Mercato (LATO 2021) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Armin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2021, 18:39

Właśnie oglądam mecz Rakowa z Rubinem. Tak Kwaracchelia jest niesamowity. Bezsprzecznie najlepszy zawodnik na boisku. Kręci obrońcami z Częstochowy jak baletnicą i tak sumarycznie to 80% potencjału ofensywnego potencjału Kazania to właśnie jego osoba. Nie wiem za ile on jest do wyjęcia, ale jak za jakieś sensowne pieniądze to moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać.

Viking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2021, 18:56

Armin pisze: 12 sierpnia 2021, 18:39 Właśnie oglądam mecz Rakowa z Rubinem. Tak Kwaracchelia jest niesamowity. Bezsprzecznie najlepszy zawodnik na boisku. Kręci obrońcami z Częstochowy jak baletnicą i tak sumarycznie to 80% potencjału ofensywnego potencjału Kazania to właśnie jego osoba. Nie wiem za ile on jest do wyjęcia, ale jak za jakieś sensowne pieniądze to moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać.
Według Transfermarkt wyceniany na 18 mln Euro. Ale nie ma co i tak nie widziałem żadnych pogłosek mówiących o naszym zainteresowaniu jego osoba :)

“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
Armin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2021, 19:12

fivapoPL

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2021, 20:37

Viking pisze: 12 sierpnia 2021, 18:56
Armin pisze: 12 sierpnia 2021, 18:39 Właśnie oglądam mecz Rakowa z Rubinem. Tak Kwaracchelia jest niesamowity. Bezsprzecznie najlepszy zawodnik na boisku. Kręci obrońcami z Częstochowy jak baletnicą i tak sumarycznie to 80% potencjału ofensywnego potencjału Kazania to właśnie jego osoba. Nie wiem za ile on jest do wyjęcia, ale jak za jakieś sensowne pieniądze to moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać.
Według Transfermarkt wyceniany na 18 mln Euro. Ale nie ma co i tak nie widziałem żadnych pogłosek mówiących o naszym zainteresowaniu jego osoba :)
Były pogłoski

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2021, 20:45

Viking pisze: 12 sierpnia 2021, 18:56
Były dość poważne pogłoski, ale było to jeszcze przed odejściem Paraticiego. Pisano nawet, ze mamy go w garści tylko musimy awansować do LM. Bardzo chciałbym kolesia w drużynie zamiast np Berny.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2021, 21:47

Juve_Forever_88 pisze: 12 sierpnia 2021, 14:10
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2021, 11:40Pokraka De Sciglio,który wszystkie swoje szanse zmarnował zostanie a Pellegrini, który szansy nigdy nie dostał odejdzie.
Typ musi być niezłym plackiem, skoro u trzech różnych trenerów nie znalazł uznania. Nie ma przypadku, że Allegri, Sarri i Pirlo faceta odpalali po obejrzeniu go w trakcie przygotowań do sezonu.
No widzisz, a nasz zarządzik oddał go za Spine w imię kreatywnej księgowości. I od 3 lat mam wielkie G na lewej obronie.

Tab

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2021, 23:11

piterjuve pisze: 11 sierpnia 2021, 10:18 Obserwując podejście niektórych zawodników, w tym np. Pjanica czy też Dybali, mam mieszane odczucia. Pjanic, podobno w Barcelonie wprost mu powiedzieli, że nie ma dla niego miejsca w drużynie, więc albo się godzi na grzanie ławy lub trybuny, albo wykonuje odpowiedni gest, tj. znacząco schodzi ze swojej pensji i liczy na wypożyczenie. A tymczasem czytam, że gość może co najwyżej obniżyć swoje oczekiwania o 20%, o ile w ogóle. Zawodnik nic nie znaczący dla obecnego klubu, ale wymagania ma jakby był jego kluczowym graczem. Rozumiem, że ma ważny kontrakt, szanuję. Jednak jeśli chce dostać szansę aby się odbudować i grać, to powinien się dostosować do realiów.
Pjanic - pracownik
Barcelona (firma X), Juventus (firma Y) - pracodawcy

