Mercato (ZIMA 2022) DYSKUSJA
- Wolf
- Juventino
Nie bardzo. Przed Valhociciem, są jeszcze:
Vinicius 100 mln
Fiden 85
Sancho 85
Pedri 80
Bellingham 75
Wirtz 70
Davies 70
Hakimi 70
Ten ostatni ma już 23 lata, eiec teoretycznie może odpaść z zestawienia. Co nie zmienia faktu, że jeszcze ładnych kilku graczy między Vlahoviciem a Mbappe i Haalandem jest.
Niemniej jednak Vlahovic jest według mnie drugą obecnie na świecie dziewiątką i raptem jednym z dwóch wartych uwagi na tej pozycji obok Norwega. Dalej pustynia, zwłaszcza wśród młodych. Jeśli Chiesa wróci po kontuzji do formy sprzed kontuzji a cała trójka znajdzie porozumienie w grze to będzie co oglądać. Generalnie osobiste marzenie transferowe na rok 2022 jako kibica Realu i sympatyka Juve to był Vlahovic w Juve oraz duet Mbappe Haaland w Realu. Oba trudne, przez niektórych określone jako niemożliwe ale skoro wychodzi pierwsze spełnia się prawdopodobnie w styczniu to może i drugie jakimś cudem wypali.
- Baczu
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
W samej Bolonii mamy takich graczy jak Hickey, Barrow, Svanberg, warto obserwować duet stoperów Theate-Binks, którzy grają dopiero pierwszy sezon w Serie A i już grają w podstawowym składzie. Są osoby które podważają (zupełnie niesłusznie) warsztat trenerski Sinisy, ale to facet który odkrył i pozwolił wypłynąć na szerokie wody Donnarumie i ma smykałkę do szlifowania talentów. Jest jeszcze Orsolini, który zaliczył dość mocny zjazd, ale jako dżoker i tak dałby więcej niż fajtłapa Kulusevski.Robaku pisze: ↑25 stycznia 2022, 16:39 Crunny,
trochę przesadzasz w samym Sassuolo jest 3-4 b. fajnych zawodników
Berardi, Scamacca, Raspadori, Frattesi - wszyscy kiedyś obecnie w orbicie zaintersowania.
Torino - Bremer,
Zaccagni, SMS - Lazio
Fiorka - Castrovili
Bergamo - Pessina, Gosens
A to tylko na szybko napisane nazwiska, które trzeba obserwować,a nie ma watpliwości ze co chwioe pojawiaja się nazwiska warte uwagi.
Z tej listy, imo Hickey i Barrow na dzień dzisiejszy z buta wchodzą do podstawowej jedenastki Juve, zaś Svanberg z pewnością wywierałby sporą presję na McChickenie.
Dalej, w rewelacyjnym Empoli mamy Ricciego który jeżeli utrzyma formę to będzie równie łakomym kąskiem jak jeszcze niedawno Tonali. W ekipie Andreazzolego wyróżnia się również trequartista Bajrami, na którego chrapkę ma De Laurentiis, oraz dwaj młodzi obrońcy Parisi i Viti.
W Udinese warto zwrócić uwagę na prawego wahadłowego, Molinę. Chłopak ma 23 lata i od momentu debiutu w kadrze w czerwcu ubiegłego roku jest etatowym prawym obrońcą grającym praktycznie wszystko od deski do deski. Idealny następca duetu Cuadrado-Danilo.
W Sampdorii mamy... Ciccio Caputo, który na rok/dwa, jako budżetowy zmiennik pięknego Dusana dałby nam na pewno więcej niż pokraczny Kean. Ze stolicy Ligurii, z lokalnego rywala można porwać jeszcze młodego Cambiaso
W Cagliari wspomniany Nandez, który o ile plotki się potwierdzą, byłby idealnym zawodnikiem dla Allegriego. Klasyczny, krewki południowiec, który z powodzeniem może zagrać na boku pomocy. Wymarzony prawoskrzydłowy do asymetrycznego 4231 lub mezzala do 433.
