Mercato (LATO 2022) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Baczu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 22 marca 2022, 17:20

Viking pisze: 22 marca 2022, 17:08
Baczu pisze: 22 marca 2022, 16:56
Viking pisze: 22 marca 2022, 13:40 Za to do Berardiego nie jestem w ogóle przekonany. 28 lat w tym roku i chyba nie jest to poziom Juve, choć liczby kręci dobre.
Dobre? Piękny eufemizm.
14 goli i 14 asyst, a mamy marzec. Nie licząc egzotycznych lig, statystycznie dorównują mu tylko Benzema (22g, 11a), Muller (7g, 19a), Tadić (10g, 15a), Nkunku (15g, 11a), Mbappe (15g, 10a), Salah (20g, 10a).
Ja wiem że w Sassuolo jest gwiazdą, żywą legendą, a sam zespół preferuje ofensywny, proaktywny futbol. Ale można dostrzec że dojrzał, łapie mniej kartek, gra bardzo odpowiedzialnie i jest liderem w pełnym tego słowa znaczeniu, a nie próżniakiem czekającym aż koledzy go obsłużą. Jest w tym względzie podobny do Chiesy, stawia dobro drużyny ponad swoim i nie marudziłby gdyby pod batutą Stratega musiał zasuwać w destrukcji.
A Euro pokazało że stać go na grę na najwyższym międzynarodowym poziomie. Zaczął od dwóch asyst, później Federico eksplodował i posadził go na ławce, ale w finale nie posrał się w portki przy karnych.
28 lat? Mając na względzie długowieczność włochów, to ma przed sobą spokojnie 4 lata gry na najwyższym poziomie.
Napisałem właśnie przez pryzmat Euro, moim zdaniem Chiesa prezentował się zdecydowanie lepiej a Berardi często był bezbarwny. W lidze go nie śledzę, stąd mój komentarz może nie na miejscu i nieobiektywny.
Zagrał bezbarwnie w meczu z Austrią, ale tam akurat cała Italia waliła głową w mur. Dopiero świeży Chiesa dał im wówczas zwycięstwo i wskoczył automatycznie do wyjściowego składu.
W kolejnych meczach gdy Berardi pojawiał się na boisku z ławki, Włosi uskuteczniali już filozofię Maksizmu-Allegrizmu i w końcówkach cierpieli, ergo zbytnio nie było okazji by błysnąć.
Tak czy siak, uważam że nasi powinni mu się bardzo mocno przyjrzeć i przeanalizować wszystkie za i przeciw. Gdyby to ode mnie zależało, spróbowałbym dać mu u nas szanse, moim zdaniem jest to kandydatura lepsza niż:
-Zaniolo, który jest po poważnych urazach, w tym sezonie nie błyszczy a i z dyscypliną miewa problemy
-Raspadori, który jest raczej szybką, zwinną dziewiątką lub drugim napastnikiem, poza tym jest młody i pewnie chciałby nacieszyć się jeszcze grą, zamiast cierpieć męki pod wodzą Stratega
Atak Chiesa-Vlahović-Berardi? Dla mnie bomba.

Obrazek
Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 22 marca 2022, 19:42

Ja tak się zastanawiam dlaczego ludzie na siłę robią z Chiesy lewoskrzydlowego skoro wiele razy było widać że jednak jego nominalną pozycją jest prawa flanka. Wiem że to prawonożny piłkarz i takich zazwyczaj w tej chwili ustawia się na lewym, ale mimo wszystko jakbym miał wybór, a Juve moze teraz takiego wyboru dokonać to jednak szukał bym kogoś kto nominalnie gra na lewej. Szczególnie w kontekście Cuadrado jako rezerwowego, który zagrać może tylko i wyłącznie z prawej strony.

Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 marca 2022, 19:54

Czy mozecie wskazać z dwa argumenty dla których mielibysmy sciąnać Berardiego, dał nam kosza, tak z dwa razy, dawał innym kosza.
To będzie taki DiNatale z MapeiStadium,
NIe do wyciągniecia.

Atalanta 16/12/12 ; Lechia Gdańsk 29/07/15 ; Bologna 19/02/16; Dinamo Zagrzeb 27/09/16; Roma 17/12/16; Napoli 2/04/17; Barcelona 22/11/17; Crotone 26/11/17; Lazio 27/01/19; Atletico 10/08/19; Lecce 29/10/22; Fiorentina 5/11/23; Lille 5/11/24
Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 marca 2022, 21:05