Hipotetyczna sytuacja.
Załóżmy, że jesteś pracownikiem w firmie X. Inaczej, firma X stara sie o angaz Twojej osoby. Dostajesz propozycje: za przyjscie rano do pracy, pokazanie sie i... tyle, damy Panu powiedzmy 6,5 mln rocznie.
Rok pozniej zglasza sie do Ciebie firma Y ze swietna propozycja. Jesli Pan chce zatrudnimy Pana, obnizajac zarobki powiedzmy o polowe. Do tego musi Pan zasuwać za dwóch, zeby sie utrzymac w naszej firmie. Dwa, a nawet trzy razy w tygodniu 90 minut na boisku na pelnych obrotach
Juz widze te rzesze pracownikow chetnych na taka zamiane. Szczegolnie chwile przed emerytura.

Sorek21

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2021, 09:20

Alexinhio-10 pisze: 12 sierpnia 2021, 21:47
Juve_Forever_88 pisze: 12 sierpnia 2021, 14:10
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2021, 11:40Pokraka De Sciglio,który wszystkie swoje szanse zmarnował zostanie a Pellegrini, który szansy nigdy nie dostał odejdzie.
Typ musi być niezłym plackiem, skoro u trzech różnych trenerów nie znalazł uznania. Nie ma przypadku, że Allegri, Sarri i Pirlo faceta odpalali po obejrzeniu go w trakcie przygotowań do sezonu.
No widzisz, a nasz zarządzik oddał go za Spine w imię kreatywnej księgowości. I od 3 lat mam wielkie G na lewej obronie.
A kiedy ten Spina doznał kolejnej ciężkiej kontuzji to kto pomyślał że w Juve jednak nie pracują idioci? Za kogo go zamienili to już inna historia. Decyzja jednak była słuszna- piłkarz bardzo dobry ale kontuzjogenny jak Costa.

Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 36 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2021, 16:36

Szkoda, że gówno prawda.

tom_gru

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Nieprzeczytany post 14 sierpnia 2021, 09:32

piterjuve pisze: 11 sierpnia 2021, 16:03 @dimebag11
@vitoo

Ja się nie dziwię Pjanicowi, że chce utrzymać swoją wysoką gażę, pod którą podpisał się jego pracodawca. Powtarzam, w pełni to szanuję. Natomiast Pjanic stoi teraz przed wyborem: siedzi na trybunach za 6,5 mln netto albo gra za np. dwa razy mniej. Jego wybór.
A co do zarządu, to być może byłem tutaj jednym z pierwszych, który podważał sens tak wysokich wynagrodzeń, zwłaszcza dla tych tzw. okazji, których ja nazywam odpadami. Teraz klub zbiera żniwo owej bezsensownej polityki.
Natomiast czemu się dziwię? Dziwię się brakowi ambicji niektórych. Wolą pełnić rolę rezerwowego za więcej niż próbować się rozwijać za mniej, zwłaszcza, że to mniej nie oznacza spadku jakości życia, a jedynie wybór między posiadaniem w garażu nie 5 sportowych aut, a 4. Tak, to mnie dziwi.
tylko taki Rabiot nie jest wcale droższy w utrzymaniu od takiego McKenniego.. wynagrodzenie to tylko jeden z elementów kosztu utrzymania danego zawodnika. Wystarczy dodać kwotę 6 mln Euro do rocznego wynagrodzenia Amerykanina (bo to też jest taki sam koszt jak koszt wynagrodzenia netto). Paradoksalnie Rabiot należy do grupy zawodników najmniej obciążających budżet Juventusu.

"Stara miłość nie rdzewieje... z Juve od ponad 20 lat"
tom_gru

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Nieprzeczytany post 14 sierpnia 2021, 10:18

jackop pisze: 11 sierpnia 2021, 21:34
BlackJacky pisze: 11 sierpnia 2021, 19:45
dimebag11 pisze: 11 sierpnia 2021, 11:24(a z jakichś powodów nie chcieliśmy im zapłacić jednorazowo za podpis np. 10 mln €, by dostawali potem niższe wynagrodzenie)
Oni na pewno nic nie dostali za zlozenie podpisu? Nawet Emre Can dostal chyba piętnastaka...
Dostali na pewno, ale już nie pamiętam ile (10 Ramzi, 12 Rabjo?). Kiedyś wyliczyłem, że ich premia za podpis + pensja za cały kontrakt to mniej niż kwota transferu Berny.
Wszystko jest w sprawozdaniach finansowych Juventusu.... koszt zakupu Ramseya to 3,65 mln Euro netto a Rabiota - 1,48 mln Euro netto + prowizje dla ich agentów w tej samej wysokości. W przypadku transferu Cana Juventus nie ponosił kosztu zakupu, ale prowizja dla Agenta wynosiła 15,86 mln Euro netto.