Także jest w czym wybierać, nie trzeba jeździć do Londynu czy Paryża i ślinić się na szrot z pensją 7mln i zerowym wkładem w grę.
----------------------------------Szczesny------------------------
-------------------De Ligt----------------------Bonucci-------------------
Cuadrado-----------------------------------------------------Hickey/Cambiaso/Pellegrini
--------------------Locatelli---------------McKennie-----------------------------
Nandez----------------------Dybala----------------------Chiesa
---------------------------------Vlahović----------------------------------------------
No, Panie Massimiliano, wtedy już nie byłoby wymówek, nawet nie waż się nazywać takiego zestawu drużyną na środek tabeli.

- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Napisałem wyraźnie, że chodzi o graczy wycenianych na +30 mln, a wszyscy wymienieni przez Ciebie zawodnicy są wyceniani na mniej niż 30 mln. Dlatego jeśli wykładać teraz na kogoś duże pieniądze (w imię zasady: jakość, nie ilość), to tylko na Vlahovica.Robaku pisze: ↑25 stycznia 2022, 16:39 Crunny,
trochę przesadzasz w samym Sassuolo jest 3-4 b. fajnych zawodników
Berardi, Scamacca, Raspadori, Frattesi - wszyscy kiedyś obecnie w orbicie zaintersowania.
Torino - Bremer,
Zaccagni, SMS - Lazio
Fiorka - Castrovili
Bergamo - Pessina, Gosens
A to tylko na szybko napisane nazwiska, które trzeba obserwować,a nie ma watpliwości ze co chwioe pojawiaja się nazwiska warte uwagi.
Jak widać wyżej, pisałem o młodych 9-tkach, a takimi są Haaland, Vlahović, Osimhen, Isak, Nunez. Serb jest drugą najwyżej wycenianą typową 9-tką młodego pokolenia.
Rysunki piłkarskie 11vs11.art 
polub na Facebooku
| obserwuj na Instagramie
| obserwuj na Twitterze
| obserwuj na TikToku 
polub na Facebooku
- Robaku
- Juventino
Scamacca 35-40.
Raspadori 30
SMS to mysle, ze 50 baniek niewyjęte.
Castrovili też pewnie w graniach 30-40.
Faktem jest ze zgarnelismy topa z Serie A. Nie ma wątpliwości, iż jesli jakis zawodnik wybija się na tle tej ligi, a nam brakuje takiego zawodnika to jesteśmy go w stanie wziać. Pytanie czy lepszym pomyslem bylo wziecie za 70 baniek Duszana niz SMSa. Nie wiem/ Ja sie z Vlaho mega ciesze. Uwazam, że ogarnię tę naszą miałką ofensywę. A w trio Chiesa- Vlaho - Dybala to mozę być piękny trójząb, w różnych konfiguracjach taktycznych czy przy 4-3-3 czy 4-3-1-2 czy diament.
Teraz tylko zrobić porządek w pomocy tj. Benta, Rabiot, Ramsey out - Arthur - jak będzie dobra oferta.
Berne bym zostawił jeśli nie będzie domagał się podwyżki.
Jakby Zakaria wpadł byloby super.
Raspadori 30
SMS to mysle, ze 50 baniek niewyjęte.
Castrovili też pewnie w graniach 30-40.
Faktem jest ze zgarnelismy topa z Serie A. Nie ma wątpliwości, iż jesli jakis zawodnik wybija się na tle tej ligi, a nam brakuje takiego zawodnika to jesteśmy go w stanie wziać. Pytanie czy lepszym pomyslem bylo wziecie za 70 baniek Duszana niz SMSa. Nie wiem/ Ja sie z Vlaho mega ciesze. Uwazam, że ogarnię tę naszą miałką ofensywę. A w trio Chiesa- Vlaho - Dybala to mozę być piękny trójząb, w różnych konfiguracjach taktycznych czy przy 4-3-3 czy 4-3-1-2 czy diament.
