promocji Deligta.
Jakiej promocji skoro DL nie jest tyle wart, dostaliśmy 80 mln za przeciętniaka, którego Serie A zweryfikowała.
Nie zapominaj, że:
1. De Ligt ma dopiero 22 lata i najlepszy wiek, zwłaszcza na pozycji środkowego obrońcy, dopiero przed nim. Baa, nie kilka tych lat, tylko przynajmniej 10 lat, a za to się płaci gruby szmal.
2. W każdym sezonie miał innego trenera, co z pewnością jemu, jako właśnie bardzo młodemu obrońcy nie pomagało.
3. Przez te trzy lata odebrał dobrą lekcje w Juve, która zacznie procentować, niestety nie u nas.
4. Przez te trzy lata sam nie wiedział czy jest podstawowym obrońcą czy też nie, bo przecież musieli grać emeryci. Mimo tego dawał radę.

Promocja, bo nie 80 a 67 plus ewentualne bonusy i co bardzo ważne, płatność aż przez cztery lata. Promocja, bo postaw się w sytuacji kibica Bayernu, czy byłbyś zadowolony na ich miejscu z tego transferu, warunków itd? Ja byłbym.
W punkt. Gratuluję trzeźwości umysłu. Zostaliśmy wydymani bez mydła i tyle. Zresztą nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz.

xemi

Juventino
Juventino
Podziekował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 12:05

Mily pisze: 20 lipca 2022, 11:18
piterjuve pisze: 19 lipca 2022, 21:44
MRN pisze: 19 lipca 2022, 21:09
piterjuve pisze: 19 lipca 2022, 20:01 Polityka klubu z hasłem, że jeśli "zawodnik chce zmienić klub, to klub niewiele może" zbiera swoje żniwo. Z takim podejściem klub zostaje z niechcianym przez nikogo Ramseyem, a oddaje w promocji Deligta.
Jakiej promocji skoro DL nie jest tyle wart, dostaliśmy 80 mln za przeciętniaka, którego Serie A zweryfikowała.
Nie zapominaj, że:
1. De Ligt ma dopiero 22 lata i najlepszy wiek, zwłaszcza na pozycji środkowego obrońcy, dopiero przed nim. Baa, nie kilka tych lat, tylko przynajmniej 10 lat, a za to się płaci gruby szmal.
2. W każdym sezonie miał innego trenera, co z pewnością jemu, jako właśnie bardzo młodemu obrońcy nie pomagało.
3. Przez te trzy lata odebrał dobrą lekcje w Juve, która zacznie procentować, niestety nie u nas.
4. Przez te trzy lata sam nie wiedział czy jest podstawowym obrońcą czy też nie, bo przecież musieli grać emeryci. Mimo tego dawał radę.

Promocja, bo nie 80 a 67 plus ewentualne bonusy i co bardzo ważne, płatność aż przez cztery lata. Promocja, bo postaw się w sytuacji kibica Bayernu, czy byłbyś zadowolony na ich miejscu z tego transferu, warunków itd? Ja byłbym.
W punkt. Gratuluję trzeźwości umysłu. Zostaliśmy wydymani bez mydła i tyle. Zresztą nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz.
Sami się wydymaliśmy. Przede wszystkim mając choojovy projekt sportowy. Beznadziejnych trenerów i przeplacajac za niego.

Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 12:06

Wszystko zależy od tego jak się przedstawi sytuację. Jeżeli zapomnimy nazwisko MDL i skupimy się na takich punktach:
- Gościu miał jeden genialny sezon, cztery lata temu w wieku 18-19 lat.
- Przez trzy sezony nie zagrał 3 wybitnych meczy pod rząd.
- Sprokurował mnóstwo karnych i bramek.
- W walce o jego kupno były dwie topowe drużyny z czego jedna (biorąc jakość do ceny) ostatecznie wolała 31 letniego Koulibaliego
- Przy 36 letnim Kielonie wyglądał jak uczeń.
- Facet chce odejść za wszelką cenę.
- W ostatnim sezonie nie był nawet top 5 środkowych obrońców w lidze.
Nie wiesz o jakie nazwisko chodzi i jak widzisz, że klub chce ww. 22 letniego gościa sprzedać za 80 mil to ogarnia Cię śmiech. Bo chyba zgodzimy się wszyscy, że ww. punkty są prawdziwe.
Ja podkreślę jeszcze raz MDL lubiłem i lubię, ale wcale nie jestem przekonany, że jego talent eksploduje i Bayern nie straci na tej transakcji. Oczywiście w meczach z Mainz czy innym Augsburgiem może tego, aż tak nie widać, ale zobaczymy jak sobie poradzi z topowymi drużynami w LM, czy BVB w formie. Bayern teraz liczy (może i słusznie, są do tego postawy), że w tym turyńskim szambie, które trwało 3 lata młody nie mógł się rozwinąć. U nich dostanie czas, stabilizację i zaskoczy. I może zaskoczy, może będzie top 5 na świecie, ale ja raczej stawiam, że Holender nigdy już nie będzie tyle wart ile nam zapłacił Bayern.

Gontar

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 12:38

Nie rozumiem płaczy po MDL... Nic wielkiego nie pokazał u nas, na prawdę srogo za niego przepłaciliśmy. Koleś nie chciał przedłużyć kontraktu. Bierzemy Bremera, przy którym Vlachovic wyglądał jak junior.

Fino alla Fine
xemi

Juventino
Juventino
Podziekował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 12:40

No czyli sami sobie zafundowaliśmy sobie ten los. Przeplacilismy za niego a do tego zamiast dać mu szansę na rozwój to musiał się kisić 3 lata w gufnie.

Gontar

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 13:08

xemi pisze: 20 lipca 2022, 12:40 No czyli sami sobie zafundowaliśmy sobie ten los. Przeplacilismy za niego a do tego zamiast dać mu szansę na rozwój to musiał się kisić 3 lata w gufnie.
Miał szansę na rozwój. Grał w najbardziej taktycznej i defensywnej lidze :) Co do kasy za jaką poszedł, to jeśli byśmy go na siłę trzymali to za rok by poszedł za czapkę gruszek z rocznym kontraktem. Jak dla mnie warunki sprzedaży spoko i zastępca również spoko :)

Fino alla Fine
vitoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 13:10

Gontar pisze: 20 lipca 2022, 12:38 Nie rozumiem płaczy po MDL... Nic wielkiego nie pokazał u nas, na prawdę srogo za niego przepłaciliśmy. Koleś nie chciał przedłużyć kontraktu. Bierzemy Bremera, przy którym Vlachovic wyglądał jak junior.
Mój ulubiony argument. Tymczasem po zeszłorocznym meczu Juventusu z Fiorentiną:
Włoskie gazety sportowe chwalą obrońcę Juventusu Matthijsa de Ligta, który znakomicie radził sobie z Dusanem Vlahoviciem podczas meczu przeciwko Fiorentinie. Holender był wczoraj jednym z najlepszych piłkarzy Starej Damy i odegrał kluczową rolę nie pozwalając zawodnikom Violi na zdobycie bramki.

Włoska gazeta Calciomercato w następujący sposób skomentowała występ holenderskiego obrońcy – „Wyeliminował Dusana Vlahovicia z tego meczu, od samego początku do końca. Serbski napastnik walczył, ale został pokonany. Każda wysoka piłka była po stronie de Ligta. Każdy ruch piłkarza Fiorentiny został udaremniony. Podczas tego pojedynku był zwycięzca i przegrany – de Ligt wygrał, Vlahović przegrał”.
Generalnie nie wydaje mi się, by ktoś płakał po Holendrze i nie wiem, czemu ma służyć to wyolbrzymianie? Raczej wszyscy tutaj zdają sobie sprawę z tego, że Holender nie był tak pewnym punktem defensywy jak na przykład Barzagli swego czasu i że był też sporym obciążeniem dla budżetu. Niemniej mi akurat jest żal, że odchodzi i to z kilku powodów. Ja mimo wszystko uważam, że De Ligt się rozwinął przez te trzy lata, a w ostatnim sezonie był naszym najlepszym obrońcą.