W sumie taki Salah ma obecnie w LFC podstawę 10,5 mln £ brutto (5,7 mln £ netto) , czyli ok. 12,5 mln € (6,8 mln €). W Anglii nikt nie płaci tak dobrze jak ManU, a taki Dybala chciał pensję na poziomie Salaha w LFC mimo że Egipcjanin to obecnie ścisły TOP 10 na świecie. Przy zniżce dla obcokrajowców spokojnie jesteśmy w stanie zaoferować Salahowi brutto 10-12 mln €, co dałoby mu 8-9 mln € na rękę - wyraźnie więcej niż ma w LFC, z którym od wielu miesięcy nie potrafi się dogadać. Dla mnie transfer z gatunku sci-fi, bo oprócz wysokiego jak na nas kontraktu dochodzi jeszcze pewnie z 50 mln (Salah ma jednak roczny kontrakt i 30-tkę na karku) na konto LFC, ale CR7 za 117 mln, de Ligt za 85 i Vlahović za 82 też takimi były.

woe

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 23 razy

Nieprzeczytany post 22 marca 2022, 22:05

Robaku pisze: 22 marca 2022, 19:54 Czy mozecie wskazać z dwa argumenty dla których mielibysmy sciąnać Berardiego
Tu masz jeden:

Obrazek
Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 22 marca 2022, 22:25

Crunny pisze: 22 marca 2022, 21:05 W sumie taki Salah ma obecnie w LFC podstawę 10,5 mln £ brutto (5,7 mln £ netto) , czyli ok. 12,5 mln € (6,8 mln €). W Anglii nikt nie płaci tak dobrze jak ManU, a taki Dybala chciał pensję na poziomie Salaha w LFC mimo że Egipcjanin to obecnie ścisły TOP 10 na świecie. Przy zniżce dla obcokrajowców spokojnie jesteśmy w stanie zaoferować Salahowi brutto 10-12 mln €, co dałoby mu 8-9 mln € na rękę - wyraźnie więcej niż ma w LFC, z którym od wielu miesięcy nie potrafi się dogadać. Dla mnie transfer z gatunku sci-fi, bo oprócz wysokiego jak na nas kontraktu dochodzi jeszcze pewnie z 50 mln (Salah ma jednak roczny kontrakt i 30-tkę na karku) na konto LFC, ale CR7 za 117 mln, de Ligt za 85 i Vlahović za 82 też takimi były.
Ja myślę że nikt by nie przebił nas jeżeli Salah by chciał odejść, bo po prostu podatki nam sprzyjają.

Salah ma 30 lat w tym roku, ale obecnie jest w prime i patrząc jak wygląda fizycznie to spokojnie 3-4 letni kontrakt może dostać.

Dybala na 4/5 lat za 20 rocznie to 80. Dając Salahowi 10 nett czyli ok 13 brutto i płacąc nawet 50 milionów, mamy raptem ok. 20 baniek różnicy.

Ale schodząc na ziemię - wolę Zaniolo + Pogbę/Jorginho niżeli 1/3 Dybali.
Jeżeli Nicolo wskoczy na swój poziom przed kontuzją to serio Chiesa-Vlaho-Zaniolo da nam tercet na lata.

"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 marca 2022, 22:33

woe pisze: 22 marca 2022, 22:05
Robaku pisze: 22 marca 2022, 19:54 Czy mozecie wskazać z dwa argumenty dla których mielibysmy sciąnać Berardiego
Tu masz jeden:

i to jest ten argument? który swiadzczy o jakichs <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>? czy jedziemy z fantamercato?

Atalanta 16/12/12 ; Lechia Gdańsk 29/07/15 ; Bologna 19/02/16; Dinamo Zagrzeb 27/09/16; Roma 17/12/16; Napoli 2/04/17; Barcelona 22/11/17; Crotone 26/11/17; Lazio 27/01/19; Atletico 10/08/19; Lecce 29/10/22; Fiorentina 5/11/23; Lille 5/11/24
xemi

Juventino
Juventino
Podziekował: 43 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Nieprzeczytany post 23 marca 2022, 07:19

Czyli Rudiger, wcale nie jest z Juve dogadany.
Mentalnie i sportowo byłby to dla niego najgorszy wybór! Do takiego stanu prezesina i trenerzyna doprowadzili ten klub! :(
No ale może $$ się zgadza, po uldze i jednak zasili Juve.

Co do Dybali to byłem i jestem zwolennikiem jego odejścia! Powód jest jeden! Jego permanentne kontuzje! Nie ma co się więcej rozpisywać. Każdy widzi jak to wygląda!

Toskańczyk

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 marca 2022, 09:46

Berardi byłby super transferem. Może w końcu mentalnie dojrzał.

Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Nieprzeczytany post 23 marca 2022, 10:10

Jak Cherubini załatwi Zaniolo za McKenniego oraz wymieni Kulusevskiego na Berardiego to ma u mnie szacun na wieki jak ci gracze którzy mają platynę w Ninja Gaiden albo Wipeout.