Teraz tylko zrobić porządek w pomocy tj. Benta, Rabiot, Ramsey out - Arthur - jak będzie dobra oferta.
Berne bym zostawił jeśli nie będzie domagał się podwyżki.
Jakby Zakaria wpadł byloby super.
Atalanta 16/12/12 ; Lechia Gdańsk 29/07/15 ; Bologna 19/02/16; Dinamo Zagrzeb 27/09/16; Roma 17/12/16; Napoli 2/04/17; Barcelona 22/11/17; Crotone 26/11/17; Lazio 27/01/19; Atletico 10/08/19; Lecce 29/10/22; Fiorentina 5/11/23; Lille 5/11/24
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Wyceny świeże, bo z 28 grudnia 2021:
Scamacca 20 mln
Raspadori 20 mln
Milinković-Savić 70 mln
Castrovilli 15 mln
Vlahović 70 mln
Swoją drogą:
Rysunki piłkarskie 11vs11.art 
polub na Facebooku
| obserwuj na Instagramie
| obserwuj na Twitterze
| obserwuj na TikToku 
polub na Facebooku
- fivapoPL
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Taka mała ciekawostka z strony Interu
HB 25.01.2022 18:23
Inter nie ma konkurencji w Serie A, ruchy transferowe Juventusu nie mają znaczenia, mogą co najwyżej dziwić ze względu na swoją nielegalność bądź nieetyczność
HB 25.01.2022 18:23
Inter nie ma konkurencji w Serie A, ruchy transferowe Juventusu nie mają znaczenia, mogą co najwyżej dziwić ze względu na swoją nielegalność bądź nieetyczność
- borciugner
- Juventino
Swego czasu Lottito chyba (podkreślam "chyba", bo nie pamiętam czy tak oferta była na stole czy Claudio tylko tak gadał) odrzucił ofertę opiewającą na bodajże 100 milionów, bo uznał, że cena jego gracza będzie tylko rosnąć. Potem niestety Milinković-Savić zaliczył poważny regres formy i nadal nie wrócił do tamtego poziomu.

- fivapoPL
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Michele Criscitiello: Oficjalne ogłoszenie transferu nastąpi w następne 36 godzin. We czwartek albo w piątek odbędą się testy medyczne, ale to zależy od stanu zdrowia Vlahovicia. Juventus przeleje całość kwoty w jednej transzy, a pieniądze będą pochodzić z rekapitalizacji.
To Już wiemy skąd kasa na niego
To Już wiemy skąd kasa na niego
- Wolf
- Juventino
Tylko piszesz tam również o Mbappe, który 9 nie jest, stąd taka moja odpowiedź. Bez spiny.Crunny pisze: ↑25 stycznia 2022, 17:17
Jak widać wyżej, pisałem o młodych 9-tkach, a takimi są Haaland, Vlahović, Osimhen, Isak, Nunez. Serb jest drugą najwyżej wycenianą typową 9-tką młodego pokolenia.
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Faktycznie można napotkać wiele głosów twierdzących, że wśród młodych "9" najlepsza obecnie para na świecie to Haaland oraz Vlahović właśnie.
Dziwi mnie, że interesuje Was jak duży problem z tym transferem mogą mieć kibice innych zespołów. Nie ma w tym przecież nic ani nowego, ani zaskakującego, my się cieszymy, co w pełni zrozumiałe, inni widzą Juventus rosnący w siłę. Przez blisko dekadę byliśmy we Włoszech nie do ruszenia i skoro podbieramy najlepszego napastnika z ligi włoskiej, czym dajemy jasny przekaz o chęci odbudowania dawnej potęgi, może to wywoływać skrajne emocje. Z różnymi głosami można się zgadzać bądź nie, ale faktem jest, że Vlahović nie jest rozwiązaniem wszystkich naszych problemów, ale i oczywistym stwierdzeniem byłoby to, że to znakomite posunięcie i stosowny pierwszy znaczący krok we właściwym kierunku, by w kolejnym sezonie (lub za 2) mieć zespół do walki o Scudetto. Naszym obecnym celem jest awans do LM, odbudowywanie zespołu krok po kroku i Vlahović na pewno w tym pomoże. Cele będziemy weryfikować, gdy zmodernizujemy pomoc, co w końcu będzie mieć miejsce. Nie teraz to prawdopodobnie latem.
