Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
ODPOWIEDZ
Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 11:51

Wiesz czemu wydali dużo na pomoc? Pomoc była najbardziej ujową formacja w tamtym sezonie. Gdy go nie zrobili czegoś więcej dalej w pomocy biegał by Miretti. Ponad to nikt nie miał gwarancji że Motta da radę odgruzować Locatelliego. Mnie osobiście martwi lewa obrona bo Cambiaso to taki średni obrońca. Lepiej idzie mi gra do przodu. Cabal chwilę pograł po czym Motta go odstawił. Savona to mega pozytywne zaskoczenie. W razie czego dziurę może załatać Gatti lub Danilo ale każdy zdaje sobie sprawę że to żadna gwarancja. Nie jest idealnie ale jest lepiej niż ktokolwiek mógł się spodziewać.

dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 12:01

Michael_M pisze: 13 października 2024, 11:51 Wiesz czemu wydali dużo na pomoc? Pomoc była najbardziej ujową formacja w tamtym sezonie. Gdy go nie zrobili czegoś więcej dalej w pomocy biegał by Miretti. Ponad to nikt nie miał gwarancji że Motta da radę odgruzować Locatelliego. Mnie osobiście martwi lewa obrona bo Cambiaso to taki średni obrońca. Lepiej idzie mi gra do przodu. Cabal chwilę pograł po czym Motta go odstawił. Savona to mega pozytywne zaskoczenie. W razie czego dziurę może załatać Gatti lub Danilo ale każdy zdaje sobie sprawę że to żadna gwarancja. Nie jest idealnie ale jest lepiej niż ktokolwiek mógł się spodziewać.
To powtórzę się kolejny raz, bo jak widzę sprytnie uciekasz od odpowiedzi: I dlatego dalej w pomocy grają głównie zawodnicy, którzy byli już w naszych szeregach przed letnim mercato jak Loca, McKennie czy Fagioli? Tutaj problemem nie jest to, że kupili nowych zawodników, ale to, iż zrobili to nie pozbywając się zbędnych i w związku z tym mamy przesyt w pomocy, gdy na innych pozycjach jest bieda (np. na prawej obronie mimo, że jak sam napisałeś Savona pozytywnie zaskoczył czy na ataku, bo Vlaho nie ma żadnego zastępcy/rywala, gdy od początku było wiadome, że na Milika nie można liczyć przez jego wątłe zdrowie; z całym szacunkiem do Polaka, ale gość z Juve, który zatwierdził jego wykup to niezły głupek).

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 12:12

Michael_M pisze: 13 października 2024, 11:51 Wiesz czemu wydali dużo na pomoc? Pomoc była najbardziej ujową formacja w tamtym sezonie. Gdy go nie zrobili czegoś więcej dalej w pomocy biegał by Miretti.
Miretti > Luiz. 0 euro > 50 mln euro

zbynek

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 13:06

jackop pisze: 12 października 2024, 18:38 @zbynek , @Michael_M Gdzie ja się odnosiłem do stylu gry czy wyników? Chyba, że przeskoczyliście na inny temat, ale w takim razie nie wiem do kogo kierujecie swoje słowa.

Łopatologicznie: wydano za dużo na za dużą liczbę środkowych pomocników, a za mało piłkarzy na innych pozycjach. To jest mój zarzut.
Jasne, że wydano dużo na pomocników. Jak ktoś chciał totalnie zmienić sposób gry drużyny, to od tego należało wg mnie zacząć. Bardzo dobra kolejność.
I też nie jest tak, że inne pozycje odpuściliśmy. Giuntoli zdecydował się przecież na mało oczywisty ruch z Kalulu (ten podatny na kontuzje), który teraz ratuje nam tyłek. Najlepszy transfer jak na razie..
A wypadł nam gość, który nie był sprowadzony latem i który podatny na kontuzje akurat nie jest.. No mieliśmy po prostu pecha, ale byliśmy jakoś na to przygotowani. A wspomniani pomocnicy, których mamy w nadwyżce są na tyle wszechstronni, że możemy jakoś kombinować w razie kryzysu.
I oczywiście, że pasowałoby zwiększyć jakość w obronie i konkurencję w ataku.. Ale okienko nie trwa wiecznie a budżet (zwłaszcza nasz ostatnio) nie jest z gumy. Na coś trzeba było postawić w pierwszej kolejności. Myślę, że w styczniu będzie kolejny etap budowy. Tak bym to przynajmniej widział..

