Skandal w Rzymie
- mnowo
- Qualità Juventino
Flagi ze swastykami i wykrzykiwanie faszystowskich haseł - taką oprawę niedzielnego meczu z Livorno sprawili kibice piłkarskiego klubu Lazio Rzym, obracając wniwecz radość ze zwycięstwa.
"Mam nadzieję, że za ten wybryk nie będą musieli zapłacić wszyscy kibice Lazio" - powiedział prezes rzymskiego klubu Claudio Lotito, który musi się liczyć z tym, że włoska federacja piłki nożnej nałoży na Lazio karę.
Na stadionie olimpijskim w Rzymie kibice Lazio już wielokrotnie wznosili faszystowskie okrzyki i wywieszali transparenty z podobnymi hasłami.

ŹRÓDŁO
Powiem szczerze, ze oprocz tego, ze chyba to zachowanie komentarza nie wymaga, to gdy czytalem tytul tego artykulu i pierwsze zdania z tego tekstu, myslalem, ze chodzi o Rome.. :roll: coz, czyzby Livorno i Lazio byly dla siebie az takimi wrogimi klubami?
Niektorzy kibice sa wyjatkowi po prostu... :?
"Mam nadzieję, że za ten wybryk nie będą musieli zapłacić wszyscy kibice Lazio" - powiedział prezes rzymskiego klubu Claudio Lotito, który musi się liczyć z tym, że włoska federacja piłki nożnej nałoży na Lazio karę.
Na stadionie olimpijskim w Rzymie kibice Lazio już wielokrotnie wznosili faszystowskie okrzyki i wywieszali transparenty z podobnymi hasłami.

ŹRÓDŁO
Powiem szczerze, ze oprocz tego, ze chyba to zachowanie komentarza nie wymaga, to gdy czytalem tytul tego artykulu i pierwsze zdania z tego tekstu, myslalem, ze chodzi o Rome.. :roll: coz, czyzby Livorno i Lazio byly dla siebie az takimi wrogimi klubami?

Niektorzy kibice sa wyjatkowi po prostu... :?
- Coolfi
- Juventino
Nie wiem dokładnie czemu doszło do aż takich przejawów nienawiści (?).
Tutaj zdjęcie kibiców Lazio.
Przypomina się wybryk Paolo Di Canio. Nie pamiętam w jakim meczu, ale wykonał gest Mussoliniego. kompletnie nie mam pojęcia jaki cel mają w tym (pseudo) kibice Lazio i jak się okazuje nawet jeden zawodnik (!).
Tutaj zdjęcie kibiców Lazio.
Przypomina się wybryk Paolo Di Canio. Nie pamiętam w jakim meczu, ale wykonał gest Mussoliniego. kompletnie nie mam pojęcia jaki cel mają w tym (pseudo) kibice Lazio i jak się okazuje nawet jeden zawodnik (!).
Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
Każdy.
- M.
- Juventino
Głupota ludzka nie zna granic. W "Piłce Nożnej" czytałem, że kibice Romy obrzucali bananami Zebinę, mimo, że grał w rzymskim klubie. Kibice z Rzymu od małp wyzywają wszystkich czarnoskórych piłkarzy (nawet tych ze swojej drużyny!). Pamiętam jak Lilian Thuram przechodził z Parmy do Juventusu i mówił, że miał do wyboru dwa kluby: Lazio i Juve. Przyszedł do Turynu, bo wiedział, że tam nie spotka się z rasistowskimi komentarzami na swój temat. I przez głupotę swoich kibiców, Lazio straciło świetnego obrońcę :roll: .
