Rasizm
- Nero
- Juventino
Do założenia takiego tematu skłonił mnie wątek rasistowski przewijający się w dyskusji pt. Chamstwo! (pokój Liga włoska).
Temat jest interesujący i zasługuje na oddzielne omówienie.
Pozwólcie, że przytoczę moje główne tezy z Chamstwa!
Temat jest interesujący i zasługuje na oddzielne omówienie.
Pozwólcie, że przytoczę moje główne tezy z Chamstwa!
Od niepopierania rasizmu do antyrasizmu jest długa droga.
Zastanawiam się skąd tak silny atak na rasizm? Co sprawiło, że wielu stało się bezinteresownymi obrońcami kolorowych gotowych utopić wroga w szklance wody?
To nadzwyczajne i bezprecedensowe zaangażowanie. Jaka inna sprawa wyzwala takie w pełni woluntarystyczne zaangażowanie? Nikt nie zapala się do niczego tak bardzo i tak za darmo jak do atakowania rasistów. To fenomen społeczny.
Można zrozumieć sprzeciw wobec rasizmu politycznego i społecznego, ale czy wolno potępiać rasizm jako zwykłą antypatię. Przeciaż ludzie darzą się sympatią nie tylko z przyczyn kulturalnych, ale też przyrodniczych. Ktoś nie lubi Nistelrooya za jego twarz i tyle. Kolorowych można po prostu nie lubić za to, że są kolorowi. Przyrodnicza przyczyna "estetyczna" to też motyw.
- nookie
- Juventino
Mysle ze pomylono tutaj cos takiego jak "nie lubienie" z "gniebieniem" Nisterlrooya nikt nie leje po mordzie za twarz..a kiedy murzynek idzie sobie w bialy dzien i dostaje za to ze jest czarny to sami mi powiedz czy to nie jest <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>***** dla mnie jest..dlatego wszystkich rasistow bym sobie z wielka checia spalil.. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- BIGGI
- Qualità Juventino
Tak jest !! Kiedyś byłem Punkiem...juz nie jestem ale nienawiśc do rasistów mi została :twisted:nookie pisze:Mysle ze pomylono tutaj cos takiego jak "nie lubienie" z "gniebieniem" Nisterlrooya nikt nie leje po mordzie za twarz..a kiedy murzynek idzie sobie w bialy dzien i dostaje za to ze jest czarny to sami mi powiedz czy to nie jest <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>***** dla mnie jest..dlatego wszystkich rasistow bym sobie z wielka checia spalil.. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
- BIGGI
- Qualità Juventino
Tym faszystom co podczas wojny zabijali i palili zrobiłbym dokładnie to samo, ale tym obecnym to bez przesady....az tak to nie, co nie zmienia faktu ze ich nie cierpie i nigdy nie zrozumiem tej ideologii....
<--- ciekawe skąd u mnie taka ranga ??? jaja se chyba robicie
jak wam przeszkadzają moje posty to w takim razie to był mój ostatni na tym forum....BAJ :!:
ps. odnoscie postu poniżej : nie wiem jak mozna być idolem kogoś kto mordował nasze rodziny.....
jak wam przeszkadzają moje posty to w takim razie to był mój ostatni na tym forum....BAJ :!:
ps. odnoscie postu poniżej : nie wiem jak mozna być idolem kogoś kto mordował nasze rodziny.....
Ostatnio zmieniony 09 października 2003, 18:00 przez BIGGI, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yari
- Juventino
mój kumpel jest nazistą/faszystą , przynajmniej tak twierdzi. jego idolem jest Hitler. On uznaje tzw narodowy socjalizm. nienawidzi Żydów itp. Ale to mój kumpel mimo wszystko:):). Zawsze sie z nim sprzeczam o to:). Ale napewno nie jest zdolny żeby komuś wkopać bo jest inny. On poprostu za takimi ludźmi nie przepada.BIGGI pisze:Tym faszystom co podczas wojny zabijali i palili zrobiłbym dokładnie to samo, ale tym obecnym to bez przesady....az tak to nie, co nie zmienia faktu ze ich nie cierpie i nigdy nie zrozumiem tej ideologii....
- ADAMJUVENTUSPL
- Juventino
Według mnie rasizm to coś co się powinno tępić, co to za różnica czy ktoś jest biały czy czarny???
Ja nie byłem, nie jestm i nie będę rasistą, nawet z tego względu że w Juve grają murzyni, oczywiście do skośnookich też nic nie mam.
Choć powiem szczerze że nie lubię Żydów ale tylko tych którzy cały czas widzą w nas Polakach wrogów.