Po tym co w internetach przeczytałem wnioskuję, że w wielu wypowiedziach niefortunnie zapomina się o tym, że Vlahović chciał do nas "i koniec", a ewentualność, że dany klub miałby w konkretnym momencie więcej środków wcale by tu nic zmienić nie musiał. Nie każdy zawodnik patrzy na obecną sytuację zespołu, a jego potencjał, nowy projekt czy po prostu prestiż. Wielu piłkarzy nie kieruje się przecież tym, jak silna jest dana liga, a ma swoje osobiste preferencje. Z całym szacunkiem, ale nie dziwi mnie, że ktoś może darzyć Juventus większym sentymentem niż Arsenal.
Jeśli udałoby się sprzedać Bentancura i wziąć Zakarię, jednocześnie pozostawiając w klubie Arthura (co wydaje się być prawdopodobne) to byłbym kontent ponad miarę. Vlahović to najlepsze, co mogło się nam przydarzyć. I pomyśleć, że jeszcze kilka tygodni temu byłem na tak dla zatrudnienia Icardiego...
Wracaj do zdrowia Fede i jedziemy z tematem.
Co to znaczy, że Inter "odpowiada" pozyskaniem Gosensa? Co ma piernik do wiatraka? My za lewą stronę wzielibyśmy się prawdopodobnie wtedy, gdyby udało się sprzedać Sandro / pozbyć jego kontraktu, spokojnie. Na wszystko przyjdzie czas.
Dziwi mnie, że interesuje Was jak duży problem z tym transferem mogą mieć kibice innych zespołów. Nie ma w tym przecież nic ani nowego, ani zaskakującego, my się cieszymy, co w pełni zrozumiałe, inni widzą Juventus rosnący w siłę. Przez blisko dekadę byliśmy we Włoszech nie do ruszenia i skoro podbieramy najlepszego napastnika z ligi włoskiej, czym dajemy jasny przekaz o chęci odbudowania dawnej potęgi, może to wywoływać skrajne emocje. Z różnymi głosami można się zgadzać bądź nie, ale faktem jest, że Vlahović nie jest rozwiązaniem wszystkich naszych problemów, ale i oczywistym stwierdzeniem byłoby to, że to znakomite posunięcie i stosowny pierwszy znaczący krok we właściwym kierunku, by w kolejnym sezonie (lub za 2) mieć zespół do walki o Scudetto. Naszym obecnym celem jest awans do LM, odbudowywanie zespołu krok po kroku i Vlahović na pewno w tym pomoże. Cele będziemy weryfikować, gdy zmodernizujemy pomoc, co w końcu będzie mieć miejsce. Nie teraz to prawdopodobnie latem.
Po tym co w internetach przeczytałem wnioskuję, że w wielu wypowiedziach niefortunnie zapomina się o tym, że Vlahović chciał do nas "i koniec", a ewentualność, że dany klub miałby w konkretnym momencie więcej środków wcale by tu nic zmienić nie musiał. Nie każdy zawodnik patrzy na obecną sytuację zespołu, a jego potencjał, nowy projekt czy po prostu prestiż. Wielu piłkarzy nie kieruje się przecież tym, jak silna jest dana liga, a ma swoje osobiste preferencje. Z całym szacunkiem, ale nie dziwi mnie, że ktoś może darzyć Juventus większym sentymentem niż Arsenal.