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 184 razy

Nieprzeczytany post 23 marca 2022, 10:24

Rudiger jest dogadany ale jednocześnie nie podjął decyzji ostatecznej i wszyscy czekają jak to się rozwinie. Pewne jest to, że im bliżej czerwca będzie tym ciężej będzie go pozyskać. Berardi to gorące nazwisko, piłkarz ukształtowany dający dużo jakości z przodu. Fakt, już nas odrzucił ale to było dawno, teraz ma już 27 lat i dla niego to ostatni moment aby zaistnieć w piłce klubowej. Wiele ciekawych nazwisk się przewija, przeglądam VS ale za wcześnie jest aby zbyt wiele pisać. Zarząd, decydujący się na rezygnację z Dybali świadomie podjął się zakończenia pewnego cyklu i jest gotowy na nowe wyzwanie. Nadchodzące mercato będzie trudne ale jednocześnie bardzo ciekawe i jestem przekonany o tym, że zarząd podoła wyzwaniu i wzmocni zespół. Czekają nas spore wydatki ale jednocześnie kończący sezon przyniesie sporo ciekawych i darmowych możliwości, które trzeba na chłodno przemyśleć i z głową sfinalizować. W dalszym ciągu uważam, że nie odnawianie kontraktu z Dybala to dobry ruch. Wielu z Was uważa, że to, że Dybala odrzucając przeprowadzki w przeszłości do MU oraz Totków pokazał swoją lojalność względem Juve ale ja uważam inaczej. Miał tutaj dobry hajs i niepodważalną pozycję, wiedział, że nawet jak wróci po dwumiesięcznej pauzie to sytuacja się nie zmieni, zakorzenił się po prostu w wygodnym i przyjaznym sobie środowisku. W Anglii byłaby brutalna weryfikacja jego przydatności ale wątłe zdrowie i podatność na kontuzje miały by inny skutek niż w Juve. Tam po 2 miesięcznej przerwie mógłby nie wrócić do składu tak łatwo jak w Juve a na specjalne traktowanie jak tutaj nie mógłby liczyć. Bał się podjąć tego wyzwania przez to my zostaliśmy na lodzie z gorącym kartoflem, który co chwilę w kluczowych meczach zawsze był niedostępny.

Obrazek
Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 marca 2022, 11:33

Berardi - dobry gracz, ale znowu na prawą stronę, gdzie mamy już Chiesę i Cuadrado, jeśli Kolumbijczyk przedłuży kontrakt. Potrzebujemy lewoskrzydłowego! Obecnie w kadrze mamy tylko jednego i jest nim Ake, który w pierwszej drużynie Juve rozegrał zawrotne 65 minut.

Wiem, że Chiesa też może grać po lewej, ale jednak jego nominalną stroną jest prawa. Nie po to kupuje się nadzieję włoskiej piłki za ok. 60 mln, aby zmieniać jej pozycję.

X - Vlahović - Chiesa

Dla wszystkich kibiców to takie oczywiste, a zarząd dalej będzie interesował się graczami na prawą, aby potem po lewej kombinować z Chiesą, Moratą, Keanem albo co gorsze - Rabiotem :facepalm:

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 184 razy

Nieprzeczytany post 23 marca 2022, 11:48

Na Rabiota zakusy robi Lyon podobno a jeżeli chodzi o atak, mówi się o dwóch napastnikach, którzy mieliby do nas dołączyć.

Obrazek
Mehehehe

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy

Nieprzeczytany post 23 marca 2022, 11:59

Zaniolo + Raspadori do przodu brzmią naprawdę fajnie. Jeśli pierwszego będą omijać kontuzje, a drugi dalej będzie się rozwijać, to możemy mieć całkiem fajny zestaw ofensywny.
Dodać do tego Pogbę+Jorginho (+powrót z wypożyczeń np Rovella), uzupełnić obronę (LO+Rudiger) i możemy ponownie myśleć o top4 w LM.

vitoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy

Nieprzeczytany post 23 marca 2022, 12:11

Mehehehe pisze: 23 marca 2022, 11:59Zaniolo + Raspadori do przodu brzmią naprawdę fajnie. Jeśli pierwszego będą omijać kontuzje, a drugi dalej będzie się rozwijać, to możemy mieć całkiem fajny zestaw ofensywny.
Na papierze to jest faktycznie fajny zestaw, natomiast, jak zauważyłeś, są pewne "jeśli". Problem odnośnie Zaniolo jest taki, że nasz sztab medyczny specjalizuje się w rujnowaniu zdrowia zawodnikom, a odnośnie Raspadoriego - Allegri z całą pewnością nie jest tym, u którego młodzi zawodnicy fajnie się rozwijają. ;)

Zablokowany