Mercato (ZIMA 2022) DYSKUSJA
- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 205 razy
Kibice Arsenalu już co niektórzy go wyzywają bo jak to mógł wybrać Arsenal zamiast według nich najbardziej perspektywicznego klubu w Anglii ?
To zdjęcie jak Vlaho przepraszał, które zapodałem powyżej oni kiedyś też wrzucali u siebie, dla nich to był znak, że Dusan jest ich i Arsenal wysyła akurat samolot po niego. To nie bajki...
To zdjęcie jak Vlaho przepraszał, które zapodałem powyżej oni kiedyś też wrzucali u siebie, dla nich to był znak, że Dusan jest ich i Arsenal wysyła akurat samolot po niego. To nie bajki...

- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Ja jestem ciekawy, skąd te 60-75 mln na transfer Serba?
a) oszczędność na kontrakcie CR7, który na pewno był uwzględniony w budżecie na sezon 2021/22
b) efekt dofinansowania drużyny przez naszych właścicieli
c) latem pożegnamy de Ligta
Mam też wrażenie, że trochę powtarzamy strategię z CR7, czyli wchodzimy all in 1 zawodnik. Reszta pozycji? Jakoś to będzie, tutaj sprowadzimy kogoś za darmo (Mazouri, Romagnoli, Zakaria), tutaj po taniości (Milenkovic, Frattesi, Milik). Mam jednak nadzieję, że teraz all in w 21-latka okaże się lepszym rozwiązaniem niż w przypadku 33-latka, a wśród okazji znajdzie się taki darmowy Pogba.
a) oszczędność na kontrakcie CR7, który na pewno był uwzględniony w budżecie na sezon 2021/22
b) efekt dofinansowania drużyny przez naszych właścicieli
c) latem pożegnamy de Ligta
Mam też wrażenie, że trochę powtarzamy strategię z CR7, czyli wchodzimy all in 1 zawodnik. Reszta pozycji? Jakoś to będzie, tutaj sprowadzimy kogoś za darmo (Mazouri, Romagnoli, Zakaria), tutaj po taniości (Milenkovic, Frattesi, Milik). Mam jednak nadzieję, że teraz all in w 21-latka okaże się lepszym rozwiązaniem niż w przypadku 33-latka, a wśród okazji znajdzie się taki darmowy Pogba.
Rysunki piłkarskie 11vs11.art 
polub na Facebooku
| obserwuj na Instagramie
| obserwuj na Twitterze
| obserwuj na TikToku 
polub na Facebooku
- Nicram_93
- Juventino
- Podziekował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Z jednej strony racja, martwi brak wzmocnień po raz kolejny na innych pozycjach. Z drugiej strony nie porównywałbym tego do Ronaldo czy Higuaina, Vlahović jest w kwiecie wieku, a więc nie powinniśmy raczej stracić na nim w żaden sposób (chyba, że nagle facet całkiem zapomni jak się gra w piłkę). Trafiła się okazja, to ją wykorzystaliśmy, potem moglibyśmy sobie pluć w brodę jak z Haalandem. Co nie zmienia faktu, że rzeczywiście jeden Vlaho nam roboty nie zrobi, tu trzeba wzmocnień na innych pozycjach na przestrzeni kolejnych okienek, przemyślanych.
Dlatego, pewnie będę w mniejszości, ale mam nadzieję, że uda się dogadać z Dybalą. Pawełek jest jaki jest, ale nie znajdziemy zastępstwa od tak na podobnym poziomie, w przyzwoitych pieniądzach, a jak temu Vlaho nikt piłki nie dogra, to za wiele sam nie zdziała. Liczę, że uda się jednak odnowić ten kontrakt z Pawełkiem na rozsądne kwoty, żeby obie strony były zadowolone. Dybala z Higuainem w parze źle nie wyglądali, mam nadzieję, że tu też z czasem byłoby podobnie. Potem powrót Chiesy w przyszłym sezonie, oby się pomału odbudował i sam atak wyglądałby dość przyzwoicie. Oczywiście zostaje osoba Allegriego za sterami, by umiał to dobrze poukładać i wykorzystać, ale to już inny temat
Dlatego, pewnie będę w mniejszości, ale mam nadzieję, że uda się dogadać z Dybalą. Pawełek jest jaki jest, ale nie znajdziemy zastępstwa od tak na podobnym poziomie, w przyzwoitych pieniądzach, a jak temu Vlaho nikt piłki nie dogra, to za wiele sam nie zdziała. Liczę, że uda się jednak odnowić ten kontrakt z Pawełkiem na rozsądne kwoty, żeby obie strony były zadowolone. Dybala z Higuainem w parze źle nie wyglądali, mam nadzieję, że tu też z czasem byłoby podobnie. Potem powrót Chiesy w przyszłym sezonie, oby się pomału odbudował i sam atak wyglądałby dość przyzwoicie. Oczywiście zostaje osoba Allegriego za sterami, by umiał to dobrze poukładać i wykorzystać, ale to już inny temat

"Prawdziwy dżentelmen nigdy nie opuszcza swojej damy."