Jeśli udałoby się sprzedać Bentancura i wziąć Zakarię, jednocześnie pozostawiając w klubie Arthura (co wydaje się być prawdopodobne) to byłbym kontent ponad miarę. Vlahović to najlepsze, co mogło się nam przydarzyć. I pomyśleć, że jeszcze kilka tygodni temu byłem na tak dla zatrudnienia Icardiego...
Wracaj do zdrowia Fede i jedziemy z tematem.
Co to znaczy, że Inter "odpowiada" pozyskaniem Gosensa? Co ma piernik do wiatraka? My za lewą stronę wzielibyśmy się prawdopodobnie wtedy, gdyby udało się sprzedać Sandro / pozbyć jego kontraktu, spokojnie. Na wszystko przyjdzie czas.
- Kamciu
- Interista
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Generalnie panuje spory bol dupska o transfer Dusana, zwlaszcza u fanow Milanu - z tego co zaobserwowalem. Ja sam przyznalem zresza, ze transfer TOP, ktorego zazdroszcze.
Natomiast mimo tego wzmocnienia, Juve aktualnie jest za Interem pod wzgledem zarowno czysto kadrowym (zwlaszcza przy prawdopodobnym przybyciu Gosensa do Mediolanu) jak i obecnych wynikow sportowych - kropka.
Szczerze to biorac pod uwage jak wykastrowana jest Stara Dama przez Allegrego, jak mialka jest Wasza druga linia oraz caly ten system pt. "calma, calma", ktory uskutecznia Max, jestem zdania, ze nawet z genialnym Serbem moze byc ciezko zalapac sie do LM. Zastanawiajac sie nad powyzszym, a takze spogladajac na wydawaloby sie lekko idace juz do przodu Napoli (gdzie niedlugo wracaja tez podstawowi gracze) moglbym zaryzykowac kolejny zaklad, iz do top4 sie finalnie nie zalapiecie. Zrobilbym to, ale odrobinke martwi mnie Atalanta (troche nie jestem ich pewny, chociaz intuicja podpowiada mi, ze dadza rade), a po drugie nie chce juz Was tak golic caly czas z kasy.

Pazza Inter
- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 205 razy
Icardi byłby ok ale skoro trafiła się okazja na Dusana to nie ma dyskusji. Gdyby nie było nas stać to nauczeni przygodą z Ronaldo nie porywali byśmy się na ten transfer, tym razem jestem pewien, że Agnelli wie co robi.

- Volto
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
To fakttom_gru pisze: ↑25 stycznia 2022, 12:54
Odrębną kwestią są inwestycje w drużynę.. wydatki na drużynę mają znaleźć w pełni pokrycie w przychodach z tyt. sprzedaży zawodników oraz z dokapitalizowań przez akcjonariuszy. Ostatnie dokapitalizowanie ma zapewnić środki na pokrycie wszelkich płatności za dokonane transfery (m.in. De Ligta, Chiesy, Kulusevskiego czy ewentualnie też Vlahovicia). Oczywiście trzeba odróżnić przepływy pieniężne od prezentowania wyniku finansowego naliczane koszty amortyzacji oczywiście będą powodowały postanie straty netto, ale ona będzie pokrywana przez dokonane dokapitalizowanie.
Chyba czegoś nie rozumiem.
Cuadrado - 4, Berna - 8, Perin 3,5, MDS - 2,2, Perin 3,5, Dybala - 6?, Costa - jego transfer nie będzie całkowicie rozliczony, dopiero z końcem roku finansowego w czerwcu '23, popraw jeśli się mylę, Ronaldo - 29, Romero - 5,5 (kwoty mniej więcej)
Daje to 50+ Jeśli coś źle kombinuję to gdzie?
