Mercato (LATO 2021) DYSKUSJA
- woe
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Gdzieś w internetach (nie pamiętam źródła; możliwe, że to było czcze gadanie na tema rynku transferowego) słyszałem, że Manchester United może wymienić z nami Pogbę za Ronaldo, po czym wymienić Ronaldo za Icardi-ego z PSG. Cavani ostatnio przedłużył kontrakt, ale tylko do 2022 roku więc przydałby się im napastnik. A PSG musi się liczyć z utratą Mbappe i też muszą zadowolić czymś klientów-kibiców.

- ForzaMilan!!!
- Juventino
No może być ciężko, raz że Raiola to agent Romka i Dolara to jak przekalkulujesz ile wyjdzie na prowizje, pensje itd (mimo że Donnarumma za free) to będzie to spora suma, Locatelli to lekko 35-45 mln, po De Paula jak się zgłaszał Milan była mowa o 30 mln, Gosens to nie wiem ale według transfermarkt 35 mln, Depay ma jeszcze rok umowy więc to nie będzie dużo, ale prowizja agenta i na pewno wyższa pensja myśle że to lekko + 200 baniek, ale skład wyglądałby bajka nie powiemunbelievable87 pisze: ↑28 maja 2021, 14:00To ja też.
Bramka:
Dollarumma, 2 bramkarz (brak pomysłu), Pinsoglio
Obrona:
MDL, Romagnoli, Bonucci, Drăgușin
Gosens, Sandro, Cuadrado, Danilo
Pomoc:
Locatelli, de Paul, Bentancur, Arthur, Rabiot
Atak:
Dybala, Morata, Depay
Chiesa, Kulusevski
Jeśli rzeczywiście mamy około 100-150mln do wydania, to myślę, że wystarczyłoby to na takie transfery.

- Viking
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Tyle że my na tych "darmowych" transferach ostatnimi laty słabo wychodzimy. Wysokie wynagrodzenie, prowizje dla agentów a potem problem ze sprzedażą i dobrze płatna emerytura w Juve.
W kwestii wzmocnienia środka pola, patrząc na piłkarzy z Serie A kandydatura De Paula wygląda bardzo obiecująco. Calhanoglu też często prezentował się bardzo dobrze. Natomiast w kwestii Locatelliego, porównałem sobie go do Bentancura i nie widzę w nim skoku jakościowego. Potrzebujemy piłkarza bliżej bramki przeciwnika coś jak wyżej wymieniony De Paul.
W kwestii wzmocnienia środka pola, patrząc na piłkarzy z Serie A kandydatura De Paula wygląda bardzo obiecująco. Calhanoglu też często prezentował się bardzo dobrze. Natomiast w kwestii Locatelliego, porównałem sobie go do Bentancura i nie widzę w nim skoku jakościowego. Potrzebujemy piłkarza bliżej bramki przeciwnika coś jak wyżej wymieniony De Paul.
“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
Dalinar Kholin
- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 76 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Ktoś wspominał o budżecie w wysokości 100-150 mln € jaki mamy przeznaczyć na letnie mercato. Zakładając realistycznie, iż będzie to ta niższa kwota, to radzę się zbytnio nie podniecać i nie napalać, bo przykładowo kupimy Locatellego za 40 mln € , Gosensa za 35 mln € i ewentualnie zostanie nam 25 baniek na rezerwowego napastnika. Wygląda na to, że nie sprowadzimy nikogo ciekawego na zasadzie wolnego transferu, bo Alaba dołączył do Realu, Eric Garcia, Wijnaldum i Aguero do Barcelony (aczkolwiek tych dwóch ostatnich nie chciałem w Juve), Depay raczej także przeprowadzi się do Katalonii, a Calhanoglu łączą z Liverpoolem. Niby ma przejść do nas Donnaruma, ale różnie to się może skończyć, bo najpierw musimy się pozbyć Szczęsnego, gdyż chyba nikt nie wyobraża sobie tego, że na samych bramkarzy będziemy łożyć +/- 17 mln € netto za sezon. Jeśli odejdzie Chiellini, to mam jakieś złe przeczucie, że podpiszemy umowę z Boatengiem.
Ja bym postawił raczej na Aouara, bo jest 4 lata młodszy, a zarazem z doświadczeniem w dużo lepszym klubie, z którym grał w LM. Cena byłaby zapewne podobna (pewnie ciut więcej za reprezentanta Francji), gdyż Lyon drugi sezon z rzędu nie zakwalifikował się do fazy grupowej Champions League i muszą podratować budżet sprzedażami.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 184 razy
W sumie to chyba nie musimy bo Szczęsny nie zaakceptuje roli rezerwowego w tym momencie kariery. Z tego co piszą to jest to okazja, której Agnelli nie przepuści i Dollar przyjdzie podobno bez względu na to czy sprzedamy Szczęsnego czy też nie. Jeżeli przyjdzie Dollar to Wojtek zrozumie, że musi się pakować.
Takie to trochę moje pobożne życzenie

- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 76 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
@MRN
Nie jestem tego taki pewien. Szczęsny siedział na ławie w Arsenalu teoretycznie w najważniejszym dla rozwoju swojej kariery okresie, więc mając ukończone 31 lat posiedzi sobie i w Turynie za prawie 7 baniek na rękę za sezon. Jeśli myślimy o Gigio to moim zdaniem najpierw powinniśmy znaleźć nowego pracodawcę dla naszego rodaka. Swoją drogą wszyscy tak się zachwycają świetnymi warunkami fizycznymi Donnarummy, a według transfermarkt Wojtek ma identyczny wzrost.
Nie jestem tego taki pewien. Szczęsny siedział na ławie w Arsenalu teoretycznie w najważniejszym dla rozwoju swojej kariery okresie, więc mając ukończone 31 lat posiedzi sobie i w Turynie za prawie 7 baniek na rękę za sezon. Jeśli myślimy o Gigio to moim zdaniem najpierw powinniśmy znaleźć nowego pracodawcę dla naszego rodaka. Swoją drogą wszyscy tak się zachwycają świetnymi warunkami fizycznymi Donnarummy, a według transfermarkt Wojtek ma identyczny wzrost.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 68 razy
Czyli istnieją 3 możliwe scenariusze:
- Allegri w poprzedniej kadencji miał wpływ na transfery w Juve (co sugeruje @Maly) i/lub Milanie, więc ponownie zasyfimy kadrę szrotem... znaczy, zawodnikami pasującymi do drużyny

- Allegri w poprzedniej kadencji nie miał wpływu na transfery, czyli nie posiada żadnego doświadczenia w tym zakresie na topowym poziomie, co zwiększy szansę na sprowadzenie jakichś pokemonów
- Allegri w poprzedniej kadencji nie miał wpływu na transfery, więc
że pozostał w obiegu i przez 2 lata nabył nieco wiedzy w tym zakresie.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- jackop
- Juventino
A jak znów nie pyknie, to kolejny raz usłyszymy płacz i jęki, że trzeba pozbywać się dziadów za darmo i dajemy się dymać każdemu: https://juvepoland.com/2021/05/22/oficj ... -w-gremio/
W pytkę

- Garreat
- Juventino
- Podziekował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Ale co nie pyknie? Nie pykło w momencie kupna Ronaldo, bo historyczne finanse wyrobione pracą m.in. Conte, Maxa i Marotty przejedliśmy na celebrytę.
Costa to przy tym drobniaki. A Khedira czy Matuidi zrobili sporo dobrego dla klubu.
Zresztą teraz to my wracamy do gry o mistrzostwo, a nie szukamy elementu brakującego do zwycięstwa w CL.
- jackop
- Juventino
Higuain 72 -> 0
Costa 46 -> 0
Matuidi 25 -> 0
Mandzukić 19 -> 0
Bernardeschi 40 -> ?
Pjaca 23 -> ?
Może gdyby nie historyczna praca Beppe i Maksa to do tego Cristiano dałoby się dołożyć kogoś bardziej konkretnego na pozycjach poza ŚO. Jak się powtórzy w wykonaniu Wybitnego Stratega współpracującego z Cherubinim, to w końcu zabraknie nam piłkarzy, na których będzie można później zarobić.
Costa 46 -> 0
Matuidi 25 -> 0
Mandzukić 19 -> 0
Bernardeschi 40 -> ?
Pjaca 23 -> ?
Może gdyby nie historyczna praca Beppe i Maksa to do tego Cristiano dałoby się dołożyć kogoś bardziej konkretnego na pozycjach poza ŚO. Jak się powtórzy w wykonaniu Wybitnego Stratega współpracującego z Cherubinim, to w końcu zabraknie nam piłkarzy, na których będzie można później zarobić.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2021, 21:44 przez jackop, łącznie zmieniany 2 razy.

- unbelievable87
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Transferu CR7, choć za nim nie przepadam, nie oceniam źle. Jest piłkarzem wybitnym, tytanem pracy i mega popularnym. Marka Juventusu na tym"zabiegu" z pewnością zyskała. Był on piłkarzem niejednokrotnie decydującym, ale sprowadzanie go w tym wieku było takim trochę zagraniem all in - CL, albo cofnięcie się o kilka lat. Zaryzykowaliśmy i jak się okazało nie opłaciło się to, ale czy gdybyśmy jakoś doszli do finału i zagrali pierwszą połowę, jak mecz choćby z Atletico (0:2 na wyjeździe), a na drugą połowę aktywował by się Ronaldo z rewanżu to, ktoś mógłby psioczyć na jego zakup? No nie...
Teraz jest łatwo oceniać, bo już wiemy, że poza wartością dodaną dla rozpoznawalności i zdobyciem rzeszy fanów Portugalczyka głównie na tym transferze straciliśmy.
Teraz jest czas zakończyć związek CR7 - Juve, grzecznie podziękować i zacząć budowę fundamentów pod inny projekt, który będzie miał ten sam cel - zwycięstwo w CL.
Podsumowując, wolę próbować w różne sposoby, choćby nieudane, jak ten z zatrudnieniem jednego z dwóch najlepszych piłkarzy na świecie, niż stagnacja i liczenie, że nie danych wejściowych osiągnie się inny wynik.
Teraz jest łatwo oceniać, bo już wiemy, że poza wartością dodaną dla rozpoznawalności i zdobyciem rzeszy fanów Portugalczyka głównie na tym transferze straciliśmy.
Teraz jest czas zakończyć związek CR7 - Juve, grzecznie podziękować i zacząć budowę fundamentów pod inny projekt, który będzie miał ten sam cel - zwycięstwo w CL.
Podsumowując, wolę próbować w różne sposoby, choćby nieudane, jak ten z zatrudnieniem jednego z dwóch najlepszych piłkarzy na świecie, niż stagnacja i liczenie, że nie danych wejściowych osiągnie się inny wynik.