Ja mam nadzieję, że wszyscy będą za to płacić. Moze dzieki temu w przyszłości kibice będą się pilnować nawzajem przed robieniem takich głupstw.mnowomiejsky pisze:"Mam nadzieję, że za ten wybryk nie będą musieli zapłacić wszyscy kibice Lazio" - powiedział prezes rzymskiego klubu Claudio Lotito
:roll:
- gosciu_Muranista
- Juventino
kibice Lazio są znani z uwielbienia do Mussoliniego i faszystowskich gestów oraz do rasizmu ale nie wiem czemu to ma służyć. Chyba tylko z czystej głupoty. A włodarze klubu mają nie lada problem a wytępić tego nie potrafią bo to przecież nie pierwszy raz. Współczuje tej części kibiców którzy przyszli tylko dopingować swój zespół bo przecież cały klub zapłaci za głupotę części "kibiców". a i tak ich tego nic nie nauczy
- Dionizos
- Juventino
To sie nazywa zaprezentowanie pogladow 8) . To, ze ich poglady sa kretynskie, to juz co innego.kompletnie nie mam pojęcia jaki cel mają w tym (pseudo) kibice Lazio i jak się okazuje nawet jeden zawodnik (!).
Nikt nie wspomnial, ze po drugiej stronie byly typy wykrzykujace hasla Stalinowskie i machajace flagami z sierpem i mlotem, albo jakims kubanskim pederastą... ciekawe, ze to nikogo nie bulwersuje.Niektorzy kibice sa wyjatkowi po prostu...
Livorno ma nawet grupe ultras: Brigate Autonome Livorno ( di Stalin) czy jakos tak...
- white_wolv
- Juventino
Ostatni tydzien to niesamowity popis wloskich kibicow.. :?
Swastyka na trybunach..dla mnie nie do uwierzenia..jak to mozliwe ze 60lat po zakonczeniu wojny sa jeszcze ludzie zdolni w miejscach tak publicznych obnosic sie ze swoja miloscia do nazimu..jak to mozliwe ze sie im na to pozwala?

Swastyka na trybunach..dla mnie nie do uwierzenia..jak to mozliwe ze 60lat po zakonczeniu wojny sa jeszcze ludzie zdolni w miejscach tak publicznych obnosic sie ze swoja miloscia do nazimu..jak to mozliwe ze sie im na to pozwala?

- Adu
- Juventino
to juz jerst przegiecie!!! powinni ich ukarac i im rece polamac. i jeszcze dodatkowo ukarac di canio ktory tylko swoim, zachowaniem podjudzal tych kiboli, dla tych ludzi nie powinno byc miejsca na stadionuie
Ostatnio zmieniony 12 kwietnia 2005, 20:44 przez Adu, łącznie zmieniany 2 razy.
wszystkie drogi prowadza do... TURYNU!
- Dionizos
- Juventino
A wiecie co jest najsmieszniejsze??? Laziali zaprezentowali te flagi, pod bannerem upamietaniajacym śmierć Ojca Świętego :evil: .
http://www.repubblica.it/2003/e/galleri ... 39_big.jpg
Tutaj zdjecie dla tych, ktorzy za tych "złych" uwazaja tylko Lazialich...
http://www.repubblica.it/2003/e/galleri ... 39_big.jpg
Tutaj zdjecie dla tych, ktorzy za tych "złych" uwazaja tylko Lazialich...
- mnowo
- Qualità Juventino
Ja nie uwazam za zlych 'tylko Laziali', nie powiedzialem ze oni sa "wujki samo zło", ich zachowanie mnie nie ucieszylo na pewno i na pewno nie jest to przyklad do nasladowania, nie watpie ze byli podjudzani przez kogos, moze nawet i wtorowali im kibice druzyny przeciwnej. :? Jak by nie bylo, to przede wszystkim mnie zdziwilo, ze chodzi tu o Lazio, a nie o Rome.. gdybym mial obstawiac przed przeczytaniem tego artykulu, o ktory klub rzymski chodzi, to wskazalbym Rome.. nie wiem czemu w zasadzie, moze dlatego, ze o 'kibicach' Romy czesciej slychac niz o 'kibicach' Lazio... w kazdym badz razie takie zachowanie jest ponizej krytyki, nie mowiac juz konkretnie o Lazio, po prostu w pojeciu kibicowania... 