Alessandro Del Piero, czerwiec 2006r.
- 19
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Te pieniądze na Serba są wzięte z budżetu transferowego na lato. Tak czy inaczej miały iść na niego, więc skoro pojawiła się okazja w styczniu to wydaliśmy je teraz.
Podobno bez sprzedaży nie będzie więcej pieniędzy w lecie. Więc powroty młodych plus okazję to nasz target.
Podobno bez sprzedaży nie będzie więcej pieniędzy w lecie. Więc powroty młodych plus okazję to nasz target.
- borciugner
- Juventino
Ja mimo wszystko nie postrzegam tego w ten sposób. Po pierwsze: te 65-70 milionów to i tak mniej niż daliśmy swego czasu za CR7 (ba więcej nas kosztował również Higuain), zaś kontrakt Serba będzie kilka razy niższy niż to, co płaciliśmy Portugalczykowi. Przy okazji spuścimy - mam nadzieję - trochę szrotu w postaci Ramsay'a (być może Rabiota, Arthura i Kulu uda się nam sprzedać za przyzwoite pieniądze) czy Bentancura (choć ostatni mecz pokazał starego dobrego Urasa), a ponoć w lato pożegnamy Sandro za 15-20 baniek. Kilku wypożyczonych piłkarzy pewnie zostanie wykupionych (Demiral, Mandragora). Wg mnie to raczej początek potrzebnej przebudowy po odejściu Ronaldo, która niestety nie zaczęła się latem, bo okoliczności jego odejścia były dość niespodziewane.
Na pewno ten wydatek trzeba będzie jakoś zrównoważyć, ale tutaj jestem dobrej myśli. Teraz to się łatwo mądrzyć, ale ja od początku uważałem sprowadzenie CR7 za dziwny ruch i trochę się tego obawiałem. Tutaj takie uczucie mi nie towarzyszy

Ja też, ale głównie dlatego, by cokolwiek na jego sprzedaży zarobić w przyszłości

Ostatnio zmieniony 25 stycznia 2022, 10:28 przez borciugner, łącznie zmieniany 2 razy.
- Michael_M
- Juventino
Pogba będzie mógł przyjść tylko jeśli zgodzi się na zarobki 7 mln netto. Nie ma innej opcji.
Poza tym w ogóle nie wierzę w jego przyjście. Ewidentnie widać, że chcemy obniżyć koszty i że chcemy mieć jak najlepszych zawodników w jak najniższym wieku. Pogba nie wpisuje się w żadne z tych kryteriów. Jeśli Sandro odejdzie za cokolwiek powyżej 10 mln to kupimy Cambiaso z Genoi i będzie rywalizował z Pellegrinim.
Jeśli De Ligt odejdzie to rzucamy sporą część z tej kasy na Botmana. Rugani - nie zdziwię się jak zostanie bo jak na włoskie standardy osiągnął idealny wiek i prezentuje się bardzo pewnie.
Dużo rzeczy może się wydarzyć jeśli chodzi o naszą obronę i pomoc. Było sporo wieści o tym, że jeśli Italia nie wejdzie do mistrzostw to po sezonie Chiellini zakończy karierę, a ma u nas kontrakt do 2023.
Mamy szanse wziąć 2 zawodników Raioli za darmo po tym sezonie. Tego marokańskiego holendra na prawą obronę i Romagnoliego.
Rabiot, Ramsey i Arthur są do wzięcia po sezonie i w przypadku dobrej oferty dostają zielone światło i wówczas Fagioli i Rovella wracają do nas.
Poza tym w ogóle nie wierzę w jego przyjście. Ewidentnie widać, że chcemy obniżyć koszty i że chcemy mieć jak najlepszych zawodników w jak najniższym wieku. Pogba nie wpisuje się w żadne z tych kryteriów. Jeśli Sandro odejdzie za cokolwiek powyżej 10 mln to kupimy Cambiaso z Genoi i będzie rywalizował z Pellegrinim.
Jeśli De Ligt odejdzie to rzucamy sporą część z tej kasy na Botmana. Rugani - nie zdziwię się jak zostanie bo jak na włoskie standardy osiągnął idealny wiek i prezentuje się bardzo pewnie.
Dużo rzeczy może się wydarzyć jeśli chodzi o naszą obronę i pomoc. Było sporo wieści o tym, że jeśli Italia nie wejdzie do mistrzostw to po sezonie Chiellini zakończy karierę, a ma u nas kontrakt do 2023.