Natomiast chyba jeszcze bardziej ten transfer uwiera mnie z powodów pozasportowych. Postrzegałem transfer De Ligta jako zapowiedź tego, w jaką stronę idziemy. Fakt, zapłaciliśmy za niego sporo - pewnie za dużo - ale mimo wszystko wyrwaliśmy gorące nazwisko, Golden Boya, w dodatku z niemałym doświadczeniem. Miała być wymiana pokoleniowa, atrakcyjniejsza gra, ciekawy projekt sportowy, a tymczasem chłopak odchodzi, bo przez trzy lata klub nie zrobił postępu, w drużynie panowała degrengolada i mówi wprost, że projekt nie wypalił i w niego nie wierzy. Jeśli właśnie ten transfer mnie, jesli mogę tak powiedzieć, boli, to właśnie z tego względu, że kolejny młody, utalentowany piłkarz odchodzi z Juventusu, bo widzi, że nie jest to atrakcyjne miejsce. A nasi włodarze, jak zawsze, zamiast się zastanowić, czemu ich projekt dla De Ligta nie jest atrakcyjny, to mówią, że z niewolnika nie ma pracownika i dziękują mu za współpracę.

A Bremer? Sam w sobie nie jest zły, ale to nadal zagadka, zresztą, jak się okazuje, też dość kosztowna. Allegriemu, Cherubiniemu i Arrivabene pewnie jednak będzie pasował, bo dla 25-latka, który całą karierę grał we Włoszech i nawet nie miał okazji zagrać na arenie międzynarodowej, Juventus, jak by nie grał, będzie szczytem. 19-letni De Ligt, już przychodząc do Juventusu, miał doświadczenie w kadrze, kapitanował Ajaksowi, ogrywał efektownie Real w Lidze Mistrzów i grał w półfinale. Nic dziwnego, że szybko się znudził.

piterjuve

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 13:11

Nikt nie płacze po stracie Holendra, a raczej trwa wymiana myśli. Jedni woleliby żeby został, inni uważają, że to dla nas dobry deal. To chyba normalne. Zdarzają się tacy, którzy wrzucają swoje tępe uwagi, ale to zdecydowana mniejszość, którą trzeba ignorować.
Wracając do Holendra, to okaże się za kilka lat czy ten ruch transferowy był właściwy, teraz to tylko subiektywne opinie i przewidywania.

A propos Bremera, to jest jakieś info z klubu, czy wciąż tylko opieramy się na doniesieniach żurnslistów - wie może ktoś, coś?

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 205 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 13:24

Żaden z tych Golden Boyów z Ajaxu nie wypalił. DL, Zyech, VD Beek, FD Jong bo jak widać wszędzie do bani było. Barca do bani, MU do bani, Chelsea do bani. Wszyscy nabrali się na tych topów z międzynarodowym doświadczeniem ;)
Tak, DL miał sporo dobrych meczów ale tyle samo miał ciulowych a Bremer w przeciętnym Toro był najlepszym obrońcą Serie A. Wszyscy nas chwalą za ten ruch ale fachowcy z JP nadal swoje. DL nawet w top 5 obrońców nie figurował. Gdyby Barca czy MU mogli sprzedać tych swoich Golden topów z międzynarodowym doświadczeniem za taką kasę jak my DL to posraliby się z radości.

Obrazek
Bobby X

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 13:26

Chłopak z Ajaxu poszedł tam gdzie ma szansę wygrać coś więcej niż puchar kucharza i być prowadzonym nie przez tępego łysego Dyzmę bez pojęcia. Każdy komu zależy na karierze zrobiłby to samo. Przyszedł Pogbuś, który doskonale pasuje do obecnego Juventusu czyli nic nie trzeba wszystko można i kasa leci. Di Maria emeryt jak Alves, śmiech.
Trzymam za Mathijsa kciuki bo ma przed sobą wiele lat wielkie kariery i sukcesów. W Juventusie pudla Agnellego nie miałby ani jednego ani drugiego.