Ja nie byłem, nie jestm i nie będę rasistą, nawet z tego względu że w Juve grają murzyni, oczywiście do skośnookich też nic nie mam.
Choć powiem szczerze że nie lubię Żydów ale tylko tych którzy cały czas widzą w nas Polakach wrogów.
Są trzy rzeczy które kocham Rodzina,Bóg oraz Juventus
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
- Peja48
- Juventino
Biggi też kiedyś byłem Punkiem ale teraz jestem SkatemBIGGI pisze:Tak jest !! Kiedyś byłem Punkiem...juz nie jestem ale nienawiśc do rasistów mi została :twisted:nookie pisze:Mysle ze pomylono tutaj cos takiego jak "nie lubienie" z "gniebieniem" Nisterlrooya nikt nie leje po mordzie za twarz..a kiedy murzynek idzie sobie w bialy dzien i dostaje za to ze jest czarny to sami mi powiedz czy to nie jest <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>***** dla mnie jest..dlatego wszystkich rasistow bym sobie z wielka checia spalil.. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Solo Grazie Grande Forza Juve
:8

- Nero
- Juventino
Biału czy czarny to nie ma różnicy? Jest chociażby estetyczna.
Nie każdy musi być fanem murzyńskich cech urody - warg, nosów, w ogóle trzewioczaszki, czarnej skóry, charakterystycznej budowy ciała i ruchu.
Tak samo, jak nie każdy przepada za określonym kształtem nosa, głowy, barwą włosów, itd., itp. Często nie lubi się kogoś po prostu za wygląd.
Można też nie lubić kolorowych z tego samego powodu.
Więc gdy tak jest w przypadku białego to wszystko jest w porządku, a w przypadku kolorowego to już nie?
To już jest jakaś antyrasistowska fobia, obsesja itd, itp.
Nie każdy musi być fanem murzyńskich cech urody - warg, nosów, w ogóle trzewioczaszki, czarnej skóry, charakterystycznej budowy ciała i ruchu.
Tak samo, jak nie każdy przepada za określonym kształtem nosa, głowy, barwą włosów, itd., itp. Często nie lubi się kogoś po prostu za wygląd.
Można też nie lubić kolorowych z tego samego powodu.
Więc gdy tak jest w przypadku białego to wszystko jest w porządku, a w przypadku kolorowego to już nie?
To już jest jakaś antyrasistowska fobia, obsesja itd, itp.
- Dionizos
- Juventino
Nie mam swojego zdania na temat rasizmu. Jest wiele za i przeciw. Znalazlem jedno Za, otoz jest sobie taki kraj nazywa sie RPA. W tym kraju jest wszystko co trzeba, złoza mineralne itd. Był tez apartheid, na ktory tak wszyscy sie obrazali. Ale ta segregacja, wplynela swietnie na gospodarke panstwa. Był to naprawde raj na ziemi. Dla bialych oczywiscie. Po zniesieniu apartheidu RPA popada w ruine a czarnoskorzy obywatele ,,odbijaja'' sobie swoje krzywdy na bialych. Dopuszczaja sie gwaltow, kradzierzy i innych cholerstw. Mimo wszystko nie wypada jednak zmuszac nikogo do pracy i ponizac go tylko dlatego, ze jest czarny, czerwony czy żólty.
- Nero
- Juventino
Wypowiadałem się już przeciw rasizmowi przybierającemu polityczną i społeczną postać.
Stwierdziłem też, że rasizm w sferze kultury uważam za w pełni dopuszczalny.
Pojawiają się pewne problemy w stylu:
Czy segregacja stanowi naruszenie praw i wolności obywatelskich?
Moja odpowiedź jest negatywna.
Stwierdziłem też, że rasizm w sferze kultury uważam za w pełni dopuszczalny.
Pojawiają się pewne problemy w stylu:
Czy segregacja stanowi naruszenie praw i wolności obywatelskich?
Moja odpowiedź jest negatywna.
- Dragon
- Qualità Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Właśnie rasizm....Ja osobiście jestem wielkim wrogiem rasizmu! Nitoleruję tego kompletnie. Rasizm to poniżanie bliźniego swego :evil: T ostraszne, ale naswiecie aż roi się od rasizmu, szczególnie na piłkarskich boiskach :?
Zresztą jak był był rasistą to ciekawe jak bym patrzył np: na Thurama :?
Słuchajcie!