Mamy szanse wziąć 2 zawodników Raioli za darmo po tym sezonie. Tego marokańskiego holendra na prawą obronę i Romagnoliego.
Rabiot, Ramsey i Arthur są do wzięcia po sezonie i w przypadku dobrej oferty dostają zielone światło i wówczas Fagioli i Rovella wracają do nas.
- Mati1990
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Skoro już nie będzie kasy na lato na transfery, to panowie jestem za tym, aby powroty młodych stały się faktem ( Fagioli i Rovella) za tych ogórków co mamy każdy z młodych będzie wzmocnieniem. Najgorsze tylko jest to, że Trzeba będzie wzmocnić jeszcze kilka pozycji jak np lewy obrońca za mumie Sandro, czy środek obrony...
- mns
- Juventino
@borciugner pamiętaj że mamy raty za Loce, Chiese i Moise 
Możliwe że będzie trzeba sprzedać de Ligta ale akurat jego dość łatwo zastąpić - Botman i imponujący w tym sezonie Bremer powinni być na szczycie listy

Możliwe że będzie trzeba sprzedać de Ligta ale akurat jego dość łatwo zastąpić - Botman i imponujący w tym sezonie Bremer powinni być na szczycie listy
Ostatnio zmieniony 25 stycznia 2022, 10:31 przez mns, łącznie zmieniany 1 raz.
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Chłopaki nie zapominajcie, że na naszej ławce dalej będzie siedział beton. Wreszcie jedyna taktyka wrzutka w pole karne co jakiś czas przyniesie efekt
Jaki to jest paradoks, że musimy budować skład oparty na młodych zawodnikach, a wzięliśmy spowrotem trenera, który nigdy nie słynął z tego, że zbudował młodych.
W lecie musi wrócić Fagioli, po takim sezonie w SerieB, plus może ten Zakaria za darmo. No i jest jeszcze Rovella. Moze któryś z młodych by odpaloł.Dodatkowo ktoś na LO,PO i skrzydło...nie wiem skąd oni na to wezmą. Pogba to nie wiem, czy dobry pomysł. Raz, że pensja, a dwa, że ostatnie dwa sezony to wiecznie kontuzje. Ze sztabem Maksia dobrze bym nie wróżył.
P.S Danilo u Pirlo prawie cały sezon bez kontuzji, u Maksia go nie ma w ogóle...

Jaki to jest paradoks, że musimy budować skład oparty na młodych zawodnikach, a wzięliśmy spowrotem trenera, który nigdy nie słynął z tego, że zbudował młodych.
W lecie musi wrócić Fagioli, po takim sezonie w SerieB, plus może ten Zakaria za darmo. No i jest jeszcze Rovella. Moze któryś z młodych by odpaloł.Dodatkowo ktoś na LO,PO i skrzydło...nie wiem skąd oni na to wezmą. Pogba to nie wiem, czy dobry pomysł. Raz, że pensja, a dwa, że ostatnie dwa sezony to wiecznie kontuzje. Ze sztabem Maksia dobrze bym nie wróżył.
P.S Danilo u Pirlo prawie cały sezon bez kontuzji, u Maksia go nie ma w ogóle...
- Michael_M
- Juventino
Są dwie opcje - Cambiaso z Genoi o którym było bardzo dużo plotek oraz Romagnoli.Mati1990 pisze: ↑25 stycznia 2022, 10:26 Skoro już nie będzie kasy na lato na transfery, to panowie jestem za tym, aby powroty młodych stały się faktem ( Fagioli i Rovella) za tych ogórków co mamy każdy z młodych będzie wzmocnieniem. Najgorsze tylko jest to, że Trzeba będzie wzmocnić jeszcze kilka pozycji jak np lewy obrońca za mumie Sandro, czy środek obrony...
- Urbi27
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Ruch pokazujący niewątpliwie siłę Juve w którą wielu zaczynało wątpić i słusznie. Bardzo dobry transfer jak się jeszcze potwierdzi że płacimy ok 65 mln euro to właściwie trudno sobie wyobrazić abyśmy mogli stracić na tym transferze, chyba że się z nim nie dogadamy na koniec kontraktu, ale to odległa przyszłość.
Wyciągamy najlepsza 9-tke ligi, mamy obok jedna z dwóch najlepszych 10-tek ligi. Atak na miarę mistrzostwa, oczywiście szereg problemów mamy nadal w pomocy, choć Vlaho swoją charakterystyka może pomóc także naszym pomocnikom. Allegri preferuję średniowieczny, powolny i defensywny futbol który bez silnej 9-tki wyglądał dramatycznie i był nieskuteczny, te setki wrzutek na panienkę Moratę czy każda akcja budowana na długim górnym podaniu do Hiszpana który się od razu przewracał. Skoro Max nie potrafi spojrzeć jak się gra teraz w piłkę to zarząd kupuję mu idealnego kandydata do spełnienia roli silnego napadziora który utrzyma piłkę i poczeka aż reszta czlapakow się poustawia tam gdzie im trener rozkaże. Całość powinna wyglądać znacznie lepiej dzięki temu, choć na grad bramek Serba nie liczę, ale na lepszą grę Juventusu już zdecydowanie tak.