- Coolfi
- Juventino
Oczywiście w całej dyskusji należy dodać że nie wszyscy są tacy feee........
Są oczywiście porządni kibice, chodzący na mecze po to żeby je w spokoju obejrzeć, a nie po to by wywołać kolejny skandal, czy bójkę. Niestety prawdziwi kibice to dziś ginący gatunek...........
A najgorsze jest to że przez właśnie te grupki pseudoli wszyscy pozostali fani mogą dostać zakazy, lub ich ukochany klub może zostać ukarany karą finansową. Ci ludzie zachowują się jak dzieci........no comments :evil:
Są oczywiście porządni kibice, chodzący na mecze po to żeby je w spokoju obejrzeć, a nie po to by wywołać kolejny skandal, czy bójkę. Niestety prawdziwi kibice to dziś ginący gatunek...........
A najgorsze jest to że przez właśnie te grupki pseudoli wszyscy pozostali fani mogą dostać zakazy, lub ich ukochany klub może zostać ukarany karą finansową. Ci ludzie zachowują się jak dzieci........no comments :evil:
Podobno w chwili śmierci...
Każdy.
Każdy.
- ADAMJUVENTUSPL
- Juventino
Niestety na stadionach zawszę będą tacy pseudoidioci (nie odważę się ich nazwać pseudokibicami, bo jest to zbeszczeszczenie słowa kibic) byli, są i być będą. Można powiedzieć że pwoinniśmy się z tym pogodzić, ale ja się z tym nigdy nie pogodzę ze tak musi być, ale w tej sprawie zawsze tak będzie. I ten problem nie tyczy się tylko kibiców w Rzymie czy we Włoszech, ten problem tyczy się kibców na całym świecie. Wystarczy choćby wspomnieć "pojednanie" kibców w Polsce.
Są trzy rzeczy które kocham Rodzina,Bóg oraz Juventus
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
- mnowo
- Qualità Juventino
"Rząd włoski ostrzegł, że będzie zamykał stadiony piłkarskie, jeśli powtórzy się sytuacja z tego weekendu, gdy w starciach z pseudokibicami obrażenia odniosło 85 policjantów.
Do bójek piłkarskich chuliganów z policją doszło w Rzymie, Palermo, Udine, Cava dei Tirreni i Perugii. "Jeszcze jedna taka niedziela może doprowadzić do zamknięcia stadionów" - ostrzegł minister spraw wewnętrznych Giuseppe Pisanu.
Minister dziwił się, że barbarzyńskie zachowanie kibiców nastąpiło tuż po wielkim i podniosłym przeżyciu duchowym, jakim był pogrzeb Jana Pawła II.
Pomysł zamykania stadionów popiera burmistrz Rzymu Walter Veltroni. "Kibice muszą zrozumieć, jakie konsekwencje może mieć ich zachowania. Nie możemy zgodzić się na życie w kraju, w którym zabranie dziecka na stadion staje się niebezpieczne".
W sumie aresztowano 17 pseudokibiców, a 259 kolejnych zostało zidentyfikowanych i zostaną im postawione zarzuty.
Około 200 fanów Livorno zdemolowało po meczu z Lazio Rzym dworzec kolejowy San Pietro. Kibice z Toskanii od początku spotkania zachowywali się prowokacyjnie. Skandowali komunistyczne slogany i powiewali czerwonymi flagami, na co znani z neonazistowskich sympatii fani Lazio odpowiadali rasistowskimi hasłami. "
"Policja miała problemy z kibicami także po innych meczach Serie A - Palermo z Messiną i Udinese z Romą. Do najpoważniejszych zamieszek doszło jednak po czwartoligowym spotkaniu w Cava dei Tirreni, gdzie obrażeń doznało 40 funkcjonariuszy.