zbynek

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 13:15

Distant Dreamer pisze: 12 października 2024, 17:31
zbynek pisze: 12 października 2024, 16:45 Oby do stycznia to wytrzymało.
Idealne podsumowanie czyli wiara w cuda i liczenie że jakoś się uda doczłapać aż może będzie okres gdzie większość graczy będzie już zdrowa.
Szkoda że nie dało się kupować mniej kontuzjogennych piłkarzy ......
A tak wgl to raczej nikt na Motte nie narzeka (poza wyjątkami), a na naszego genialnego DSa który jak czas pokazał tylko utrudnił pracę Mottcie .....
Nie jesteś w stanie przewidzieć kto i kiedy będzie miał kontuzję. I jak poważną. I tak właśnie w tym momencie bardzo podatny na kontuzje Kalulu zastępuje nam skałę Bremera. Gdybyśmy sprowadzali zawodników Twoim tokiem rozumowania, to tego pierwszego by u nas nie było.
Tak wierzę, że się do stycznia uda bez kontuzji już i że niektórzy szybko wyzdrowieją. To nie cuda, to normalne ;)

zbynek

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 13:21

dimebag11 pisze: 12 października 2024, 18:11
zbynek pisze: 12 października 2024, 16:45 I powtórzę się ale jedyne czego żałuję w okienku to tego, że nie przyszedł do nas Berardi. Taaaak wiem, stary, najlepsze lata ma za sobą i w ogóle.. ale właśnie teraz bardzo by nam się przydał ktoś taki z przodu. Właśnie na takie momenty jest potrzebny taki gość. A sezon jest dłuuugi i szeroki i jeszcze niestety kilka niespodzianek kadrowych nas nieuchronnie czeka. Dawać go w styczniu :D
Przecież transfer Berardiego to byłby już zupełny strzał nawet nie w stopę a w kolano Juventusu. Niestety pociąg zwany Juventusem odjechał dla niego kilka sezonów temu, a teraz przez pryzmat tej poważnej kontuzji nie powinien nawet być rozważany jako nasz nowy zawodnik.
Masz prawo tak uważać, ja uważam inaczej. I właśnie wrócił po kontuzji i myślę, że rozwiązałby kilka naszych problemów. A i przez tą kontuzję nie byłby raczej kosztowny. Nie wiem czemu ale lubię tego gościa :D
Ale może nie zarejestrowałem? Mówił kiedyś coś złego na nasz temat?

dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 13:47

zbynek pisze: 13 października 2024, 13:21
dimebag11 pisze: 12 października 2024, 18:11
zbynek pisze: 12 października 2024, 16:45 I powtórzę się ale jedyne czego żałuję w okienku to tego, że nie przyszedł do nas Berardi. Taaaak wiem, stary, najlepsze lata ma za sobą i w ogóle.. ale właśnie teraz bardzo by nam się przydał ktoś taki z przodu. Właśnie na takie momenty jest potrzebny taki gość. A sezon jest dłuuugi i szeroki i jeszcze niestety kilka niespodzianek kadrowych nas nieuchronnie czeka. Dawać go w styczniu :D
Przecież transfer Berardiego to byłby już zupełny strzał nawet nie w stopę a w kolano Juventusu. Niestety pociąg zwany Juventusem odjechał dla niego kilka sezonów temu, a teraz przez pryzmat tej poważnej kontuzji nie powinien nawet być rozważany jako nasz nowy zawodnik.
Masz prawo tak uważać, ja uważam inaczej. I właśnie wrócił po kontuzji i myślę, że rozwiązałby kilka naszych problemów. A i przez tą kontuzję nie byłby raczej kosztowny. Nie wiem czemu ale lubię tego gościa :D
Ale może nie zarejestrowałem? Mówił kiedyś coś złego na nasz temat?
Nie wiem czy mówił, tylko zaraz się okaże, że u nas z 1/4 składu jest po poważnych kontuzjach albo podatna na urazy. Po co mamy ściągać na siebie takie problemy jak my mamy takiego niefarta, że nawet jak bodajże sam pisałeś "skała Bremer" się połamał. Zacznijmy wreszcie jako Juventus wyciągać wnioski z popełnionych wcześniej błędów i nie brnijmy w zawodnikach po ciężkich urazach. Jakby przykład Milika czy Pogby niczego nas nie nauczył, bo fajnie płacić im pensję za siedzenie w Jmedical. Teraz ich następcą zostanie Nico Gonzalez (chociaż chciałbym się mylić), Conceicao albo Kalulu. Jak już wydajemy dużą kasę na piłkarzy to bierzmy chociaż tych z końskim zdrowiem, to chociaż zminimalizujemy ryzyko (wiadomo, że nie ograniczymy go do zera, bo nawet największy twardziel niestety może odnieść kontuzję).

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 14:14

zbynek pisze: 13 października 2024, 13:06Ale okienko nie trwa wiecznie a budżet (zwłaszcza nasz ostatnio) nie jest z gumy.
Widać na liczbach, że to jest jawne kłamstwo (powtarzane tutaj aż stało się prawdą) i środki były wystarczające.
zbynek pisze: 13 października 2024, 13:06Na coś trzeba było postawić w pierwszej kolejności.
Nie trzeba było.
zbynek pisze: 13 października 2024, 13:15 Nie jesteś w stanie przewidzieć kto i kiedy będzie miał kontuzję. I jak poważną.
No i to jest argument na potwierdzenie mojej tezy, że można było równomiernie rozłożyć akcenty zamiast pchać się ślepo w ładowanie hajsu w jedną formację. Nie trzeba było wydawać pieniędzy na Koopmeinersa, bo mieliśmy już na jego pozycję Yildiza. Nie trzeba było kupować Luiza mając Locę i Fadżiolo. Powstały z tego tylko problemy, co gołym okiem widać na boisku.

Kosz i utrzymanie pomocników nie tylko nie pozwoliły Dżiuntolo na zakup ŚO, ale musiał on wypchnąć na wypożyczenia opcje rezerwowe: Rugani i Djalo. Wymusiły sprzedaż jednego, tego bardziej zdrowego, z dwóch rezerwowych napastników. Przyczyniły się do tego, że nie mamy bardziej kompletnej kadry mogącej sobie poradzić w przypadku kontuzji i zawieszeń.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 14:51

Tylko wiesz że Fagio był ponad pół roku bez gry a Locatelli zezłomowany przez <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> i nikt nie wiedział czy Motta będzie w stanie go odkurzyć. Douglas koniec końców kosztował nas niecałe 30 mln. Wyszło jak wyszło. Trudno. To że nie pchamy się już w gwiazdorów w wieku 28-32 na ostatni kontrakt w karierze to duży plus.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 15:19

Michael_M pisze: 13 października 2024, 14:51 Tylko wiesz że Fagio był ponad pół roku bez gry a Locatelli zezłomowany przez <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> i nikt nie wiedział czy Motta będzie w stanie go odkurzyć.
Jak Dżiuntolo nie wiedział, to mógł zapytać trenera - podobno ich współpraca układa się znakomicie :dontknow:
Michael_M pisze: 13 października 2024, 14:51 Douglas koniec końców kosztował nas niecałe 30 mln.
+ Kupmajners 55 + Ciuram 20. Ponad połowa dostępnych środków.
Michael_M pisze: 13 października 2024, 14:51 Wyszło jak wyszło. Trudno.
Wyszło słabo, chociaż i tak oceniłem poprzednie okienko w miarę pozytywnie. Szkoda tylko, że u nas co roku tak wychodzi i że jest problem z optymalizacją. Fakt, że wyszło słabo zamiast beznadziejnie nie jest dla mnie wystarczającym powodem do świętowania. W miejsce jednego problemu tworzymy sobie inny.