Tak sie składa, że dziś bylem świadkiem czego okropnego!!! U nas w Lublinie jest stare miasto. Jest to bardzoooo niebezpieczna dzielnica, nieczęsto wracasz z tamtąd z tym co przyszedłeś :? Dziś u nas padł deszcz, wszsycy schowali się do bramy...(najgorsze miejsce :? ), stał tam też czarnoskóry czlowiek z różą w ręku...czekał napewno na laskę. Nim się odczekał podeszło do niego 3 ,,twardzieli'', no i ...najpier zrzucili mu okluary, próbował się bronić lae co mógł zrobić. Potem bezczelanie go kopali! :evil: Ludzie patrzyli i nic niereagowali! :evil: Okropieństwo. Z daleka mogłem usłyszeć wulgarne teksty na temat tgo czlowieka. Zrobiło mi isę go strasznie szkoda, dostał ostro za kolor skóry
Byłem nieźle wstrząśnięty tym widokiem... :?
Zresztą jak był był rasistą to ciekawe jak bym patrzył np: na Thurama :?
Słuchajcie!
Tak sie składa, że dziś bylem świadkiem czego okropnego!!! U nas w Lublinie jest stare miasto. Jest to bardzoooo niebezpieczna dzielnica, nieczęsto wracasz z tamtąd z tym co przyszedłeś :? Dziś u nas padł deszcz, wszsycy schowali się do bramy...(najgorsze miejsce :? ), stał tam też czarnoskóry czlowiek z różą w ręku...czekał napewno na laskę. Nim się odczekał podeszło do niego 3 ,,twardzieli'', no i ...najpier zrzucili mu okluary, próbował się bronić lae co mógł zrobić. Potem bezczelanie go kopali! :evil: Ludzie patrzyli i nic niereagowali! :evil: Okropieństwo. Z daleka mogłem usłyszeć wulgarne teksty na temat tgo czlowieka. Zrobiło mi isę go strasznie szkoda, dostał ostro za kolor skóry

Byłem nieźle wstrząśnięty tym widokiem... :?

- 3d_man
- Juventino
co innego jesli ci sie nie podoba czarny (lub inny) kolor skory i z tego wzgledu nie przepadasz za takimi ludzmi, a co innego jesli za to rozwalisz mu łeb...
zgadzam sie z Johnnym777 - coraz bardziej denerwuje mnie to szukanie na sile rasizmu wsrod zachowan ludzi - teraz juz nie mozna powiedziec na czarnego/czerwonego/zoltego ze jest @#$@#$@@#!% bo od razu dostaniesz etykiete rasisty/faszysty/nazisty/itp. - rzeczywiscie bardzo to wygodne.
wg mnie ludzie (specjalnie lub nie - tego nie wiem) ktorzy krytykuja zawziecie rasistow i wszedzie widza tylko nienawisc na tle koloru skory sami sa rasistami -
np. gdy bialy pobije z jakiegos tam powodu innego bialego - sprawa jest jasna - to i owo mu sie nie podobalo i wklepal gosciowi, natomiast jesli bialy w takiej samej sprawie pobije osobnika (
) innej rasy wtedy to juz sie podnosi sie wielka wrzawa ze wszedzie sa tylko rasisci, nie ma tolerancji itd.
dodam jeszcze cos od siebie - ja nie uwazam sie za rasiste (moze antysyjoniste tak), ale nie lubie przebywac z murzynami poniewaz "smierdza" - po prostu ich cialo/skora wyzwala taki a nie inny naturalny zapach, ktory akurat mnie nie odpowiada.
zgadzam sie z Johnnym777 - coraz bardziej denerwuje mnie to szukanie na sile rasizmu wsrod zachowan ludzi - teraz juz nie mozna powiedziec na czarnego/czerwonego/zoltego ze jest @#$@#$@@#!% bo od razu dostaniesz etykiete rasisty/faszysty/nazisty/itp. - rzeczywiscie bardzo to wygodne.
wg mnie ludzie (specjalnie lub nie - tego nie wiem) ktorzy krytykuja zawziecie rasistow i wszedzie widza tylko nienawisc na tle koloru skory sami sa rasistami -
np. gdy bialy pobije z jakiegos tam powodu innego bialego - sprawa jest jasna - to i owo mu sie nie podobalo i wklepal gosciowi, natomiast jesli bialy w takiej samej sprawie pobije osobnika (

dodam jeszcze cos od siebie - ja nie uwazam sie za rasiste (moze antysyjoniste tak), ale nie lubie przebywac z murzynami poniewaz "smierdza" - po prostu ich cialo/skora wyzwala taki a nie inny naturalny zapach, ktory akurat mnie nie odpowiada.
la Lazio é il rifugio di noi sognatori...
di noi innamorati, poeti, cantori...
di noi che incendiamo e spegnamo la sete...
per quell'esplosione all'ennesima rete...
di noi innamorati, poeti, cantori...
di noi che incendiamo e spegnamo la sete...
per quell'esplosione all'ennesima rete...