Także na polskich stadionach nie obyło się w ten weekend bez przemocy. Mimo apeli o uszanowanie pamięci papieża i zakończenie międzyklubowych waśni, do bójek doszło m.in. w Ostrowcu i Katowicach."
zrodlo: http://sport.wp.pl/kat,2193,wid,6972448 ... 249221.233
To jest irytujace, ze akurat po smierci papieza nasilily sie takie incydenty. Moze to tylko zbieg okolicznosci, ale w sumie tak- w Polsce niby zaloba narodowa, we Wloszech nie wiem czy zaloba ale w sumie kraj tez scisle zwiazany z papiezem.. osobiscie nie jestem zwolennikiem papieza, ale dziwne jest to zachowanie ludzi... :x
Ciekawe, czy rzeczywiscie zamkna te stadiony. Lipa by byla. Ale moze to jest jakis sposob na tych, ktorzy nie umieja normalnie kibicowac.
Do bójek piłkarskich chuliganów z policją doszło w Rzymie, Palermo, Udine, Cava dei Tirreni i Perugii. "Jeszcze jedna taka niedziela może doprowadzić do zamknięcia stadionów" - ostrzegł minister spraw wewnętrznych Giuseppe Pisanu.
Minister dziwił się, że barbarzyńskie zachowanie kibiców nastąpiło tuż po wielkim i podniosłym przeżyciu duchowym, jakim był pogrzeb Jana Pawła II.
Pomysł zamykania stadionów popiera burmistrz Rzymu Walter Veltroni. "Kibice muszą zrozumieć, jakie konsekwencje może mieć ich zachowania. Nie możemy zgodzić się na życie w kraju, w którym zabranie dziecka na stadion staje się niebezpieczne".
W sumie aresztowano 17 pseudokibiców, a 259 kolejnych zostało zidentyfikowanych i zostaną im postawione zarzuty.
Około 200 fanów Livorno zdemolowało po meczu z Lazio Rzym dworzec kolejowy San Pietro. Kibice z Toskanii od początku spotkania zachowywali się prowokacyjnie. Skandowali komunistyczne slogany i powiewali czerwonymi flagami, na co znani z neonazistowskich sympatii fani Lazio odpowiadali rasistowskimi hasłami. "
Miales racje... :roll:Dionizos pisze:Nikt nie wspomnial, ze po drugiej stronie byly typy wykrzykujace hasla Stalinowskie i machajace flagami z sierpem i mlotem, albo jakims kubanskim pederastą... ciekawe, ze to nikogo nie bulwersuje.
Livorno ma nawet grupe ultras: Brigate Autonome Livorno ( di Stalin) czy jakos tak...
"Policja miała problemy z kibicami także po innych meczach Serie A - Palermo z Messiną i Udinese z Romą. Do najpoważniejszych zamieszek doszło jednak po czwartoligowym spotkaniu w Cava dei Tirreni, gdzie obrażeń doznało 40 funkcjonariuszy.
Także na polskich stadionach nie obyło się w ten weekend bez przemocy. Mimo apeli o uszanowanie pamięci papieża i zakończenie międzyklubowych waśni, do bójek doszło m.in. w Ostrowcu i Katowicach."
zrodlo: http://sport.wp.pl/kat,2193,wid,6972448 ... 249221.233
To jest irytujace, ze akurat po smierci papieza nasilily sie takie incydenty. Moze to tylko zbieg okolicznosci, ale w sumie tak- w Polsce niby zaloba narodowa, we Wloszech nie wiem czy zaloba ale w sumie kraj tez scisle zwiazany z papiezem.. osobiscie nie jestem zwolennikiem papieza, ale dziwne jest to zachowanie ludzi... :x
Ciekawe, czy rzeczywiscie zamkna te stadiony. Lipa by byla. Ale moze to jest jakis sposob na tych, ktorzy nie umieja normalnie kibicowac.