"Stara miłość nie rdzewieje... z Juve od ponad 20 lat"
Dragon

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Nieprzeczytany post 14 sierpnia 2021, 10:19

Przypominam, że w tym temacie piszemy tylko o MERCATO JUVENTUSU. Kolejne posty nie na temat będą usuwane.

Obrazek
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy

Nieprzeczytany post 14 sierpnia 2021, 11:16

tom_gru pisze: 14 sierpnia 2021, 10:18Rabiota - 1,48 mln Euro netto + prowizje dla ich agentów w tej samej wysokości.
Coś pokręciłeś, jego matka-agentka dostała 1,48 mln, a Francuz za podpis zgarnął dychę.

https://psgtalk.com/2019/10/veronique-r ... -transfer/
Rabiot does receive a higher salary than the others and the player received a signing bonus of €10 million
https://football-italia.net/report-rabi ... juve-deal/
Adrien Rabiot has agreed a five-year contract with Juventus worth €7m plus bonuses, plus a €10m signing-on fee, it’s reported in Italy.
Czyli byłem blisko pisząc o 12 mln. Wszystkie opłaty i całość (7mln x 4 lata) kontraktu Rabjo to jakieś 40 baniek, czyli tyle ile Marotta przelał Violi za Bombardiera.

Nie chce mi się szukać info o Ramzeju, ale on też dostał coś ekstra dla siebie za podpis.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Garreat

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 14 sierpnia 2021, 12:10

jackop pisze: 14 sierpnia 2021, 11:16 Czyli byłem blisko pisząc o 12 mln. Wszystkie opłaty i całość (7mln x 4 lata) kontraktu Rabjo to jakieś 40 baniek, czyli tyle ile Marotta przelał Violi za Bombardiera.

Nie chce mi się szukać info o Ramzeju, ale on też dostał coś ekstra dla siebie za podpis.
Tylko że te 7mln to netto == jakieś 13 brutto...

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy

Nieprzeczytany post 14 sierpnia 2021, 12:53

Garreat pisze: 14 sierpnia 2021, 12:10Tylko że te 7mln to netto == jakieś 13 brutto...
Prędzej 10,5 bo ulga, ale to co podałem to oczywiste uproszczenie. Nie wiem jak wygląda sprawa opodatkowania samych transferów w Serie A, księgowym i specjalistą od włoskiego prawa podatkowego też nie jestem. Oczywiście byłoby klarowniej i łatwiej by się liczyło, gdyby wszystkie informacje dotyczące pieniędzy w futbolu były podawane jako wartość brutto, po uiszczeniu niezbędnych opłat.

Kwoty transferów też ładnie i okrągło wyglądają, a rzadko kiedy ktoś postanawia sprawdzić ile dodatkowych opłat klub musi ponieść w przypadku kupna lub ile z potencjalnego zysku ze sprzedaży trzeba przeznaczyć na wymagane zobowiązania: opłata za wyszkolenie, % dla poprzedniego klubu jeśli istniała klauzula, prowizja dla agenta jak w przypadku Pogby i Mino itp.

Tu można postawić następne pytania. Skoro Raiola wziął od nas 27mln za Francuza, to czy ta transakcja została opodatkowana, a jeśli tak, to po jakiej stawce i kto ten podatek zapłacił - Włoch ze swoich czy Juventus? Jeśli my, to mogłoby się okazać, że ze 105 mln od United np. 54 mln brutto poszło się bujać :prochno:

Nie wiem czy jest sens, z perspektywy kibica, za każdym razem trudzić się, żeby operować na dokładnych liczbach :dontknow:

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Zablokowany