W oryginalnym poście wytknąłem oczywisty błąd, którego ciężko nie dostrzec, a kilka osób próbuje ze mnie zrobić płaskoziemcę :prochno:

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 15:59

Czy mogłoby być lepiej? Pewnie ale nie można mieć wszystkiego. Do dziś nie padło żadne nazwisko na prawą obronę.
Ciężko będzie do końca posprzątać tą kadrę. Arthur i Milik to ciężkie przypadki i najpewniej będziemy na nich stratni.
Koop musiał przyjść. Jak twierdzisz że nie to mam złą wiadomość - to Motta decyduje. Chciał go i dostał.

dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 16:17

Michael_M pisze: 13 października 2024, 15:59 Czy mogłoby być lepiej? Pewnie ale nie można mieć wszystkiego. Do dziś nie padło żadne nazwisko na prawą obronę.
Ciężko będzie do końca posprzątać tą kadrę. Arthur i Milik to ciężkie przypadki i najpewniej będziemy na nich stratni.
Koop musiał przyjść. Jak twierdzisz że nie to mam złą wiadomość - to Motta decyduje. Chciał go i dostał.
Koop może i musiał przyjść, ale już taki Douglas Luiz niekoniecznie. Wywaliliśmy na gościa ponad 50 mln € (a nie jak pisałeś 30 mln €), bo to, że do transakcji włączono Ilinga Jr i Barrenechea niewiele zmienia, bo równie dobrze mogliśmy ich sprzedać gdzieś indziej. Na dodatek Brazol dostał stosunkowo wysoką pensję i teraz jak nie odpali (co po jego dotychczasowych występach staje się coraz bardziej prawdopodobne), to zostajemy z kolejnym Arthurem. Chyba przyznasz mi rację, że za 50 baniek Giuntoli mógłby sprowadzić jakiegoś zmiennika dla Vlaho oraz kogoś na prawą obronę do podstawy?

Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 16:59

jackop pisze: 13 października 2024, 15:19
Michael_M pisze: 13 października 2024, 14:51 Tylko wiesz że Fagio był ponad pół roku bez gry a Locatelli zezłomowany przez <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> i nikt nie wiedział czy Motta będzie w stanie go odkurzyć.
Jak Dżiuntolo nie wiedział, to mógł zapytać trenera - podobno ich współpraca układa się znakomicie :dontknow:
O matko, az się uśmiałem. Już widzę te posty hejtujace naszego DS gdyby transferów do pomocy nie było.

A trener po 2 tygodniach miał powiedzieć że pomoc zbuduje na Fagiolim po pół roku nie grania i Locatellim który kopał się po czole przez ostatnie lata. Odbudowa obu tych graczy to proces co szczególnie widać po Fagio który dopiero na przełomie września i października daje odpowiednią jakość.

Zresztą w pomocy to po prostu nie udało się zrobić transferów out i wypchnąć z klubu McKenniego i piłkarza widmo czyli Arthura, za to można mieć pretensje do naszego DSa ale wszyscy znamy ich historie i próby ich wytransferowania zablokowane przez samych zainteresowych.

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 17:11

jackop pisze: 13 października 2024, 14:14Nie trzeba było wydawać pieniędzy na Koopmeinersa, bo mieliśmy już na jego pozycję Yildiza.
I mieć jednego zawodnika na tę pozycję, a potem mówić, że to rażące błędy?

Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 17:12

Btw jeśli chodzi o tą prawą obronę - pisali o kimś oprócz Kayode?

ODPOWIEDZ