:allegri: na śmietnik
artur_89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 13:33

De Ligt to idealnie to by pasował, ale do ZAKSY Kędzierzyn-Koźle. Solidny siatkarz. Wszyscy piszą, że Juve zrobilo dobry biznes, tylko nie kibice Juvepoland...zrobi taka kariere jak Coman i Vidal w tym Bayernie i tego mu życzę, nawet tulipan się nie pożegnał z kibicami... przyszły kapitan buhaha.

BlackJacky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 14:28

Michael_M pisze: 20 lipca 2022, 10:59Obrona wzmocniona porządnie.
O linii obrony w jakim klubie piszesz?

MRN pisze: 20 lipca 2022, 13:24Wszyscy nas chwalą za ten ruch ale fachowcy z JP nadal swoje
A kto to taki nas chwali? Dziennikarze? Środowisko piłkarskie (szeroko pojęte)? Poza tym: malo to juz razy sie okazywalo, ze janusze z juvepoland mieli racje, co do jakiegos pilkarza/trenera/taktyki?

artur_89 pisze: 20 lipca 2022, 13:33zrobi taka kariere jak Coman i Vidal w tym Bayernie i tego mu życzę, nawet tulipan się nie pożegnał z kibicami... przyszły kapitan buhaha.
No tak, po odejsciu Comana (który nota bene ma Uszatka z Bayernem w CV) i Vidala, Juventus młóci w tej LM aż miło...
BTW:

Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl

"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
unbelievable87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 14:32

Szkoda, że zatrudniamy Bremera za de Ligta, a nie do pary z nim...
Pewnie, jak większość tutaj miałem duże nadzieje co do Holendra, choć z tyłu głowy wiedziałem, kto jest jego agentem i że przygoda z nami raczej wiecznie trwać nie będzie. Po śmierci Mino łudziłem się, że może jednak zostanie na dłużej w Juve, ale jeśli chciał odejść, zostały mu 2 lata kontraktu i nie chciał go przedłużyć nawet ze zmniejszoną klauzulą to nie było innego wyjścia, jak sprzedaż.
Matthijs miał wiele bardzo dobrych meczów, nie raz ratował nas przed utratą gola, ale także dość często zdarzały mu się szkolne błędy, przez które traciliśmy bramki. Owszem wciąż jest młody i jest spora szansa, że jeszcze się rozwinie, ale na tą chwilę nie gwarantował nam więcej niż Bremer z zeszłego sezonu, a trzymanie go na siłę mogłoby się skończyć tak, że za 2 lata oddalibyśmy jeszcze bardziej doświadczonego i wciąż młodego obrońcę za free.
Osobiście cieszę się, że dołączył do nas Bremer i liczę, że jego forma nie będzie gorsza niż w poprzednim sezonie, ale wciąż brakuje mi kogoś do tej naszej defensywy, bo choć od biedy i Danilo tam zagra to jednak czuję, że jeśli nikt już nie przyjdzie to będzie to nasza pięta achillesowa.

JLo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 lipca 2022, 15:05

Odnośnie odejścia MDLa - jemu przypadkiem nie kończyła się ulga podatkowa w tym roku? Bo już sam nie wiem czy ona trwa 3 lata czy 5?

Na tą chwilę okienko przebiega w miarę sprawnie, brakuje jednak wisienki na torcie w postaci wypchnięcia A. Melo (bo z Ramseyem zapewne rozwiążemy kontrakt wypłacając mu część wynagrodzenia) i pozyskania jeszcze 1 w miarę uniwersalnego gościa do ataku - fajnie byłoby wypożyczyć takiego Depaya :snack: . Bo kwestię lewego obrońcy pewnie zarząd zostawia na kolejny rok.

Zablokowany