FIFA znosi zasadę złotej i srebrnej bramki

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Johnny777

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 18:32

Rada Międzynarodowej Federacji Piłkarskiej (FIFA) zdecydowała w sobotę o zniesieniu zasady złotej i srebrnej bramki we wszystkich oficjalnych zawodach piłkarskich rozgrywanych pod egidą FIFA.

Decyzja ta ma wejść w życie 1 lipca 2004 roku, po zakończeniu trwającego obecnie sezonu piłkarskiego. Na mistrzostwach Europy w piłce nożnej, które rozpoczną się w Portugalii 12 czerwca, będzie jeszcze obowiązywać reguła srebrnej bramki, opracowanej przez Europejską Unię Piłkarską (UEFA).

"Złoty gol" przyspieszał rozstrzygnięcie w spotkaniach, w których konieczna była dogrywka do wyłonienia zwycięzcy. Ta drużyna, która pierwsza strzelała bramkę w dodatkowym czasie gry, zwyciężała, a mecz przerywano.

Z kolei zasada srebrnej bramki głosiła, że jeśli jedna z drużyn strzeli bramkę w pierwszej części dogrywki, mecz trwa tylko do jej zakończenia. Jeżeli gol padał w drugiej części, mecz trwał do końca dogrywki.

Według zasad, które obowiązywały przed wprowadzeniem w życie przepisu o złotej bramce, dwie drużyny walczą w dogrywce 2x15 minut. Jeśli w dodatkowym czasie gry nie było rozstrzygnięcia, o wszystkim decydowały rzuty karne.

Kilka godzin wcześniej w sobotę Rada zdecydowała o zmniejszeniu do sześciu limitu zmian zawodników w spotkaniach towarzyskich. Ma to zmienić praktykę niektórych trenerów drużyn narodowych, którzy wprowadzali do gry tak wielu piłkarzy, iż w praktyce wystawiali w takich meczach dwa różne składy.

Rada FIFA, tzw. International Board, istnieje od 1886 roku. Jej zadaniem jest nadzorowanie zmian w przepisach gry w piłkę. W skład Rady wchodzą przedstawiciele czterech brytyjskich federacji (Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia Północna) oraz czterej delegaci FIFA. By dany przepis został wprowadzony w życie, musi go zaakceptować przynajmniej sześciu przedstawicieli Rady.

(PAP)

za interia.pl :
http://pilka.interia.pl/news?inf=476659

A jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Bo moim "srebrny gol" był ok - złota bramka byla trochę niesprawiedliwa, a tak wracamy do tego co już kiedyś było... Może wrócą jeszcze do losowania zamiast karnych? :wink:

Gigi Alex

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 18:33

Powinni srebrna takze usunac !!!!!

Szymeq

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 18:43

Po meczu zamiast dogrywek powinny byc tylko KARNIAKI
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

El_chico_a_Coruna

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 18:44

Srebrna bramka byla troche dziwnym tworem i dobrze, ze ja szybko zniosa. Zlota bramka byla w porzadku wtedy gdy nie grala druzyna ktorej kibicuje :wink: Zlota bramka to byly emocje ale tez czesto niesprawiedliwosc 8)

FOJM

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 18:45

a wg. mnie powinien być tylko złoty gol i tylko w drógie połowie dogrywki... w pierwszej przy strzeleniu bramki - dogrywka normalna - 2 połowy... :D

ELBER

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 19:09

Gigi Alex pisze:Powinni srebrna takze usunac !!!!!
a nie usuneli??

Giovane Elber
Wicior

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 19:10

W ogóle FIFA robi źle zmieniając dotychczasowe zasady.Powinno być tak jak było, bo teraz bardzo trudno będzie sie przyzwyczaić.

Molek big fun juve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 19:15

Hmm moim zdaniem od razu powinne byc karniaki bo to sa dopiero emocje :D ja przy karniakach w meczu Juve-Milan w CL wygralem 100 zloty bo z qmplem sie zakladalismy kto strzeli a kto nie i ja wiecej razy trafilem :P Dlatego mozna latwo sie wzbogacic :D

Czy wygrywasz czy nie i tak kocham Cię , Juve w mym sercu na dobre i złe
Obrazek
Wojtom

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 19:54

nawet fajnie 8) ale fajnie było ze srebrną bramką ......... :D :D a złota to tak jak powiedział El_chico :D tylko wtedy jest fajna jak nie gra drużyna której kibicuje i emocje są totalne :D :D

Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere.
miccoli

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 19:58

Teraz jest sprawiedliwie drużyna która straci bramke bedzie miala okazje do wyrownania. Ile juz bylo takich emocjonujących dogrywek na mistrzostwach świata czy też europy.

...
Ultras

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 20:04

Szymeq pisze:Po meczu zamiast dogrywek powinny byc tylko KARNIAKI
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
i ja jestem takiego zdania, bardzo lubie oglądac rzuty karne a przez te złote i srebrne bramki nie mam możliwości zbyt często ich oglądać :D :D :D

juvek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 21:05

Co do złotej i srebnej bramki to mi tak opbojętnie i tak to sie rzadko zdarza. Ale ta żółta kartka z ściągnięcie koszulki to chyba troche przesada, jak tak dalej bedzie to nie bedą mogli wypiegać za boisko, apóżniej nawet sie ceiszyc z kolegami. Tylko bedzie gol, gwizdek i wszyscy wrazają z swoje pozycje. To bez sensu, przecież piłka nożna to gra żywiołowaciekawa i z temperamentem, a nie jak szachy, mówisz szach-mat i podajesz trękę przeciwnikowi jakby nigdy nic.

. . . . . . J U V E . . . . F O R E V E R . . . . . .
miccoli

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 21:34

UlTrAs pisze: bardzo lubie oglądac rzuty karne a przez te złote i srebrne bramki nie mam możliwości zbyt często ich oglądać :D :D :D
ale karne są niesprawiedliwe wystarczy jedna pomyłka i po meczu,druzyna przegrywa np lige mistrzow a ten kto spudlowal zostanie znienawidzony przez kibiców kledzy sie od niego odsuną

...
Juverulez!

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 21:52

w sumie to obie bramki [zlota i srerbna] były nieuczciwe, czekam az będą wprowadzone po meczu bezpośrednio karne!

Obrazek
Walo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2004, 21:57

Ja nie lubiłem złotej bramki , bo to było trochę niesprawiedliwe. A co do srebnej bramki , to praktycznie nie miałem okazji oglądać meczu który zakończył się po pierwszej połowie dogrywki :wink:

ODPOWIEDZ