Oczywiście on będzie potrzebował chwili aby się przystosować do nowej sytuacji, teraz już cała drużyna nie będzie pracowała tylko po to aby on strzelał, ale gdzieś mi mignela opinia że to tylko bramkowpychywacz z czym się zupełnie nie zgadzam, bo oglądając cały mecz Fiorentiny a nie bazując na komplikacji widać że ma on bardzo duży udział w ogólnym budowaniu akcji ofensywnych.
Wyciągamy najlepsza 9-tke ligi, mamy obok jedna z dwóch najlepszych 10-tek ligi. Atak na miarę mistrzostwa, oczywiście szereg problemów mamy nadal w pomocy, choć Vlaho swoją charakterystyka może pomóc także naszym pomocnikom. Allegri preferuję średniowieczny, powolny i defensywny futbol który bez silnej 9-tki wyglądał dramatycznie i był nieskuteczny, te setki wrzutek na panienkę Moratę czy każda akcja budowana na długim górnym podaniu do Hiszpana który się od razu przewracał. Skoro Max nie potrafi spojrzeć jak się gra teraz w piłkę to zarząd kupuję mu idealnego kandydata do spełnienia roli silnego napadziora który utrzyma piłkę i poczeka aż reszta czlapakow się poustawia tam gdzie im trener rozkaże. Całość powinna wyglądać znacznie lepiej dzięki temu, choć na grad bramek Serba nie liczę, ale na lepszą grę Juventusu już zdecydowanie tak.
Oczywiście on będzie potrzebował chwili aby się przystosować do nowej sytuacji, teraz już cała drużyna nie będzie pracowała tylko po to aby on strzelał, ale gdzieś mi mignela opinia że to tylko bramkowpychywacz z czym się zupełnie nie zgadzam, bo oglądając cały mecz Fiorentiny a nie bazując na komplikacji widać że ma on bardzo duży udział w ogólnym budowaniu akcji ofensywnych.
- borciugner
- Juventino
Romek to realna opcja, biorąc pod uwagę jego obecną pozycję w Milanie, choć z drugiej strony chyba wyraźnie obniżył loty, więc to nie wzięło się z niczego. Natomiast Dragusin coś tam kopie w Sampdorii, więc może na ławkę by się już nadawał. Jeśli nie sprzedamy de Ligta, to po odejściu Kielona nie widzę potrzeby szukania na siłę kogoś na środek obrony nawet, jeśli ten pierwszy zawiesi buty na kołku (z resztą od 2 lat to on więcej przebywa na rehabilitacjach niż na boisku).
To nie są jakieś ogromne kwoty na szczęście i w budżecie już uwzględnione. Bardziej mnie martwi obowiązek wykupu Moise za rok (jakieś 30 baniek pewnie). Natomiast bez dwóch zdań jak chcemy kupować, to musimy sprzedaż kilku piłkarzy. Podejrzewam, że pozbędziemy się Arthura, Sandro być może uda się kogoś nabrać i za dobre pieniądze wcisnąć komuś pewnego rudego Szweda. Ja jestem dobrej myśli. :scarf:
Ostatnio zmieniony 25 stycznia 2022, 10:48 przez borciugner, łącznie zmieniany 2 razy.
- Profesor
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Fagioli z Seria B to niech wypożyczą pod jakiegoś klubu Seria A, Rovella latem natomiast do nas jak najbardziej. Może Zakaria latem i tu do pomocy brakowało by kogoś z podaniem, nieszablowanego, zobaczymy co to będzie.
$ to dużej nie dostaniemy:
- jak już teraz oddamy Morate to 5mln
- Demiral pewnie do Atalanty ale to też frytki
Kluczem to pozbycie się Ramsey-a(najlepiej już teraz) i sprzedanie za cokolwiek Rabiot-a(ostatni rok kontraktu będzie).
No i MDL może zostać poświęcony ale to już wszyscy wiemy.
$ to dużej nie dostaniemy:
- jak już teraz oddamy Morate to 5mln
- Demiral pewnie do Atalanty ale to też frytki
Kluczem to pozbycie się Ramsey-a(najlepiej już teraz) i sprzedanie za cokolwiek Rabiot-a(ostatni rok kontraktu będzie).
No i MDL może zostać poświęcony ale to już wszyscy wiemy.