Mercato (LATO 2021) DYSKUSJA
- dzodzik
- Juventino
Prawda jest taka, że jak się nie zakwalifikujemy do LM, to każdy z naszej drużyny będzie do wyjęcia i jeżeli ktoś odejdzie to będzie to najprawdopodobniej De ligt, Chiesa bo na tych piłkarzy znajdą się chętni. Natomiast zostaniemy ze szrotem w postaci Ramseya, Rabiota i innymi.
"Szybki jak wiatr, cichy jak las, zażarty jak ogień, niewzruszony jak góra"
- Armin
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Rabiot, Ramsey, Dybala, Szczęsny kasujący w okolicach 6,5 mln Euro i na których na pewno znaleźliby się chętni nie odejdą, a sprzedadzą Chiesę po niecałym roku albo De Ligta...dzodzik pisze: ↑05 kwietnia 2021, 13:27 Prawda jest taka, że jak się nie zakwalifikujemy do LM, to każdy z naszej drużyny będzie do wyjęcia i jeżeli ktoś odejdzie to będzie to najprawdopodobniej De ligt, Chiesa bo na tych piłkarzy znajdą się chętni. Natomiast zostaniemy ze szrotem w postaci Ramseya, Rabiota i innymi.

- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 76 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
@Poprostu
Odnośnie de Ligta to bym polemizował. Według mnie dużo zależy od tego czy załapiemy się do przyszłej edycji LM, bo jeśli wydarzy się najgorszy scenariusz, to niestety, ale Holender będzie praktycznie jedynym zawodnikiem dzięki któremu będziemy w stanie sfinansować sobie mercato i niestety możemy zostać zmuszeni do jego sprzedaży. Matthijs stanie się łakomym kąskiem dla takich ekip jak Liverpool, City czy Real, a przyznasz, że sportowo wszystkie te drużyny mają w tej chwili dużo więcej do zaoferowania niż Juventus.
Odnośnie de Ligta to bym polemizował. Według mnie dużo zależy od tego czy załapiemy się do przyszłej edycji LM, bo jeśli wydarzy się najgorszy scenariusz, to niestety, ale Holender będzie praktycznie jedynym zawodnikiem dzięki któremu będziemy w stanie sfinansować sobie mercato i niestety możemy zostać zmuszeni do jego sprzedaży. Matthijs stanie się łakomym kąskiem dla takich ekip jak Liverpool, City czy Real, a przyznasz, że sportowo wszystkie te drużyny mają w tej chwili dużo więcej do zaoferowania niż Juventus.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- Armin
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
@dimbag Dybali kończy się kontrakt, jest na wylocie i to ostatni moment na to, żeby na nim zarobić. Podobna sytuacja jest z Berną. Ze Szczęsnego też nie są do końca zadowoleni, jest w bardzo dobrym wieku na bramkarza i do PL mógłby śmiało iść za fajną kasę. Zresztą Ramsey to samo. Prędzej sprzedadzą Demirala, na którego już przed kontuzją byli chętni, niż Holendra z ważnym kontraktem. Sandro też można się pozbyć i sprowadzić Emersona z Chelsea.
- dimebag11
- Juventino
@Armin
Ramseya i tak nikt nie kupi, więc będziemy się z nim męczyć jeszcze dwa sezony. Z Bernardeschim sytuacja wygląda podobnie i jeśli nie wepchniemy go komuś jako część wymiany, to za rok odejdzie za darmo. Szczęsnego rzeczywiście można spróbować sprzedać do Anglii, ale Wojtek byłby pewnie zainteresowany jedynie Arsenalem (nie wiem czy Kanonierzy są mu w stanie zapewnić pensję porównywalną z tą jaką otrzymuje w Juve). Zgadzam się, że powinniśmy się pożegnać z Sandro, bo Brazylijczyk niestety cieniuje u nas niesamowicie, a dobry mecz zdarza mu się raz na dziesięć spotkań. W jego miejsce widziałbym raczej Gosensa a nie Emersona. Odnośnie Demirala, to kwestia tego ile możemy za niego otrzymać, bo podejrzewam, że po tym co się dzieje z jego zdrowiem ostatnimi czasy, to nie dostaniemy więcej niż 35 mln €, a za tyle to z pewnością nie sfinansujemy sobie mercato (zwłaszcza, że będziemy musieli kupić jego następcę). Z kolei Dybalę według mnie należałoby włączyć w jakąś wymianę (i najlepszą opcją byłby chyba Pogba, któremu za rok również kończy się umowa), bo w przeciwnym wypadku Pawełek pogra u nas jeszcze jeden sezon i odejdzie za darmo.