Czemu??? Roczna amortyzacja Turka to jakieś 3,5/3,7
Rabiot i Ramsey przyszli teoretycznie za free, toteż nie rozumiem dlaczego i jak kwotowo ich uwzględniasz. Odpadnie nam ich pensja, odpisy amortyzacyjne z tytułu transferu nie istnieją.tom_gru pisze: ↑25 stycznia 2022, 12:54Kwota ta oczywiście może być pomniejszona o ok. 13-14 mln Euro w związku z rozpoczęcie rozliczania kosztu zakupu Chiesy (o ile Juventus zdecyduje się go wykupić... jedynym warunkiem, który na chwilę obecną może powodować obowiązek wykupu jest zakwalifikowanie się do LM a to nie jest jeszcze przesądzone) oraz o ok. 13-17 mln Euro w przypadku zakupu Vlahovicia (w zależności od długości kontraktu.. 4 czy 5 lat). W kolejnym sezonie Kean i Locatelli będą nadal na wypożyczeniu, więc ich zakup zacznie się amortyzować dopiero od sezonu 2023/2024 - co zwiększy koszty amortyzacji o ok. 23 mln Euro rocznie (ale wtedy "uwolnimy się" od amortyzacji za zakup Alex Sandro, Rabiota, Ramseya i Pjacy, co da oszczędności na kosztach amortyzacji w kwocie 15 mln Euro).
Generalnie racja, należy jednak rozgraniczyć zapisy księgowe, co w pewnym stopniu jest jedynie rubryką cyferek, a realne możliwości finansowe.tom_gru pisze: ↑25 stycznia 2022, 12:54Podsumowując, jest przestrzeń do dalszych inwestycji (mówię o max 2-3 większych zakupach gotówkowych), ale kluczem jest utrzymanie dyscypliny w budżecie płacowym. Oczywiście zamknięcie stadionów w wyniku jakiś lockdownów lub brak zakwalifikowania do LM może te plany ograniczyć, ale raczej powinno to spowodować chęć dalszego cięcia budżetu płacowego tak by dostosować się do niższego poziomu przychodów. Kolejne zakupy będą zatem warunkowane zwolnieniem miejsc na liście płac, ale tylko dlatego by nie zwiększać kosztów utrzymania drużyny.... co niestety działo się za czasów Paraticiego.
Mogę się mylić, toteż chętnie zostanę oświecony.
Za Vlaho jak damy 70+ to tyle ile chce Viola, żaden majstersztyk, skoro piłkarz chce tylko do nas.
Nandeza, walczące o utrzymanie Cagliari, w życiu nie puści, nie teraz.
Mam nadzieję, że Vlaho wypali u nas, inaczej powinniśmy dostać zakaz transferów za 40M+
Poza tym Serb żadnym zbawieniem nie jest, dopóki Max będzie wypuszczał drużynę z nastawieniem jak na Milan to i embape nie pomoże, no ale nie psuję już - tak rzadkich - chwil radości kibicom Juventusu...
- Osgiliath
- Juventino
Ależ newsy od rana, aż człowiek się raduje.
1. Zgarniamy topa, jeśli chodzi o napastników a przy okazji wnerwiamy Violę (kolejny raz). Win-Win.
2. Imo jeszcze bardziej cieszą newsy w sprawie Benty. Niech idzie w cholerę.
3. Pojawiają się newsy odnośnie Kessiego. Imo to byłby cud boski, ale nie wiem, czy to wyjdzie poza plotki.
4. Gdyby jeszcze udało pozbyć się tego bydlaka Ramseya to mielibyśmy zimowe mercato 10/10

1. Zgarniamy topa, jeśli chodzi o napastników a przy okazji wnerwiamy Violę (kolejny raz). Win-Win.
2. Imo jeszcze bardziej cieszą newsy w sprawie Benty. Niech idzie w cholerę.
3. Pojawiają się newsy odnośnie Kessiego. Imo to byłby cud boski, ale nie wiem, czy to wyjdzie poza plotki.
4. Gdyby jeszcze udało pozbyć się tego bydlaka Ramseya to mielibyśmy zimowe mercato 10/10