Ramseya i tak nikt nie kupi, więc będziemy się z nim męczyć jeszcze dwa sezony. Z Bernardeschim sytuacja wygląda podobnie i jeśli nie wepchniemy go komuś jako część wymiany, to za rok odejdzie za darmo. Szczęsnego rzeczywiście można spróbować sprzedać do Anglii, ale Wojtek byłby pewnie zainteresowany jedynie Arsenalem (nie wiem czy Kanonierzy są mu w stanie zapewnić pensję porównywalną z tą jaką otrzymuje w Juve). Zgadzam się, że powinniśmy się pożegnać z Sandro, bo Brazylijczyk niestety cieniuje u nas niesamowicie, a dobry mecz zdarza mu się raz na dziesięć spotkań. W jego miejsce widziałbym raczej Gosensa a nie Emersona. Odnośnie Demirala, to kwestia tego ile możemy za niego otrzymać, bo podejrzewam, że po tym co się dzieje z jego zdrowiem ostatnimi czasy, to nie dostaniemy więcej niż 35 mln €, a za tyle to z pewnością nie sfinansujemy sobie mercato (zwłaszcza, że będziemy musieli kupić jego następcę). Z kolei Dybalę według mnie należałoby włączyć w jakąś wymianę (i najlepszą opcją byłby chyba Pogba, któremu za rok również kończy się umowa), bo w przeciwnym wypadku Pawełek pogra u nas jeszcze jeden sezon i odejdzie za darmo.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- B@rt
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
O pieronie! To ja już wolę zostać z Sandro albo z Berną na lewej obronie. Ruch tylko pod księgi rachunkowe, nic więcej.
Odnośnie sprzedaży de Ligta, mam wrażenie, że to na ten moment jest jedyny zawodnik, który w przyszłym sezonie byłby w stanie utrzymać nam w ryzach środek obrony. To właśnie zatrzymanie Holendra powinno być priorytetem za wszelką cenę, a nie Ronaldo. Jeśli de Ligt odejdzie, to co zrobimy? Przedłużymy Kielona, który i tak ledwo zipie? Czy też może liderem defensywy zostanie Bonucci albo Rugani po świetnym półroczu w Cagliari? Nie zdziwi mnie pogonienie Demirala, ale sprzedaż de Ligta to dopiero byłoby samobójstwo.
- dimebag11
- Juventino
@B@rt
Wiadomo, że pozostanie de Ligta powinno być dla nas priorytetem. Piszę o jego sprzedaży jedynie w pesymistycznym (aczkolwiek niestety bardzo realnym) wariancie braku Juventusu w fazie grupowej LM w przyszłym sezonie, gdy jednocześnie czeka nas konieczność przebudowy pomocy, a trzeba będzie skądś pozyskać na to środki. Odnośnie lewej obrony, to niestety, ale wolałbym już tego Emersona niż Bernardeschiego, bo z Federico żaden defensor, a w to, że nagle zacznie ogarniać na tej pozycji chociaż na takim poziomie jak Cuadrado już nie wierzę. Rzucamy gościa po wszystkich możliwych miejscach na boisku, a on się nigdzie nie sprawdza (nawet na nominalnej pozycji), więc niestety trzeba będzie się pogodzić z tym, że jego zakup był wtopą transferową.
Wiadomo, że pozostanie de Ligta powinno być dla nas priorytetem. Piszę o jego sprzedaży jedynie w pesymistycznym (aczkolwiek niestety bardzo realnym) wariancie braku Juventusu w fazie grupowej LM w przyszłym sezonie, gdy jednocześnie czeka nas konieczność przebudowy pomocy, a trzeba będzie skądś pozyskać na to środki. Odnośnie lewej obrony, to niestety, ale wolałbym już tego Emersona niż Bernardeschiego, bo z Federico żaden defensor, a w to, że nagle zacznie ogarniać na tej pozycji chociaż na takim poziomie jak Cuadrado już nie wierzę. Rzucamy gościa po wszystkich możliwych miejscach na boisku, a on się nigdzie nie sprawdza (nawet na nominalnej pozycji), więc niestety trzeba będzie się pogodzić z tym, że jego zakup był wtopą transferową.
- dimebag11
- Juventino
@Michael_M
Wylewu to by dostał nasz główny księgowy jakby musiał kombinować z czego opłacimy im pensje. Swoją drogą to obu Włochów z chęcią zobaczyłbym w Juve, ale ten Calhanoglu jakoś mnie nie przekonuje.
Wylewu to by dostał nasz główny księgowy jakby musiał kombinować z czego opłacimy im pensje. Swoją drogą to obu Włochów z chęcią zobaczyłbym w Juve, ale ten Calhanoglu jakoś mnie nie przekonuje.
- Michael_M
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Na papierze to jest teoretycznie możliwe. Romagnoli za Chielliniego/Demirala (albo za obu), Donnarumma za Szczęsnego i Calhanoglo za Ramseya. Nie mówię, że jest do zrobienia, ale teoretycznie możliwe.
- Kamciu
- Interista
Donnarumma to faktycznie lakomy kasek, nawet mimo tej latki (chyba zreszta slusznie przyznanej) pazerniaka. Natomiast pozostala 2ka przez Ciebie wymieniona to raczej zadne "wow" - solidni ligowce z wahaniami formy, zwlaszcza Turek. Mysle, ze ani Romagnoli, ani Calhanoglu poziomu Juve by nie podniesli. Aczkolwiek patrzac na pomocnikow Bianconerich moze i Hakan bylby pomyslem w miare rozsadnym. Z Milanu to moim zdaniem oprocz bramkarza, poziom Starej Damy wzgledem jakosci moglby podniesc jeszcze tylko Kessie oraz Theo - mimo, ze i oni miewaja zauwazalne przestoje. Poza tym ten Tomori zapowiada sie bardzo ciekawie.
Pazza Inter
- dimebag11
- Juventino
Swoją drogą to jestem ciekaw jak obaj nasi ligowi rywale z Mediolanu poradzą sobie z kwestią podwyżek dla zawodników z wygasającymi kontraktami. Jeszcze sezon temu wydawaliśmy na płace ponad dwa razy tyle co drugi Inter, ale przed obecną kampanią udało nam się zejść na wypłatach o prawie 60 mln €.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Tak sprzedamy gościa, który nawet nie został i nie zostanie tego lata wykupiony, po prostu świetna logika. Czasem warto się cofnąć i sprawdzić co i jak a nie pisać kompletne brednie.dzodzik pisze: ↑05 kwietnia 2021, 13:27 Prawda jest taka, że jak się nie zakwalifikujemy do LM, to każdy z naszej drużyny będzie do wyjęcia i jeżeli ktoś odejdzie to będzie to najprawdopodobniej De ligt, Chiesa bo na tych piłkarzy znajdą się chętni. Natomiast zostaniemy ze szrotem w postaci Ramseya, Rabiota i innymi.

dimebag11@
Ale De Ligta też średnio opłaca się sprzedawać jeżeli chodzi o łatanie budżetu w sezonie 2021/22 gdzie jego wartoś bilansowa to będzie ok 50mln, w dobie pandemii gdzie nie tylko Juve ma problemy z powodu braku kibiców na stadionach wątpię by ktoś zapukał z ofertą nie do odrzucenia dla klubu ( 80 mln + ) i samego Holendra (zarabia 8 mln + 4 bonusu). De Ligt też nie musi chcieć odchodzić, bo bardzo mało realne jest, że ktoś da mu taką kasę jak ma w Juve.
Robiąc plusvalenze na sezon 2021/22 prędzej spodziewałbym się odpalenia Demirala gdzie realnie można zgarnąć powyżej tych 30 mln co będzie sporą plusvalenzą (w bilansie bedzie wart ok. 12 mln) i przede wszystkim Dybali (5,5 mln w bilansie) duża kwota z transferu to będzie plusvalenza. Być może też będą rozważać sprzedaż Sandro (5 mln w bilansie) Szczęsnego (5,50mln w bilansie) a przede wszystkim Ruganiego (1 mln w bilansie) Rabiota (ok 1 mln w bilansie) i Ramseya (ok 2 mln bilansie), gdzie w przypadku tej trójki praktycznie cała kwota to będzie zysk kapitałowy + oszczędności na dużej pensji. No i pewnie młodzi gracze jak Frabotta, Fagioli czy Dragusin mogą zostać poświęceni jak swego czasu Spinazzola i Kean. Problemem będzie Costa (11 mln w bilansie), Berna (8 mln w bilansie) czy Pjaca ( 7 mln). Jeżeli piłkarze się nie zgodzą na przesuniecie wypłata to będzie spory problem ze zrobieniem 100 mln plusvaleznzy w tym sezonie, a jak się zgodzą to będzie trzeba myśleć już jakie zyski robić na przyszłoroczny budżet gdzie będzie trzeba te wydatki uwzględnić.
UEFA coś ma zmieniać w FFP i niby już nie ma być aż tak restrykcyjnych przepisów i kluby mają mieć większa swobodę, także zobaczymy co tam wymyślą, ale to na pewno najprędzej od sezonu 2021/22 a ten pewnie trzeba będzie zamknąć zgodnie z regułami. Liga mistrzów to absolutny priorytet bez niej klub będzie jakieś 50/60 mln w plecy grając w LE. Nawet to ewentualne 4 miejsce nie będzie jakoś bardzo bolało z racji faktu, ze market pool został mocno ograniczony a większą kasę dostaje się za 10 letni ranking historyczny gdzie i tak mimo słabego występu zapewne wskoczymy na 5 miejsce. Sama grupa LM bez uwzględniania market poolu i wyników to przychód rzędu 45/47 mln tego nie można stracić.